Τα περισσότερα κουτάβια υιοθετούνται περίπου την 8η-12η εβδομάδα της ζωής τους, αφήνοντας πίσω τη μητέρα τους και τον πατέρα τους. Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα μικρό κουταβάκι, πιθανότατα θα είναι περίπου 8-12 εβδομάδων.

Τα κουτάβια ηλικίας 8-12 εβδομάδων βγαίνουν από τη βρεφική τους φάση και αρχίζουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Σε αυτή την περίοδο απαιτείται πολύ προσοχή και φροντίδα.

Σωματική Ανάπτυξη

Ένα κουτάβι ηλικίας 8-12 εβδομάδων είναι ακόμα αρκετά μικρό, ακόμα και αν προέρχεται από μια μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου. Τα μικρά είναι ακόμα σωματικά ευάλωτα και λίγο αδέξια. Χρειάζονται συνεχώς επίβλεψη και όταν είναι μόνα τους να βρίσκονται σε ασφαλές και άνετο περιβάλλον.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, να περιμένετε ότι θα κοιμάται αρκετά. Τα περισσότερα κουταβάκια κοιμούνται περίπου 8 με 12 ώρες την ημέρα, για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλος και γενικά το σώμα τους. Επίσης, η ενέργειά τους μπορεί να μεταβληθεί ξαφνικά από το 0 στο 60, μέσα σε μερικά λεπτά.

Πριν από την ηλικία των 12 εβδομάδων, τα περισσότερα κουτάβια έχουν τον πλήρη έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσής τους. Φυσικά, είναι ακόμα επιρρεπή σε συχνά ατυχήματα και συνήθως τους είναι δύσκολο να μην ουρήσουν όλη τη νύχτα. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που θα φέρετε το νέο κουτάβι στο σπίτι, αλλά θα πρέπει για τις πρώτες εβδομάδες να έχετε μην έχετε πολλές απαιτήσεις. Να είστε σταθεροί στο πρόγραμμά σας και να βγάζετε το κουτάβι βόλτα μετά από κάθε γεύμα, κατανάλωση υγρού ή μετά τον ύπνο. Η εκπαίδευση μετά από το πέρας των 12 εβδομάδων γίνεται πιο εύκολη.

Το κουτάβι σας δε θα βγάλει τα μόνιμα δόντια του περίπου μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων. Ωστόσο, μερικά νεογιλά δόντια, αρχίζουν να πέφτουν μεταξύ της 8ης με 12ης εβδομάδας. Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας δεν θα αρχίσουν πριν τη δωδέκατη εβδομάδα.

Αλλαγές στη Συμπεριφορά

Τα κουτάβια ηλικίας 8-12 εβδομάδων είναι σε σημαντικό στάδιο κοινωνικοποίησης. Αυτό το στάδιο ονομάζεται «στάδιο φόβου», καθώς εκείνη την περίοδο τα μικρά μπορεί να φοβούνται τα πάντα. Επίσης, είναι μια εξαιρετική περίοδος ταχείας εκμάθησης.

Το νέο σας κουτάβι δε θα είναι πλήρως εμβολιασμένο, γι αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν περπατά σε δημόσιους χώρους ή δεν εκτίθεται σε άγνωστα ζώα. Επίσης, σημαντικό είναι να ανακαλύψετε καινούριους τρόπους να έρθει σε επαφή με αξιοθέατα, ήχους και περιβάλλοντα. Εκθέστε το κουτάβι σας σιγά σιγά σε νέες καταστάσεις, ενεργώντας σαν μια φυσιολογική ρουτίνα. Εξασκήστε το να δέχεται το άγγιγμα από μη γνωστούς για αυτό τρόπους. Εκπαιδεύστε το να δέχεται ομαλά τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, τις περιποιήσεις νυχιών και τον καθαρισμό.

Να περιμένετε και συμπεριφορές φόβου σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, αποφύγετε να παρηγορείτε ή να φροντίζετε ένα τρομαγμένο κουτάβι. Αντί αυτού, ανταμείψετε το για τις καταστάσεις που διαχειρίστηκε με ηρεμία και για τις νέες του εξερευνήσεις. Μην το πιέζετε να αποδεχθεί μια κατάσταση που το τρομάζει. Θα μάθει σιγά σιγά ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί και θα παραμένει ήσυχο και αισιόδοξο.

Υγεία και Φροντίδα

Περίπου την ογδόη εβδομάδα της ζωής του, το κουτάβι σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στον κτηνίατρο, για τα πρώτα του εμβόλια, εξετάσεις και αποπαρασιτώσεις. Η φιλοζωική ή το άτομο της υιοθεσίας πολύ πιθανών να έχει ήδη φροντίσει γι αυτά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον δικό σας κτηνίατρο εντός μερικών ημερών, για να βεβαιωθείτε για την καλή υγεία του κουταβιού σας. Ακόμα, φροντίστε να φέρετε τυχόν απαραίτητα αρχεία, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να διατηρήσει ένα πρόγραμμα.

Η σειρά εμβολίων ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 16-18 εβδομάδων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η έκθεσή του σε ασθένειες. Μην επιτρέπετε στο κουταβάκι σας να περπατά σε δημόσιους χώρους ή να εκτίθεται σε άγνωστα ζώα. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να παίξει με υγιή κουτάβια ή με ενήλικα σκυλιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα και παρασιτωμένα.

Φαγητό και Διατροφή

Τα κουτάβια αρχίζουν να απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους σε ηλικία τριών έως έξι εβδομάδων και ανεξαρτητοποιούνται πλήρως μετά τις έξι με οκτώ εβδομάδες. Από τη στιγμή που θα φτάσει το νέο κουτάβι σπίτι, θα καταναλώνει αποκλειστικά τροφή για κουτάβια για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Ο άνθρωπος της φιλοζωικής ή το άτομο υπεύθυνο για την υιοθεσία του θα σας παρέχει πληροφορίες για την τροφή που κατανάλωσε. Έτσι, θα είναι καλύτερο να ξεκινήσετε και εσείς με αυτή τη διατροφή. Αφήστε το νέο μέλος να προσαρμοστεί στο περιβάλλον για λίγες ημέρες ή και εβδομάδες, μέχρι να επιλέξετε τη νέα του τροφή. Εάν επιλέξετε να αλλάξετε την τροφή του, θα πρέπει να φροντίσετε να γίνει σταδιακά αυτή η αλλαγή, ώστε να προληφθεί κάποια γαστρεντερική αναστάτωση.

Το κουταβάκι σας χρειάζεται σωστή διατροφή για να αναπτυχθεί ομαλά. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνει υψηλής ποιότητας τροφή και είναι ειδικά κατασκευασμένη για την ανάπτυξη του. Τα περισσότερα μικρά μεταξύ 8-12 εβδομάδων, θα ήταν καλύτερα να ταΐζονται τρεις φορές την ημέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό βοηθά την αποτροπή πτώσεων του σακχάρου στο αίμα, ειδικά στις πολύ μικρόσωμες ράτσες.

Να φροντίσετε να καταναλώνει τουλάχιστον τη συνιστάμενη δόση της συσκευασίας, σύμφωνα με το βάρος του, προσαρμόζοντας πάντα στις αναπτυξιακές ανάγκες του. Ελέγχετε το βάρος του σκύλου σας κάθε λίγες μέρες ώστε να διαπιστώσετε ένα χρειάζεται κάποια προσαρμογή η ποσότητα της τροφής. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει μερικούς τύπους τροφής, ποσότητα τροφής και συχνότητα σίτισης.

Εάν επιθυμείτε να τρέφετε το κουτάβι σας με σπιτικό φαγητό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια πλήρης και ισορροπημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα σωστά υλικά και την κατάλληλη ποσότητα.

Θα μπορείτε, επίσης, να παρέχετε στο κουτάβι σας μια ποικιλία από λιχουδιές, αρκεί να είναι ασφαλείς, μη τοξικές, υγιεινές και δεν υπερβαίνουν το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης του κουταβιού σας.

Αποφύγετε να του δίνετε σκληρές τροφές, κόκκαλα και σκληρά παιχνίδια. Τα νεογιλά του δόντια δεν είναι σχεδιασμένα για να μασάει σκληρά αντικείμενα, διότι, μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή και τραυματισμό. Επιλέξτε πιο μαλακά παιχνίδια, ειδικά για κουτάβια.

Εκπαίδευση

Παρόλου που το κουταβάκι σας είναι ακόμα μικρό, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του, κατά την άφιξή του στο σπίτι σας. Ξεκινήστε απλά, διδάσκοντας του, το όνομά του και μερικούς κανόνες του σπιτιού (για παράδειγμα, που επιτρέπεται να πάει και που όχι). Αφήστε το να συνηθίσει την αίσθηση του κολάρου και στη συνέχεια του λουριού. Επίσης, θα ήταν καλό να το αφήνετε να τραβάει το λουρί για να καταλάβει το αίσθημα αυτό. Σύντομα, θα μπορείτε να ξεκινήσετε τις βόλτες με λουρί.

Η εκπαίδευση στο σπίτι θα πρέπει να αρχίσει από πολύ νωρίς. Ξεκινώντας, από το καθορισμένο σημείο «τουαλέτας», αμέσως μετά το φαγητό, την κατανάλωση νερού ή μετά από τον ύπνο. Πιθανότατα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ελέγχει τις σωματικές του λειτουργίες.

Ο εγκέφαλος του κουταβιού σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται, επομένως στην αρχή δε θα είναι και ο πιο εύστροφος μαθητής. Καλό θα ήταν στην αρχή να του μάθετε τις βασικές εντολές, όπως, κάτσε, μείνε και κάτω. Να πηγαίνετε αργά και με υπομονή. Έτσι, θα διασκεδάζετε με τον τετράποδο μικρό σας φίλο!

Πάντα προσφέρουμε στο σκυλί σας την πιο εξαιρετική τροφή. Η Juliet μας παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο κρέας, ρύζι, καλαμπόκι, λιπαρά οξέα και έλαια. Με βάση των αξιολογήσεων σας γνωρίζουμε ότι αυτή η τροφή είναι η αγαπημένη των μικρόσωμών σκύλων. Η τροφή Ted είναι βασισμένη στο αρνί και είναι ιδανική για σκύλους μεσαίου μεγέθους.

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές