Τα κουτάβια συνήθως αφήνουν τις μητέρες τους και υιοθετούνται την 8η με 12η εβδομάδα της ηλικίας τους. Επομένως, εάν υιοθετείτε ή αγοράζετε ένα κουτάβι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πλησιάζει την ηλικία των 12 εβδομάδων (3 μηνών).

Τα κουτάβια περνούν από σημαντικές φυσικές και ψυχολογικές αλλαγές στο διάστημα από τριών έως και έξι μηνών. Να είστε προετοιμασμένοι να φροντίζετε το κουτάβι σας σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής του.

Σωματική Ανάπτυξη

Περίπου στην ηλικία των 12 εβδομάδων, τα κουτάβια αρχίζουν να έχουν καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου τους. Μπορεί να αρχίσουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς ατυχήματα και διαλείμματα. Η εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί να αρχίσει πιο ομαλά τις επόμενες εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα. Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν πλήρως από την ηλικία των τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων, το κουτάβι σας θα έχει αρχίσει να βγάζει δοντάκια. Μπορεί να παρατηρήσετε υπερβολικά δαγκώματα και μασήματα, μώλωπες ή κόκκινα ούλα και δόντια να λείπουν από το στόμα. Μπορεί να βρείτε επίσης και τα περιστασιακά νεογιλά δόντια! Κατά την περίοδο αυτή, κάποια κουτάβια απογοητεύονται ή αισθάνονται ταραχή. Μπορούν να «δρουν» περισσότερο ή να είναι επιλεκτικά όσον αφορά το φαγητό σε συγκεκριμένες ημέρες. Φροντίστε να παρέχετε πολλά παιχνίδια ασφαλή για κουτάβια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κρατήστε τα επικίνδυνα αντικείμενα μακριά (όπως τα ηλεκτρικά καλώδια, τα παπούτσια και τα φυτά εσωτερικού χώρου). Πρέπει να κρατάτε το κουτάβι σας στο κλουβί του όταν δεν είστε σπίτι για να παραμένει ασφαλές. Η κατάσταση αυτή επιβραδύνεται περίπου στην ηλικία των 16 εβδομάδων ή τεσσάρων μηνών. Όλα τα ενήλικα δόντια θα εμφανιστούν μέσα στους πρώτους 6 μήνες.

Μεταξύ 12-16 εβδομάδων, το κουτάβι σας θα αρχίσει να μοιάζει λιγότερο σαν μωρό και περισσότερο σαν μια μικρογραφία του σκυλιού που θα γίνει. Μεγαλώσει γρήγορα από την ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών. Έως την ηλικία των έξι μηνών, το κουτάβι σας θα είναι πιο κοντά στο μελλοντικό του ενήλικο μέγεθος. Οι περισσότερες μικρές ράτσες σκύλων θα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. Οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων μπορεί να στο μέσο του ενήλικου μεγέθους τους. Τα μεσαία σκυλιά εξακολουθούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά συνήθως φτάνουν στο 75% του μεγέθους τους μέχρι τους πρώτους έξι μήνες.

Αλλαγές Συμπεριφοράς

Το κουτάβι 12 εβδομάδων πλησιάζει στο τέλος της κρίσιμης καμπής κοινωνικοποίησης. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτήν την χρονική περίοδο εκθέτοντας το σκυλί σας σε άτομα, μέρη και αντικείμενα. Μέχρι ο σκύλος σας να εμβολιαστεί, δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε άγνωστα ζώα ή στο δρόμο σε δημόσιους χώρους. Προσπαθήστε να έχετε μια ποικιλία ανθρώπων και υγιών ζώων που επισκέπτονται την κατοικία σας ώστε να έχετε μία θετική εμπειρία για εσάς και το κουτάβι σας. Μπορείτε να μεταφέρετε το σκυλί σας σε σπίτια όπου γνωρίζετε ότι τα κατοικίδια ζώα είναι εμβολιασμένα και υγιή. Πηγαίνετε το σκύλο σας σε δημόσιους χώρους, εκθέτοντάς το σε δυνατούς θορύβους, πτώση αντικειμένων και μικρά πλήθη. Εργαστείτε σε ασκήσεις χειρισμού κουταβιών. ώστε να συνηθίσει να χειρίζεται τις καταστάσεις αυτές. Ενώ το κουτάβι σας κοινωνικοποιείται, διατηρείτε πάντα τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα.

Τα κουτάβια βιώνουν συνήθως μια περίοδο φόβου περίπου στις 16 εβδομάδες. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της κοινωνικής ανάπτυξης του κουταβιού σας καθώς μαθαίνει πως να αντιδρά στο περιβάλλον του. Αποφύγετε να συντρίψετε την ψυχολογία του κουταβιού σας άμα παρατηρήσετε φοβισμένες αντιδράσεις. Δεν είναι η ώρα για δυνατούς θορύβους, πτώση αντικειμένων ή πλήθος ανθρώπων. Είναι επίσης σημαντικό να μην ανταμείβετε τη φοβισμένη συμπεριφορά, διαφορετικά θα επιβεβαιώνετε τους φόβους του κουταβιού σας. Αντί αυτού, αγνοήστε την φοβισμένη συμπεριφορά και μετακινείστε το κουτάβι σας από την πηγή του φόβου. Ανταμείψτε τον για την ηρεμία και την χαρούμενη συμπεριφορά.

Μεταξύ τριών και έξι μηνών, το κουτάβι σας πλησιάζει στην εφηβεία. Περιμένετε να δείτε λίγο την επαναστατική του πλευρά, καθώς αρχίζει να δοκιμάζει τα όριά του. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αγνοούσε στοιχεία που είχε προηγουμένως εκπαιδευτεί. Μπορεί επίσης να μασάει τα πάντα σε αυτό το στάδιο (που προκαλείται από έναν συνδυασμό αλλαγής δοντιών, γενικής νεανικής κακής συμπεριφοράς και πιθανώς πλήξης). Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας λαμβάνει καθημερινή άσκηση και εκπαίδευση. Να είστε συνεπείς και σταθεροί.

Υγεία και Φροντίδα

Το κουτάβι σας θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον κτηνίατρο για εμβόλια, αποπαρασίτωση και τακτικά check-up μεταξύ των 8 και 16 εβδομάδων. Κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, είναι σημαντικό να κρατήσετε το κουτάβι σας μακριά από άγνωστα ζώα και δημόσιους χώρους. Όταν ο κύκλος εμβολίων ολοκληρωθεί και ο κτηνίατρος σας το επιτρέψει, το κουτάβι σας μπορεί να αρχίσει να πηγαίνει για βόλτα, να επισκέπτεται πάρκα και να παίζει με τα υπόλοιπα σκυλιά (φυσικά υπό προσεκτική επίβλεψη).

Μετά τους τέσσερις μήνες, τα περισσότερα κουτάβια δεν θα χρειαστεί να δουν τον κτηνίατρο για επίσκεψη ρουτίνας μέχρι την ενηλικίωση. Στην τελική επίσκεψη (συνήθως όταν χορηγείται το αντιλυσσικό, περίπου σε ηλικία 16 εβδομάδων) φροντίστε να υποβάλετε τυχόν ερωτήσεις. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τον ιδανικότερο τρόπο φροντίδας του κουταβιού σας το οποίο μεγαλώνει γρήγορα.

Εάν ο σκύλος έχει ψεκαστεί ή στειρωθεί, αυτό γίνεται μεταξύ πέντε και έξι μηνών. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για μεμονωμένες συστάσεις για το σκυλί σας. Η ιδανική ηλικία για στείρωση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος.

Φαγητό και Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης του κουταβιού σας. Βεβαιωθείτε ότι το ταΐζετε με ειδική τροφή για κουτάβια (τροφές για σκύλους με ετικέτα για κουτάβια) και ότι του προσφέρετε την κατάλληλη ποσότητα. Το κουτάβι σας θα χρειαστεί όλο και περισσότερη τροφή καθώς μεγαλώνει. Κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής του, αξιολογήστε την ποσότητα που δίνεται στο κουτάβι σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να προσδιορίσετε αν πρέπει να την προσαρμόσετε. Οι εμπορικές τροφές θα έχουν ένα γράφημα με βάση την ηλικία και το βάρος του κουταβιού σας. Εάν επιλέξετε να δώσετε σπιτικό φαγητό στο κουτάβι σας, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τις θερμίδων.

Κατά τη σίτιση των λιχουδιών, βεβαιωθείτε ότι είναι υγιεινές, μη τοξικές και ότι δεν λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες. Οι λιχουδιές των σκύλων δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν περισσότερο από το 10% της καθημερινής πρόσληψης τροφής του κουταβιού σας.

Όταν δίνετε λιχουδιές για μάσημα, αποφύγετε τα οστά, τα κέρατα, τα σκληρά παιχνίδια από ή άλλα σκληρά αντικείμενα. Τα ενήλικα δόντια εξακολουθούν να βγαίνουν και να προκαλούν στοματικό πόνο ή τραυματισμό κατά το μάσημα.

Εκπαίδευση

Πρέπει να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας τη στιγμή που το φέρνετε στο σπίτι σας. Ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία θα εστιάσετε είναι η εκπαίδευση. Τα περισσότερα κουτάβια αρχίζουν να μαθαίνουν μεταξύ 12 και 16 εβδομάδων και θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε διάστημα περίπου τεσσάρων με πέντε μηνών.

Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσετε στην εκπαίδευση υπακοής. Διδάξτε τις βασικές εντολές στο σκυλάκι σας όπως κάτσε, μείνε και κάτω. Θα πρέπει επίσης να το μάθετε τρόπους, όπως να μην ανεβαίνει, να μην γαβγίζει υπερβολικά και να μην δαγκώνει (πολλά κουτάβια είναι ιδιαίτερα θορυβώδη κατά τις πρώτες 12 με 16 εβδομάδες).

Η εκπαίδευση με λουρί είναι σημαντική σε αυτό το στάδιο της ζωής του κουταβιού σας. Μετά από 16 εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να πηγαίνετε βόλτες με το σκυλάκι σας. Ξεκινήστε να συνηθίζετε το κουτάβι σας στο λουρί μέχρι τις 12 πρώτες εβδομάδες. Στη συνέχεια, εκπαιδεύστε το κουτάβι σας να περπατάει με το λουρί του. Ξεκινήστε από το σπίτι σας και μετά προχωρήστε στην αυλή. Μέχρι να φτάσετε εκτός σπιτιού.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας είναι να εγγραφείτε σε ένα τμήμα εκπαίδευσης. Τα μαθήματα διευθύνονται από έμπειρους εκπαιδευτές που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη βασική εκπαίδευση και ακόμη και να αντιμετωπίσουν ορισμένα μικρά προβλήματα συμπεριφοράς. Τα μαθήματα αυτά περιέχουν μικρές ομάδες υγιών, εμβολιασμένων κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του σκύλου σας και να του επιτρέψουν να μάθει παρά τις αποσπάσεις.

Δεν πρέπει μόνο να είμαστε προσεκτικοί όταν ταΐζουμε τα κουτάβια μας, αλλά όταν ταΐζουμε και τα ενήλικα σκυλιά μας. Επιλέξτε υψηλής ποιότητας σκυλοτροφή για το αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας. Η πρότασή μας είναι η Υποαλλεργική Αρνίσια Ξηρά τροφή από την CricksyDog.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές