Ώστε υιοθετήσατε ένα κουτάβι ή τουλάχιστον σκέφτεστε να υιοθετήσετε. Συγχαρητήρια! Έχετε μια ζωή για να απολαύσετε αγκαλιές και περιπέτειες με το σκυλάκι σας. Εκτός από τον ενθουσιασμό, ένα από τα πρώτα πράγματα που πιθανώς αναρωτιέστε είναι: πόσο πρέπει να ταΐσω το κουτάβι μου; Για να βρείτε την απάντηση, για να μην αναφέρουμε την πλοήγηση στο διαδίκτυο ή στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων, είναι σίγουρα δύσκολη. Μην ανησυχείτε, δεν είστε ο μόνος μπερδεμένος σχετικά με το πόσο θα ταΐσετε ένα κουτάβι.
Το 80% των συστάσεων στο διαδίκτυο και σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων είναι ανακριβή
Το να γνωρίζετε πραγματικά πόσο πρέπει να καταναλώνει τροφή ένα κουτάβι είναι μια πρόκληση. Οι ιδιοκτήτες αγχώνονται για το πως πρέπει να τρέφουν τα κουτάβια τους γιατί, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σκυλιά, το σωματικό βάρος τους αλλάζει γρήγορα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τον Δρ. Justin Shmalberg, για να πάρετε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το πόσο θα πρέπει να ταΐζετε τα κουτάβια σας.
- Σημασία της σωστής διατροφής κουταβιών
- Πόσο να ταΐσετε ένα κουτάβι με βάση το βάρος του
- Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε ένα κουτάβι
- Βρεγμένη σκυλοτροφή ή ξηρά τροφή
- Κροκέτα ή φρέσκια σκυλοτροφή
- Πότε πρέπει να κάνετε εναλλαγή σε τροφή για ενήλικους σκύλους
- Διάγραμμα Διατροφής
- Σημασία της σωστής διατροφής
Όταν πρόκειται για τροφή, μπορεί να πιστεύετε ότι «ένας σκύλος δεν είναι και άνθρωπος, σωστά;». Όμως, οι τροφές που κατασκευάζονται για κουτάβια είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικές από εκείνες για μεγαλύτερα σκυλιά. Η διατροφή των κουταβιών έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας βάσης για σωστή ανάπτυξη. “Η ανάπτυξη του εγκεφάλου, των οργάνων και των οστών συμβαίνει γρήγορα στα κουτάβια και δημιουργεί τα θεμέλια για την κανονική λειτουργία και υγεία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σκύλου”, λέει ο Shmalberg.
Tα βασικά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για αυτήν τη διαδικασία και έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία ενός σκύλου. Για παράδειγμα, λιπαρά οξέα, όπως το DHA (docosahexaenoic acid), συχνά βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, μπορούν να βελτιώσουν τη μάθηση και τη μνήμη του σκύλου σας, βοηθώντας παράλληλα «την ανάπτυξη του υγιούς εγκεφάλου κουταβιών», σύμφωνα με τον Shmalberg. H λίστα συνεχίζεται: τα νεαρά σκυλάκια χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, λίπους, ασβεστίου και φωσφόρου σε σύγκριση με τα ενήλικα σκυλιά. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει ένα ιδανικό ποσοστό θρεπτικών συστατικών.
Πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκειες, αλλά εάν ένα κουτάβι λαμβάνει υψηλό ποσοστό συγκεκριμένων συστατικών, αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές.
Πάρτε για παράδειγμα το ασβέστιο. ”Εάν ένας σκύλος μεγάλης ράτσας καταναλώνει πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μπορεί να προκληθεί ανώμαλη ανάπτυξη των οστών του και να οδηγηθείτε σε κοστοβόρα και οδυνηρά προβλήματα στο μέλλον”, λέει ο Shmalberg.
Πόσο να Ταΐσετε το Κουτάβι σας με Βάση του Βάρους του
Τα ενήλικα και τα ηλικιωμένα σκυλιά τρέφονται με βάση τον υπάρχον σωματότυπό τους, το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση του σώματός τους και ο υπολογισμός των θερμίδων τους είναι αρκετά απλός. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν ότι θα πρέπει να αλλάζουν την ποσότητα των θερμίδων και τροφών του κουταβιού τους επειδή οι ανάγκες τους αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Shmalberg, αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. «Για την προώθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης, τα περισσότερα κουτάβια πρέπει να τρέφονται με τον ίδιο αριθμό θερμίδων από περίπου τον 4ο μέχρι τον 12ο μήνα της ζωής τους», όπως αναφέρει. «Ακόμα και αν μεγαλώνουν σε μέγεθος, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες για την ανάπτυξή τους, κάτι που απαιτεί πολλή ενέργεια». Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν ένα κουτάβι καταναλώνει 1.000 θερμίδες σε 16 εβδομάδες, θα τρώει περίπου τις ίδιες και στην ενήλικη ζωή του. Λάβετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Το κουτάβι σας θα πρέπει να τρέφεται για να διατηρεί την σωματική του κατάσταση και όχι απλώς να για να πληροί κάποιον αριθμό. (Εξετάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την σωματική κατάσταση στην επόμενη ενότητα που ακολουθεί.)
Έτσι το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε πόση τροφή χρειάζεται ένα κουτάβι καθορίζεται από το προβλεπόμενο βάρος του ως ενήλικο σκυλί. Έχουμε συμπεριλάβει μια λίστα με τα μέσο βάρος ενήλικων κοινών ρατσών, αλλά συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον αριθμό αυτό. Στη συνέχεια, στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής, θα βρείτε ένα γράφημα με τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες βάση του εκτιμώμενου ενήλικου βάρους.
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς υπάρχει μια σειρά μεγεθών για πολλές από αυτές τις ράτσες λόγω, κάποιων υποκατηγοριών με βάση το μέγεθος όπως micro, toy, teacup, mini όπως και χιλιάδων άλλων μεγεθών. Χρησιμοποιήσαμε τα τυπικά πρότυπα για κάθε ράτσα για την παροχή αυτών των δεδομένων. Φυσικά, αν γνωρίζετε το μέγεθος του ίδιου φύλου γονέα, αυτός είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός.
Πόσο Συχνά Πρέπει να Ταΐζετε το Κουτάβι σας
Εάν υπάρχει κάτι που όλοι γνωρίζουμε για τα κουτάβια, είναι ότι (δυστυχώς) δεν μένουν για πάντα μικροσκοπικά. Μεγαλώνουν γρήγορα – και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ανάπτυξης τους κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Έτσι, το πρώτο ερώτημα των νέων ιδιοκτητών είναι συνήθως: Πόσο συχνά πρέπει να τα ταΐζω το κουτάβι μου;
Τα σκυλιά μεγαλώνουν γρήγορα μεταξύ των πρώτων 4 με 6 μηνών, αλλά μπορούν επίσης να παχύνουν σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.
Πρόγραμμα Διατροφής για τους πρώτους 3 Μήνες
Οι πρώτοι μήνες ενός κουταβιού έχουν να κάνουν με την ταχεία ανάπτυξή του, οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το νέο τους σκυλί αφού πρώτα έχει απογαλακτιστεί από την μητέρα του. Ωστόσο πολλά κουτάβια (καθώς και πολλά άγρια ζώα, όπως οι λύκοι) μπορούν να αρχίσουν να δοκιμάζουν λίγο πιο στερεά τροφή ήδη από τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Συχνά τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίσουν τη δική τους πρόσληψη αρκετά καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάλετε φαγητό για να αφήσετε το κουτάβι σας να παίζει ελεύθερα όλη την μέρα (να σημειωθεί ότι οι βρεγμένες τροφές μπορεί να στεγνώσουν εάν παραμείνουν για αρκετό καιρό). Εάν αισθάνεστε ότι τρώει πολύ, δοκιμάστε να του δίνετε φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Shmalberg προτείνει τέσσερις φορές την ημέρα για αρχή.
Πρόγραμμα Διατροφής για τους Πρώτους 4 με 6 Μήνες
Περίπου στους πρώτους 4 μήνες, τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής 3 φορών την ημέρα και τα περισσότερα θα φτάσουν να ταΐζονται μόνο δύο φορές.
Αυτό που είναι σημαντικότερο κατά την περίοδο αυτή είναι η παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας. «Τα σκυλιά θα μεγαλώσουν γρήγορα κατά τους πρώτους 4 με 6 μήνες, αλλά μπορούν επίσης να παχύνουν εάν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες φαγητού», αναφέρει ο Shmalberg. «Τα υπέρβαρα κουτάβια, ειδικά αυτά από μεγάλες ράτσες, έχουν προδιάθεση για ορθοπεδικά (ή σκελετικά) προβλήματα, οπότε ακόμα και αν ένα κουτάβι με περισσότερα κιλά μπορεί να δείχνει χαριτωμένο, αυτό όμως μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του. Ευτυχώς, είναι ιδιαίτερα εύκολο σε αυτήν την ηλικία να χρησιμοποιήσετε ένα βαθμολογικό σύστημα σωματικής κατάστασης για να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας είναι στο κατάλληλο βάρος. Συμβουλευτείτε το παρακάτω γράφημα για να αξιολογήσετε τη βαθμολογία της σωματικής κατάστασης του κουταβιού σας και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε απορία.
Εάν το κουτάβι σας δεν παίρνει βάρος παρά την κατανάλωση κατάλληλης ποσότητας τροφής, ο Shmalberg προτείνει να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. «Ορισμένες ιατρικές εξετάσεις εμφανίζονται σε αυτήν την ηλικία που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των τροφών, όπως τα παράσιτα και ούτω καθεξής”, όπως αναφέρει.
Μεταξύ 4 και 6 μηνών, τα κουτάβια εξακολουθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής- συνήθως τρώνε περίπου δύο φορές παραπάνω σε σύγκριση με έναν ενήλικο σκύλο του ίδιου βάρους.
Πρόγραμμα Διατροφής Μεταξύ 6 και 12 Μηνών
Όταν αναρωτιέστε πόσο συχνά θα πρέπει να ταΐζετε το κουτάβι σας, η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι «δύο φορές την ημέρα», που είναι ο ρυθμός που σκέφτονται οι περισσότεροι όταν ταΐζουν τα κατοικίδιά τους. Είναι το κουτάβι σας μεταξύ 6 και 12 μηνών; Συγχαρητήρια! Έχετε φτάσει στο σημείο όπου αρκεί να το ταΐζετε δύο μόνο φορές την ημέρα.
Είναι επίσης στο διάστημα αυτό που μερικά κουτάβια αρχίζουν να τρώνε τροφές για ενήλικους σκύλους. Οι μικρές ράτσες μπορεί να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση. Οι μεγάλες ράτσες, από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να τους δώσετε φαγητό σε ελεγχόμενες ποσότητες ασβεστίου, το οποίο αναφέρεται γενικά είτε για τροφή για μεγάλες ράτσες είτε για τροφή «για όλα τα στάδια της ζωής του σκύλου σας» με την ένδειξη «κατάλληλη για μεγάλου μεγέθους κουτάβια».
Για ακόμη μια φορά, η παρακολούθηση της σωματικής κατάστασης του κουταβιού σας είναι κρίσιμη. «Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες ράτσες θα αρχίσουν να εμφανίσουν σημάδια παχυσαρκίας ακόμη και σε αυτήν την ηλικία εάν τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες», αναφέρει ο Shmalberg.
Πρόγραμμα Διατροφής για τους Πρώτους 12 με 18 Μήνες
Αυτή τη στιγμή το κουτάβι σας θυμίζει περισσότερο ένα ενήλικο σκυλί. Από τα πρώτα του γενέθλια έως το 1,5 έτος, η σίτιση δύο φορών ημερησίως θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι το πρότυπό σας. Η μόνη διαφορά σε αυτό το στάδιο είναι ότι, εάν το κουτάβι σας έχει αρχίσει να γίνεται λίγο νωχελικό και παίρνει βάρος, τότε μπορεί να χρειαστείτε να μειώσετε τις μερίδες του, παρόλο που το ταΐζετε δύο φορές την ημέρα.
Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του ενήλικου σκύλου σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ανάπτυξής του. Για παράδειγμα, τα Great Danes μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα θελήσετε να συνεχίσετε να δίνετε στα μεγάλα σκυλιά την κατάλληλη ποιότητα τροφής.
Τα μικρά ή μεσαίου μεγέθους σκυλιά μπορούν να αλλάξουν τη διατροφή τους με αυτήν των ενήλικων σκυλιών πριν από το σημείο αυτό. «Εάν τους δίνετε μία τροφή για όλα τα στάδια της ζωής τους», δεν χρειάζεται να την αλλάξετε – «απλά βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τις μερίδες του», σύμφωνα με τον Shmalberg.
Παρόλο που τα υπέρβαρα κουτάβια είναι χαριτωμένα, είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.
Βρεγμένη Σκυλοτροφή Ή Ξηρά Τροφή
Όταν πρόκειται να δώσετε στο σκύλο σας βρεγμένη τροφή έναντι ξηρής τροφής, ποια μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα; Αυτό είναι ένα ακόμη μυστήριο που μπερδεύει πολλούς νέους ιδιοκτήτες. Για να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας.
Η βρεγμένη ή μερικώς βρεγμένη τροφή συνήθως διατίθεται σε κονσέρβες, σακουλάκια ή πακέτα μονής μερίδας και συνήθως είναι πιο ακριβή. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σκύλος σας πιθανότατα θα το βρει πολύ πιο νόστιμο από την ξηρά τροφή.
Η ξηρά τροφή, γνωστή και ως κροκέτα, είναι η φτηνότερη επιλογή. Μπορείτε να σερβίρετε στον σκύλο σας απευθείας από την συσκευασία ή να το βρέξετε με λίγο νερό ή να το χρησιμοποιήσετε σε μορφή κονσέρβας (η τελευταία επιλογή δεν επιτυγχάνει κάτι παραπάνω από το να το κάνει πιο ελκυστικό για το κουτάβι σας).
Κατά την περίοδο απογαλακτισμού του, όπως αναφέρει ο Shmalberg, ένα κουτάβι θα πρέπει να τρέφεται με βρεγμένη τροφή, ή με μερικώς βρεγμένη ή με ξηρή τροφή στην οποία πρώτα έχει προστεθεί νερό.
Πότε Πρέπει να Αρχίσετε να Δίνετε στο Κουτάβι Βρεγμένη Τροφή
Πέρα από την ποσότητα της βρεγμένης τροφής που θα πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας, οι πραγματικές αμφιβολίες είναι πότε θα πρέπει να αρχίσετε να του την προσφέρετε και πως. Με λίγα λόγια; Προσεκτικά, για την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Αλλά μην ανησυχείτε, τα σκυλιά σας είναι ικανά να πραγματοποιήσουν φυσικά αυτήν την μετάβαση.
«Γενικά, τα κατοικίδια και τα άγρια σκυλιά θα αρχίσουν να τρώνε (ακόμα και ανεπιτυχώς!) στις 3 πρώτες εβδομάδες», λέει ο Shmalberg. Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που συνιστά και ποια όχι όταν αναφερόμαστε σε κουτάβια και βρεγμένη τροφή.
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο μέγεθος. Τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να καταναλώνουν ξηρά τροφή στις 6 περίπου πρώτες εβδομάδες, αλλά το μέγεθος της κροκέτας πρέπει να είναι το ιδανικό για την ράτσα του. Μικρότερες κροκέτες συνήθως είναι ιδανικές για μικρότερες ράτσες (και πολλές τροφές με την ένδειξη «για όλες τις ηλικίες» έχουν κροκέτες κατάλληλες για μικρότερες ράτσες).
Μην ξεχνάτε να προσθέτετε νερό. Μπορείτε να ταΐσετε τα κουτάβια ξηρά τροφή νωρίτερα κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού, αρκεί η κροκέτα να έχει βραχεί καλά. Για μικρότερα σκυλιά, ίσως χρειαστεί να τα πολτοποιήσετε πρώτα με ένα πιρούνι.
Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας έχει άφθονο νερό. Αυτό ισχύει πάντα, αλλά ειδικά για όσους σκύλους καταναλώνουν ξηρά τροφή, καθώς δεν λαμβάνουν αρκετό νερό από την ίδια τους την τροφή, όπως θα έκαναν με τα φρέσκα, ωμά ή κονσερβοποιημένα προϊόντα.
Πόση Ξηρά Τροφή Πρέπει να Δίνεται στο Κουτάβι σας
Η ποσότητα της ξηράς τροφής που χρειάζεται το κουτάβι σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ράτσα και το βάρος του (ελέγξτε το γράφημα για να ξεκινήσετε). Έχοντας το παραπάνω κατά νου, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τις κροκέτες, σύμφωνα τον Shmalberg.
Η ξηρά κροκέτα συνήθως περιλαμβάνει 3,5 με 4,5 θερμίδες ανά γραμμάριο, ή περίπου 100 θερμίδες ανά ουγγιά, η οποία ισούται με 350 έως 450 θερμίδες ανά φλιτζάνι κατά μέσο όρο. Αυτό είναι περίπου τρεις έως τέσσερις φορές οι θερμίδες των υγρών τροφών.
Τα σκυλιά φαίνεται να είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα όταν καταναλώνουν κροκέτες επειδή είναι τόσο πλούσιες σε θερμίδες και οι ιδιοκτήτες συχνά υποτιμούν το πόσες θερμίδες μπορεί να καταναλώνει το κατοικίδιό τους. Ελέγξτε προσεκτικά και παρατηρήστε την σωματική κατάσταση του κουταβιού σας.
Τα κουτάβια που καταναλώνουν ξηρά τροφή αλλά δείχνουν πεινασμένα συνεχώς μπορούν να επωφεληθούν από μια τροφή με χαμηλότερες θερμίδες ή περισσότερες φυτικές ίνες. Πολλές τροφές κουταβιών για μεγάλες ράτσες έχουν φυτικές ίνες και/ή έχουν χαμηλότερες θερμίδες για το λόγο αυτό.
Με τον καιρό, το κύριο θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η συχνότητα σίτισης καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει, ξεκινώντας με τη διατροφή ελεύθερης επιλογής αρχικά έως τρεις φορές την ημέρα από δύο. Η ποσότητα τροφής που δίνεται στο σκύλο σας πρέπει να παραμένει σταθερή μετά το πέρας των 16 εβδομάδων για τις περισσότερες ράτσες.
Κροκέτα ή Φρέσκιας Τροφής για κουτάβια
Τώρα που γνωρίζετε όλα όσα πρέπει σχετικά με την κροκέτα έναντι της βρεγμένης τροφής, τι θεωρείτε για τις κροκέτες ενάντια στην φρέσκια σκυλοτροφή; Πρώτα όμως: Η φρέσκια τροφή όπως η NomNomNom διαφέρει από το παραδοσιακό βρεγμένο φαγητό και είναι πολύ διαφορετικό από την κροκέτα. Όπως θα μάθετε παρακάτω η διαφορά είναι στις θερμίδες.
Θερμίδες από Κροκέτες ή Θερμίδες από Φρέσκο Φαγητό
Όλες οι θερμίδες δεν δημιουργούνται ισότιμα. Μία κροκέτα δεν ισούται με τις θερμίδες του φρέσκου φαγητού, οπότε οι μεγάλες αυτές παραλλαγές στο πόσο θα πρέπει να ταΐζετε το κουτάβι σας με διαφορετικά είδη τροφών δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το σκυλί σας θα τρώει λιγότερη τροφή. Η φρέσκια τροφή για σκύλους είναι συχνά πολύ πιο εύπεπτη από ότι οι επεξεργασμένες κροκέτες ή ακόμη και οι βρεγμένες τροφές, έτσι ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να πάρει περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από «λιγότερο» φαγητό.
Η υψηλής ποιότητας φρέσκια τροφή για σκύλους είναι πιο εύπεπτη και επιτρέπει στο σώμα του κουταβιού σας να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.
«Μερικές τροφές μπορεί να είναι πιο εύπεπτες από άλλες και έχουν θερμίδες που είναι πιο προσιτές επειδή διασπώνται καλύτερα κατά τη διάρκεια της πέψης», εξηγεί ο Shmalberg. Η ποιότητα των συστατικών, η μέθοδος μαγειρέματος και η ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων επηρεάζουν όλη την διαδικασία. «Τόσο οι φρέσκες όσο και οι λιπαρές τροφές ποικίλλουν και στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες», όπως αναφέρει, «αλλά οι μαγειρεμένες τροφές είναι πιθανότατα πιο εύπεπτες». Από την άλλη πλευρά, οι τροφές οι οποίες είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες θα είναι λιγότερο εύπεπτες γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή κοπράνων.
Για όσους θέλουν να γνωρίζουν πως αυτό μεταφράζεται σε πραγματικούς αριθμούς, όλα εξαρτώνται από το πως η Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Τροφών – η αλλιώς AAFCO (η ομάδα που σχεδιάζει τις οδηγίες για την παραγωγή τροφίμων κατάλληλα για κατοικίδια)- αναφέρει ότι οι θερμίδες πρέπει να υπολογίζονται. Με διατροφές πλούσιες σε κροκέτες, η AAFCO λέει ότι οι τροφές πρέπει να υπολογίζονται με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε 3,5 θερμίδες ανά γραμμάριο και λιπαρά σε 8,5 θερμίδες ανά γραμμάριο
Φυσικά, αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το πως υπολογίζουμε τις θερμίδες από τις ανθρώπινες τροφές και οι κτηνίατροι και ερευνητές λένε ότι οι διατροφές φρέσκων τροφών πρέπει να χρησιμοποιούν ένα τροποποιημένο παράγοντα πολύ πιο κοντά σε εκείνους των ανθρώπων. Σε αυτές τις τιμές, που χρησιμοποιούνται για τις φρέσκιες σκυλοτροφές, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες διαμορφώνονται σε 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος σε 9.
Με απλά λόγια, εάν χρησιμοποιείτε μια συνιστώμενη ποσότητα θερμίδων από κροκέτες για μια διατροφή με φρέσκια σκυλοτροφή, το κουτάβι σας πιθανότατα θα πάρει κάποια περιττά κιλά, επειδή είναι ικανό να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερη ενέργεια από κάθε γραμμάριο τροφής. Σίγουρα δεν το επιθυμείτε αυτό.
Εάν αναρωτιέστε πόσες κροκέτες θα πρέπει να δίνεται στο κουτάβι σας, ρίξτε μια ματιά στο πρακτικό γράφημα. Να θυμάστε, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Η NomNomNom συνιστά υψηλής ποιότητας φρέσκιες τροφές ειδικά για σκύλους οι οποίες είναι πιο εύπεπτες και επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή απορρόφηση.
Πόσες Κροκέτες Πρέπει να Δίνεται στο Σκύλο σας
Οι ιδιοκτήτες κουταβιών συχνά αναρωτιόνται, «Πόσο πρέπει να ταΐσω ένα κουτάβι 3 μηνών;» ή, «Εάν το κουτάβι μου είναι 6 μηνών, πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει ημερησίως;» Αποδεικνύεται ότι η σίτιση με την ηλικία είναι ο λανθασμένος τρόπος να σκεφτείτε τη διατροφή του κουταβιού σας.
«Δεν υπάρχουν πραγματικά διαφορετικές διατροφικές ανάγκες όσον αφορά το λίπος, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες ή τα ανόργανα συστατικά στα διατροφικά αυτά διαστήματα, γι αυτό μπορούμε να ταΐσουμε τα κουτάβια μας με την ίδια ποσότητα όλη την περίοδο ανάπτυξής τους», λέει ο Shmalberg. Για να προσδιορίσετε πόση τροφή πρέπει να δίνετε στο κουτάβι σας, προσδιορίστε πρώτα το εκτιμώμενο ενήλικο βάρος του, ανατρέξτε στο παρακάτω γράφημα για να βρείτε τις καθημερινές θερμιδικές του ανάγκες και στη συνέχεια αναζητήστε τις «θερμίδες ανά ημέρα» στην ετικέτα της τροφής.
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε για τις κροκέτες είναι ότι η ποιότητα ποικίλλει αρκετά από μάρκα σε μάρκα, ανάλογα με την ποιότητα των κρεάτων και των «γευμάτων» στο εσωτερικό. Ακολουθούν οι ορισμοί της AAFCO για τα κοινά συστατικά κρέατος, εάν είχατε ποτέ περιέργεια για το τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα μυστηριώδη στοιχεία που βλέπετε στις ετικέτες, δείτε παρακάτω:
Υποπροϊόντα κρέατος: Μη παραποιημένο (ή υποκείμενο σε μαγείρεμα ή επεξεργασία πριν ξαναμαγειρευτεί), χωρίς κρέας (μη-μυϊκόό κρέας) συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι περιορισμένων σε, πνεύμονες, σπλήνα, νεφρά, εγκέφαλο, συκώτι, αίμα, οστά, λιπώδη ιστό, στομάχι και έντερα (χωρίς περιεχόμενο του στομάχου και των εντέρων) δεν πρέπει να περιλαμβάνει τρίχες, κέρατα, δόντια ή οπλές.
Γεύματα κρέατος; Τροποποιημένο προϊόν από ιστούς θηλαστικών χωρίς τρίχες, κέρατα, ίχνη δέρματος, κοπριά και περιεχόμενα στομάχου, εκτός από τέτοιες ποσότητες που μπορεί να εμφανιστούν αναπόφευκτα.
Πουλερικά: Συνδυασμός σάρκας και δέρματος με ή χωρίς κόκκαλα, προερχόμενο από μέρη ολόκληρων σωμάτων αλλά χωρίς φτερά, κεφάλια, πόδια και εντόσθια. Αυτό είναι ένα συστατικό υψηλής υγρασίας, ενώ το γεύμα πουλερικών θα είναι παρόμοιο, αλλά θεωρείται συστατικό χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία.
Υποπροϊόντα πουλερικών: Μη τροποποιημένα μέρη σωμάτων, όπως κεφάλια, πόδια και εντόσθια, χωρίς κόπρανα.
Γεύμα υποπροϊόντων πουλερικών: Αλεσμένα και τροποποιημένα σωματικά μέρη, όπως λαιμοί, πόδια, μη αναπτυγμένα αυγά και έντερα, αλλά χωρίς φτερά.
Υποπροϊόντα πουλερικών: Αλεσμένα, όπως λαιμοί, πόδια, μη ανεπτυγμένα αυγά και έντερα, αλλά χωρίς φτερά.
Σύμφωνα με τον Shmalberg, ορισμένα συστατικά μπορεί να παραμείνουν μυστήρια. «Εάν ένα συστατικό είναι συγκεκριμένο, όπως «μοσχαρίσιο κρέας» ή «κοτόπουλο», θα πρέπει να περιέχει μόνο αυτό το συστατικό», αναφέρει. «Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν βρει συστατικά χωρίς ετικέτα – άλλα κρέατα, για παράδειγμα – που δεν περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Και μπορεί να δείτε επίσης μη καθορισμένα «υποπροϊόντα».
Τι Ποσότητα Ωμής Τροφής Πρέπει να Δίνεται στο Σκύλο σας
Η ωμή τροφή για σκύλους – συνήθως ένα μείγμα ωμού κρέατος, οστών, οργάνων και ίσως μερικών φρούτων και λαχανικών – υπήρξε κάτι σαν δίαιτα μόδας στον κόσμο των σκύλων τα τελευταία χρόνια. Οι ωμές τροφές είναι υγρές και έχουν πυκνότητα θερμίδων παρόμοια ή λίγο υψηλότερη από εκείνη πολλών κονσερβοποιημένων και επίσης φρέσκων τροφών – περίπου 1,5 θερμίδες ανά γραμμάριο ή 45 θερμίδες ανά ουγγιά, σύμφωνα με τον Shmalberg. Όπως πάντα, να ελέγχετε την ετικέτα για να υπολογίζετε τις μερίδες του κουταβιού σας με βάση το βάρος του (δείτε το διάγραμμα σίτισης κουταβιών), τη σύσταση του κατασκευαστή και τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας.
Όπως κάθε δημοφιλής ανθρώπινη διατροφή, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν σκεφτείτε να δώσετε το κουτάβι σας ωμά τρόφιμα.
Πρώτον, τα πλεονεκτήματα. Η ωμή τροφή για σκύλους είναι σίγουρα ελάχιστα επεξεργασμένη – κάτι που πιστεύουμε ότι αξίζουν όλα τα σκυλιά. Μπορεί επίσης να είναι πιο εύπεπτη από τις κροκέτες, σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και τον τύπο μαγειρέματος που εμπλέκεται στην κατασκευή τους (μια διαδικασία που ονομάζεται εξώθηση).
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:
Oι ωμές τροφές για σκύλους έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. «Αυτό συμβαίνει επειδή το κρέας των ζώων που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν αυτά τα προϊόντα γίνεται πιο ακριβό καθώς γίνονται πιο άπαχα», αναφέρει ο Shmalberg. Με άλλα λόγια ως μέτρο μείωσης του κόστους, οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέγουν τα πιο λιπαρά κομμάτια.
Το FDΑ συνιστά να μην δίνετε στο σκυλί σας ωμή τροφή. Τον Ιούλιο του 2012, το FDA ολοκλήρωσε μια οριστική μελέτη που διαπίστωσε υψηλό κίνδυνο βακτηριδίων σαλμονέλας και λιστέριας σε δίαιτες ωμού κρέατος. Από τότε, έχουν συμβουλεύσει να μην δίνουν ωμή τροφή για να αποτραπεί η εξάπλωση τέτοιων βακτηρίων μεταξύ σκύλων και ανθρώπων. Εάν ταΐζετε στο κουτάβι σας με ωμές τροφές, ο Shmalberg λέει ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι. «Μερικά ωμά τρόφιμα είναι παστεριωμένα ή αποξηραμένα σε κατάψυξη, τα οποία μπορεί να μειώσουν τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια», αναφέρει, προσθέτοντας «Φυσικά, όλοι οι τύποι τροφών για κουτάβια μπορεί να σχετίζονται με κάποια ασθένεια εάν περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης και της κροκέτας».
Δεν μπορείτε να αφήσετε ένα σκύλο που έχει φάει ωμό φαγητό να σας γλείψει. Επειδή τα βακτήρια που υπάρχουν στο ωμό κρέας μπορούν να μεταδοθούν από σκύλους σε ανθρώπους και δεν πρέπει να αγγίζετε πουθενά κοντά στο στόμα του. Το FDA προειδοποιεί επίσης να μην αγγίζει τα πόδια ή το τρίχωμα που μπορεί να έχουν αγγίξει ωμά τρόφιμα ή την επιφάνεια στην οποία βρισκόταν το φαγητό.
Ορισμένοι κτηνίατροι αρνούνται να αναλάβουν τα κατοικίδια που τρέφονται με ωμή τροφή. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων (βλέπε παραπάνω δύο παραδείγματα). Ωστόσο, πολλοί κτηνιατρικοί διατροφολόγοι εργάζονται τόσο με ωμά όσο και με φρέσκα προϊόντα, συμφωνώντας ότι η υψηλή διατροφική αξία (και η έλλειψη χαμηλής ποιότητας, επεξεργασμένων συστατικών) μπορεί να βρεθεί και στα δύο. Αλλά…
Η φρέσκια τροφή για σκύλους επιτρέπει στο κουτάβι σας να αφομοιώσει όλα τα πλεονεκτήματα της ωμής τροφής για σκύλους, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα.
Συνολικά τα οφέλη για την υγεία της διατροφής με ωμό κρέας που δεν περιέχει επιβλαβή βακτήρια και μια φρέσκια μαγειρεμένη τροφή σκύλου είναι περίπου τα ίδια. Το μαγείρεμα των τροφών, ωστόσο, γενικά μειώνει τον κίνδυνο βακτηρίων. Απορρίπτοντας τα λιγότερο εύπεπτα, επεξεργασμένα ή μη ισορροπημένα τρόφιμα μεταβαίνοντας σε μια φρέσκια διατροφή, οι ιδιοκτήτες συχνά αναφέρουν πολλές διαφορές στα κουτάβια τους, όπως ένα πιο λαμπερό τρίχωμα, μικρότερα κόπρανα (λόγω βελτίωσης της πεπτικότητας), βελτιωμένη όρεξη και γενικά μεγαλύτερη ευεξία. «Αυτό μπορεί να οφείλεται και πάλι στο γεγονός ότι το σώμα του σκύλου μπορεί να ξεκλειδώσει καλύτερα το θρεπτικό δυναμικό της τροφής και λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ή συστατικών χαμηλότερης ποιότητας», λέει ο Shmalberg.
Ωστόσο, όσο γνωρίζουμε, κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι η μία διατροφή έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από την άλλη. Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν τα ίδια οφέλη με κάθε δίαιτα και δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για την ανίχνευση της διαφοράς στα θετικά αποτελέσματα μεταξύ των δύο. Όσον αφορά την πεπτικότητα, οι ωμές τροφές είναι συγκρίσιμες με τα μαγειρεμένα όπως το NomNomNom, επισημαίνει ο Shmalberg.
Για περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των ωμών τροφών, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο από το Journal of the American Veterinary Medical Association.
Ταΐζοντας Μεγάλα Σκυλιά ή Ταΐζοντας Μικρά Σκυλιά
Εάν μας ρωτήσετε, όλα τα κουτάβια είναι εξίσου αξιολάτρευτα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Παρόλα αυτά, ένας σκύλος μεγάλης ράτσας έχει διαφορετικές ανάγκες από ένα σκύλο μικρής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κουτάβια, των οποίων τα συστήματα αναπτύσσονται γρήγορα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Οι μεγάλες ράτσες περιλαμβάνουν τα σκυλιά εκείνα που, στην ενηλικίωση, ζυγίζουν 70 κιλά και άνω. Αναπτύσσονται πιο αργά από τις μικρές ράτσες και μπορεί να τους πάρει 15 έως 24 μήνες για να φτάσουν το πλήρες μέγεθός τους. Τα ενήλικα σκυλιά που ζυγίζουν λιγότερο από 20 κιλά θεωρούνται γενικά μικρές ράτσες. Ως κουτάβια, μεγαλώνουν γρήγορα και μπορεί να φτάσουν στην ενηλικίωση μόλις στην ηλικία των 9 ή 10 μηνών.
Γνωρίζοντας όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα κουτάβια μεγάλων ρατσών έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις από τα μικρά.
Πόσο Πρέπει να Ταΐζετε ένα Κουτάβι Μεγάλης Ράτσας
Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τη διατροφή κουταβιών μεγάλης ράτσας, σύμφωνα με τον Shmalberg:
Τα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης ασβεστίου και του μεγάλου αριθμού θερμίδων είναι πιο έντονα σε σκύλους μεγάλης ράτσας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να δίνεται σε κουτάβια μεγάλης ράτσας κατάλληλη τροφή και να παρακολουθείτε στενά την πρόσληψη θερμίδων τους.
Η σωματική κατάσταση του σκύλου σας είναι πολύ σημαντική (δείτε το διάγραμμα μας παραπάνω για περισσότερες πληροφορίες). Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του με λίγη μόνο πίεση και ότι είναι ορατή η μέση του, από τα πλάγια και προς τα πάνω.
Εν ολίγοις, για να μάθετε πόσο να ταΐσετε ένα κουτάβι μεγάλης ράτσας, θα πρέπει – όπως αναφέραμε και παραπάνω – να καθορίσετε το προβλεπόμενο ενήλικο βάρος του. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στον σωστό αριθμό. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας και δείτε το γράφημα διατροφής, το οποίο είναι οργανωμένο κατά βάρος.
Όμως, «μην ταΐζετε σύμφωνα με κανένα γράφημα αποκλειστικά. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση του σκύλου σας ως οδηγό. Ακόμα και σε μία ράτσα, ο μεταβολισμός και οι ενεργειακές ανάγκες μπορεί να ποικίλουν έως και 30 τοις εκατό και πιθανότατα θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις μερίδες σίτισης αναλόγως», εξηγεί ο Shmalberg.
Πόσο Πρέπει να Ταΐσετε ένα Κουτάβι Μικρής Ράτσας
Όλα τα παραπάνω ισχύουν επίσης όταν καθορίζετε πόση τροφή χρειάζεται ένα κουτάβι μικρής ράτσας. Ο Shmalberg συνιστά την κατανομή με βάση τη βαθμολογία της κατάστασης του σώματος του κουταβιού σας, συμβουλευτείτε τόσο το γράφημα κατάστασης σώματος παραπάνω όσο και τον κτηνίατρό σας, όπως απαιτείται. Είναι επίσης καλή ιδέα να υπολογίσετε το προβλεπόμενο βάρος του ενήλικου κουταβιού σας. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας και ρίξτε μια ματιά στο γράφημα διατροφής.
Πέρα από αυτό, εδώ φαίνονται οι δείκτες του Shmalberg σχετικά με τη διατροφή κουταβιών μικρής ράτσας:
Δώστε μεγάλη προσοχή στις μερίδες. Οι μικρές ράτσες γίνονται ενήλικες γρηγορότερα και μπορεί να δουν το μεταβολισμό τους να επιβραδύνεται πιο γρήγορα από τις μεγάλες ράτσες (ειδικά αν μεταφέρονται παντού, κάτι που γνωρίζουμε ότι συμβαίνει!).
Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τις λιχουδιές. Μερικές είναι σχεδιασμένες για σκύλους μεσαίου μεγέθους θα μπορούσαν να είναι έως και το ένα τέταρτο των θερμιδικών αναγκών του μικρού σας κουταβιού για όλη την ημέρα, επομένως θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία της διατροφής και να μην παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Χρησιμοποιήστε το βάρος των γονιών ως καθοδήγηση για το πόσο πρέπει να ζυγίζει το κουτάβι σας. Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές στα μεγέθη από εκτροφέα σε εκτροφέα σε σκύλους μικρής ράτσας.
Πότε Πρέπει να Αλλάξετε σε Ενήλικη Τροφή
Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτιέστε πόσο καιρό θα πρέπει να δίνετε στο σκυλί σας τροφή για κουτάβια – πότε να σταματήσετε και πότε να αλλάξετε σε τροφή για ενήλικες σκύλους. Ένας καλός κανόνας; Ελέγξτε το με τον κτηνίατρό σας και στη συνέχεια, κάντε την διακοπή στα πρώτα του γενέθλια ή κοντά σε αυτά.
Μόλις ένα κουτάβι φτάσει περίπου το 80 τοις εκατό του ενήλικου μεγέθους του, ο ρυθμός ανάπτυξής του επιβραδύνεται. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να στραφούν σε μία ενήλικη τροφή. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους 12 μήνες, αν και μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, ειδικά για μικρές ράτσες. Επίσης, πολλοί κτηνίατροι συνιστούν τα κουτάβια να τρώνε τροφή για κουτάβια μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει τι είναι καλύτερο για το κουτάβι σας, με βάση την ράτσα, το βάρος και την κατάστασή του. Ακολουθούν μερικές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εναλλαγής και γιατί είναι σημαντικό.
Διατροφικές Διαφορές Μεταξύ Κουταβιών και Ενήλικων Σκύλων
Σύμφωνα με τον Shmalberg, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που κάνουν την τροφή για κουτάβια πραγματικά γευστική:
Tα κουτάβια συχνά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για να υποστηρίξουν τη φυσιολογική μυϊκή τους μάζα, με ιδιαίτερη προσοχή στις αυξημένες ποσότητες αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνες). Κάθε αμινοξύ, όχι μόνο η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης, πρέπει να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες για την βέλτιστη διατροφή των κουταβιών.
Οι τροφές για κουτάβια παρασκευάζονται επίσης με προσεκτικά στοχευμένες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων για την φυσιολογική ανάπτυξη και ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
Το ασβέστιο ελέγχεται σε τροφές για κουτάβια μεγάλης ράτσας, καθώς το ασβέστιο πάνω από τις ποσότητες που προτείνονται για μεγάλα σκυλιά μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξη των οστών. (Τα ενήλικα σκυλιά με ώριμους σκελετούς, από την άλλη πλευρά, μπορούν να ανεχθούν αρκετά υψηλές ποσότητες ασβεστίου).
Κάποιες τροφές κουταβιών έχουν υψηλότερες θερμίδες και λίπος για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. Θυμηθείτε, τα ενήλικα σκυλιά αυξάνουν το βάρος εάν καταναλώνουν τροφή για κουτάβια σε ποσότητες που δεν είναι ελεγμένες προσεκτικά.
Τα ενήλικα σκυλιά, από την άλλη πλευρά έχουν περισσότερες αντοχές για το τι μπορούν να καταναλώνουν και φυσικά τις ποσότητες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, υποθέτοντας ότι δεν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. «Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να τρέφονται με τροφή για κουτάβια, υποθέτοντας ότι είναι υγιή», αναφέρει ο Shmalberg, «αλλά μπορεί να μην χρειάζονται αυτά τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, τα κουτάβια δεν πρέπει να τρέφονται με ενήλικες τροφές, εκτός και εάν έχουν σχεδιαστεί για όλα τα στάδια της ζωής τους» και /ή ανεπτυγμένες ράτσες, εάν υπάρχουν.
Τα σκυλιά από μεγάλες ράτσες έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Εάν το κουτάβι σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και χρησιμοποιείτε τροφή «για όλα τα στάδια της ζωής του», ελέγξτε την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι έχει επισημανθεί για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σκύλων μεγάλου μεγέθους ή συγκεκριμένης ράτσας. «Δυστυχώς ορισμένοι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συμβουλές που δεν ισχύουν πια», λέει ο Shmalberg. «Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν ακατάλληλες τροφές για τα κουτάβια ή ότι φτιάχνουν τις δικές τους τροφές, οι οποίες μπορεί να είναι ακατάλληλες».
Πώς να Αλλάξετε σε Ενήλικη Σκυλοτροφή
Τα καλά νέα: η μετάβαση από τροφή για κουτάβια σε ενήλικη δεν είναι περίπλοκη και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. Στην πραγματικότητα, ο Shmalberg προτείνει μόνο δύο απλά βήματα, που πραγματοποιούνται σε περίπου μία εβδομάδα.
Ανακατέψτε τις δύο τροφές. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προσθέστε σταδιακά την ενήλικη τροφή μειώνοντας την προηγούμενη ποσότητα. Έτσι, την πρώτη ημέρα, θα έχετε κυρίως μια μικρή ποσότητα ενήλικης τροφής μαζί με την κουταβίσια τροφή, στο μέσα περίπου, θα έχετε περίπου μισό μισό, και στο τέλος της εβδομάδας, θα καταναλώνει κυρίως ενήλικη τροφή. «Απλώς προσπαθείτε να διατηρήσετε το συνολικό μέγεθος ης μερίδας συνεπές, αν και μια μικρή διαφοροποίηση στις συνολικές θερμίδες δεν θα είναι τεράστιο θέμα για μια βδομάδα», λέει ο Shmalberg.
Παρατηρήστε τα κόπρανα του σκύλου σας. Εάν δείτε αλλαγή στην ποιότητα των κοπράνων, π.χ. είναι υδαρά ή αποχρωματισμένα, πιθανότατα οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών ή στα διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών ουσιών. Μπορείτε να επιβραδύνετε τη μετάβαση και τα περισσότερα σκυλιά δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής. «Τα βακτήρια τους παχέος εντέρου πρέπει να συνηθίσουν σε όλων των ειδών τις τροφών, καθώς συμβάλλουν επίσης στην αφομοίωσή τους (ειδικά ορισμένους τύπους φυτικών ινών)» σύμφωνα με τον Shmalberg.
Διάγραμμα Διατροφής Κουταβιών
Τώρα, θα δούμε το εκτιμώμενο βάρος ενηλίκων και θα το χρησιμοποιήσουμε! Το παρακάτω γράφημα δείχνει πόσο πρέπει να ταΐζετε τον μικρό σας φίλο ως προς τις θερμίδες. Ποτέ μην βασίζεστε σε συστάσεις όπως «1 φλιτζάνι» σε γενικές γραμμές – 1 φλιτζάνι τροφής μιας επωνυμίας θα είναι εντελώς διαφορετικό από 1 φλιτζάνι μιας άλλης επωνυμίας.
Ορισμένες επωνυμίες σκυλοτροφών θα αναγράφουν (αναλυτικά) ποια ποσότητα είναι η ιδανική. Εάν δεν το κάνουν είναι αρκετά εύκολο να το υπολογίσετε μόνοι σας, καθώς κάθε σκυλοτροφή πρέπει να παρέχει σχετικές πληροφορίες (στη συνέχεια μπορείτε να προσδιορίσετε πόσα γραμμάρια πρέπει να τρώει ο σκύλος σας ανά ημέρα και να το μεταφράζετε σε φλιτζάνια) ή άλλη μέτρηση που προτιμάτε. «Εάν υπάρχει ένα γενικό διατροφικό γράφημα στη συσκευασία, μην το εμπιστεύεστε πάντα», λέει ο Shmalberg. «Ορισμένες εταιρίες χρησιμοποιούν παλιά δεδομένα που υπολογίζουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού. Είναι σημαντικό να ταΐζετε το κουτάβι σας για να διατηρήσετε την κατάσταση του και όχι να πληροί κάποιο προκαθορισμένο αριθμό».
Προσθέστε σας σελιδοδείκτη το γράφημά μας, ή ακόμα καλύτερα, εκτυπώστε το για να ανατρέχετε όταν είναι απαραίτητο. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για οτιδήποτε. Για αυτό εξάλλου υπάρχουν!
Είναι πολύ σημαντικό να ταΐζετε προσεκτικά το κουτάβι σας, αλλά μην ξεχνάτε! Όταν έχετε ένα ενήλικο σκύλο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τα οποία καλείστε να απαντήσετε για να επιλέξετε την κατάλληλη τροφή. Εμείς στην CricksyDog μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Η Υποαλλεργική μοσχαρίσια ξηρά τροφή Juliet είναι ιδανική για μικρού μεγέθους σκύλους. Για μεσαίου μεγέθους σκύλους συνιστούμε την Υποαλλεργική αρνίσια ξηρά τροφή Ted.
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Οδηγός Φροντίδας για τη Toyger Γάτα – Συμβουλές
Ανακαλύψτε πώς να φροντίσετε σωστά την ξεχωριστή toyger γάτα με τις καλύτερες συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την ευτυχία της.
Οδηγός Φροντίδας Τούρκικης Αγγόρα Γάτας
Ανακαλύψτε πώς να φροντίζετε σωστά την τούρκικη αγγόρα γάτα και να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για την αγαπημένη σας φίλη.
Οδηγός Φροντίδας Ταϊλανδέζικης Γάτας – Tips και Συμβουλές
Ανακαλύψτε πολύτιμα tips και συμβουλές για τη φροντίδα της ταϊλανδέζικης γάτας σας. Ο οδηγός που θα βοηθήσει στην ευτυχία της!