Ο σκύλος σας λατρεύει τον χειμώνα ή θα προτιμούσε να κάνατε αγκαλιές κάτω από μια ζεστή κουβέρτα; Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τον προστατέψετε όταν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης. Οι συμβουλές μας είναι σημαντικές για να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή αυτή τη σεζόν.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την εντύπωση πως επειδή τα κατοικίδιά τους διαθέτουν τρίχωμα, ανέχονται το κρύο ευκολότερα από τους ανθρώπους. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Όπως και εμείς έτσι και αυτά είναι συνηθισμένα στη ζεστασιά του εσωτερικού χώρου και το κρύο μπορεί να είναι τόσο σκληρό για εκείνα όσο και για εμάς. Όποια και αν είναι η άποψή σας για το χειμώνα, ένα πράγμα παραμένει σίγουρο: είναι μια εποχή που τα αγαπημένα μας κατοικίδια χρειάζονται επιπλέον φροντίδα.

Ακολουθούν 15 συμβουλές χειμερινής φροντίδας που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς απολαμβάνετε το χειμερινό τοπίο με τον τετράποδο φίλο σας.

Πρόληψη χειμερινών κινδύνων υγείας

Πρώτα από όλα ας μιλήσουμε για δύο σημαντικές προϋποθέσεις τις οποίες δεν πρέπει να αγνοείτε.

Κρυοπάγημα

Το κρυοπάγημα ξεκινά όταν το σώμα του σκύλου κρυώνει. Το σώμα τραβά αυτόματα αίμα από τα άκρα προς το κέντρο του σώματος για να ζεσταθεί. Τα αυτιά, τα πόδια ή η ουρά του σκύλου μπορούν να κρυώσουν τόσο πολύ ώστε να σχηματίσουν κρυστάλλους στον ιστό. Το πρόβλημα είναι ότι τα σημάδια δεν είναι αμέσως εμφανές. Θα πρέπει να προσέξετε για σημάδια χλωμού ή γκρίζου δέρματος, με υφή σκληρή και κρύα. Καθώς τα σημεία με τα κρυοπαγήματα ζεσταίνονται, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνα. Το έντονα παγωμένο δέρμα τελικά θα μαυρίσει και θα ξεφουσκώσει.

Υποθερμία

Μια δεύτερη χειμερινή ανησυχία είναι η υποθερμία. Αυτό συμβαίνει όταν ένας σκύλος βρίσκεται αρκετή ώρα στο κρύο, βρέχεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή πάσχει από προβλήματα υγείας ή προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος και εκτίθεται στο κρύο. Καθώς η υποθερμία εξελίσσεται, μπορεί να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης, λήθαργου και αδυναμίας. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι μύες του θα σκληραίνουν, οι ρυθμοί της καρδιάς και της αναπνοής του θα επιβραδύνονται και δεν θα ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα. Η σοβαρή υποθερμία είναι απειλητική για την ζωή του σκύλου.

Η προστασία του σκύλου σας από τα κρυοπαγήματα και την υποθερμία είναι απαραίτητη, για αυτό καλό θα ήταν να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια όταν ο σκύλος σας χρειάζεται να εισέλθει σε εσωτερικό χώρο για να ζεσταθεί.

Κρυώνει ο σκύλος σας;

Αν κάνει πολύ κρύο για να στέκεστε στην πόρτα χωρίς το παλτό σας, πιθανότατα κάνει πολύ κρύο και για το σκυλί σας, οπότε δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του, ενώ βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Αν παρατηρήσετε το σκυλί σας να γκρινιάζει, να τρέμει ή να φαίνεται ανήσυχο ή σταματά το παιχνίδι και φαίνεται να ψάχνει μέρη για να λαχανιάσει, τότε ήρθε η ώρα να μπει και πάλι μέσα.

15 τρόποι για να προστατέψετε το σκυλί σας το χειμώνα,

1. ας μιλήσουμε για την θερμοκρασία!

Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι ευλογημένες με χοντρό τρίχωμα που τα διατηρεί ζεστά, ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά τα σκυλιά με λεπτό τρίχωμα μπορεί να χρειάζεται να φορέσουν πουλόβερ ή παλτό όταν βγαίνουν για χειμερινούς περιπάτους. Ένα καλό παλτό πρέπει να φτάνει από το λαιμό μέχρι τη βάση της ουράς και επίσης να προστατεύει την κοιλιά. Θυμηθείτε όμως, ότι τα παλτά δεν θα εμποδίσουν τα κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια ή την ουρά… οπότε ακόμα και με ένα ζεστό παλτό, μην κρατάτε το κοντότριχο σκυλί σας πολύ ώρα σε θερμοκρασίες παγετού.

2. Βγείτε έξω όταν ο ήλιος λάμπει

Αν ο σκύλος σας κρυώνει, προσπαθήστε να πηγαίνετε βόλτες κατά τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες όταν δηλαδή έχει λίγη περισσότερη ζέστη. Αφιερώστε χρόνο παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει άφθονος ήλιος για να επωφεληθείτε από την πρόσθετη παροχή βιταμίνης D για εσάς και το κατοικίδιό σας. Παίξτε με παιχνίδια και όχι με ξύλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό και άλλου είδους τραυματισμούς. Έτσι εάν αρέσει στο σκύλο σας να μασάει και να κυνηγά, προμηθευτείτε ένα frisbee, μια μπάλα ή κάποιο άλλο παιχνίδι που θεωρείται ασφαλές για να παίξετε μαζί κάτω από τον ήλιο.

3. Περιορίστε τον χρόνο σας στο κρύο

Το κατοικίδιο σας μπορεί να λατρεύει να περνάει χρόνο έξω, αλλά το χειμώνα ακόμα και το πιο τριχωτό σκυλάκι μπορεί να κρυώσει. Τα αυτιά, τα πόδια και οι ουρές είναι σημεία επιρρεπή σε κρυοπαγήματα. Βγάλτε το σκυλί σας συχνά έξω για βόλτες άσκηση και παιχνίδι… αλλά όταν πέσει η θερμοκρασία μην μείνετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας καλός κανόνας είναι να βγάζετε το σκυλί σας για βόλτα και μόλις είστε έτοιμοι να γυρίσετε, πιθανότατα θα είναι και αυτό. Εάν το σκυλί σας είναι μόνο του στην αυλή σας, να το ελέγχετε συχνά για να βεβαιωθείτε ότι δεν κρυώνει.

4. Ζεστό Κρεβάτι

Εκτός από το να περιορίσετε το χρόνο που ο σκύλος σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους κατά τις κρύες μέρες, θα πρέπει να μην το αφήνετε να κοιμάται στο παγωμένο πάτωμα. Η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσετε πως ο σκύλος σας θα παραμένει ζεστός. Οι ζεστές κουβέρτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν να κρατήσουν τον σκύλο σας μακριά από τα κρύα πλακάκια και το τσιμέντο και τα θερμαινόμενα κρεβατάκια μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Τοποθετήστε το κρεβάτι του σκύλου σας σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα, παγωμένα δάπεδα χωρίς μοκέτα, ιδανικά σε ένα αγαπημένο του σημείο που θα κοιμάται κάθε μέρα, για να αισθάνεται οικεία.

5. Απομακρύνετε τα σκυλιά σας από καλοριφέρ

Τα σκυλιά συχνά αναζητούν ζέστη κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, κουρνιάζοντας κοντά σε πηγές θερμότητας. Αποφύγετε τις συσκευές που ζεσταίνουν τον χώρο και εγκαταστήσετε καλοριφέρ για να αποφύγετε τυχόν κάψιμο. Τα τζάκια αποτελούν επίσης σημαντική απειλή, οπότε βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα σύστημα προστασίας για τα κατοικίδια σας για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα!

6. Ενυδάτωση

Ο ξηρός και κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δέρμα του σκύλου σας. Βοηθήστε στο να αποφευχθεί το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα προσθέτοντας συμπληρώματα στην διατροφή του σκύλου σας. Το λάδι καρύδας είναι μια καλή ενυδατική πηγή ικανή να διατηρήσει το δέρμα και το τρίχωμα του κατοικιδίου σας υγιές. Εάν διαπιστώσετε πως τα πόδια, τα αυτιά ή ουρά του κατοικίδιου σας είναι στεγνά, μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά λάδι καρύδας.

7. Μην τα παραταΐζετε!

Παρόλο που τα σκυλιά μπορεί να χρειάζονται ένα επιπλέον στρώμα για το χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από κάποιο παλτό και όχι από πρόσθετο λίπος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν νωχελική συμπεριφορά και ανάγκη για χαμηλότερες θερμίδες. Να είστε προσεκτικοί στο επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας και να προσαρμόζετε τις θερμίδες του ανάλογα. Υψηλής ποιότητας τροφές κατά προτίμηση ακατέργαστες με βάση το κρέας που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ένα υγιές τρίχωμα και υψηλά επίπεδα ενέργειας για τους χειμερινούς μήνες.

8. Κρατήστε το σκύλο σας ενυδατωμένο

Οι σκύλοι σας μπορούν να αφυδατωθούν εξίσου γρήγορα το χειμώνα όπως και το καλοκαίρι. Αν και πολλά σκυλιά τρώνε χιόνι, δεν αποτελεί επαρκές υποκατάστατο του φρέσκου νερού. Εάν ο σκύλος σας περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε ένα μπολ με νερό, ελέγξτε το συχνά και σπάστε τον πάγο που μπορεί να έχει δημιουργηθεί.

9. Κουρέψτε το σκύλο σας

Ο σκύλος σας χρειάζεται ένα καθαρό, περιποιημένο τρίχωμα για να τον κρατάει ζεστό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν ο σκύλος σας περνά πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μετά το μπάνιο, στεγνώστε καλά το σκύλο σας, ειδικά πριν μείνει έξω.

10. Η φροντίδα των ποδιών είναι απαραίτητη

Ακριβώς όπως τείνουμε να εμφανίζουμε “σπασίματα” στο πόδια μας κατά το χειμώνα ,τα σκυλιά μπορούν επίσης να υποφέρουν από το ίδιο φαινόμενο. Εάν ο σκύλος σας έχει τριχωτά ποδαράκια, κόψτε τις τρίχες που αναπτύσσονται μεταξύ τους για να αποφευχθεί η συσσώρευση πάγου. Το χειμωνιάτικο αλάτι στα πεζοδρόμια της πόλης μπορεί να κάψει τις πατούσες του σκύλου σας και είναι τοξικό, οπότε μετά τις βόλτες σας, ξεπλύνετε ή σκουπίστε τα σημεία αυτά για να αφαιρέσετε τυχόν αλάτι. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια δυσφορίας όταν περπατά έξω σε παγωμένες ή αλατισμένες επιφάνειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μποτάκια για να προστατέψετε τα πόδια του.

11. Απομακρύνετε το χιόνι

Το χιόνι να είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά μπορεί να κρύβει και κινδύνους για τον σκύλο σας. Το χιόνι συσσωρεύεται κοντά σε φράχτες και προσφέρει στο σκύλο σας μεθόδους διαφυγής στις οποίες ακόμα και τα εκπαιδευμένα σκυλιά συχνά δεν μπορούν να αντισταθούν. Όταν καθαρίζετε την αυλή σας, να προσέχετε να μαζεύετε το χιόνι μακριά από φράχτες για να εμποδίσετε το σκυλί σας να σκαρφαλώσει. Το χιόνι και ο πάγος συσσωρεύονται στις στέγες και αν πέφτει ο ήλιος εκεί ή αυξάνεται η θερμοκρασία, αυτή η συσσώρευση μπορεί να το λιώσει και να δημιουργήσει παγετό, έτσι το έδαφος γίνεται ολισθηρό και μπορεί να τραυματίσει το σκύλο σας. Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε το χιόνι από την οροφή σας, κρατήστε το σκυλί μακριά από την περιοχή αυτή για την αποφυγή τραυματισμών.

12. Παρακολουθήστε που παίζει ο σκύλος σας

Παρόλο που ο σκύλος σας περνάει τέλεια στους εξωτερικούς χώρους, κάντε συχνά διαλείμματα για νερό και ζέστη και μην τον αφήνετε ποτέ έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν περπατάτε ή παίζετε σε άγνωστες περιοχές, κρατήστε το σκυλί σας κοντά. Είναι εύκολο για αυτόν να βγει σε μη ασφαλείς επιφάνειες, όπως παγωμένες λίμνες, σημεία δηλαδή που έχουν καλυφθεί από χιόνι και δεν είναι ορατά.

13. Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες

Όταν έρχεται ο χειμώνας χρησιμοποιούμε αντιψυκτικά. Το αντιψυκτικό έχει γλυκιά γεύση και τα σκυλιά (όπως και μερικά παιδάκια!)  θα το γλείψουν ή θα το πιουν με ευκολία. Το αντιψυκτικό είναι εξαιρετικά τοξικό και μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραία. Κρατήστε το σκυλί σας έξω από το γκαράζ  και τους δρόμους όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με τέτοιου είδους χημικές ουσίες.

14. ΠΟΤΕ μην αφήνετε το σκύλο σας χωρίς επιτήρηση στο αμάξι, για οποιοδήποτε λόγο

Ακριβώς όπως το καλοκαίρι τα αυτοκίνητα μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα, οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι εξίσου επικίνδυνες για το σκυλί σας. Το να αφήσετε το αυτοκίνητο σε λειτουργία ενέχει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα εάν το όχημα είναι σταθμευμένο σε γκαράζ. Αφήστε το σκυλί σας στο σπίτι όταν βγαίνετε έξω για εργασίες.

15. Ειδική φροντίδα για ηλικιωμένα σκυλάκια

Ο κρύος καιρός συχνά θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν μερικά σκυλιά, ιδιαίτερα την αρθρίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε ένα πρόγραμμα άσκησης με τον αρθριτικό σκύλο σας, αλλά προσέξτε τις ολισθηρές επιφάνειες και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει μια ζεστή μαλακή περιοχή ανάπαυσης για να αναρρώσει μετά τη δραστηριότητα. Εάν δεν δίνετε ήδη στον ηλικιωμένο σκύλο σας ένα φυσικό συμπλήρωμα αρθρώσεων για τη λίπανση και την ανακούφιση της ενόχλησης της αρθρίτιδας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε την προσθήκη μιας κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο σκληρός χειμερινός καιρός φέρνει ποικιλία ανησυχιών στους ιδιοκτήτες σκύλων. Το τσουχτερό κρύο, η έντονη υγρασία ή οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία για τα σκυλάκια σας. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ευημερία του αγαπημένου σας φίλου κατά την χειμερινή περίοδο θα σας διασφαλίσει την υπέρτατη απόλαυση και για τους δύο.

Κρατήστε τις συμβουλές αυτές και απολαύστε όλα όσα έχει να προσφέρει ο χειμωνιάτικος καιρός. Μην ξεχνάτε ότι οι χειμωνιάτικες αγκαλίτσες με τον σκύλο σας είναι ένα καλός τρόπος για να ζεσταθείτε και οι δύο!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές