Το πιο πιθανόν είναι να ξέρει το σκυλί σας πως να σας παρακαλέσει για μία λιχουδιά, αλλά όχι πως να σας μιλήσει για την υγεία του ή να σας πει ό,τι πονάει. Δυστυχώς, οι τετράποδοι φίλοι μας αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Ευτυχώς πολλές από τις πιο σοβαρές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με έγκαιρο εμβολιασμό και τακτική θεραπεία.

Εδώ θα βρείτε τις 10 πιο σοβαρές ασθένειες των τετράποδων φίλων μας καθώς και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

1. Διροφιλάρια

Η διροφιλαρίαση είναι μία επικίνδυνη και δυνητικά ολέθρια νόσος κατά την οποία τα παράσιτα μολύνουν την καρδιά και τις αρτηρίες του σκύλου σας. Τα σκυλιά μπορεί να εκτεθούν σε προνύμφες μέσω ενός τσιμπήματος κουνουπιού και αν δεν ελεγχθούν, μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλα σκουλήκια. Τα συμπτώματα της διροφιλαρίασης κυμαίνονται από έναν απλό βήχα μέχρι ληθαργικότητα, κατάρρευση και κατάθλιψη (κλάμα ή να μην σας χαιρετά κατά τον ερχομό σας), λέει η Bonnie Beave, DVM, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η διροφιλαρίαση μπορεί να εξελιχθεί μέχρι και σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Αν και δεν είναι πάντα επιτυχείς, οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την εξουδετέρωση των παρασίτων και σε προχωρημένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, η διροφιλαρίαση μπορεί να προληφθεί εύκολα. Κάποιες από τις επιλογές περιλαμβάνουν καθημερινή αγωγή δια του στόματος, ενέσιμα και ένα απλό χάπι μία φορά το μήνα.

2. Έμετος και Διάρροια

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον έμετο και την διάρροια σε ένα σκύλο αλλά, η πιο συνηθισμένη είναι η λοίμωξη από τον παρβοϊό. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την κατανάλωση ακατάλληλων τροφών ή την κατάποση αντικειμένων. «Τα σκυλιά μπορεί να καταπιούν μικρού μεγέθους παιχνίδια, ρούχα, σοκολάτες ή περιτυλίγματα από τσίχλες», αναφέρει η Beaver. «Η ξυλιτόλη [υποκατάστατο ζάχαρης] μπορεί να αποφράξει τους νεφρούς. Επίσης, ένα κιλό μπέικον είναι ικανό να προκαλέσει παγκρεατίτιδα».

Μια μικρή κηλίδα εμετού και διάρροιας δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά εάν ο σκύλος σας κάνει επανειλημμένα εμετό ή για περισσότερο από μία ημέρα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν. Προσέξτε τα συμπτώματα όπως αίμα σε εμετό ή διάρροια, μαύρη διάρροια, απώλεια βάρους, πυρετό ή εναλλαγές στην όρεξη. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, δώστε στο σκύλο σας άφθονο νερό. Μετά από έναν εμετό δοκιμάστε ήπιες τροφές όπως βραστές πατάτες, ρύζι και μαγειρεμένο κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. Για την καταπολέμηση της διάρροιας ο γενικός κανόνας είναι αν αποφύγετε την σίτιση του σκύλου σας για 12 έως 24 ώρες ή έως ότου ο κτηνίατρος σας, σας το επιτρέψει.

3. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί σύνηθες πρόβλημα στα κατοικίδια Όπως και στους ανθρώπους, το περιττό βάρος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου σας: Tα υπέρβαρα σκυλιά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων των αρθρώσεων, διαβήτη και ηπατικές νόσους. «Τους δίνουμε πολλές θερμίδες και δεν τους προσφέρομε επαρκή άσκηση», σύμφωνα με τη Beaver.

Το σκυλί σας βρίσκεται στα ιδανικά κιλά για εκείνο; Εάν ναι, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τη ραχοκοκαλιά και τα πλευρά του χωρίς να τις πιέσετε. Όταν κοιτάζετε από ψηλά το σκυλί σας, θα πρέπει να φαίνεται η «μέση» μεταξύ των κάτω πλευρών και των γοφών. Από το πλάι, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε την κοιλιά να ανεβαίνει από το κάτω μέρος των πλευρών στους μηρούς. Εάν ο σκύλος σας δεν πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας, να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. «Αυξήστε την κατανάλωση θερμίδων και μειώστε την πρόσληψη», λέει η Beaver. Μειώστε τα σνακ ή τις λιχουδιές, δίνετέ του μικρά γεύματα όλη την ημέρα και προσπαθήστε να τον πηγαίνετε στο πάρκο ώστε να παίζει και να τρέχει.

Αν ψάχνετε για μια καλή τροφή για σκύλους, μια που δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και πραγματικά υγιεινή, τότε το σκυλί σας πρέπει να δοκιμάσει την Υποαλλεργική Μοσχαρίσια Ξηρά Τροφή Juliet από την CricksyDog. Δοκιμάστε τη για την καλύτερη υγεία του σκύλου σας.

4. Μολυσματικές Ασθένειες

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα στα κατοικίδια είναι οι μολυσματικές ασθένειες, ιδίως ο παρβοϊός και η μόρβα. Ο παρβοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και δυνητικά θανατηφόρος, εμφανίζεται κατά την επαφή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου σκύλου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια με παρουσία αίματος, έμετο, ληθαργικότητα και απώλεια όρεξης.

Η μόρβα είναι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με ούρα, σίελο ή με αίμα μολυσμένου σκύλου. Επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και το γαστρεντερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμη και τα μάτια, ειδικά τα σημεία στην κάτω μεριά του βλεφάρου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτάρνισμα, βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, πυρετό, ξαφνική απώλεια όρεξης, έμετο ή διάρροια, εκκένωση παχιάς βλέννας από τα μάτια και τη μύτη και πιθανώς επιληπτικές κρίσεις.

Η πρόωρη πρόληψη μπορεί να προστατεύσει το κατοικίδιό σας. «Αυτές και άλλες κοινές μολυσματικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με κατάλληλο εμβολιασμό», αναφέρει η Beaver. «Ξεκινήστε την ηλικία των κουταβιών». Όσον αφορά τη θεραπεία, οι επιλογές για τον παρβοϊό περιλαμβάνουν την πρόσληψη ορού κατά της αφυδάτωσης, φάρμακα κατά του εμέτου, παυσίπονα. Για την μόρβα, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ορό, αντιβιοτικά (εάν ο σκύλος εμφανίζει συμπτώματα βήχα) για την πρόληψη της πνευμονίας και αγωγή για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να καταστρέφουν κάποιον ιό.

5. Βήχας Kennel

O βήχας Κennel είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μορφή βρογχίτιδας που προκαλεί φλεγμονή στις φωνητικές χορδές. «Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η έκθεση σε άλλα μολυσμένα σκυλιά, είτε στη φύλαξη σκυλιών, στο κομμωτήριο, είτε σε ένα κυνοτροφείο», σύμφωνα με τη Beaver. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι να το αφήσετε να περάσει μόνο του ή να του χορηγήσετε αντιβιοτικά». Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στο μπάνιο που θα έχει ατμό.

6. Προβλήματα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Μερικά κοινά προβλήματα της ουροποιητικής οδού των σκύλων περιλαμβάνουν ακράτεια, βακτηριακές λοιμώξεις, πέτρες, ακόμη και καρκίνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ανάγκη για συχνή ούρηση, την παραγωγή μικρών ποσοτήτων ούρων, αιματουρία, ακράτεια, πόνο ή κλάμα κατά την ούρηση, έμετο, πυρετό και απώλεια βάρους. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αλλαγές στη διατροφή και χειρουργική επέμβαση, για την απομάκρυνση τυχόν λίθων της ουροδόχου κύστης ή ενός όγκου.

7. Ασθένειες των Δοντιών

Η περιοδοντική ασθένεια είναι η μόλυνση των ούλων, είναι πολύ συχνή στα σκυλιά, επηρεάζοντας περίπου το 80% έως την ηλικία των 2 ετών. Έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νεφρική νόσο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας των σκύλων. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από δυσάρεστη αναπνοή έως δυσκολία στην μάσηση της τροφής και πρήξιμο στο πρόσωπο, σύμφωνα με τη Beaver. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και εάν είναι απαραίτητο, των δοντιών. Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας των σκύλων, η Beaver συνιστά τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, να δίνετε στο σκυλί σας παιχνίδια για μάσημα και να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια του με ειδική οδοντόκρεμα (η δικιά σας οδοντόκρεμά σας μπορεί να φέρει προβλήματα στο στομάχι του σκύλου σας).

8. Δερματικά Προβλήματα

Τα περισσότερα δερματικά προβλήματα σε σκύλους οφείλονται σε παράσιτα, δερματικές λοιμώξεις και αλλεργίες. «Πιθανώς το πιο συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα σε σκύλους είναι η ψώρα, η οποία προκαλείται από ακάρεα που ζουν στα θυλάκια του τριχώματος», λέει η Beaver.

Tα συνηθισμένα παράσιτα που ζουν στο δέρμα περιλαμβάνουν ψύλλους, ακάρεα και σαρκοπτικά που προκαλούν ψώρα. Το Ringworm είναι μία κοινή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχώματος ή κοντό τρίχωμα ή φολιδωτές κηλίδες. Αλλεργιογόνα όπως γύρη, μούχλα και σκόνη μπορούν να προκαλέσουν κνησμό και εξανθήματα. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν αλλεργίες σε κοινά συστατικά τροφής όπως η σόγια, το καλαμπόκι, το σιτάρι, το μοσχαρίσιο κρέας ή το κοτόπουλο, εμφανίζοντας έτσι δερματικά προβλήματα. Μερικά σκυλιά μπορεί απλά να εμφανίσουν ερεθισμό στο δέρμα τους από το συνεχές γλείψιμο, πιθανώς από πλήξη ή άγχος.

Μπορεί εύκολα να εντοπίσετε ψύλλους και τσιμπούρια στο κατοικίδιό σας. Οι επιλογές για την θεραπεία περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών σαμπουάν για τη θανάτωση παρασίτων, χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών φαρμάκων, κορτικοστεροειδών και αντισταμινών για τον έλεγχο του κνησμού. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει διατροφή για τη μείωση των τροφικών αλλεργιών ή ενέσεις για τον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων. Για να αποφύγετε τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τους μηνιαία τοπικά σκευάσματα που μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε.

9. Κάταγμα των Οστών

Κατάγματα στα οστά, είναι ένα σύνηθες πρόβλημα των σκύλων, συχνά από δραστηριότητες όπως άλματα έξω από το παράθυρο, λέει η Beaver. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η ακινησία και ο λόγος υποψίας τραύματος (για παράδειγμα, εάν ο σκύλος ήταν κοντά σε δρόμο). Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, νάρθηκα ή γύψος.

10. Καρκίνος

«Μια κοινή μορφή καρκίνου είναι αυτή του δέρματος», αναφέρει η Beaver. «Μπορεί να υπάρχουν λευκές κηλίδες στο πάνω μέρος της μύτης και των άκρων του αυτιού». Άλλα συμπτώματα καρκίνου συμπεριλαμβάνουν εξογκώματα, πρήξιμο, πληγές, απώλεια βάρους, χωλότητα, ξαφνικά μειωμένη όρεξη, δυσκολία στην αναπνοή στην ούρηση ή στην αφόδευση, έλλειψη ενέργειας και σκούρα κόπρανα.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και ανοσοθεραπεία. Όπως και στους ανθρώπους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός διαφορετικών προσεγγίσεων σύμφωνα με το στάδιο του καρκίνου, τον τύπο της νόσου και την επιθετικότητα της θεραπείας, μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να κρατήσουν το σκυλί σας στην καλύτερη δυνατή υγεία. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά ή κάποιο σύμπτωμα, η άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας συχνά σημαίνει και ταχεία ανάρρωση για τον σκύλο σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές