Dachshund

Τα Dachshund είναι κυνηγόσκυλα που εκτρέφονται για να κυνηγούν ασβούς και άλλα ζώα σε τούνελ, όπως, κουνέλια και αλεπούδες. Οι κυνηγοί χρησιμοποίησαν ακόμη και αγέλες Dachshunds για να εντοπίσουν αγριόχοιρους. Σήμερα, η ευελιξία τους τους καθιστά εξαιρετικούς οικογενειακούς συντρόφους, σκύλους επίδειξης και κυνηγούς μικρών θηραμάτων.

Αλλά μην αφήσετε το μέγεθός τους να σας ξεγελάσει. Τα σκυλιά αυτής της ράτσας μπορεί να είναι, όπως είπε ο θρυλικός κριτικός λογοτεχνίας και χιουμοριστικός δημοσιογράφος H. L. Mencken, «μισό σκυλί ύψος και έναμιση μήκος», αλλά αυτός ο μικρόσωμος σκύλος με πεσμένα αυτιά είναι αρκετά σκληρός για να αντιμετωπίσει έναν ασβό. Στην πραγματικότητα, έτσι απέκτησαν το όνομά τους (Dachs σημαίνει ασβός, hund που σημαίνει σκύλος).

Ωστόσο, μπορεί να τα γνωρίζετε με ένα από τα πολλά παρατσούκλια τους, όπως Wiener Dog, Sausage Dog, Doxie και άλλα. Αν ψάχνετε για ένα μικρό σκυλάκι που θα κάτσει στα πόδια σας και θα σας πλημμυρίσει με αγάπη, αυτή μπορεί να είναι η ιδανική ράτσα για εσάς. Προτιμήστε να υιοθετήσετε ένα αν μπορείτε!

Το DogTime συνιστά αυτό το μέσο μεταφοράς για ταξίδια με το μικρό σας Dachshund. Θα πρέπει επίσης να παραλάβετε αυτό το μπουκάλι νερό για τυχόν υπαίθριες περιπέτειες που έχετε με το κουτάβι σας!

Περισσότερα Σχετικά με τη Ράτσα

Τα Dachshund μπορεί να έχουν τρεις διαφορετικούς τύπους τριχώματος: λείο (κοντότριχο), σγουρό και με μακρύ τρίχωμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Dachshund είναι είτε μινιατούρα (11 κιλά και κάτω ως ενήλικες) είτε standard (συνήθως μεταξύ 16 και 32 λίβρες ως ενήλικες). Εάν το Dachshund σας ζυγίζει μεταξύ 11 και 16 κιλών, λέγεται tweenie. Άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερη απόκλιση στα μεγέθη. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, την επίσημη γενέτειρα της φυλής Dachshund, τα Dachshunds προσδιορίζονται ως Standard, Miniature ή Kaninchenteckel, με βάση μια μέτρηση στο στήθος που έγινε στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών.

Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, τα Dachshunds είναι μια ευχάριστη προσθήκη σε κάθε οικογένεια, γι’ αυτό και κατατάσσονται κοντά στην κορυφή των πιο δημοφιλών σκύλων από τη δεκαετία του 1950. Η χαριτωμένη εμφάνισή τους και η ζωηρή διάθεσή τους έχουν εμπνεύσει πολλά στοργικά παρατσούκλια για τη ράτσα, συμπεριλαμβανομένων των σκυλιών wiener, χοτ ντογκ, λουκάνικου, Doxie, Dashie και (ειδικά στη Γερμανία) Teckels, Dachels ή Dachsels.

Δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις όταν κοιτάς ένα Dachshund με αυτοπεποίθηση, που κουβαλά περήφανα το μακρύ, μυώδες σώμα του με τα κοντά του πόδια, το μακρόστενο κεφάλι του με ένα τολμηρό, έξυπνο βλέμμα στα μάτια του. Λόγω της σχεδόν κωμικής εμφάνισής τους, τα Dachshund είναι αγαπημένο θέμα των σκιτσογράφων και των παιχνιδιών. Αλλά η χαριτωμένη εμφάνισή τους αναπτύχθηκε για πολύ πιο σοβαρούς και πρακτικούς λόγους. Τα κοντά τους πόδια τους δίνουν τη δυνατότητα να σκάβουν και να κάνουν ελιγμούς μέσα από σήραγγες και ακόμη και να πολεμούν ασβούς και άλλα ζώα, ενώ το μεγάλο στήθος τους δίνει άφθονη «καρδιά» για τον αγώνα. Τα Dachshund είναι γενναία, αλλά μπορεί να είναι κάπως πεισματάρικα και να έχουν ανεξάρτητο πνεύμα, ειδικά όταν κυνηγούν.

Στο σπίτι, βγαίνει η παιχνιδιάρικη φύση του Dachshund. Του αρέσει να είναι κοντά σας και να σας «βοηθάει» να κάνετε πράγματα όπως να δένετε τα παπούτσια σας. Λόγω της ευφυΐας του, έχει συχνά τις δικές του ιδέες για το ποιοι είναι οι κανόνες όσον αφορά το χρόνο παιχνιδιού – και αυτοί οι κανόνες μπορεί να μην είναι ίδιοι με τους δικούς σας ή ακόμα και με άλλες ράτσες σκύλων. Τα Dachshund είναι γνωστά για το ότι είναι ζωηρά και απολαμβάνουν να κυνηγούν άλλα μικρά ζώα, πουλιά και παιχνίδια. Το πρότυπο της ράτσας – μια γραπτή περιγραφή του πώς πρέπει να δείχνει και να ενεργεί το Dachshund – περιγράφει πιθανώς καλύτερα την προσωπικότητά του, λέγοντας ότι «το Dachshund είναι έξυπνο, ζωηρό και θαρραλέο σε σημείο που νιώθεις ότι βιάζεται, επιμένει να κόβει βόλτες πάνω κάτω, με όλες τις αισθήσεις ανεπτυγμένες. Κάθε επίδειξη ντροπαλότητας είναι σοβαρό σφάλμα».

Τα Dachshund έχουν υπέροχα μάτια και περίπλοκες εκφράσεις προσώπου. Οι πνεύμονές τους είναι μεγάλοι για έναν σκύλο αυτού του μεγέθους και έχουν φαρδύ στήθος. Εξαιτίας αυτών, τα Dachshunds έχουν ένα δυνατό, βαθύ γαύγισμα που ακούγεται σαν να προέρχεται από έναν πολύ μεγαλύτερο σκύλο. Τους αρέσει να γαβγίζουν συχνά, κάτι που μπορεί να σκεφτείτε αν έχετε γείτονες που θα μπορούσαν να ενοχληθούν και όχι να διασκεδάσουν με τις γελοιότητες του γενναίου μικρού σας Dachshund.

Τα Dachshund συχνά συνδέονται στενά με ένα μόνο άτομο. Μπορεί ακόμη και να ζηλέψουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους και μπορεί, αν δεν εκπαιδευτούν και κοινωνικοποιηθούν σωστά, να γίνουν ευέξαπτοι.

Τα Smooth Dachshunds είναι τα πιο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τρίχωμα τους είναι κοντό και γυαλιστερό και χρειάζονται λίγη περιποίηση. Χρειάζονται, ωστόσο, ένα πουλόβερ το χειμώνα, αν ζείτε σε περιοχή με κρύο καιρό. Τα πιο κοινά χρώματα είναι το κόκκινο, το κρεμ, το μαύρο, το σοκολατί και το μπλε. Τα Dachshund μπορούν επίσης να παρουσιάζουν σημάδια, όπως dapple (ένα μοτίβο με στίγματα), brindle, sable και piebald.

Τα Dachshund έχουν κομψό, μακρύ, ελαφρώς κυματιστό τρίχωμα και μπορούν να έχουν τα ίδια χρώματα με το Smooth Dachshund. Θα πρέπει να βουρτσίζονται κάθε μέρα για να αποφευχθεί η δημιουργία κόμπων, ειδικά γύρω από τους αγκώνες και τα αυτιά τους. Πολλοί πιστεύουν ότι το Longhaired Dachshund είναι πιο υπάκουο από το Smooth ή το Wirehair.

Τα Dachshund έχουν κοντά, χοντρά, τραχιά τριχώματα με θαμνώδη φρύδια και γένια. Όπως τα Smooth Dachshunds, είναι συχνά άτακτα. Δεν θα χρειαστούν πουλόβερ το χειμώνα, αλλά πρέπει να τα βουρτσίζετε τακτικά για να μην σχηματίζονται κόμποι. Τα χρώματα του τριχώματος τους μπορεί να είναι ίδια με το Smooth Dachshund, αλλά τα πιο δημοφιλή χρώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μείγμα μαύρου, καφέ και γκρι που θυμίζει αγριογούρουνου, μαύρο και διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.

Τα Dachshund έχουν συχνά θεωρηθεί ως σύμβολο της Γερμανίας. Εξαιτίας αυτής της συσχέτισης, τα Dachshunds έχασαν τη δημοτικότητά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Πρώτου και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκκλησή τους ήταν πολύ μεγάλη για να αντίσταση, ωστόσο, η φήμη τους επανήλθε γρήγορα. Λόγω της σχέσης με τη Γερμανία, ένα Dachshund με το όνομα Waldi επιλέχθηκε ως η πρώτη επίσημη μασκότ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Τα Dachshund είναι μια καλή επιλογή για κατοίκους διαμερισμάτων και άτομα που δεν έχουν αυλή. Είναι δημοφιλή στους κατοίκους των πόλεων λόγω του μικρού τους μεγέθους και της εύκολης φροντίδας τους. Γενικά δραστηριοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους και επίσης απολαμβάνουν να κάνουν βόλτες. Προσέξτε μόνο να μην τα αφήσετε να παχύνουν πολύ ή να μην τα αφήσετε να τραυματίσουν την πλάτη τους πηδώντας στα έπιπλα. Επίσης, φροντίστε να στηρίζετε την πλάτη τους όταν τα κρατάτε. Λόγω της μακριάς πλάτης τους, είναι επιρρεπή σε ρήξη (κήλη) δίσκων στην πλάτη τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη παράλυση.

Αν και αρχικά είχαν εκτραφεί για να κυνηγούν άγριους ασβούς και άλλα ζώα, τα σημερινά Dachshund είναι ιδανικοί οικογενειακοί σύντροφοι. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τα πηγαίνουν σε αγώνες διαμόρφωσης, υπακοής, ευκινησίας και διάφορα κόλπα με σκύλους. Είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικοί ως σκύλοι θεραπείας. Μερικοί άνθρωποι εισάγουν τα Dachshund τους σε αγώνες Dachshund, όπως οι Wiener Nationals. Αν και αυτοί οι αγώνες είναι δημοφιλείς, το Dachshund Club of America αντιτίθεται στους “wiener racing” επειδή πολλές πίστοι στο Greyhound χρησιμοποιούν τα γεγονότα για να προσελκύσουν μεγάλα πλήθη και επειδή το DCA ανησυχεί ότι τέτοιοι αγώνες θα μπορούσαν να τραυματίσουν την πλάτη των Dachshunds.

Επειδή είναι μια τόσο δημοφιλής φυλή, πολλοί άνθρωποι εκτρέφουν Dachshund για να βγάλουν χρήματα και όχι από αγάπη για τη ράτσα και από την επιθυμία να εκτρέφουν υγιή, ισορροπημένα σκυλιά. Προσέξτε να προμηθευτείτε το Dachshund σας από έναν αξιόπιστο εκτροφέα που ελέγχει τα ζώα αναπαραγωγής του/της για προβλήματα υγείας.

Το Dachshund είναι ένας πολύπλευρος σύντροφος. Με την ποικιλία των μεγεθών, των χρωμάτων, των τύπων τριχώματος και των προσωπικοτήτων του, υπάρχει ένα Dachshund που ταιριάζει σχεδόν σε όλους.

Εσείς είστε ο καλύτερος φίλος του σκύλου σας, και το σπίτι σας είναι και δικό του! Κάντε τον/την χαρούμενο/η!

Ο σκύλος είναι το μόνο ον στον κόσμο που σε αγαπά περισσότερο από ό, τι τον αγαπά. - Τζόσε Μπίλινγκς

Dachshund

Σημαντικότερα

  • Τα Dachshunds μπορεί να είναι επίμονα και δύσκολα στο σπίτι. Συνιστάται η εκπαίδευση σε κλουβιά.

  • Τα Dachshunds είναι έξυπνα σκυλιά με ανεξάρτητη φύση και παιχνιδιάρικο πνεύμα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι άτακτα. Να είστε υπομονετικοί, σταθεροί και συνεπείς όταν τα εκπαιδεύετε.

  • Επειδή εκτράφηκαν για κυνήγι, μπορούν να εκδηλώσουν κάποιες συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτό. Σχεδιάστηκαν για να σκάβουν σε λαγούμια ασβών και αυτό το ένστικτο μπορεί να τους οδηγήσει να σκάψουν τον κήπο σας. Εκτράφηκαν για να είναι επίμονοι στο κυνήγι και αυτό το ένστικτο μπορεί να τους κάνει να είναι αμείλικτοι στο να σας πειράζουν. Εκτράφηκαν όχι μόνο για να κυνηγούν αλλά και για να σκοτώνουν τη λεία τους. στο νοικοκυριό σας, το «θήραμα» πιθανότατα θα είναι τα παιχνίδια του Dachshund σας και ουσιαστικά θα τα «σκοτώσει» το ένα μετά το άλλο.

  • Τα Dachshund έχουν δυνατά, βαθιά γαβγίσματα για ένα σκυλί στο μέγεθός τους – και τους αρέσει να γαβγίζουν συχνά!

  • Αν δεν προσέξετε, το Dachshund σας μπορεί να γίνει παχύ και νωχελικό, κάτι που θα επιβαρύνει περισσότερο την εύθραυστη πλάτη του. Φροντίστε να παρακολουθείτε την πρόσληψη τροφής του Dachshund σας και να το διατηρείτε σε υγιές βάρος.

  • Τα Dachshund είναι επιρρεπή στο να έχουν προβλήματα μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων  στην πλάτη τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη παράλυση. Μην τα αφήνετε να πηδήξουν από ψηλά σημεία και όταν τα κρατάτε, στηρίξτε την πλάτη τους.

  • Το Dachshund σας θα είναι πιθανότατα σκύλος ενός ατόμου. Από τη φύση του, μπορεί να είναι καχύποπτος με αγνώστους, επομένως είναι σημαντικό να τον κοινωνικοποιήσετε από κουτάβι.

  • Για να αποκτήσετε έναν υγιή σκύλο, μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από άγνωστο εκτροφέα ή κατάστημα κατοικίδιων ζώων.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Tacskó

Μέγεθος

Τα Dachshunds εκτρέφονται και παρουσιάζονται σε δύο μεγέθη: Standard και Miniature. Τα τυπικά Dachshund όλων των ειδών (Smooth, Wirehair και Longhair) ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 16 και 32 κιλών. Οι Dachshund μινιατούρες  όλων των ποικιλιών ζυγίζουν 11 κιλά και κάτω κατά την ωρίμανση. Τα Dachshund που ζυγίζουν μεταξύ 11 και 16 κιλών ονομάζονται Tweenies. Μερικοί άνθρωποι που εκτρέφουν εξαιρετικά μικρά Dachshund τα διαφημίζουν ως Toy Dachshund, αλλά αυτός είναι καθαρά όρος μάρκετινγκ, όχι αναγνωρισμένη ονομασία.

Προσωπικότητα

Το Dachshund περιγράφεται ως έξυπνο, ζωηρό και θαρραλέο. Έχει εκτραφεί για να είναι επίμονο και πεισματάρικο. Τα Dachshund έχουν τη φήμη ότι είναι διασκεδαστικοί και ατρόμητοι, αλλά αυτό που θέλουν περισσότερο είναι να αγκαλιάζουν τους ανθρώπους τους. Για πολλά  Dachshund, αυτό το χαρακτηριστικό υπερτερεί της ανάγκης να αντιμετωπίσουν την επιμονή της ράτσας αυτής. Η προσωπικότητα του Dachshund μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος του. Επειδή τα σγουρομάλλικα Dachshund έχουν κάποιο υπόβαθρό terrier, μπορεί να είναι άτακτα. Τα Dachshund  με μακρύ τρίχωμα είναι ήρεμα και ήσυχα και τα Smooths έχουν μια προσωπικότητα που βρίσκεται κάπου στη μέση. Μερικά Mini Dachshund μπορεί να είναι νευρικά ή ντροπαλά, αλλά αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αποφύγετε τα κουτάβια που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά τεπηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Τα κουτάβια με έντονο ταμπεραμέντο είναι περίεργα και παιχνιδιάρικα, πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους και να αφεθούν στην αγκαλιά τους. Επιλέξτε το κουτάβι το οποίο βρίσκεται κάπου στη μέση, όχι αυτό που δέρνει τους συγγενείς του ή αυτό που κρύβεται στη γωνία. Να συναντάτε πάντα τουλάχιστον έναν από τους γονείς – συνήθως η μητέρα είναι αυτή που είναι διαθέσιμη – για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ήρεμη ιδιοσυγκρασία με την οποία νιώθετε άνετα. Η συνάντηση με αδέρφια ή άλλους συγγενείς των γονέων είναι επίσης χρήσιμη για την αξιολόγηση του πώς θα είναι ένα κουτάβι όταν μεγαλώσει.

Όπως κάθε σκύλος έτσι και τα Dachshund χρειάζονται πρώιμη κοινωνικοποίηση, έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες, όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Επιπροσθέτως, η κοινωνικοποίηση βοηθά να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα σκυλί με καλή συμπεριφορά. Η εγγραφή του για εκπαίδευση είναι μια καλή αρχή. Επίσης, οι τακτικές επισκέψεις, οι βόλτες σε πολυσύχναστα πάρκα, τα καταστήματα που επιτρέπουν σκύλους και οι χαλαρές βόλτες με γείτονες θα το βοηθήσει να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Υγεία

Τα Bouviers είναι γενικά μια υγιείς ράτσα αλλά όπως όλα τα σκυλιά είναι επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες. Δε σημαίνει ότι θα νοσήσουν όλα, αλλά θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο για αυτά τα προβλήματα υγείας.

Νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου (IVDD): Τα Dachshund είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προβλήματα στην πλάτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, σε λάθος κίνηση ή σε πτώση ή άλμα πάνω ή κάτω από τα έπιπλα. Τα συμπτώματα ενός προβλήματος περιλαμβάνουν αδυναμία σηκώματος στα πίσω πόδια, παράλυση και μερικές φορές απώλεια ελέγχου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Είναι σημαντικό να στηρίζετε πάντα την πλάτη και το πίσω μέρος του Dachshund σας όταν το κρατάτε. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από οτιδήποτε, από εγκλεισμό σε κλουβί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα έως χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των δίσκων που προκαλούν το πρόβλημα ή ακόμα και περιορισμό του σκύλου σε ειδικά διαμορφωμένο αναπηρικό καροτσάκι. Μερικοί ιδιοκτήτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων πηγαίνοντας τα Dachshund τους σε χειροπράκτες, βελονιστές ή θεραπευτές αποκατάστασης που έχουν εμπειρία με σκύλους.

Επιληψία: Τα Dachshund είναι επιρρεπή σε επιληπτικές κρίσεις. Σε σκύλους που προσβάλλονται, πιστεύεται ότι η πάθηση είναι είτε γενετική είτε προκαλείται ως αποτέλεσμα πτώσης ή σσφοδρού χτυπήματος στο κεφάλι. Εάν το Dachshund σας έχει επιληπτικές κρίσεις, πηγαίνετε το στον κτηνίατρό σας για να καθορίσει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη. Σε πολλές περιπτώσεις, η επιληψία μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς (PRA): Πρόκειται για μια εκφυλιστική οφθαλμική διαταραχή που προκαλεί τύφλωση από την απώλεια φωτοϋποδοχέων στο πίσω μέρος του ματιού. Το PRA είναι ανιχνεύσιμο χρόνια πριν ο σκύλος δείξει σημάδια τύφλωσης. Ευτυχώς, οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άλλες αισθήσεις τους για να αντισταθμίσουν την τύφλωση και ένας τυφλός σκύλος μπορεί να ζήσει μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Απλώς μην κάνετε συνήθεια να μετακινείτε τα έπιπλα. Οι αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι πιστοποιούν τα μάτια των σκύλων τους κάθε χρόνο από κτηνίατρο οφθαλμίατρο και δεν εκτρέφουν σκύλους με αυτή την ασθένεια. Ένα τεστ DNA για PRA είναι διαθέσιμο για μινιατούρες Dachshund.

Γαστρική διαστολή – Volvulus: Αυτή είναι μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή που επηρεάζει τους μεγαλόσωμους σκύλους με μεγάλο στήθος όπως τα Dachshund, ειδικά εάν καταναλώνουν ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα, τρώνε γρήγορα, πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού ή ασκούνται έντονα μετά το φαγητό. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται όταν το στομάχι διαστέλλεται με αέρα και στη συνέχεια συστρέφεται. Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να κάνει εμετό για να απαλλαγεί από τον υπερβολικό αέρα στο στομάχι του και έτσι η ροή του αίματος στην καρδιά παρεμποδίζεται. Η αρτηριακή πίεση πέφτει και ο σκύλος παθαίνει σοκ. Χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα, ο σκύλος μπορεί να πεθάνει. Υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει αυτή την πάθηση, λόγω της διογκωμένης του κοιλιάς, βγάζει υπερβολικά σάλια και προσπαθεί να κάνει έμετο αλλά δεν μπορεί. Παρουσιάζει επίσης, σημάδια ανησυχίας, κατάθλιψης, αδυναμίας και έντονο καρδιακό παλμό. Εάν παρατηρήσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε σύντομα τον κτηνίατρο σας.  Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τάση προς GDV είναι κληρονομική.

Νόσος Cushings (Υπεραδρενοκορτισισμός): Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία στην υπόφυση ή στα επινεφρίδια ή μπορεί να εμφανιστεί όταν ένας σκύλος έχει υπερβολική κορτιζόλη από άλλες παθήσεις. Τα πιο κοινά σημάδια είναι η υπερβολική ούρηση και η υπερβολική κατανάλωση υγρών. Εάν το Dachshund σας παρουσιάζει αυτά τα σημάδια, επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο. Υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν σε αυτή την ασθένεια από την αφαίρεση ενός αδένα έως φαρμακευτική αγωγή.

Σακχαρώδης διαβήτης σκύλων (ΣΔ): Ο διαβήτης εμφανίζεται περιστασιακά σε Dachshunds, ιδιαίτερα εάν είναι υπέρβαρα. Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα και καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Τα σημάδια περιλαμβάνουν υπερβολική ούρηση,δίψα και απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη

Κώφωση: Η απώλεια ακοής δεν είναι συχνή, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάποια Dachshund. Ρωτήστε εάν το κουτάβι και οι γονείς του υποβλήθηκαν για έλεγχο BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) για απώλεια ακοής. Αυτή η εξέταση δεν είναι διαθέσιμη παντού, αλλά είναι διαθέσιμη στα περισσότερα μεγάλα ιατρεία, σε νοσοκομεία ή στις κτηνιατρικές σχολές. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ηλικία των πέντε εβδομάδων του κουταβιού.

Εάν αγοράζετε ένα κουτάβι, βρείτε έναν καλό εκτροφέα που θα σας δείξει πιστοποιητικά υγείας και για τους δύο γονείς του κουταβιού σας. Τα πιστοποιητικά υγείας αποδεικνύουν ότι ένας σκύλος έχει ελεγχθεί και έχει απαλλαγεί από μια συγκεκριμένη πάθηση.

Στο Dachshunds, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε ένα πιστοποιητικό υγείας από το Canine Eye Registry Foundation (CERF), που να πιστοποιεί την φυσιολογική όραση του κουταβιού.

Δεν εκδίδονται πιστοποιητικά υγείας για σκύλους ηλικίας κάτω των 2 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα προβλήματα υγείας δεν εμφανίζονται μέχρι να ενηλικιωθεί ένας σκύλος. Για το λόγο αυτό, συχνά συνιστάται να μην εκτρέφονται σκύλοι μέχρι να γίνουν δύο ή τριών ετών.

Φροντίδα

Τα Dachshund έχουν μεγάλη αντοχή και ενέργεια. Τους αρέσει να κάνουν μια βόλτα ή να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους με άλλα σκυλιά να κυνηγούν και να σκάβουν. Είναι επίσης ενεργά μέσα στο σπίτι και μπορούν να τα πάνε καλά σε μικρούς χώρους, αρκεί να ασκούνται σχεδόν καθημερινά. Δυόμιση  μίλια περπάτημα την ημέρα (περίπου 10 λεπτά το καθένα) είναι το επιθυμητό. Περιστασιακά, όταν ο χρόνος είναι λίγος, ένα παιχνίδι θα καλύψει την ανάγκη τους για δραστηριότητα.

Δεν είναι κατάλληλα για να ζουν σε εξωτερικούς χώρους για το λόγο αυτό θα πρέπει να ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα Dachshund μπορεί να τραυματίσουν την πλάτη τους πηδώντας πάνω και κάτω από τα έπιπλα, οπότε προμηθευτείτε μια ράμπα ή σκαλοπάτια και διδάξτε τους να τα χρησιμοποιούν αν θέλουν να ανεβούν στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Όταν κρατάτε ένα Dachshund, να προσέχετε πάντα να στηρίζετε το πίσω μέρος και το στήθος του.

Τα Dachshunds μπορούν να μάθουν γρήγορα εάν έχουν τα κατάλληλα κίνητρα. Χρησιμοποιήστε θετικές ενισχύσεις όπως ανταμοιβές φαγητού ή ένα αγαπημένο παιχνίδι για να κρατήσετε την προσοχή τους και κρατήστε τις προπονήσεις σύντομες. Το Dachshund θα βαρεθεί γρήγορα αν αναγκαστεί να επαναλαμβάνει την ίδια άσκηση ξανά και ξανά, επομένως κάντε την πρακτική υπακοής διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

Η εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει προβλήματα. Ένα Dachshund μπορεί να μην βλέπει την ανάγκη για να βγει έξω. Η υπομονή και η συνέπεια είναι απαραίτητα. Η εκπαίδευση με κλουβί βοηθά επίσης.

Πέρα από την εκπαίδευση στο σπίτι, η εκπαίδευση με κλουβί είναι ένας όμορφος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το Dachshund σας δεν θα μπει σε πράγματα που δεν θα έπρεπε. Όπως κάθε σκύλος, έτσι και τα Dachshunds μπορεί να είναι καταστροφικά ως κουτάβια. Η εκπαίδευση με κλουβί σε νεαρή ηλικία θα βοηθήσει επίσης το Dachshund σας να αποδεχτεί τον περιορισμό εάν χρειαστεί ποτέ να επιβιβαστεί ή να νοσηλευτεί. Ωστόσο, μην αφήνετε ποτέ το Dachshund σας σε ένα κλουβί όλη την ημέρα. Δεν είναι φυλακή και δεν πρέπει να περνάει περισσότερες από μερικές ώρες τη φορά σε αυτήν, εκτός από τις περιπτώσεις που κοιμάται το βράδυ. Τα Dachshunds είναι σκυλιά που δεν προορίζονται να περάσουν τη ζωή τους κλεισμένοι σε κλουβί.

Το Dachshund διαπρέπει ως φύλακας, αλλά μπορεί να είναι λίγο θορυβώδης. Τα μίνι, ειδικότερα, μπορεί να είναι περίεργα. Λάβετε αυτό υπόψη εάν το Dachshund σας μένει σε μια πολυκατοικία ή σύμπλεγμα διαμερισμάτων.

Διατροφή

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα: 1/2 έως 1 1/2 φλιτζάνι ξηράς τροφής καλή ποιότητας την ημέρα

Σημείωση: Η ποσότητα κατανάλωσης της τροφής εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Δεν χρειάζονται όλα τα σκυλιά την ίδια ποσότητα τροφής. Φυσικά ένας πολύ δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερη τροφή από έναν όχι τόσο δραστήριο. Η ποιότητα της τροφής που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά. ‘Όσο καλύτερη είναι η τροφή τόσο περισσότερο θα θρέψει το σκυλί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του Dachshund σας, ανατρέξτε στις οδηγίες μας για την αγορά της σωστής τροφής, τη σίτιση του κουταβιού σας ή τη σίτιση του ενήλικου σκύλου σας.

Χρώμα Τριχώματος και Περιποίηση

Το τρίχωμα του Smooth Dachshund είναι κοντό και λαμπερό. Τα μονόχρωμα Smooth Dachshund είναι συχνά κόκκινα ή κρεμ, ίσως με μερικές μαύρες τρίχες. Τα δίχρωμα Smooth Dachshund είναι συνήθως μαύρα, σοκολατένια, γκρι (μπλε)  με μαύρα ή κρεμ σημάδια. Τα Dachshund έχουν ένα ανάγλυφο (merle) σχέδιο στο τρίχωμά τους, με ανοιχτόχρωμες και σκούρες χρωματικές περιοχές σε ομοιόμορφη κατανομή (δεν κυριαρχεί ούτε το ανοιχτό ούτε το σκούρο). Ενώ απαιτούνται σκούρα μάτια και ελάχιστα ή καθόλου λευκές τρίχες στο στήθος είναι αποδεκτά για μονόχρωμα Dachshund, μερικώς ή πλήρως μπλε μάτια και μεγάλη ποσότητα λευκών τριχών στο στήθος είναι αποδεκτά και τα δύο για τα dachshunds. Άλλα χρωματικά μοτίβα είναι το brindle, στο οποίο υπάρχουν σκούρες ρίγες σε όλο το σώμα, και το sable, όπου υπάρχει μια συνολική σκούρα επικάλυψη στο τρίχωμα.

Τα σγουρότριχα Dachshunds έχουν ένα πολύ διαφορετικό τρίχωμα από το Smooth Dachshund. Έχουν κοντό, πυκνό, σκληρό τρίχωμα με πιο απαλό υπόστρωμα. Οι σκληρές τρίχες του τελικού στρώματος βρίσκονται παντού στο σώμα εκτός από το σαγόνι, τα φρύδια και τα αυτιά. Ενώ όλα τα χρώματα που βρίσκονται στο Smooth Dachshund είναι αποδεκτά για το Wirehair, το πιο κοινό χρώμα είναι εκείνο που θυμίζει του αγριογούρουνου.

Τα Dachshund με μακρύ τρίχωμα έχουν αστραφτερό, ελαφρώς κυματιστό τρίχωμα που τους χαρίζει μια κομψή εμφάνιση. Θα τα βρείτε στα ίδια χρώματα με τα Smooth Dachshunds. 

Τα ανοιχτόχρωμα Dachshund συνήθως έχουν ανοιχτό γκρι, ανοιχτό καφέ, πράσινα ή μπλε μάτια, αντί για τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Μπορούν επίσης να έχουν μάτια δύο διαφορετικών χρωμάτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις (στις οποίες εμφανίζονται διάφορες ποσότητες λευκού χρωματισμού πάνω από το σώμα εκτός από το παρδαλό μοτίβο), τα Dachshund μπορεί να έχουν μπλε και καφέ μάτι.

Τα Dachshund είναι μια ράτσα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση. Εμφανίζουν τριχόπτωση, αλλά όχι υπερβολικά. Εκτός κι αν έχουν κυλίσει σε επιφάνεια που μυρίζει άσχημα, γενικά δεν χρειάζεται να πλένονται συχνά και δεν έχουν έντονη μυρωδιά. Μπορείτε να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί ανάμεσα στα μπάνια για να διατηρηθούν καθαρά. Εάν ζείτε σε μια τοποθεσία που έχει κρύο το χειμώνα, το Smooth Dachshund σας μπορεί να χρειαστεί ένα πουλόβερ όταν βγαίνει έξω.

Τα σγουρότριχα Dachshund απαιτούν τακτικό βούρτσισμα διότι πέφτε το τρίχωμά τους δύο με τρεις φορές το χρόνο. Ζητήστε από τον εκτροφέα από τον οποίο πήρατε το Wirehaired Dachshund ή τον groomer σας να σας δείξει πώς να το κάνετε σωστά.

Τα Dachshund με μακρύ τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά για να αποφευχθεί ο σχηματισμός κόμπων. Πρέπει να πλένονται πιο συχνά από το Smooth Dachshund και πρέπει να τα στεγνώσετε με πιστολάκι μετά για να φαίνεται ωραίο το τρίχωμά τους.

Για όλες τις ποικιλίες και τα μεγέθη Dachshunds, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα πεσμένα αυτιά τους, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για μύκητες, βακτήρια και ακάρεα. Βρέξτε ένα βαμβάκι με ένα καθαριστικό αυτιών που προτείνει ο κτηνίατρός σας και σκουπίστε τα αυτιά του κάθε εβδομάδα. Μην πηγαίνετε πιο βαθιά από την πρώτη άρθρωση στο δάχτυλό σας και μην κολλάτε ποτέ μια μπατονέτα στο αυτί του σκύλου σας.

Άλλες ανάγκες περιποίησης περιλαμβάνουν τη φροντίδα των νυχιών και την οδοντική υγιεινή. Κόψτε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα. Αν ακούτε έναν χαρακτηριστικό ήχο σαν κλικ στο πάτωμα, τότε είναι πολύ μακριά.  Όσο νωρίτερα εισάγετε το Dachshund σας στο κόψιμο των νυχιών τόσο λιγότερο αγχωτική είναι η εμπειρία.

Βουρτσίστε τα δόντια τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα – καθημερινά είναι καλύτερα – για να αφαιρέσετε την πέτρα και τα βακτήρια. Ξεκινήστε όταν το κουτάβι σας είναι μικρό, ώστε να το συνηθίσει.

Καθώς τον φροντίζετε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, κάποια φλεγμονή στο δέρμα, στα αυτιά, στη μύτη, στο στόμα στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας έγκαιρα.

Παιδιά και άλλα κατοικίδια

Τα Dachshund είναι καλά με τα παιδιά αν τα γνωρίσουν νωρίς. Μπορεί να μην αγαπούν τόσο τους φίλους των παιδιών σας, γι’ αυτό να τα επιβλέπετε την ώρα του παιχνιδιού.

Με τη μακριά πλάτη του, το Dachshund μπορεί εύκολα να τραυματιστεί εάν δεν το χειριστείτε σωστά. Κάντε κανόνα ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να κρατούν ή να χαϊδεύουν το Dachshund μόνο αν κάθονται στο πάτωμα Θα πρέπει πάντα να διδάσκετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε πάντα για τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ σκύλων και μικρών παιδιών για να αποτρέψετε οποιοδήποτε δάγκωμα ή τράβηγμα αυτιού ή ουράς. Επίσης, διδάξτε στο παιδί σας να μην πλησιάζει ποτέ κανένα σκύλο ενώ τρώει ή κοιμάται ή να προσπαθεί να του πάρει την τροφή του. Κανένας σκύλος, όσο φιλικός κι αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να μείνει χωρίς επίβλεψη με ένα παιδί.

Τα Dachshund τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια, ειδικά αν τους γνωρίσουν από την ηλικία των κουταβιών. Με την τολμηρή, κυριαρχική προσωπικότητά τους, μπορεί κάλλιστα να είναι το καλύτερο κατοικίδιο που θα είχατε ποτέ.

Η προσεκτική παραγωγική μας διαδικασία εγγυάται την αναζωογονητική δύναμη της φύσης στο έπακρον

Η CricksyDog παρέχει την κατάλληλη ανάπτυξη και αντοχή σώματος στο σκυλί σας λόγω, των υψηλών βαθμών πέψης των συστατικών του, τη σωστή ποσότητα από ζωικές πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχείων.

Αξιολογήσεις και βαθμολογίες της CricksyDog

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες 20 αξιολογήσεις όλων των προϊόντων μας. Δυστυχώς, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φορτώσουν όλες, επομένως θα βρείτε τις 20 τελευταίες. Μόλις φτάσει μια νέα αξιολόγηση, η λίστα θα ανανεωθεί αμέσως! 🙂

Εικόνα #1 απόΑπόστολος Χατζηγιάννης
1
Απόστολος Χατζηγιάννηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Εξαιρετική τροφή . Μέ τήν προηγούμενη σκυλοτροφή * έτρεχα εγώ πίσω της * γιά νά φάει !! ..τώρα τρέχει εκείνη !!!
😃😃😃😃😃

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 5 μήνες
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΙΩΓΑΣgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Μέχρι στιγμής πιστεύω πως κάνει για το σκυλάκι μου.😀

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 6 μήνες
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 6 μήνες
Πέτρος Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 8 μήνες
Πέτρος Τσακαλίδηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΕΡΑΚΙ

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 8 μήνες
Εικόνα #1 απόΜΕΛΠΟΜΕΝΗ
1
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 9 μήνες
Αναστάσιος Στοΐτσηςgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Αψογη

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Katerina Notagr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
4/5

Μεγάλη ποσότητα κοπράνων

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 10 μήνες
Αγγελική Λευκιμμιάτηgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Είναι πολύ ακριβη

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος
Εικόνα #1 απόΡενα Κ.Εικόνα #2 απόΡενα Κ.
2
Ρενα Κ.gr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Η τροφή τους αρέσει παρά πολύ την τρώνε με λαιμαργία και νιώθουν πολύ καλά με αυτή

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος
Βασιλική Νικέζηgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος
Εικόνα #1 απόΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥΕικόνα #2 απόΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
2
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥgr
αυθεντικά σχόλια πελατώναυθεντικά σχόλια πελατών
5/5

Η πιο καλύτερη τροφή❤️❤️❤️

Επαληθευμένη κριτικήΕπαληθευμένη κριτική - δείτε το πρωτότυπο

πριν από 1 έτος

Έχετε περιέργεια για περισσότερες ράτσες σκύλων;

Έχουμε ήδη μια αναλυτική παρουσίαση των παρακάτω 14 ρατσών σκύλων

American staffordshire terrier

περιγραφή ράτσας σκύλου

border collie

Border Collie

περιγραφή ράτσας σκύλου

Bulldog

περιγραφή ράτσας σκύλου

Cane Corso

περιγραφή ράτσας σκύλου

Dachshund

περιγραφή ράτσας σκύλου

French bulldog

περιγραφή ράτσας σκύλου

German Shepherd

περιγραφή ράτσας σκύλου

golden retriever

Golden retriever

περιγραφή ράτσας σκύλου

Havanese

περιγραφή ράτσας σκύλου

barna labrador ül

Labrador

περιγραφή ράτσας σκύλου

Puli

περιγραφή ράτσας σκύλου

Rottweiler

περιγραφή ράτσας σκύλου

Siberian Husky

περιγραφή ράτσας σκύλου

Vizsla

περιγραφή ράτσας σκύλου

Παράδοση την επόμενη ημέρα

Αν πραγματοποιήσετε παραγγελία πριν από το απόγευμα, το πακέτο σας θα φτάσει την επόμενη ημέρα και μπορεί να βρεθεί αμέσως στο πιατάκι του σκύλου σας. Μην ξεχνάτε, πραγματοποιούμε παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα!

Εξαιρετικής Ποιότητας Συστατικά

Οι πρώτες ύλες για όλα μας τα προϊόντα έρχονται από πιστοποιημένες φάρμες. Για εμάς η ασφάλειας του σκύλου σας είναι το πιο σημαντική! Δείτε μόνοι σας!

Έχετε κάποια ερώτηση, αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Facebook ή καλέστε μας

Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές