Puli

Τα Puli είναι γνωστά για το μακρύ τρίχωμά τους με έντονους κόμπους και είναι ένας εργατικός και οικογενειακός σύντροφος. Δυναμική και ζωηρή, αυτή η ράτσα σκυλιών που κατάγεται από την Ουγγαρία φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και αυτό οφείλεται στο χαρακτηριστικό τρίχωμά τους.

Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια. Πάντα να προσπαθείτε να υιοθετήσετε! Μην αγοράζετε αν θέλετε να πάρετε ένα σκυλάκι.

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και την ευφυΐα τους, τα Puli δεν έχουν κανένα πρόβλημα να είναι το επίκεντρο της προσοχής στο σπίτι σας. Αυτά τα σκυλιά είναι τόσο στοργικά όσο και ενεργητικά. Αλλά οι αρχάριοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να προσέχουν, καθώς όλη αυτή η ενέργεια χρειάζεται κάπου να πάει με τη μορφή έντονης άσκησης και πολύ παιχνιδιού. Αν και το τρίχωμα τους δεν προκαλεί αλλεργία, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις περιποίησης. Αλλά αν μπορείτε να προσφέρετε σε ένα κουτάβι άφθονη αγάπη, σωματική δραστηριότητα και επιπλέον να προσέχετε το τρίχωμά τους, θα ανταμειφθείτε με ένα στοργικό και πιστό μέλος της οικογένειας που γυρίζει τα κεφάλια με τη μοναδική του εμφάνιση!

Περισσότερα Σχετικά με Αυτή τη ράτσα

Τα Puli, γνωστά και ως Ούγγρικα Puli, συνηθίζεται ακόμα να χρησιμοποιούνται για την φύλαξη κοπαδιών. Οι Ούγγροι βοσκοί είναι υπερήφανοι για τα Puli και τις ικανότητές τους. Υπάρχει ένα ρητό μεταξύ τους: «Δεν είναι σκύλος, είναι Puli».

Tα Puli έχουν αυτοπεποίθηση, είναι έξυπνα και ευαίσθητα με τους ιδιοκτήτες τους. Πολλά τείνουν να παίρνουν το ρόλο των babysitters και των κηδεμόνων των παιδιών και άλλων ζώων της οικογένειας. Μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των ασθενών, κάνοντας τους υπέροχους σκύλους θεραπείας. Αν και είναι στοργικά και απολαμβάνουν τη λατρεία της οικογένειας και των φίλων, είναι καχύποπτα με ξένους.

Το Puli είναι ένα σκυλί με ισχυρή θέληση που θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο, πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβετε. Το ένστικτό του είναι να προστατεύει και να κατευθύνει κοπάδια, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να φτάσει σε σημείο να σας λέει πότε είναι ώρα να πάτε για ύπνο ή που να καθίσετε ή να μετακινήσετε τα παιδιά σας από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Το ξεχωριστό τρίχωμα των Puli, το οποίο μπορεί να χρειαστούν περίπου τέσσερα χρόνια για να αναπτύξουν, μπορείτε να το βρείτε σε μαύρο χρώμα καθώς και όλες τις αποχρώσεις του γκρι και του λευκού. Στην Ουγγαρία, ένα κοινό χρώμα είναι το fako, το οποίο περιγράφεται ως το χρώμα του εσωτερικού από ένα ρολάκι ολικής αλέσεως.

Το τρίχωμά του κάνει το Puli να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι. Το πλάτος του τριχώματος στην πλάτη μπορεί να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το ίδιο το σκυλί. Κάτω από όλη αυτήν την τρίχα, το Puli ζυγίζει περίπου 30 κιλά και έχει ύψος 16 με 17 ίντσες.

Ωστόσο, αυτό το μοναδικό τρίχωμα απαιτεί συχνή περιποίηση για να διατηρείται καθαρό και όμορφο. Δεν είναι τρίχωμα που μπορούν να διαχειριστούν αρχάριοι ιδιοκτήτες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και επαγγελματίες καλλωπιστές δεν ξέρουν πώς να φροντίζουν σωστά ένα τρίχωμα σαν και αυτό – όχι απαραίτητα επειδή δεν έχουν δεξιότητες, αλλά επειδή ο μέσος ιδιοκτήτης κατοικίδιων σπάνια κρατά ένα σκύλο στην κατάσταση αυτή. Εάν θέλετε πραγματικά να αποκτήσετε ένα Puli, θα πρέπει να μάθετε πώς να φροντίζετε μόνοι σας το τρίχωμά του. Ζητήστε συμβουλές από έναν εκτροφέα Puli ή βρείτε κάποιον που ξέρει καλά να περιποιείται τρίχωμα με τζίβες.

Μερικοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να κουρέψουν το τρίχωμά τους για να διευκολύνουν τη φροντίδα τους, αν και οι λάτρεις του Puli ανατριχιάζουν στη σκέψη του: οι μπούκλες αποτελούν ζωτικό μέρος της ταυτότητας Puli, αναφέρουν. Ενώ το κούρεμα του τριχώματος είναι απολύτως αποδεκτό για ένα κατοικίδιο, το Puli εμφανίζεται μόνο με μπούκλες στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εμφανιστεί με τζίβες ή βουρτσισμένο.

Το Puli δεν γεννιέται με κόμπους στο τρίχωμά του. Τα νεογέννητα κουτάβια έχουν μια με μικρή πτύχωση στο τρίχωμα τους, το οποίο σύντομα μεγαλώνει σε χνούδι. Το ενήλικο τρίχωμά τους εμφανίζεται σε ηλικία περίπου ενός έτους, οπότε το χνούδι χωρίζεται με το χέρι. Αυτή η διαδικασία διαχωρισμού των κόμπων συνεχίζεται για περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες μέχρι να στερεωθούν.

Όταν μεγαλώσουν (περίπου τεσσάρων ετών), το τρίχωμα τους φτάνει στο έδαφος. Οι τζίβες στο κεφάλι πέφτουν πάνω από το πρόσωπο, καλύπτοντας τα μάτια. Μερικοί ιδιοκτήτες δένουν τους κόμπους αυτούς για να τα κρατήσουν μακριά από το πρόσωπο του σκύλου.

Η εκπαίδευση υπακοής, ξεκινώντας από τα μαθήματα κουταβιών, είναι απαραίτητη για το Puli για να τους διδάξει σωστούς τρόπους. Λάβετε υπόψη ότι το Puli είναι εξαιρετικά ευφυές και ανεξάρτητος — έτσι πλήττει με την επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση. Κρατήστε τα μαθήματα σύντομα και διασκεδαστικά για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του.

Η ευκινησία και οι ηγετικές τάσεις του είναι δύο ικανότητες που ταιριάζουν απόλυτα με τα φυσικά ένστικτα της ράτσας τους και την παιχνιδιάρικη, ζωηρή φύσης τους. Στην πραγματικότητα, αν δοκιμάσετε τις δυνάμεις τους σε διαγωνισμούς το Puli σας, μην εκπλαγείτε βλέποντας τους λάτρεις των Border Collie να παρακολουθούν τον σκύλο σας με δέος. Ενώ τα Border Collies μεγάλωσαν για να χειρίζονται μικρά κοπάδια προβάτων, το Puli συνήθως διαχειρίζεται 400 ή περισσότερα, είναι ένα φαινόμενο που θυμίζει ανεμοστρόβιλο καθώς στροβιλίζεται γύρω από το κοπάδια για να το κρατήσει υπό έλεγχο.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα από τη συμμετοχή σε αθλήματα είναι ότι σας βοηθά να εκπληρώσετε μια βασική ανάγκη των Puli: να είναι το κέντρο της προσοχής.

Puli

Σημαντικότερα

  • Τα Puli είναι ιδιαίτερα ενεργητικά και συχνά γαυγίζουν.
  • Τα Puli αγαπούν την οικογένεια και είναι καχύποπτα με τους ξένους.
  • Επειδή είναι ένα έξυπνο σκυλί με υψηλή αυτοπεποίθηση, το Puli βαριέται από τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως η υπακοή και η ευκινησία, το να ηγείται τους αρέσει περισσότερο.
  • Το Puli μπορεί να είναι λίγο επίμονο, οπότε η εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί να είναι μια πρόκληση. Συνίσταται η εκπαίδευση με χρήση κλουβιού.
  • Τα Puli έχουν τη φήμη ότι παραμένουν κουταβάκια μέχρι μεγάλη ηλικία. Τους αρέσει να παίζουν και να έχουν πολλά παιχνίδια.
  • Η περιποίησή του Puli είναι δύσκολη, ειδικά αν έχει έντονες μπούκλες. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια για να μάθουν πώς να περιποιούνται σωστά τα σκυλιά τους.
  • Για να αποκτήσετε έναν υγιή σκύλο, μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από ανεύθυνο εκτροφέα ή κατάστημα κατοικιδίων ζώων. Αναζητήστε ένα αξιόπιστο εκτροφέα που δοκιμάζει τα σκυλιά του για να βεβαιωθεί ότι είναι απαλλαγμένα από γενετικές ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν στα κουτάβια.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya

Ιστορία

Τα Puli είναι μία αρχαία ράτσα με ιστορία που φτάνει τουλάχιστον 2,000 χρόνια πίσω. Κάποιοι πιστεύουν πως το Puli υπήρχε και 6,000 ή περισσότερα χρόνια στο παρελθόν, κάποιοι άλλοι ότι προέρχεται από το Tibetan Terrier.

Περίπου στις αρχές του αιώνα, τα συνεργεία που έκαναν ανασκαφές για πετρέλαιο σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Ιράκ – κάποτε ήταν γνωστό ως Σουμερία – συνάντησαν τον τάφο ενός άνδρα που είχε ταφεί με έναν μεσαίου μεγέθους σκύλο και ένα πρόβατο. Μεταξύ των τεχνουργημάτων στον τάφο, βρήκαν έναν μακρύ, χοντρό κόμπο μαλλιών που ήταν σχεδόν άσπρο. Το μακιγιάζ αυτών των μαλλιών έμοιαζε πολύ με αυτό των σημερινών Puli. Πιστεύεται ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν βοσκός, θαμμένος με το αγαπημένο του τσοπανόσκυλο και ένα πρόβατο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν σκύλους τύπου Puli για να εκτρέφουν πρόβατα πριν από χιλιάδες χρόνια. Πήλινες πλάκες που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην πόλη Eridu αποκαλύπτουν τους νόμους των Σουμερίων για τα ζώα. Μία από αυτές έχει γραμμές που αναφέρονται σε έναν Puli και έναν Komondor, έναν άλλο βοσκό. Επίσης στον ίδιο χώρο ανασκαφής, βρέθηκεένα άθικτο αγαλματίδιο ενός Puli στην κρύπτη ενός οκτάχρονου κοριτσιού.

Πριν από περίπου 1.100 χρόνια, οι φυλές των Μαγυάρων έφεραν τα Puli στην Ουγγαρία, όπου βραβεύτηκαν για τις ικανότητές τους στην κτηνοτροφία. Πολλοί από τους βοσκούς προτιμούσαν τα μαύρα σκυλιά γιατί ήταν πιο εύκολα ορατά ανάμεσα στα λευκά κοπάδια. Πιστεύεται ότι το Puli χρησιμοποιήθηκε για την βοσκή και την οδήγηση των προβάτων, ενώ το μεγαλύτερο Komondor χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη των κοπαδιών.

Τότε, ένα καλό Puli κόστιζε όσο ένας ετήσιος μισθός βοσκού. Όσο κι αν εκτιμούσαν τα σκυλιά τους, ήταν αδίστακτοι στο να σκοτώνουν εκείνους που δεν ήταν τόσο έξυπνοι ή δεν μπορούσαν να εκτελέσουν καλά τα καθήκοντά τους. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η σφαγή είναι ο λόγος που τα Puli είναι μια τόσο έξυπνη και υγιής ράτσα σήμερα.

Μέχρι το 1800, οι Ούγγροι βοσκοί εντόπισαν τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτών των μικρών τσοπανόσκυλων και προσπάθησαν να αναπαραχθούν ειδικά για να παράγουν ζώα υψηλής ποιότητας. Στα τέλη του 1800, γράφτηκε η πρώτη περιγραφή του Puli — αλλά μέχρι τότε η ανάγκη για το τσοπανόσκυλο είχε μειωθεί, όπως και οι αριθμοί του.

Το 1912, ο Δρ Emil Raitsits, καθηγητής στο Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να σώσει το Puli από την εξαφάνιση. Ο Adolf Lendl, ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης, συμμετείχε στις προσπάθειες. Μαζί αναδιαμόρφωσαν μέρος του ζωολογικού κήπου για ένα πειραματικό πρόγραμμα αναπαραγωγής. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και τελικά ονόμασαν το εκτροφείο τους Allatkert. Το βασικό απόθεμα για πολλά ουγγρικά εκτροφεία προήλθε από το Allatkert Kennel.

Το 1915, καταγράφηκε το πρώτο πρότυπο ράτσας για το Puli. Το 1924, η Federation Cynologique Internationale (International Kennel Club) ενέκρινε αυτό το πρότυπο. Στην αρχή υπήρχαν τρεις κατηγορίες Puli: το προγονικό (εργατικό) Puli με ένα δασύτριχο τρίχωμα. Το πολυτελές Puli και ο νάνος Puli.

Το 1935 αναγνωρίστηκαν τέσσερα μεγέθη Puli: το αστυνομικό Puli (ύψος 19,7 ίντσες). το εργαζόμενο ή μεσαίο Puli (15,7 έως 19,7 ίντσες). το μικρό Puli (11,8 έως 15,7 ίντσες). και ο νάνος, η μινιατούρα Puli (11 ίντσες και κάτω). Το μεσαίου μεγέθους Puli ήταν το πιο δημοφιλές.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η κατοχή ενός Puli, ενός Komondor ή άλλων γηγενών ουγγρικών σκυλιών έγινε πηγή υπερηφάνειας για την χώρα. Την ίδια περίπου εποχή, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ άρχισε να ενδιαφέρεται για το Puli και, το 1935, εισήγαγε τέσσερα καθαρόαιμα Puli για να συμμετάσχουν σε δοκιμές βοσκών που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Μπέλτσβιλ του Μέριλαντ. Λέγεται ότι τα Puli σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε αυτά τα τεστ, αν και τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι δοκιμές σταμάτησαν και τα Puli πουλήθηκαν σε επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Τα αρχικά τέσσερα σκυλιά και οι απόγονοί τους πιστεύεται ότι είναι τα πρώτα Puli στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν καταστροφικός για την Ουγγαρία και επίσης για τους εκτροφείς σκύλων, ιδιαίτερα αυτούς στην Ευρώπη. Τα τρόφιμα ήταν λιγοστά και δεν υπήρχαν ιατρικές προμήθειες. Τα εκτροφεία έπρεπε να δώσουν το πολύτιμο απόθεμα αναπαραγωγής τους σε ανθρώπους σε άλλες χώρες, και τα Puli που έμειναν πίσω σκοτώθηκαν από βόμβες ή πυροβολήθηκαν από Γερμανούς ή Ρώσους στρατιώτες. Εάν η ράτσα αυτή δεν ήταν τόσο δημοφιλής πριν από τον πόλεμο, πιθανότατα θα είχε εξαφανιστεί τώρα.

Ακριβώς όπως τα Puli επέζησαν στις σκληρές πεδιάδες της Ουγγαρίας, κέρδισε τις πιθανότητες και, μετά τον πόλεμο, ο αριθμός των Pulik στην Ουγγαρία αυξήθηκε. Το 1959, το ουγγρικό Puli Club δημιούργησε ένα πρότυπο που εξάλειψε το μικρού μεγέθους και αστυνομικό Pulik και συμπεριέλαβε όλα τα υπόλοιπα μεγέθη σε μία κατηγορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ο αριθμός των Pulik στην Ουγγαρία είχε φτάσει σε προπολεμικούς αριθμούς.

Το Puli έγινε δεκτό για εγγραφή στο American Kennel Club το 1936 και το Puli Club of America ιδρύθηκε το 1951.

Μέγεθος

Τα αρσενικά έχουν ύψος 17 ίντσες και βάρος 30 έως 35 κιλά. Τα θηλυκά έχουν ύψος 16 ίντσες και βάρος 25 έως 30 κιλά.

Προσωπικότητα

Οι ασυνήθιστοι κόμποι στο τρίχωμά τους συχνά τραβάει την προσοχή όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με τη ράτσα. Αλλά για όσους γνωρίζουν και αγαπούν τα Puli, είναι η προσωπικότητά τους που ξεχωρίζει.

Τα Puli είναι διασκεδαστικά, στοργικά και απολαμβάνουν τη συντροφιά της οικογένειάς τους. Είναι επίσης έξυπνα, εργατικά και αθλητικά. Όντας καχύποπτα με τους ξένους, είναι καλοί φύλακες. Είναι επίσης ένα σκυλί με ισχυρή θέληση που χρειάζεται έναν σταθερό αλλά ευγενικό ιδιοκτήτη. Μην εκπλαγείτε όταν προσπαθεί να «αγκαλιάσει» εσάς ή τα παιδιά σας.

Πολλά Puli είναι έντονα και τους αρέσει να γαβγίζουν. Μια «ήσυχη» εντολή πρέπει να είναι μέρος της πρώιμη εκπαίδευσής τους.

Η συμπεριφορά τους επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Τα κουτάβια με καλή συμπεριφορά είναι περίεργα και παιχνιδιάρικα, πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους και να τους εμπιστευτούν. Επιλέξτε εκείνο του κουτάβι που δεν δαγκώνει και εκείνο που δεν κρύβεται στη γωνία.

Να συναντάτε πάντα τουλάχιστον έναν από τους γονείς – συνήθως η μητέρα είναι αυτή που είναι διαθέσιμη – για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ταιριαστή ιδιοσυγκρασία με την οποία θα νιώθετε άνετα. Η συνάντηση με αδέρφια ή άλλους συγγενείς των γονέων είναι επίσης χρήσιμη για την αξιολόγηση του πώς θα είναι ένα κουτάβι όταν μεγαλώσει.

Όπως κάθε σκύλος, το Puli χρειάζονται πρώιμη κοινωνικοποίηση, έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες, όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Επιπροσθέτως, η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα σκυλί με καλή συμπεριφορά.

Η εγγραφή του για εκπαίδευση είναι μια καλή αρχή. Επίσης, οι τακτικές επισκέψεις, οι βόλτες σε πολυσύχναστα πάρκα, τα καταστήματα που επιτρέπουν σκύλους και οι χαλαρές βόλτες με γείτονες θα το βοηθήσει να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Υγεία

Τα Puli είναι γενικά μια υγιείς ράτσα αλλά όπως όλα τα σκυλιά είναι επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες. Δε σημαίνει ότι θα νοσήσουν όλα, αλλά θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο για αυτά τα προβλήματα υγείας.

Εάν αγοράζετε ένα κουτάβι, βρείτε έναν καλό εκτροφέα που θα σας δείξει πιστοποιητικά υγείας και για τους δύο γονείς του κουταβιού σας. Τα πιστοποιητικά υγείας αποδεικνύουν ότι ένας σκύλος έχει ελεγχθεί και έχει απαλλαγεί από μια συγκεκριμένη πάθηση.

Στο Puli, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε πιστοποιήσεις υγείας από το Ορθοπεδικό Ίδρυμα Ζώων (OFA) για δυσπλασία ισχίου (με βαθμολογία άνω του μετρίου), δυσπλασία αγκώνα, υποθυρεοειδισμό και νόσο του von Willebrand. από το Πανεπιστήμιο Auburn για θρομβοπάθεια. και από το Canine Eye Registry Foundation (CERF) που πιστοποιεί ότι η όρασή του είναι φυσιολογική. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τις πιστοποιήσεις υγείας ελέγχοντας τον ιστότοπο του OFA (offa.org).

Δυσπλασία ισχίου: Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία το μηριαίο οστό δεν εφαρμόζει σφιχτά στην άρθρωση του ισχίου. Μερικοί σκύλοι παρουσιάζουν πόνο και αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πίσω πόδια, αλλά άλλοι δεν εμφανίζουν εξωτερικά σημάδια δυσφορίας. (Ο έλεγχος με ακτίνες Χ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για τη διάγνωση του προβλήματος.) Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί καθώς ο σκύλος γερνάει. Τα σκυλιά με δυσπλασία ισχίου δεν πρέπει να εκτρέφονται — επομένως εάν αγοράζετε ένα κουτάβι, ζητήστε από τον εκτροφέα αποδείξεις ότι οι γονείς του έχουν ελεγχθεί για δυσπλασία ισχίου και ότι δεν έχουν προβλήματα.

Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς (PRA): Πρόκειται για μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που περιλαμβάνει τη σταδιακή επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς. Στην αρχή της νόσου, οι προσβεβλημένοι σκύλοι γίνονται τυφλοί κατά την νύχτα. χάνουν την όρασή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Πολλοί προσβεβλημένοι σκύλοι προσαρμόζονται καλά στην περιορισμένη ή χαμένη όρασή τους, εφόσον το περιβάλλον τους παραμένει το ίδιο.

Καταρράκτης: Αυτές οι ταλαιπωρίες προκαλούν αδιαφάνεια στον φακό του ματιού, με αποτέλεσμα την κακή όραση. Τα μάτια του σκύλου θα είναι θολά εμφανισιακά. Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλη ηλικία και μερικές φορές μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά για να βελτιωθεί η όραση του σκύλου σας.

Φροντίδα

Το Puli είναι ένα σκυλί βοσκής και τα καταφέρνει καλύτερα σε ένα σπίτι με αρκετό χώρο για να ανακτήσει τη φυσική του ενέργεια. Μια μεγάλη, περιφραγμένη αυλή (με έναν πολύ ψηλό φράχτη) ή μια φάρμα είναι ιδανική. Μπορεί να προσαρμοστεί σε μικρότερους χώρους διαβίωσης, αλλά να είναι προετοιμασμένος για τους γύρους του τρεξίματος γύρω από τις καρέκλες της τραπεζαρίας και τα άλματα πάνω από τον καναπέ.

Εκτός από την άσκηση και τον χρόνο παιχνιδιού, βάλτε το Puli σε εσωτερικούς χώρους για να ζήσετε μαζί του. Είναι ένας πιστός σύντροφος που του αρέσει να είναι με τους ανθρώπους και δεν πρέπει να υποβιβαστεί ζώντας μόνιμα στην αυλή.

‘Ένα ευκίνητο Puli είναι καλός υποψήφιος για πολλά αθλήματα σκύλων, φύλαξη και ανταγωνισμό στην υπακοή (αν και οι ασκήσεις υπακοής μπορεί να φαίνονται επαναλαμβανόμενες στο διασκεδαστικό Puli). Εάν δεν ασχολείται με κάποια εργασία, χρειάζεται τις ψυχικές και σωματικές προκλήσεις που είναι διαθέσιμες στα αθλήματα σκύλων. Διαφορετικά μπορεί να πλήξει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συμπεριφορές όπως γάβγισμα, συνεχές σκάψιμο και μάσημα των άκρων.

Ωστόσο, η ευκινησία του Puli μπορεί να τον βάλει σε μπελάδες. Έχει αναφερθεί ότι το Pulik μπορεί να πηδήξει φράχτες ύψους έξι ποδιών, οπότε βεβαιωθείτε ότι η αυλή σας έχει έναν ασφαλή, ψηλό φράχτη για να τον εμποδίσετε να δραπετεύσει και να τραυματιστεί.

Η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητες για τους Puli με ισχυρή θέληση. Πρέπει να μάθει σωστούς τρόπους για να μην σας ελέγχει. Αυτός ο σκύλος είναι αρχηγός και θα πάρει τον έλεγχο αν του το επιτρέψετε.

Σίτιση

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα: 1 έως 2 φλιτζάνια ξηράς τροφής καλής ποιότητας την ημέρα, χωρισμένη σε δύο γεύματα.

Σημείωση: Η ποσότητα κατανάλωσης της τροφής εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Δεν χρειάζονται όλα τα σκυλιά την ίδια ποσότητα τροφής. Φυσικά ένας πολύ δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερη τροφή από έναν όχι τόσο δραστήριο. Η ποιότητα της τροφής που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά. ‘Όσο καλύτερη είναι η τροφή τόσο περισσότερο θα θρέψει το σκυλί σας.

Διατηρήστε το Puli σας σε καλή φυσική κατάσταση μετρώντας το φαγητό του και ταΐζοντάς το δύο φορές την ημέρα. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι υπέρβαρο θα πρέπει να του κάνετε το οφθαλμικό τεστ και το τεστ χεριού.

Αρχικά, θα πρέπει να τον κοιτάξετε από κάτω. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τη μέση του. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα χέρια σας στην πλάτη του, τους αντίχειρες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, με τα δάχτυλα προς τα κάτω. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε αλλά να μην βλέπετε τα πλευρά του χωρίς να χρειάζεται να πιέζετε δυνατά. Εάν δεν μπορείτε, χρειάζεται λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του Puli σας, ανατρέξτε στις οδηγίες μας για την αγορά της σωστής τροφής, τη σίτιση του κουταβιού σας ή τη σίτιση του ενήλικου σκύλου σας.

Χρώμα Τριχώματος και περιποίηση

Το τρίχωμα των Puli θεωρείται ότι δεν ξεφλουδίζει και είναι υποαλλεργικό. Τα περισσότερα Puli είναι μαύρα, αν και το λευκό και το γκρι βρίσκονται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ουγγαρία, το πιο κοινό χρώμα μετά το μαύρο είναι το καφέ  (που περιγράφεται ως το χρώμα που θυμίζει ένα ρολό ολικής αλέσεως).

Τα μαύρα τριχώματα περιγράφονται ως «ξεπερασμένα», επειδή μερικές λευκές τρίχες αρχίζουν να αναπτύσσονται όταν ο σκύλος είναι περίπου ενός έτους. Επιπλέον, επειδή οι μπούκλες στο τρίχωμά τους δεν πέφτουν, χάνουν μέρος της χρωματικής τους έντασης με την πάροδο του χρόνου λόγω της έκθεσης στον ήλιο και τον αέρα.

Μερικά τριχώματα των Puli ξεμπλέκονται μόνα τους, αν και τα περισσότερα βοηθούνται από ανθρώπους που χωρίζουν τους κόμπους με το χέρι όταν ενηλικιώνονται (σε ηλικία περίπου ενός έτους). Καθώς η υφή του τριχώματος αλλάζει από χνούδι σε ενήλικο τρίχωμα, το υπόστρωμα τοποθετείται στο εσωτερικό του εξωτερικού τριχώματος για να σχηματίσει μια δομή που μοιάζει με τσόχα. Χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να γίνει πλήρως ώριμο.

Διατηρήστε το αφράτο και σε καλή κατάσταση με τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα για να αφαιρέσετε τα μπερδέματα και τη βρωμιά και προσθέστε φυσικά έλαια στο δέρμα.

Το μπλεγμένο τρίχωμα δεν βουρτσίζεται ποτέ, αλλά διαχειρίζεται με το χέρι: πρώτα βρέχεται με νερό, μετά οι κόμποι χωρίζονται και στροβιλίζονται. Το μήκος του μπλεγμένου στρώματος κόβεται μερικές φορές για να μην συλλέγει σκόνη και βρωμιά.

Το να πλένετε ένα αφράτο τρίχωμα είναι σαν να κάνετε μπάνιο οποιαδήποτε άλλη ράτσα. Βάλτε τον σκύλο στη μπανιέρα, προσθέστε νερό και σαπούνι και τρίψτε.

Ωστόσο, το να βυθίζετε τους κόμπους του τριχώματος στη μπανιέρα είναι μια χρονοβόρα εργασία που απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά.

Αρχικά, οι κόμποι πρέπει να βραχούν καλά με νερό (αυτό διαρκεί λίγο), και στη συνέχεια μπορείτε να δουλέψετε με κάποιο αραιωμένο σαμπουάν. Το ξέπλυμα μπορεί να διαρκέσει έως και 30 λεπτά. Στη συνέχεια, οι κόμποι στύβονται για να στεγνώσουν, πρώτα με το χέρι και μετά με μια πετσέτα. Μετά από ένα μπάνιο, ορισμένοι ιδιοκτήτες έβαλαν ένα βαρύ φούτερ στο Puli για να συνεχίσουν να απορροφούν το νερό.

Το στέγνωμα του τριχώματος  μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες. Το στέγνωμα με θερμότητα δεν συνιστάται λόγω του χρόνου που χρειάζεται. Το Puli μπορεί να υπερθερμανθεί και να δημιουργηθούν ερεθισμοί από τη μακρά  αυτή διαδικασία.

Για προφανείς λόγους, δεν είναι σκόπιμο να κάνετε συχνά μπάνιο το Puli. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που είναι απαραίτητο: το τρίχωμά τους συλλέγει τροφή (γύρω από το πρόσωπο), οφθαλμική ύλη, ούρα και κόπρανα.

Βουρτσίστε τα δόντια του Puli σας τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

Κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα. Αν μπορείτε να τους ακούσετε να κάνουν ήχο στο πάτωμα, είναι πολύ μακριά. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και αν τα κόψετε πολύ βαθιά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία – και ο σκύλος σας μπορεί να μην συνεργαστεί την επόμενη φορά που θα δει το νυχοκόπτη. Έτσι, εάν δεν έχετε εμπειρία στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν ειδικό.

Τα αυτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Όταν ελέγχετε τα αυτιά του σκύλου σας, σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό  με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στην ακουστική οδό απλά καθαρίστε το εξωτερικό.

Αρχίστε να συνηθίζετε τον Puli σας σε συχνές εξετάσεις από κουτάβι. Να χειρίζεστε τα πόδια του συχνά – τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στα πόδια τους – και κοιτάξτε μέσα στο στόμα του. Κάντε την περιποίηση μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές και θα βάλετε τις βάσεις για εύκολες κτηνιατρικές εξετάσεις όταν θα έχουν ενηλικιωθεί.

Καθώς τον φροντίζετε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, κάποια φλεγμονή στο δέρμα, στα αυτιά, στη μύτη, στο στόμα στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας έγκαιρα.

Παιδιά και άλλα κατοικίδια

‘Ένα καλά κοινωνικοποιημένο και καλά εκπαιδευμένο Puli είναι ένας καλός σύντροφος για τα παιδιά. Είναι παιχνιδιάρικο – πιθανώς πιο παιχνιδιάρικο από τα παιδιά. Προστατεύει τα παιδιά της οικογένειάς του και τα μεταφέρει στο σπίτι, τραβώντας τα απαλά για να τα απομακρύνει από τον αντιληπτό (ή πραγματικό) κίνδυνο.

Θα πρέπει πάντα να διδάσκετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε πάντα για τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ σκύλων και μικρών παιδιών για να αποτρέψετε οποιοδήποτε δάγκωμα ή τράβηγμα αυτιού ή ουράς. Επίσης, διδάξτε στο παιδί σας να μην πλησιάζει ποτέ κανένα σκύλο ενώ τρώει ή κοιμάται ή να προσπαθεί να του πάρει την τροφή του. Κανένας σκύλος, όσο φιλικός κι αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να μείνει χωρίς επίβλεψη με ένα παιδί.

Το Puli τα πάει καλά με άλλα σκυλιά και κατοικίδια, αρκεί να το έμαθε από μικρό. Πρώιμες, θετικές συστάσεις με άλλα ζώα διευκολύνουν τον ενήλικο Puli να δέχεται άλλα κατοικίδια στο χώρο του.

Η προσεκτική παραγωγική μας διαδικασία εγγυάται την αναζωογονητική δύναμη της φύσης στο έπακρον

Η CricksyDog παρέχει την κατάλληλη ανάπτυξη και αντοχή σώματος στο σκυλί σας λόγω, των υψηλών βαθμών πέψης των συστατικών του, τη σωστή ποσότητα από ζωικές πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχείων.

Αξιολογήσεις και βαθμολογίες της CricksyDog

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες 20 αξιολογήσεις όλων των προϊόντων μας. Δυστυχώς, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φορτώσουν όλες, επομένως θα βρείτε τις 20 τελευταίες. Μόλις φτάσει μια νέα αξιολόγηση, η λίστα θα ανανεωθεί αμέσως! 🙂

Ευγενία Λωλουgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Φαίνεται πως αρέσει πολύ στα μαλτεζακια μου.

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 6 ημέρες
ΠΕΤΡΟΣ Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

απόλυτη τροφή για το γαλλικο μπουλτογκ μας.

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 2 εβδομάδες
ΓΕΩΡΓΙΑ Β.gr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
4/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 3 εβδομάδες
DIONISSIOS KAMVASSISgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 2 μήνες
Εικόνα #1 απόΑπόστολος Χατζηγιάννης
1
Απόστολος Χατζηγιάννηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Εξαιρετική τροφή . Μέ τήν προηγούμενη σκυλοτροφή * έτρεχα εγώ πίσω της * γιά νά φάει !! ..τώρα τρέχει εκείνη !!!
😃😃😃😃😃

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 7 μήνες
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΙΩΓΑΣgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Μέχρι στιγμής πιστεύω πως κάνει για το σκυλάκι μου.😀

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 8 μήνες
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 8 μήνες
Πέτρος Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Πέτρος Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΕΡΑΚΙ

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Εικόνα #1 απόΜΕΛΠΟΜΕΝΗ
1
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Αναστάσιος Στοΐτσηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Αψογη

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 11 μήνες
Katerina Notagr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
4/5

Μεγάλη ποσότητα κοπράνων

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 12 μήνες

Έχετε περιέργεια για περισσότερες ράτσες σκύλων;

Έχουμε ήδη μια αναλυτική παρουσίαση των παρακάτω 14 ρατσών σκύλων

American staffordshire terrier

περιγραφή ράτσας σκύλου

border collie

Border Collie

περιγραφή ράτσας σκύλου

Bulldog

περιγραφή ράτσας σκύλου

Cane Corso

περιγραφή ράτσας σκύλου

Dachshund

περιγραφή ράτσας σκύλου

French bulldog

περιγραφή ράτσας σκύλου

German Shepherd

περιγραφή ράτσας σκύλου

golden retriever

Golden retriever

περιγραφή ράτσας σκύλου

Havanese

περιγραφή ράτσας σκύλου

barna labrador ül

Labrador

περιγραφή ράτσας σκύλου

Puli

περιγραφή ράτσας σκύλου

Rottweiler

περιγραφή ράτσας σκύλου

Siberian Husky

περιγραφή ράτσας σκύλου

Vizsla

περιγραφή ράτσας σκύλου

Παράδοση την επόμενη ημέρα

Αν πραγματοποιήσετε παραγγελία πριν από το απόγευμα, το πακέτο σας θα φτάσει την επόμενη ημέρα και μπορεί να βρεθεί αμέσως στο πιατάκι του σκύλου σας. Μην ξεχνάτε, πραγματοποιούμε παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα!

Εξαιρετικής Ποιότητας Συστατικά

Οι πρώτες ύλες για όλα μας τα προϊόντα έρχονται από πιστοποιημένες φάρμες. Για εμάς η ασφάλειας του σκύλου σας είναι το πιο σημαντική! Δείτε μόνοι σας!

Έχετε κάποια ερώτηση, αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Facebook ή καλέστε μας

Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές