Κατά την υιοθεσία ενός σκύλου πολλοί άνθρωποι προτιμάνε κουτάβια και νεαρά σκυλιά αλλά, ένας μεγάλος αριθμός σκύλων στα καταφύγια στην πραγματικότητα αναφέρονται σε ηλικιωμένα σκυλιά. Γενικά τα σκυλιά θεωρούνται ηλικιωμένα σε ηλικία περίπου 7-8 ετών, βέβαια εξαρτάται από το μέγεθός τους σκύλου. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος γερνούν γρηγορότερα από τα μικρόσωμα. Ανεξάρτητα όμως, από το μέγεθος όλα τα ηλικιωμένα σκυλάκια θα πρέπει να βρίσκουν τον ιδιοκτήτη τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ηλικιωμένα σκυλιά ξεχωρίζουν στην από τα νεαρά σκυλιά, οπότε ακόμα κι αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι, σκεφτείτε και την εναλλακτική ενός μεγαλύτερου σκύλου.

#1 – Θα Σώσετε μία Ζωή

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο δραματικό, αλλά είναι αλήθεια. Πολλά σκυλιά πεθαίνουν χωρίς να βρούνε ποτέ την οικογένειά τους. Υιοθετώντας ένα γηραιότερο σκυλάκι πραγματικά θα του σώσετε τη ζωή, καθώς, θα αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο. Κανένας σκύλος δεν αξίζει να περάσει τα τελευταία του χρόνια σε ένα καταφύγιο, οπότε υιοθετώντας το, του δίνετε την ευκαιρία να ζήσει σε ένα σπίτι που του αξίζει.

Επιπλέον, εάν υιοθετήσετε έναν μεγαλύτερο σκύλο, όχι μόνο σώζετε μια ζωή αλλά και εκείνο θα αλλάξει τη δική σας. Η φροντίδα του είναι η ανταμοιβή σας διότι, θα νιώθετε τη χαρά του. Παρόλο που δεν περάσετε πολύ χρόνο μαζί του, η αγάπη που θα λάβετε θα αναπληρώσουν αυτό το χρόνο.

#2 – Γνωρίζετε το Χαρακτήρα του

Με ένα κουτάβι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Δεν γνωρίζετε ακριβώς τι μέγεθος θα γίνει ή ποια θα είναι η προσωπικότητα του. Αντίθετα, ένα γηραιότερο σκυλί είναι ακριβώς ότι βλέπετε. Ξέρετε το μέγεθός του, την ιδιοσυγκρασία του και ποια είναι η εκπαίδευσή του.

Γνωρίζοντας το χαρακτήρα του σκύλου θα έχετε καλύτερη ιδέαν για το αν θα ταιριάξει ή όχι στην οικογένειά σας. Επίσης, θα είστε ενημερωμένοι για τις σημαντικές λεπτομέρειες εκ των προτέρων, όπως, αν τα πάει καλά με άλλου σκύλους, γάτες και παιδιά. Είναι καλύτερο να γνωρίζετε αυτή την πληροφορία πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο. Έτσι, όταν θα γίνει η υιοθεσία του, θα διώξει αρκετές ανησυχίες σας.

#3 – Είναι πολύ Καλόβολα

Τα νεότερα σκυλιά συνήθως είναι γεμάτα ενέργεια, αντίθετα, τα μεγαλύτερα δεν χρειάζονται συνεχή προσοχή και άσκηση. Αν απλά θέλετε να κοιμηθείτε ή να κάνετε παρέα στο σπίτι, το σκυλί σας θα είναι εντάξει με αυτό. Αν επιθυμείτε να πάτε μία βόλτα ή να παίξετε μαζί τους, θα είναι και πάλι χαρούμενο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό διότι, δεν απαιτούν συνέχεια την προσοχή σας. Επίσης, θα μπορούν εύκολα να τηρήσουν το πρόγραμμά σας.

Παρόλο που θα σας αγαπήσουν με όλη τους την καρδιά, δε θα είναι προσκολλημένος πάνω σας όπως, ένα μικρότερο σκυλί. Εάν χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα το καταλάβουν. Πιθανότατα θα πάρουν έναν καλό υπνάκο. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά και ειδικά σκυλιά διάσωσης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αποχωρισμού στην αρχή της υιοθεσίας. Να θυμάστε όμως, ότι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πραγματικό σπίτι, όποτε αυτό θα είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη, για να δημιουργήσετε μία καλή σχέση μαζί του.   

Τα ηλικιωμένα σκυλιά επίσης δεν χρειάζεται να παρακολουθούνται ή να επιβλέπονται συνεχώς διότι, έχουν από μόνα τους καλή συμπεριφορά, σε αντίθεση με τα ενεργητικά κουτάβια. Έτσι, αν δεν επιθυμείτε ένα σκυλί με τόση ενέργεια, τότε λάβετε σοβαρά υπόψη σας να υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο σκυλί.

#4 – Μπορεί να Είναι Ήδη Εκπαιδευμένα

Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά, όμως, τα περισσότερα ηλικιωμένα γνωρίζουν ήδη τις βασικές εντολές. Ξέρουν ότι η τουαλέτα τους βρίσκετε έξω, επίσης, είναι υπάκουα στις εντολές «κάτσε» και «μείνε». Με ένα κουτάβι θα πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο σε αυτές τις βασικές συμπεριφορές και εντολές, αλλά με έναν ηλικιωμένο σκύλο θα μπορείτε να κερδίσετε αυτόν τον χρόνο παίζοντας και αγκαλιάζοντας τον.

Μαζί με την εκπαίδευση, τα ηλικιωμένα σκυλιά γνωρίζουν ήδη τους βασικούς τρόπους. Πολλά από αυτά μπορεί να κατοικούσανε πιθανότατα στο παρελθόν σε σπίτι, οπότε μπορεί να γνωρίζουν ένα ή δύο πράγματα για το πώς να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους. Επομένως, όταν υιοθετήσετε ένα γηραιότερο σκυλί, θα είναι έτοιμο να διαχειριστεί τους κανόνες του σπιτιού σας, κάτι που θα του επιστρέψει να νιώσει άνετα μαζί σας γρήγορα. 

#5 – Έχουν Πολλά Αποθέματα Αγάπης να σας Δώσουν

Τα περισσότερα ηλικιωμένα σκυλιά έχουν περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή του. Επίσης, πολύ πιθανόν να έχουν χάσει την προηγούμενη οικογένεια τους ή να έχουν εγκαταλειφθεί. Ανεξάρτητα από το παρελθόν τους, μερικά σκυλιά μπορεί να φανούν τυχερά ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν υιοθετήσετε ένα γηραιότερο σκυλί, θα λάβετε άφθονη αγάπη και δε θα σας αφήσει ποτέ να ξεχάσετε πόσο το εκτιμάει.

Όταν υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο, πιθανότατα θα νιώσει άνετα μαζί σας σε χρόνο μηδέν. Θα εξοικειωθεί με το σπίτι αμέσως και θα γίνει ένας εξαιρετικός σύντροφος. Φυσικά, αυτό μπορεί να εξαρτάται από το παρελθόν του σκύλου. Με ένα κουτάβι ή νεαρό σκυλί, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση της ζωής τους, αλλά ένας ηλικιωμένος σκύλος πιθανότατα θα χαρεί να βρίσκεται σε ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον.

#6 – Μπορείτε να Διδάξετε στο Ηλικιωμένο Σκυλί σας Νέα Κόλπα

Ακούγεται ότι ένα ηλικιωμένο σκυλί δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα, αυτό φυσικά δεν αληθεύει! Από τη στιγμή που γνωρίζουν τις βασικές εντολές και τρόπους, θα υπάρχουν πάντα νέα πράγματα για να τους διδάξετε. Τα ηλικιωμένα σκυλιά συνήθως είναι πιο ήρεμα και δεν αποσπάτε τόσο εύκολα η προσοχή τους, έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να του διδάξετε νέα κόλπα, σε σχέση με ένα άτακτο κουτάβι.

Επιπλέον, τα περισσότερα ηλικιωμένα σκυλιά είχαν αρκετές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με ανθρώπους. Λόγο αυτού, μπορούν να κατανοήσουν γρηγορότερα αυτά που θα του διδάξετε. Επιπλέον, επειδή είναι μεγάλοι σε ηλικία δεν σημαίνει ότι δεν έχουν περιθώρια βελτίωσης. Εάν υιοθετήσετε έναν γηραιότερο σκύλο, θα έχετε ακόμα πολλές ευκαιρίες να τους εκπαιδεύσετε νέα πράγματα, εάν το επιθυμείτε.

#7 – Είναι πιο Ανεξάρτητα

Ενώ τα κουτάβια χρειάζονται την προσοχή σας συνεχώς, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι απόλυτα ικανοποιημένα όταν έχουν χρόνο για τον εαυτό τους. Μπορούν να διασκεδάσουν μόνα τους, ακόμα και αν είστε και εσείς εκεί.

Φυσικά, παρόλο που τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να μην χρειάζονται συνεχώς επίβλεψη, έχουν ανάγκη όμως από στοργή και αγάπη. Είναι πολύ αγαπησιάρικα και κατανοούν ότι δεν γίνεται συνέχεια να ασχολείστε μαζί τους. Επομένως, καλό θα ήταν να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο εάν θέλετε έναν σύντροφο, αλλά δεν αν έχετε το χρόνο να εκπαιδεύσετε ένα νεότερο σκυλί.

#8 – Χρειάζονται ένα Σπίτι όπως και τα Μικρότερα Σκυλιά

Όλα τα σκυλιά χρειάζονται ένα σπίτι. Υπάρχουν τόσο πολλά που περιμένουν σε καταφύγια και ονειρεύονται να βρουν την παντοτινή τους οικογένεια. Έτσι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα διαφορετικά σκυλιά όταν ψάχνετε για ένα νέο μέλος της οικογένειας. Επειδή η καρδιά σας είναι στραμμένη σε ένα νεότερο σκυλί δεν σημαίνει ότι αυτή πρέπει να είναι και η τελική σας απόφαση. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιο σκυλί είναι κατάλληλο για εσάς, συναντήστε έναν ηλικιωμένο σκύλο αντί για ένα νεαρό. θα μπορούσαν πραγματικά να σας εκπλήξουν και να αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Υπάρχουν τόσα πολλά ηλικιωμένα σκυλιά εκεί έξω που περιμένουν ένα σπιτικό. Γιατί λοιπόν να περιμένετε; Αν ψάχνετε για έναν χαριτωμένο και πιστό σύντροφο, επισκεφθείτε το τοπικό καταφύγιο της περιοχής σας και επισκεφτείτε και τα ηλικιωμένα σκυλιά. Υιοθετήστε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο και αφήστε τον να ζήσει τον υπόλοιπο χρόνο του σε ένα χαρούμενο σπιτικό. Θα μπορούσατε πραγματικά να σώσετε τη ζωή τους και θα μπορούσαν να σώσουν και τη δική σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές