Αν υπάρχει κάτι που βλέπω στο πάρκο και ζηλεύω είναι σκυλιά να περπατούν άψογα στο πλευρό του ιδιοκτήτη τους. Πλησιάζει κάποιο άλλο σκυλί; Δεν δείχνουν να επηρεάζονται. Πλησιάζει μία ομάδα παιδιών; Δεν φαίνεται να τους δίνει σημασία.

«Ο σκύλος μου και εγώ ήμασταν το ακριβώς αντίθετο. Εγώ ήμουν εκείνη που προσπαθούμε να διατηρήσει το σκύλο της ήρεμο κατά τη διάρκεια της βόλτας μας. Την συγκρατούσα με όλη μου τη δύναμη όταν κάποιος περνούσε από μπροστά της και την κρατούσα σφιχτά.

Αλλά πριν από κάποια χρόνια ανακάλυψα κάποιες συμβουλές που πραγματικά με βοήθησαν. Αφού διάβασα και παρακολούθησα οτιδήποτε μπορούσα να βρω για το αντικείμενο ανακάλυψα μερικές μεθόδους που όντως λειτουργούν. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε γιατί οι σκύλοι τραβάνε το λουρί κατά την διάρκεια της βόλτας, μέθοδοι για να σταματήσουν και γιατί η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Εδώ θα βρείτε με ποιο τρόπο σταμάτησα το σκυλί μου από το να τραβάει το λουρί του». Ένας επαγγελματίας της CricksyDog.

Γιατί τα σκυλιά τραβάνε το λουρί τους

Πριν προχωρήσουμε στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να τραβάει το λουρί του, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Όπως πολλές συμπεριφορές που πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε γιατί κάνουν οι σκύλοι κάτι τέτοιο, πόσο ενθαρρύνουμε εμείς οι ίδιοι την συμπεριφορά αυτή, πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεση τους.

Οι σκύλοι συνηθίζουν να τραβούν το λουρί τους επειδή είναι μια γνώριμη για αυτούς συμπεριφορά. Είναι αρεστή; Όχι, αλλά είναι φυσιολογική. Τραβώντας φτάνουν εκεί που θέλουν και με τον δικό τους ρυθμό. Δεν το κάνουν για να μας επιβληθούν αλλά επειδή είναι αποτελεσματικό. Με λίγα λόγια, αν κατά την βόλτα σας ακολουθείτε το σκύλο σας τον ενθαρρύνετε να σας τραβάει ακόμα περισσότερο και ότι είναι επιτρεπτό.

Αν ο σκύλος σας πάντα τραβούσε το λουρί του τότε θα δυσκολευθείτε να διακόψετε την συνήθεια αυτή. Επειδή έχουν συνηθίσει να προπορεύονται και αυθόρμητα να αντιστέκονται στον περιορισμό που υφίστανται. Αν παραμείνετε όμως συνεπής μπορείτε να σπάσετε τον φαύλο αυτό κύκλο και με τον καιρό να το εξαλείψετε ολοκληρωτικά.

Δεν λειτουργούν όλες οι μέθοδοι για όλους τους σκύλους

Εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδους εκπαίδευση είναι να γνωρίζετε πως δεν λειτουργούν όλες οι μέθοδοι σε όλους τους σκύλους. Έχουμε δοκιμάσει πολλές μεθόδους για να απαλλαχτούμε από το λουρί κατά την διάρκεια της βόλτας και πάντα νιώθαμε απογοήτευση όταν κάτι δεν πήγαινε όπως το περιμέναμε. Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχετε απαλλαγεί από το κακό αυτό συνήθειο δεν είστε μόνοι.

Το μεγαλύτερος μέρος την εκπαίδευσης είναι να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που παρακινεί τον σκύλο σας. Για την Λάικα ακολούθησα μια μέθοδο με κίνητρο τα παιχνίδια και τις λιχουδιές.

Έχετε ακουστά για την τεχνική κατά την οποία όταν ο σκύλος ξεκινάει να σας τραβάει εσείς σταματάτε και παραμένετε ακίνητος; Η θεωρία πίσω από την πρακτική αυτή είναι να εξοικειωθούν με την ιδέα πως όταν σας τραβάνε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παύση της βόλτας σας.

Γνωρίζετε τι συνέβη όταν το δοκίμασα με τον υπερκινητικό σκυλάκο μου; Ξεκίνησε να τραβάει με μεγαλύτερη δύναμη και απογοητευόταν όταν παρέμενα ακίνητος. Αν είστε αρκετά υπομονετικός μπορεί να επιτύχετε με την τεχνική αυτή αλλά στην δικιά μου περίπτωση δεν λειτούργησε. Δοκιμάζαμε για μήνες και το μόνο που κατάφερα είναι να παραμένω ακίνητος, αμήχανος και παγωμένος ελπίζοντας ο σκύλος μου να αλλάξει συμπεριφορά. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Στην καλύτερη περίπτωση να παρέμενε ακίνητη όταν τελειώναμε την βόλτα μας και κάποιες φορές σταμάταγε να το κάνει περιστασιακά.

Η μέθοδος αυτή δεν δούλεψε για την Λάικα μου, αυτό οφείλετε εν μέρει στο γεγονός ότι είναι υπερκινητική καθώς και στο ότι είχε συνηθίσει την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όταν χρειάζεται να σταματήσετε το σκύλο σας από το να τραβάει το λουρί του θα πρέπει να βρείτε μια μέθοδο που να τον παρακινεί.

Αυτό δεν σημαίνει πως η τεχνική δεν έχει αποτέλεσμα γιατί την έχω δει να δουλεύει. Απλά δεν ταιριάζει στο σκύλο μου και μπορεί να μην το καταλληλότερο ούτε για εσάς .

Πως να διδάξετε το σκυλί σας “τρόπους”

Όσον αφορά την εκπαίδευση του σκύλου σας να έχετε ένα πράγμα στο μυαλό σας, δεν δουλεύουν όλες οι μέθοδοι ιδανικά για όλους τους σκύλους. Μην αποθαρρύνεστε όμως αν μια μέθοδος δεν δουλέψει. Κομμάτι της εκπαίδευσης είναι να ανακαλύψετε τι παρακινεί το σκύλο σας.

1. Επιλέξτε μια μέθοδο και μην την αλλάξετε

Το πρώτο στοιχείο για την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου σας είναι η επιλογή μιας μεθόδου καθώς και το να παραμείνετε συνεπής. Πρέπει να διδάξετε το σκύλο σας πια συμπεριφορά είναι αποδεκτή, έτσι το να σκεφτείτε πως θέλετε να περπατάει ο σκύλος σας και να είστε συνεπείς με αυτόν είναι ο ταχύτερος τρόπος για να το καταφέρετε.

Θέλετε ο σκύλος σας να περπατά στα δεξιά σας, στα αριστερά ή λίγο πίσω σας; Επιλέξτε τις προτιμήσεις σας και παραμείνετε συνεπείς. Αν επιθυμείτε ο σκύλος σας να βρίσκετε δεξιά σας ανά πάσα στιγμή, βεβαιωθείτε ότι πως όσοι αναλαμβάνουν την βόλτα του τηρούν το πλάνο αυτό. Το να παραμείνετε συνεπής με μια μέθοδο θα σας βοηθήσει να του μάθετε ακριβώς αυτό που αναμένουμε και θα κάνει την εκπαίδευση πιο ομαλή.

2. Ξεκινήστε από ένα όχι και τόσο ευχάριστο μέρος

Όταν προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας θα πρέπει να κάνετε την διαδικασία όσο γίνετε πιο εύκολη. Έτσι όταν προσπαθείτε να δείξετε στο σκύλο σας πως να παραμένει ήρεμος κατά την διάρκεια της βόλτας είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μη-ευχάριστες μεθόδους. Επιλέξτε ένα ήρεμο μέρος  για να προπονείστε, πηγαίνετε έναν απογευματινό περίπατο όταν όλοι βρίσκονται μέσα ή σε ώρες που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Εάν πάτε το σκύλο σας σε ένα γεμάτο πάρκο πριν το εκπαιδεύσετε πλήρως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι υπερκινητικά και να μην μπορούν να παρατηρήσουν ότι τους λέτε. Θα τους έχουν σίγουρα συνεπάρει όλοι οι ήχοι, οι μυρωδιές και ασφαλώς οι γάτες. Μην αποθαρρύνετε τον σκύλο σας. Ξεκινήστε να τον εκπαιδεύετε σε ένα ήρεμο χώρο και εξελιχθείτε σταδιακά.

3. Η μέθοδος της απάτης: Χρησιμοποιήστε λουρί με εμπρόσθιο κλιπ

Η αγαπημένη μου μέθοδος όταν χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να μην μας τραβάει κατά την βόλτα είναι αυτή που αποκαλώ η τεχνική της απάτης, χρησιμοποιώντας ένα εμπρόσθιο κλιπ. Το καλύτερο κομμάτι είναι πως είναι εξαιρετικά εύκολο στην χρήση και το χειρότερο είναι να σκαρφιστείτε πως θα το φορέσετε στο σκύλο σας.

Δεν μετανιώνω ούτε μία φορά για την τεχνική αυτή την οποία χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, για να είμαι ειλικρινής είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που θα ήθελα να έχω από την πρώτη στιγμή. Δεν έχει τύχει να δω άλλο εξοπλισμό με τέτοια αποτελεσματικότητα . Για τον λόγο αυτό είναι η αγαπημένη μου μέθοδος για να κάνω μια “επανεκκίνηση” στην συμπεριφορά του σκύλου μου.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικό εξοπλισμό ειδικά αν ο σκύλος δείχνει να έχει συνηθίσει τον υπάρχον. Από την στιγμή που χρησιμοποιείτε το νέο σας λουρί να θυμάστε να επιβραβεύετε τον σκύλο σας. Εκείνος θα αρχίσει να συνδέει το νέο του λουράκι με τις βόλτες σας.

Είναι η ίδια μέθοδος που ακολουθείτε και από τα σκυλιά αστυνόμευσης. Έχουν διαφορετικά λουριά που χρησιμοποιούν ανάλογα με το τι δραστηριότητα τους δίνετε. Μια απλή αλλαγή μεταξύ λουριών αλλάζει όλη τους την ψυχοσύνθεση και γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

Πριν την χρήση του λουριού χρησιμοποιούσα ένα παραδοσιακό λουράκι το οποίο η Λαικα είχε συνηθίσει. Θα ξεκινούσε να με τραβά με το που βγαίναμε από το σπίτι αλλά μόλις της άλλαζα το λουρί σταματούσε. Δεν το είχε συνηθίσει και εκμεταλλεύτηκα την περίοδο αυτή για να την εκπαιδεύσω. Δεν της πήρε καιρό για να το συνηθίσει και από τότε δείχνει να το απολαμβάνει. 

4. Χρησιμοποιήστε λιχουδιές για να κάνετε το σκύλο σας να σας ακολουθήσει

Όποια μέθοδο και να επιλέξετε το σημαντικότερο είναι να θυμάστε να παρακινείτε το σκύλο σας. Να τον ενθαρρύνετε να είναι φρόνιμος στην βόλτα σας και να τον ανταμείβετε για αυτό και ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχετε είναι με πεντανόστιμες λιχουδιές.  Το να προσφέρετε στο σκύλο σας επιβράβευση για την θετική τους συμπεριφορά θα τον παρακινήσει να επαναλάβει την συμπεριφορά αυτή.

Οι γευστικές και υγιεινές τροφές και λιχουδιές μας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως να επιβραβεύετε μια θετική συμπεριφορά.

Έτσι όταν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το σκύλο σας ενθαρρύνατε τον να σας ακολουθά. Αυτό θα του δείξει ότι η επιθυμητή συμπεριφορά αποφέρει και τις ανάλογες ανταμοιβές με σκοπό την επανάληψή τους.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές