Golden Retriever

Τα φιλικά και έξυπνα αυτά σκυλάκια είναι σπουδαία κατοικίδια και ικανά ως σκύλοι εργασίας.

Τα Golden Retrievers διαπρέπουν στο κυνήγι, στην ιχνηλάτηση, στην ανίχνευση λαθρεμπορίου για την επιβολή του νόμου και ως σκυλιά θεραπείας και υπηρεσίας. Είναι επίσης φυσικοί αθλητές και τα καταφέρνουν καλά σε αθλήματα σκύλων όπως η ευκινησία και η ανταγωνιστική υπακοή.

Αυτά τα σκυλιά είναι εύκολο να εκπαιδευτούν και να ζήσουν σε οποιοδήποτε σπίτι ή οικογένεια. Είναι εξαιρετικά με τα παιδιά και είναι πολύ προστατευτικοί με τους ανθρώπους τους. Εάν θέλετε έναν πιστό, στοργικό και έξυπνο σύντροφο, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε ένα από αυτά τα κουτάβια.

Golden Retriever

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα Golden Retriever είναι ένα από τα δέκα πιο δημοφιλείς ράτσες στις Η.Π.Α. Τα Golden είναι πολύ έξυπνα, κοινωνικά, όμορφα και πολύ πιστά.

Είναι πολύ ζωηρά. Τα Golden αργούν να ωριμάσουν, διατηρώντας την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά  τους μέχρι την ηλικία των τριών με τεσσάρων ετών, κάτι που μπορεί ταυτόχρονα να είναι ευχάριστο αλλά και ενοχλητικό. Πολλά σκυλιά διατηρούν τα χαρακτηριστικά την ηλικίας του κουταβιού μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Αρχικά εκτράφηκε για την απαιτητική εργασία ιχνηλάτησης παπιών και άλλων πτηνών για τους κυνηγούς. Το Golden χρειάζεται καθημερινή άσκηση: βόλτα ή τζόκινγκ, έντονο παιχνίδι, ελεύθερο χρόνο στην αυλή ή τρέξιμο στην παραλία ή στη λίμνη (Τα Golden αγαπούν το νερό). Όπως, όλες οι έξυπνες ράτσες που εκτράφηκαν για να εργαστούν, πρέπει να έχουν μια δουλειά να κάνουν, όπως να φέρουν την εφημερίδα, να ξυπνήσουν μέλη της οικογένειας ή να διαγωνιστούν σε αθλήματα σκύλων. Ένα κουρασμένο Golden είναι ένα ευτυχισμένο Golden.

Εκτός από τη σωματική και πνευματική άσκηση του Golden Retriever, θα πρέπει επίσης να είστε προετοιμασμένοι να τον συμπεριλάβετε στις οικογενειακές σας δραστηριότητες. Το Golden Retriever είναι ένας οικογενειακός σκύλος και πρέπει να είναι μαζί με την οικογένεια του. Μην πάρετε ένα Golden Retriever ένα δεν είστε διατεθειμένοι να τον έχετε όλη μέρα μαζί σας κάτω από τα πόδια σας, κάθε μέρα.

Υπάρχει άλλο ένα πιθανό μειονέκτημα της ράτσας: Σίγουρα δεν είναι φύλακας. Μπορεί να γαβγίζει όταν έρχονται άγνωστοι, αλλά ταυτόχρονα θα κουνάει την ουρά του και θα χαμογελάει με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο.

Εσείς είστε ο καλύτερος φίλος του σκύλου σας, και το σπίτι σας είναι και δικό του! Κάντε τον/την χαρούμενο/η!

Ο σκύλος είναι το μόνο ον στον κόσμο που σε αγαπά περισσότερο από ό, τι τον αγαπά. - Τζόσε Μπίλινγκς

Golden Retriever

Σημαντικότερα

  • Τα Golden Retriever παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καθημερινό βούρτσισμα θα απομακρύνει μερικές από τις χαλαρές τρίχες, εμποδίζοντας τες να καθίσουν στα ρούχα και στα έπιπλα σας. Φυσικά, αν ζείτε με ένα Golden θα πρέπει να συνηθίσετε τις τρίχες.
  • Τα Golden Retriever είναι οικογενειακά σκυλιά. Πρέπει να ζουν σε εσωτερικούς χώρους με την οικογένεια τους και δεν πρέπει να περνούν πολλές ώρες μόνοι τους στην αυλή.
  • Τα Golden Retriever είναι δραστήρια σκυλιά που χρειάζονται 40-60 λεπτά καθημερινής άσκησης. Είναι εξαιρετικά στην εκπαίδευση υπακοής, τα μαθήματα ευκινησίας και άλλες δραστηριότητες για σκύλους, οι οποίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ασκηθούν τα σκυλιά αυτά.
  • Αν και ευγενικά και αξιόπιστα σκυλιά που αγαπάνε τα παιδιά, τα Golden Retriever είναι μεγάλα και ζωηρά σκυλιά που μπορούν να χτυπήσουν κατά λάθος ένα μικρό παιδί.
  • Τα Golden λατρεύουν το φαγητό, αλλά κινδυνεύουν από παχυσαρκία. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να περιορίστε τις λιχουδιές του, να μετράτε τα γεύματά του και να τον ταΐζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Επειδή το Golden Retriever είναι πολύ δημοφιλές, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζευγαρώνουν Golden για να βγάλουν χρήματα από τη ζήτηση παρά να έχουν χαρούμενα και υγιή σκυλιά. Για να αποκτήσετε έναν υγιή σκύλο, μην αγοράζετε κουτάβια από φάρμες σκύλων, καταστήματα με κατοικίδια ζώα ή κτηνοτρόφους χωρίς πιστοποιητικά υγείας. Αναζητήστε έναν αξιόπιστο εκτροφέα που ζευγαρώνει τα σκυλιά αναπαραγωγής για να βεβαιωθεί ότι είναι απαλλαγμένα από γενετικές ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν στα κουτάβια.

Ιστορία

Για πολλά χρόνια, υπήρχε ένα μύθος ότι τα Golden Retrievers κατάγονταν από ρωσικά τσοπανόσκυλα που είχαν αγοραστεί από ένα τσίρκο. Στην πραγματικότητα, η ράτσα αναπτύχθηκε στη Σκωτία, στο ορεινό κτήμα του Sir Dudley Majoribanks, αργότερα γνωστό ως Lord Tweedmouth.

Ο Tweedmouth, όπως πολλοί ευγενείς της εποχής του, εκτρέφε ζώα όλων των ειδών, προσπαθώντας να τελειοποιήσει τις διαφορετικές ράτσες. Τα αρχεία αναπαραγωγής του Tweedmouth από το 1835 έως το 1890 δείχνουν τι στόχευε στο Golden. Ένα ταλαντούχο retriever — ο Tweedmouth ήταν ένθερμος κυνηγός υδρόβιων πτηνών — με υπέροχη μύτη, που θα ήταν πιο προσεκτικός στον σύντροφό του στο κυνήγι από τα setters και spaniels. Ήθελε επίσης το σκυλί να είναι πιστό και εύθυμο στο σπίτι.

Ο Tweedmouth πήρε τον Nous σπίτι στη Σκωτία, και το 1868 και το 1871, τον ζευγάρωσε σε Belle, ένα Tweed Water Spaniel. Τα Tweed Water Spaniel (τώρα εξαφανισμένα) ήταν γνωστά ως πρόθυμα retriever στο κυνήγι και εξαιρετικά ήρεμα και πιστά στο σπίτι — χαρακτηριστικά που θα βρείτε στα σημερινά Golden Retrievers.

Οι απόγονοι του Nousand Belle εκτράφηκαν ως retriever με κυματιστό ή ίσιο τρίχωμα, ένα άλλο Tweed Water Spaniel και ένα κόκκινο setter. Ο Tweedmouth κράτησε κυρίως τα κίτρινα κουτάβια για να συνεχίσει το πρόγραμμα αναπαραγωγής τους και έδωσε άλλα σε φίλους και συγγενείς.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ράτσα του Tweedmouth τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή για τις δεξιότητές της στον τομέα του κυνηγιού. Ένας από τους πιο γνωστούς ήταν ο Don of Gerwyn, ένας απόγονος ενός από τους σκύλους του Tweedmouth, ο οποίος κέρδισε σε αγώνες του International Gundog League το 1904.

Το Kennel Club στην Αγγλία αναγνώρισε επίσημα το Golden Retriever ως ξεχωριστή ράτσα το 1911. Εκείνη την εποχή, ταξινομήθηκαν ως “Retriever — Yellow ή Golden”. Το 1920, το όνομα της ράτσας άλλαξε επίσημα σε Golden Retriever.

Το American Kennel Club αναγνώρισε τη ράτσα το 1932. Σήμερα, το Golden Retriever είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ράτσα στις Η.Π.Α.

Μέγεθος

Τα αρσενικά έχουν ύψος 23 έως 24 ίντσες και βάρος 65 έως 75 κιλά. Τα θηλυκά έχουν γενικά ύψος 21,5 έως 22,5 ίντσες και 55 έως 65 κιλά. Τα Golden Retriever αναπτύσσουν το πλήρως ύψος τους μέχρι την ηλικία του ενός έτους και το βάρος τους μέχρι την ηλικία των δύο.

Προσωπικότητα

Η γλυκιά και ήρεμη φύση είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας. Το Golden εκτράφηκε για να συνεργάζεται με ανθρώπους και είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του. Αν και έχει καλή διάθεση, όπως όλα τα σκυλιά, το Golden πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο για να αξιοποιεί στο έπακρο την καλή του συμπεριφορά.

Όπως κάθε σκύλος, έτσι και τα Golden χρειάζονται κοινωνικοποίηση, η έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες όταν βρίσκεται σε νεαρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα σκυλί με καλή συμπεριφορά.

Υγεία

Τα Golden είναι γενικά υγιή σκυλιά, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες. Δε σημαίνει ότι θα νοσήσουν όλα τα Golden, απλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε τι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή, σε περίπτωση που θα θέλατε ένα.

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα κουτάβι, βρείτε έναν καλό εκτροφέα που θα σας δείξει πιστοποιητικά υγείας και για τους δύο γονείς του κουταβιού σας. Τα πιστοποιητικά υγείας αποδεικνύουν ότι ένας σκύλος έχει ελεγχθεί και έχει απαλλαγεί από μια συγκεκριμένη πάθηση.

Για τα Golden, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε πιστοποιητικά υγείας από το Orthopedic Foundation for Animals (OFA) για δυσπλασία ισχίου (με βαθμολογία λίαν καλώς ή μεγαλύτερη), δυσπλασία αγκώνα, υποθυρεοειδισμό και νόσο von Willebrand, από το Πανεπιστήμιο Auburn για θρομβοπάθεια και από το Canine Eye Registry Foundation (CERF) να πιστοποιεί ότι τα μάτια είναι φυσιολογικά. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα πιστοποιητικά υγείας ελέγχοντας τον ιστότοπο του OFA (offa.org).

Δυσπλασία ισχίου: Η δυσπλασία ισχίου είναι μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία το μηριαίο οστό δεν εφαρμόζει σφιχτά στην άρθρωση του ισχίου. Μερικοί σκύλοι παρουσιάζουν πόνο και αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πίσω πόδια, αλλά μπορεί να μην έχει κανένα σημάδι ενόχλησης στο σημείο. Καθώς ο σκύλος γερνά, μπορεί να αναπτυχθεί αρθρίτιδα. Ο ακτινολογικός έλεγχος για δυσπλασία ισχίου γίνεται από το Orthopedic Foundation for Animals ή το Πρόγραμμα Βελτίωσης Ισχίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Σκύλοι με δυσπλασία ισχίου δεν πρέπει να ζευγαρώνονται. Εάν αγοράσετε ένα κουτάβι, ζητήστε από τον εκτροφέα αποδείξεις ότι οι γονείς έχουν δοκιμαστεί για δυσπλασία ισχίου και ότι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Δυσπλασία αγκώνα: Αυτή είναι μια κληρονομήσιμη πάθηση κοινή σε μεγαλόσωμες ράτσες. Πιστεύεται ότι προκαλείται από διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των τριών οστών που αποτελούν τον αγκώνα του σκύλου, προκαλώντας χαλάρωση των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη αδυναμία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος ή φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του πόνου.

Καταρράκτης: Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης του σκύλου χαρακτηρίζεται από θολά σημεία στον φακό των ματιών που μπορούν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και συχνά δεν επηρεάζουν την όραση, αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που προκαλούν σοβαρή απώλεια όρασης. Τα σκυλιά σε περίοδο αναπαραγωγής θα πρέπει να εξετάζονται από πιστοποιημένο κτηνίατρο οφθαλμίατρο για να πιστοποιηθεί ότι δεν έχουν κληρονομική οφθαλμική νόσο πριν από το ζευγάρωμα. Ο καταρράκτης μπορεί συνήθως να αφαιρεθεί χειρουργικά με καλά αποτελέσματα.

Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς (PRA): Πρόκειται για μια οφθαλμική πάθηση που περιλαμβάνει τη σταδιακή επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς. Στην αρχή της νόσου, οι προσβεβλημένοι σκύλοι γίνονται νυχτοτυφλοί. Στη συνέχεια, χάνουν την όρασή τους και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί προσβεβλημένοι σκύλοι προσαρμόζονται καλά στην περιορισμένη ή στην εντελώς χαμένη όρασή τους, εφόσον το περιβάλλον τους παραμένει το ίδιο.

Υποβαλβιδική αορτική στένωση: Αυτό το καρδιακό πρόβλημα προκαλείται από μια στενή σύνδεση μεταξύ της αριστερής κοιλίας (εκροή) και της αορτής. Μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία και ακόμη και αιφνίδιο θάνατο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να το εντοπίσει και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα (OCD): Αυτή η ορθοπεδική πάθηση, που προκαλείται από ακατάλληλη ανάπτυξη του χόνδρου στις αρθρώσεις, εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, αλλά έχει παρατηρηθεί και στους ώμους. Προκαλεί επώδυνη σκλήρυνση της άρθρωσης, σε σημείο που ο σκύλος δεν μπορεί να λυγίσει τον αγκώνα του. Μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των τεσσάρων έως εννέα μηνών. Η υπερβολική σίτιση με τροφές για κουτάβια «φόρμουλα ανάπτυξης» ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή του.

Αλλεργίες: Τα Golden Retriever μπορεί να είναι αλλεργικά σε μια ποικιλία ουσιών, που κυμαίνονται από τροφή μέχρι γύρη. Εάν ο Golden σας γλείφει τα πόδια του ή τρίβει πολύ το πρόσωπό του, θα πρέπει να το ελέγξει ο κτηνίατρός σας.

Νόσος του Von Willebrand: Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή του αίματος που παρεμβαίνει στην φυσιολογική ικανότητα του αίματος να πήζει. Το κύριο σύμπτωμα είναι η υπερβολική αιμορραγία μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινορραγία, αιμορραγία ούλων, αιμορραγία στο στομάχι ή τα έντερα. Δεν υπάρχει θεραπεία και η μετάγγιση αίματος από αίμα άλλων σκύλων είναι προς το παρόν η μόνη θεραπεία. Γίνεται έρευνα για νέες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής. Τα περισσότερα σκυλιά με τη νόσο του von Willebrand μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Ένας κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει το σκυλί σας για αυτή την πάθηση. Επίσης, τα σκυλιά αυτά δεν πρέπει να ζευγαρώνουν.

Γαστρική διαστολή – Volvulus: Αυτή είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που επηρεάζει τους μεγαλόσωμους σκύλους με μεγάλο στήθος όπως τα Golden Retriever, ειδικά εάν καταναλώνουν ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα, τρώνε γρήγορα, πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού ή ασκούνται έντονα μετά το φαγητό. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται όταν το στομάχι διαστέλλεται με αέρα και στη συνέχεια συστρέφεται. Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να κάνει εμετό για να απαλλαγεί από τον υπερβολικό αέρα στο στομάχι του και έτσι η ροή του αίματος στην καρδιά παρεμποδίζεται. Η αρτηριακή πίεση πέφτει και ο σκύλος παθαίνει σοκ. Χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα, ο σκύλος μπορεί να πεθάνει.

Υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει αυτή την πάθηση, λόγω της διογκωμένης του κοιλιάς, βγάζει υπερβολικά σάλια και προσπαθεί να κάνει έμετο αλλά δεν μπορεί. Παρουσιάζει επίσης, σημάδια ανησυχίας, κατάθλιψης, αδυναμίας και έντονο καρδιακό παλμό. Εάν παρατηρήσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε σύντομα τον κτηνίατρο σας. 

Επιληψία: Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί περιοδικές κρίσεις και σπασμούς. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει πόσο σοβαρές είναι οι κρίσεις και πόσο συχνά συμβαίνουν για να καθορίσει ποια φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί.

Υποθυρεοειδισμός: Αυτή είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα που πιστεύεται ότι προκαλεί καταστάσεις όπως επιληψία, απώλεια τριχώματος, παχυσαρκία, λήθαργο, σκούρες κηλίδες στο δέρμα και άλλες δερματικές παθήσεις. Αντιμετωπίζεται με φάρμακα και δίαιτα.

Αιμαγγειοσάρκωμα: Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μορφή καρκίνου που προέρχεται από την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και του σπλήνα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους σκύλους.

Οστεοσάρκωμα: Το οστεοσάρκωμα είναι ένας κακοήθης καρκίνος των οστών που είναι κοινός σε μεγάλες ράτσες.

Φροντίδα

Τα Golden Retriever είναι γεννημένα για δράση και λατρεύουν τις υπαίθριες περιπλανήσεις. Αν σας αρέσει να κάνετε πεζοπορία ή τζόκινγκ, το Golden σας θα χαρεί να έρθει μαζί σας. Και αν θέλετε να πετάξετε με μια μπάλα στην πίσω αυλή, θα ήταν πολύ χαρούμενα να παίξουν μαζί σας. πιστοί στο όνομά τους, οι Goldens λατρεύουν να ψάχνουν.

Αν τα κουράζετε με 20-30 λεπτά έντονης άσκησης δύο φορές την ημέρα, θα διατηρήσετε το σκυλί σας ήρεμο στο σπίτι. Η χαλάρωση της δραστηριότητας, ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Όπως και άλλες ράτσες τα retriever από τη φύση τους αρέσκονται να μασουλάνε και είναι πιο χαρούμενοι όταν έχουν κάτι να κουβαλήσουν με το στόμα τους: μια μπάλα, ένα μαλακό παιχνίδι, εφημερίδα ή το καλύτερο από όλα, μια δύσοσμη κάλτσα.

Θα χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα εάν μεγαλώνετε ένα Golden κουτάβι. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα μεταξύ των τεσσάρων και επτά μηνών, καθιστώντας τους ευαίσθητους σε διαταραχές των οστών. Μην αφήνετε το κουτάβι σας να τρέχει και να παίζει σε πολύ σκληρές επιφάνειες όπως στο πεζοδρόμιο μέχρι να γίνει τουλάχιστον δύο ετών και να σχηματιστούν πλήρως οι αρθρώσεις του. Το κανονικό παιχνίδι στο γρασίδι είναι καλό, όπως και τα μαθήματα ευκινησίας κουταβιών.

Σίτιση

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα: 2 έως 3 φλιτζάνια ξηράς τροφής καλής ποιότητας την ημέρα, χωρισμένη σε δύο γεύματα.

ΣΗΜΑΙΩΣΗ: Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου. Δεν χρειάζονται όλα τα σκυλιά την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένας πολύ δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερη τροφή από έναν όχι τόσο δραστήριο σκύλο. Η ποιότητα της τροφής που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά, όσο καλύτερη είναι η τροφή, τόσο περισσότερο θα χαρίσει στο σκυλί σας αυτά που χρειάζεται.

Διατηρήστε το Golden σας σε καλή φυσική κατάσταση μετρώντας το φαγητό του και ταΐζοντάς το δύο φορές την ημέρα. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι υπέρβαρος, κάντε του το οφθαλμικό τεστ και το τεστ χεριού.

Πρώτα, κοιτάξτε τον από κάτω. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τη μέση του. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα χέρια σας στην πλάτη του, τους αντίχειρες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, με τα δάχτυλα προς τα κάτω. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε αλλά να μην βλέπετε τα πλευρά του χωρίς να χρειάζεται να πιέζετε δυνατά. Εάν δεν μπορείτε, χρειάζεται λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση.

Θα χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα εάν μεγαλώνετε ένα Golden κουτάβι. Αυτοί οι σκύλοι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα μεταξύ τεσσάρων και επτά μηνών, καθιστώντας τους ευαίσθητους σε διαταραχές των οστών. Χρειάζονται μια διατροφή καλής ποιότητας με χαμηλές θερμίδες ώστε να μην γίνουν υπέρβαρα.

Για περισσότερα σχετικά με τη διατροφή του Golden σας, ανατρέξτε στις οδηγίες μας για την αγορά της σωστής τροφής, τη σίτιση του κουταβιού σας και τη σίτιση του ενήλικου σκύλου σας.

Χρώμα Τριχώματος και Περιποίηση

Τα Golden Retriever έχουν ένα πυκνό, παχύ και υδατοαπωθητικό εξωτερικό τρίχωμα. Μερικά τριχώματα είναι κυματιστά, μερικά είναι ίσια. Ακόμα, έχουν τριχωτά φτερά στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών και κάτω από το σώμα, με βαρύτερα φτερά στο στήθος, στο πίσω μέρος των μηρών και στην ουρά.

Τα Golden Retriever έχουν όλες τις αποχρώσεις του χρυσού, από ανοιχτό έως σκούρο χρυσό. Μερικοί κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να πωλούν “σπάνια λευκά χρυσά”, αλλά το American Kennel Club δεν αναγνωρίζει το λευκό ως χρώμα τριχώματος για αυτή τη ράτσα.

Τα Golden Retriever παρουσιάζουν μέτρια τριχόπτωση το χειμώνα και το καλοκαίρι και πολύ την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εάν ζείτε με ένα Golden, θα πρέπει να προσαρμοστείτε την ποσότητα τρίχας που θα υπάρχει στο σπίτι σας και στα ρούχα σας.

Το χοντρό τρίχωμα του Golden χρειάζεται πολλή περιποίηση. Συνιστάται καθημερινό βούρτσισμα για την αποφυγή μπερδέματος. Το Golden σας θα χρειάζεται επίσης μπάνιο τουλάχιστον μία φορά το μήνα, για να φαίνεται και να μυρίζει καθαρό.

Βουρτσίστε τα δόντια του Golden σας τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσωρευμένη πέτρα και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

Για την αποτροπή επώδυνων καταστάσεων και άλλων προβλημάτων υγείας, κόψτε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα. Εάν ακούτε στο πάτωμα τον χαρακτηριστικό ήχο κλικ, τότε τα νύχια του είναι πολύ μακριά. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία και ο σκύλος σας μπορεί να μην συνεργαστεί την επόμενη φορά που θα δει το νυχοκόπτη να έρχεται προς το μέρος του. Επομένως, εάν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο σας.

Τα διπλωμένα του αυτά δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον κατάλληλο για να αναπτυχθούν βακτήρια ή μύκητες. Τα αυτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει κάποια μόλυνση. Ελέγξτε τα κάθε φορά που βρέχεται επίσης. Όταν ελέγχετε τα αυτιά του σκύλου σας, σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αυτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλά καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

Ξεκινήστε να βουρτσίζετε και να εξετάζετε το Golden σας από την ηλικία του κουταβιού. Θα πρέπει να ελέγχετε τα πόδια του, διότι είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτό το σημείο. Επίσης, κοιτάξτε το στόμα και τα αυτιά του. Κάντε την περιποίηση μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές και θα βάλετε τις βάσεις για εύκολες κτηνιατρικές εξετάσεις και άλλες τέτοιες καταστάσεις, κατά την ενηλικίωση.

Καθώς τα περιποιείστε, ελέγξτε τα για τυχόν για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας έγκαιρα.

Παιδιά και Άλλα Κατοικίδια

Το φιλικό Golden Retriever δεν ενοχλείται από τον θόρυβο και την ταραχή των παιδιών — στην πραγματικότητα, είναι χαρούμενο με αυτό. Είναι ένα μεγαλόσωμο και δυνατό σκυλί, όμως, μπορεί εύκολα να χτυπήσει ένα μικρό παιδί κατά λάθος.

Όπως με κάθε σκύλο, διδάξτε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε για τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, ώστε να αποτρέψετε οποιοδήποτε δάγκωμα ή τράβηγμα αυτιού ή ουράς. Διδάξτε στο παιδί σας να μην πλησιάζει ποτέ κανένα σκύλο ενώ κοιμάται ή τρώει ή να προσπαθεί να του πάρει την τροφή του. Κανένας σκύλος δεν πρέπει ποτέ να μένει χωρίς επίβλεψη με ένα παιδί.

Το Golden είναι πολύ φιλικό και απολαμβάνει τη συντροφιά άλλων σκύλων, και με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορεί να εμπιστευτεί γάτες, κουνέλια και άλλα ζώα.

Αξιολογήσεις και βαθμολογίες της CricksyDog

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες 20 αξιολογήσεις όλων των προϊόντων μας. Δυστυχώς, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φορτώσουν όλες, επομένως θα βρείτε τις 20 τελευταίες. Μόλις φτάσει μια νέα αξιολόγηση, η λίστα θα ανανεωθεί αμέσως! 🙂

Εικόνα #1 απόΑπόστολος Χατζηγιάννης
1
Απόστολος Χατζηγιάννηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Εξαιρετική τροφή . Μέ τήν προηγούμενη σκυλοτροφή * έτρεχα εγώ πίσω της * γιά νά φάει !! ..τώρα τρέχει εκείνη !!!
😃😃😃😃😃

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 5 μήνες
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΙΩΓΑΣgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Μέχρι στιγμής πιστεύω πως κάνει για το σκυλάκι μου.😀

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 6 μήνες
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 6 μήνες
Πέτρος Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 8 μήνες
Πέτρος Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΕΡΑΚΙ

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 8 μήνες
Εικόνα #1 απόΜΕΛΠΟΜΕΝΗ
1
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 9 μήνες
Αναστάσιος Στοΐτσηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Αψογη

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Katerina Notagr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
4/5

Μεγάλη ποσότητα κοπράνων

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Αγγελική Λευκιμμιάτηgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Είναι πολύ ακριβη

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος
Εικόνα #1 απόΡενα Κ.Εικόνα #2 απόΡενα Κ.
2
Ρενα Κ.gr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Η τροφή τους αρέσει παρά πολύ την τρώνε με λαιμαργία και νιώθουν πολύ καλά με αυτή

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος
Βασιλική Νικέζηgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος
Εικόνα #1 απόΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥΕικόνα #2 απόΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
2
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Η πιο καλύτερη τροφή❤️❤️❤️

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος

Έχετε περιέργεια για περισσότερες ράτσες σκύλων;

Έχουμε ήδη μια αναλυτική παρουσίαση των παρακάτω 14 ρατσών σκύλων

American staffordshire terrier

περιγραφή ράτσας σκύλου

border collie

Border Collie

περιγραφή ράτσας σκύλου

Bulldog

περιγραφή ράτσας σκύλου

Cane Corso

περιγραφή ράτσας σκύλου

Dachshund

περιγραφή ράτσας σκύλου

French bulldog

περιγραφή ράτσας σκύλου

German Shepherd

περιγραφή ράτσας σκύλου

golden retriever

Golden retriever

περιγραφή ράτσας σκύλου

Havanese

περιγραφή ράτσας σκύλου

barna labrador ül

Labrador

περιγραφή ράτσας σκύλου

Puli

περιγραφή ράτσας σκύλου

Rottweiler

περιγραφή ράτσας σκύλου

Siberian Husky

περιγραφή ράτσας σκύλου

Vizsla

περιγραφή ράτσας σκύλου

Παράδοση την επόμενη ημέρα

Αν πραγματοποιήσετε παραγγελία πριν από το απόγευμα, το πακέτο σας θα φτάσει την επόμενη ημέρα και μπορεί να βρεθεί αμέσως στο πιατάκι του σκύλου σας. Μην ξεχνάτε, πραγματοποιούμε παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα!

Εξαιρετικής Ποιότητας Συστατικά

Οι πρώτες ύλες για όλα μας τα προϊόντα έρχονται από πιστοποιημένες φάρμες. Για εμάς η ασφάλειας του σκύλου σας είναι το πιο σημαντική! Δείτε μόνοι σας!

Έχετε κάποια ερώτηση, αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Facebook ή καλέστε μας

Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές