Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Το συγκεκριμένο ρητό μπορούμε να το αναφέρουμε και για τα σκυλιά- μια μικρή κροκέτα στο βραδινό ή μια νόστιμη λιχουδιά είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξετε στον μικρό σας φίλο το πόσο νοιάζεστε γι αυτόν. Όμως, αν το παρακάνετε κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρό ή ακόμα χειρότερα παχύσαρκο.

Το να έχετε ένα υπέρβαρο σκυλί είναι πιο επιβλαβή για την υγεία του από ένα πολύ αδύνατο

«Μπορεί να κακομάθετε ένα σκυλί πολύ εύκολα και να οδηγηθεί σε παχυσαρκία»- όπως αναφέρει και ο Δρ. Justin Shmalberg, κτηνιατρικός διατροφολόγος.

Η παχυσαρκία είναι μια από τις πιο κοινές ιατρικές παθήσεις σε σκύλους: Άνω των 60% των σκύλων είναι υπέρβαροι και περίπου οι μισοί από αυτούς είναι παχύσαρκοι, δηλαδή άνω του 30% είναι μακριά από το ιδανικό τους βάρος. Όπως και οι άνθρωποι, το περιττό σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, από ασθένειες των αρθρώσεων, σε μεταβολικά νοσήματα, μέχρι χρόνιες φλεγμονές. Για να μην αναφέρουμε πως τα ζώα που είναι λιγότερο ενεργητικά τείνουν να ζουν λιγότερο.

Ο Δρ. Shmalberg υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία στα σκυλιά μοιάζει με «προληπτικό υποσιτισμό». Ευτυχώς, ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να χάσει βάρος ένα υπέρβαρο σκυλί, με απλές οδηγίες ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα καταφέρει. Ακόμα, η μείωση του βάρους συσχετίζετε και με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, λόγω ότι αυξάνει τα ενεργειακά τους επίπεδα και μειώνει τις πιθανότητες ασθενειών και χρόνιων φλεγμονών.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι, ότι το να έχετε ένα υπέρβαρο σκυλί και να κάνετε όλα τα υπόλοιπα σωστά (εξαιρετικής ποιότητας τροφή, συμπληρώματα κ.α.) είναι πιο επιβλαβές για την υγεία του σκύλου σας από ένα σκυλάκι που δεν τρέφεται σωστά αλλά παραμένει πολύ αδύνατο. Έχοντας αυτό υπόψη, έχουμε δημιουργήσει έναν πλήρη οδηγό για την απώλεια βάρους σε σκυλάκια, για να γνωρίζετε τι χρειάζεται για να παραμείνει ο καλύτερος σας φίλος υγιής.

 • Αναγνώριση παχύσαρκου σκύλου:
 • Παχιές ράτσες σκύλων
 • Αναγνώριση παχύσαρκου κουταβιού
 • Αιτίες και Ένοχοι
 • Προβλήματα στην υγεία των παχύσαρκων σκύλων
 • Πώς να το Βοηθήσετε να χάσει Βάρος
 • Πρόγραμμα Διατροφής Υπέρβαρου Σκύλου
 • Ειδική Σκυλοτροφή για Απώλεια Βάρους
 • Προγράμματα Ασκήσεων για Υπέρβαρα Σκυλιά
 • Χάπια Αδυνατίσματος για Σκυλιά
 • Χειρουργική Επέμβαση για Μείωση του Βάρους
 • Αναγνώριση παχύσαρκου σκύλου

Μπορεί να ακούγεται ότι θα ήταν προφανές να αναγνωρίσει ο ιδιοκτήτης εάν το σκυλί του είναι υπέρβαρο, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Οι γονείς τείνουν να υποτιμούν το βάρος των παιδιών τους. Εάν παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας είναι στρουμπουλό, συνήθως αυτό είναι το πρώτο σημάδι. Ένα γράφημα υπέρβαρου σκύλου ή μια βαθμολογία κατάστασης σώματος (BCS), μπορεί να βοηθήσει:

Στην κλίμακα 9 βαθμών, το 4-5 θα ήταν ιδανικό για τις περισσότερες ράτσες, ενώ το 3 είναι φυσιολογικό για τα sighthounds (Greyhounds, Whippets, Salukis, κ.λπ.), καθώς γενικά είναι αρκετά αδύνατα. Τα σκυλιά με βαθμολογία κατάστασης σώματος 6-9 είναι υπέρβαρα ενώ, από 7 έως 9+ θεωρούνται παχύσαρκα.

Λάβετε υπόψη ότι ο κτηνίατρος μπορεί να μην αναφέρει κάτι για την κατάσταση του βάρους του σκυλιού σας, εκτός και αν ρωτήσετε. Όπως αναφέρει και ο Shmalberg «Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι πολλές φορές οι κτηνίατροι αποφεύγουν να μιλούν με τους ιδιοκτήτες για τέτοια θέματα», «καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν δέχονται αυτή την πληροφορία ή είναι σε άρνηση». Στις εξετάσεις, πληρώνετε για να μια ειλικρινή αξιολόγηση και μια εκτίμηση του σωματικού βάρους του σκύλου σας.

Παχιές Ράτσες Σκύλων

Έρευνες σε διάφορες περιοχές και χώρες της γης έχουν εντοπίσει τις ράτσες που κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία. Αν και υπήρχαν κάποια αντικρουόμενα αποτελέσματα, τα παρακάτω είναι στην κορυφή της λίστας:

 • Labrador Retrievers
 • Shelties
 • Dachshunds
 • Golden Retrievers
 • Pugs
 • Cocker Spaniels
 • Pekingese
 • Pomeranians
 • Boxers
 • Cairn Terriers
 • Scottish Terriers
 • Basset Hounds
 • Cavalier King Charles Spaniels
 • Beagles
 • Ημίαιμα

Υπάρχουν και ράτσες με χαμηλότερο μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων των Labs, των Corgis και των Newfoundlands.

Αναγνώριση παχύσαρκου κουταβιού

Τα παχύσαρκα και τα υπέρβαρα κουτάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις του υπερβολικού σωματικού λίπους. Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα κουτάβια είναι πιο επιρρεπή σε αυτό που αποκαλούν οι κτηνίατροι αναπτυξιακές ορθοπεδικές ασθένειες, οι οποίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια την ανάπτυξης και προκαλούν προβλήματα στη φυσιολογική δομή των οστών και αρθρώσεων. Οι ορθοπεδικές ασθένειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ολόκληρη του ζωής ενός κουταβιού όπως, μειωμένη κίνηση και αρθρίτιδα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παρακολουθείτε το βάρος του κουταβιού σας:

Ξεκινώντας από την 12η και έως την 16η εβδομάδα, τα κουτάβια θα πρέπει να έχουν αντίστοιχη ανάπτυξη με τα ενήλικα σκυλιά. Ανατρέξτε στον πίνακα βαθμολογίας κατάστασης και ελέγξτε τον ολοκληρωμένο οδηγό μας για την διατροφή των κουταβιών.
Έχετε ζητήσει ποτέ από τον κτηνίατρό σας να αξιολογήσει το βάρος και την κατάσταση του σώματος του κουταβιού σας σε ένα τακτικό ραντεβού.
Βεβαιωθείτε ότι υπολογίζετε τον σωστό αριθμό θερμίδων για το κουτάβι σας (χρησιμοποιήστε το εύχρηστο κομπιουτεράκι μας) και μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη όλες τις λιχουδιές.

Αιτίες και Ένοχοι

Η πρόληψη και η θεραπεία του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στα σκυλιά σχετίζετε με τη διατροφή.

Άμα ανησυχείτε ό,τι ο σκύλος σας παίρνει βάρος και δεν είστε σίγουροι γιατί, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι, όπως, η άσκηση, τα γονίδια και αν είναι στειρωμένο ή όχι. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες κινδύνου για τα παχύσαρκα σκυλιά:

Ηλικία: Όσο μεγαλώνουν τα σκυλιά, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να γίνουν υπέρβαρα.

Ράτσα ή γονίδια: Μερικές ράτσες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή έχουν γενετική προδιάθεση να αποκτήσουν βάρος. Τα αποδεκτά επίσημα πρότυπα μπορούν να συνεισφέρουν στην επιδημία της παχυσαρκίας. Μια ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 1 στους 5 σκύλους παρουσίαζαν BCS με δείκτη άνω των 5.

Στείρωση: Η στείρωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και στα θηλυκά και στα αρσενικά. Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την επίδραση των ορμονών του φύλου στην όρεξη, στην άσκηση και το πιο σημαντικό στην μείωση σωματικής μάζας.

Υπερβολική σίτιση: Οι ξηρές τροφές με πολλές θερμίδες και οι εμπορικές λιχουδιές είναι οι συνήθεις ένοχοι. Επίσης, και ένα τεράστιο γεύμα θεωρείτε υπερβολική σίτιση. Να του δίνετε πιο συχνά γεύματα – και θυμηθείτε ο έλεγχος της μερίδας είναι απαραίτητος.

Έλλειψη άσκησης: Είναι εξίσου σημαντικό στα σκυλιά να ασκούνται καθημερινά, όπως και οι άνθρωποι. Επίσης, τα κατοικίδια που ασκούνται λιγότερο θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από τα ενεργητικά κατοικίδια.

Φύλο: Τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα από τα αρσενικά σκυλιά και ειδικά μετά την στείρωση.

Ακόμα και αν έχει παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, αυτοί επηρεάζουν τον μεταβολισμό και τελικά πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώσει μέσα στη μέρα του αλλά, η πρόληψη και η θεραπεία του υπερβολικού βάρους εξαρτάται από τη διατροφή. Είναι στο χέρι των ιδιοκτητών να βεβαιωθούν ότι δίνουν στο σκυλί τους τη σωστή ποσότητα θερμίδων, για τις ανάγκες του. Εδώ θα βρείτε τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση θερμίδων.

Ανεπαρκής ποσότητα ή διατροφή ελεύθερης επιλογής. Οι ακριβείς μετρήσεις θερμίδων και η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας. Το μέγεθος της μεζούρας ή του μπολ έχει επίσης σημασία: ένα πολύ μεγάλο γεμάτο μπολ θα δημιουργήσει προβλήματα σε ένα μικρό σκυλί. Οι διατροφολόγοι συνιστούν το ζύγισμα του φαγητού, ειδικά για τα μικρότερα σκυλιά και για να αποφύγετε τη διατροφή ελεύθερης επιλογής. «Μερικά σκυλιά μπορούν να το κάνουν για λίγο» αναφέρει ο Shmalberg, «αλλά αν αλλάξει ο μεταβολισμός τους, θα είναι δύσκολο να παρακολουθείται».

Τεράστιες ποσότητες:  Δίνοντας μικρότερα και πιο συχνά γεύματα είναι πιο εύκολο να κάψουν θερμίδες. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το τάισμα μια φορά την ημέρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπερβολικό βάρος.

Ακολουθείτε τις συστάσεις της ετικέτας, μαντέψτε; Δεν υπάρχουν τυποποιημένες συστάσεις ταΐσματος στις συσκευασίες των τροφών και τα νούμερα ποικίλλουν σημαντικά. Είναι καλύτερο να υπολογίζετε τις θερμίδες μιας κούπας, ενός κουτιού ή μιας συσκευασίας.

Λιχουδιές. Η αλήθεια είναι ό,τι πολλά σκυλιά παίρνουν πολλές θερμίδες από τις λιχουδιές. Και κάθε λιχουδιά έχει θερμίδες που μπορεί να ποικίλουν και να φτάσουν άνω των εκατό θερμίδων. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις λιχουδιές όταν υπολογίζετε τις θερμίδες που λαμβάνει ο σκύλος σας. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν να δίνετε όσο το δυνατόν λιγότερες λιχουδιές: περίπου 10 με 20% του συνόλου.

Αποφάγια. Το φαγητό που καταναλώνετε, υποθέτοντας ότι είναι υγιεινό μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τους σκύλους σας αλλά, είναι σαν τις λιχουδιές μπορεί να προσθέσουν σημαντικές θερμίδες στη διατροφή του κουταβιού σας. «Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να υπολογίσουν τις θερμίδες και τις ποσότητες τροφής των κατοικιδίων τους» όπως αναφέρει ο Shmalberg. «Είναι πολύ διαφορετικό για εσάς να δειπνίζετε σε ένα εστιατόριο με 2000 θερμίδες ενώ, ένα chihuahua χρειάζεται μόνο 200 την ημέρα».

Η υπερβολική σίτιση επειδή ο σκύλος σας είναι «πολύ δραστήριος». Τα περισσότερα σκυλιά και τα αθλήματα των σκύλων περιλαμβάνουν σχετικά σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας, με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται αύξηση θερμιδικών αναγκών. Ένα σκυλί χρειάζεται περισσότερες θερμίδες αν περπατάει μεγάλες αποστάσεις, όταν ασκείται, για παράδειγμα, όταν πηγαίνετε για πεζοπορία πολλών χιλιομέτρων ή τρέχει δίπλα σας ενώ κάνετε ποδήλατο (τα σκυλιά κυνηγιού είναι επίσης πραγματικά δραστήρια, επειδή ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις).

Η άσκηση και η πλήξη επηρεάζουν την αύξηση βάρους;

Στην πραγματικότητα, μια βόλτα στο τετράγωνο, δεν καίει πολλές θερμίδες. Γι αυτό η άσκηση δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε για να βοηθήσετε το σκυλί σας να χάσει βάρος ή να αποτρέψει την αύξηση βάρους. Θα πρέπει να ασκήσετε το σκυλί σας για πολλούς λόγους, αλλά αν καταναλώνει περισσότερες θερμίδες είναι πολύ πιθανό να πάρει βάρος.

Είναι σαφές ότι τα σκυλιά που αθλούνται λιγότερο έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν παχυσαρκία. Είναι κλασσική περίπτωση «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;». Κάμερες παρακολούθησης καταγράφουν την δραστηριότητα του σκύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν. «Δεν είναι απολύτως σαφές αν αυτό τελικά είναι το αποτέλεσμα ή η αιτία της παχυσαρκίας» όπως αναφέρει ο Shmalberg. «Ωστόσο, έρευνες έχουν παρουσιάσει ότι αν υπάρχει ένα σκυλί στο σπίτι, έχει αυξημένο κίνδυνο. Η κοινωνική αλληλεπίδραση, είτε με εσάς είτε με έναν άλλο σκύλο επηρεάζει τον μεταβολισμό του».

Μπορεί μια ιατρική κατάσταση να προκαλέσει υπερβολικό βάρος;

Θα πρέπει να είστε σε συνεχή επαφή με τον κτηνίατρό σας αν έχει μπει σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ο σκύλος σας. Είναι καλύτερο να λάβετε τη συμβουλή του υπόψη σχετικά με το πόσο βάρος θα πρέπει να χάσει και σε τι ρυθμό. Επίσης, θα ήταν καλό να μάθετε πώς να διατηρείτε την μυϊκή του μάζα, εάν φυσικά θέλετε να χάσει λίπος και όχι μυ. Ο κτηνίατρός  σας μπορεί να του κάνει εξετάσεις και να βρει την αιτία της αύξησης βάρους:

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κοινή αιτία χαμηλού μεταβολισμού στα σκυλιά, ειδικά στους μεσήλικες. Ο κτηνίατρός σας θα το ελέγξει με μια γρήγορη εξέταση αίματος.

Το σύνδρομο Cushing είναι η πάθηση στην οποία ο σκύλος παράγει πολύ κορτιζόλη (η ορμόνη του άγχους). Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, απώλεια μυϊκής μάζας, αύξηση των αποθηκών λίπους και περιττό βάρος. 

Η οστεοαρθρίτιδα και άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν μείωση στα επίπεδα ενέργειας, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Προβλήματα Υγείας στα Παχύσαρκα σκυλιά

Χωρίς αμφιβολία, ένα υπέρβαρο ή ένα παχύσαρκο σκυλί έχει περισσότερα προβλήματα υγείας- αυτά είναι τα πιο συχνά:

Μειωμένη διάρκεια ζωής: Μια μελέτη σχετικά με τα Labradors έδειξε ότι τα παχύσαρκα σκυλιά ζουν λιγότερο από ότι τα σκυλιά με φυσιολογικό βάρος.

Οστεοαρθρίτιδα: Στην ίδια μελέτη, τα παχύσαρκα σκυλιά εμφάνισαν νωρίτερα και πιο σοβαρή αρθρίτιδα σε σχέση με τα φυσιολογικού βάρους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προέρχεται από το βάρος που συγκρατούν οι αρθρώσεις αλλά, επίσης είναι σημαντικό, το  αποτέλεσμα των φλεγμονωδών καταστάσεων που προκαλεί η παχυσαρκία στο σώμα.

Αργή ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση: Η απώλεια βάρους στα υπέρβαρα ζώα βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως, κρανιακού συνδέσμου (παρόμοιο με το ανθρώπινο ACL).

Αναπνευστικές νόσους: Καταστάσεις όπως τραχειακή κατάρρευση, κοινό σε πολλές μικρές ράτσες, επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους. Το ίδιο ισχύει και για το βραχυεγκεφαλικό σύνδρομο, την αναπνευστική δυσκολία που συμβαίνει σε μερικά σκυλιά με μικρό πρόσωπο, όπως τα pugs.

Μεταβολικά νοσήματα: Το υπερβολικό λίπος προκαλεί αλλαγές στην ευαισθησία της ινσουλίνης (ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και τα επίπεδα λίπους στο αίμα. Είναι σημαντικό, ότι ο διαβήτης είναι παρενέργεια της παχυσαρκίας σε σκύλους, ανθρώπους και γάτες.

Μειωμένη αντοχή στη θερμότητα: Τα υπέρβαρα σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από θερμοπληξία σε σχέση με ένα σκυλί με υγιές βάρος.

Δερματική νόσος: Οι μη αλλεργικές δερματικές παθήσεις έχουν καταγραφεί περισσότερο σε σκυλιά με περιττό βάρος.

Καρκίνος: Μερικοί, αλλά όχι όλοι οι τύποι καρκίνου, είναι πιο συνηθισμένοι σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα σκυλιά.

Μειωμένη δραστηριότητα: Έρευνες που παρακολουθούν την δραστηριότητα έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα σκυλιά κινούνται λιγότερο από τα αδύνατα σκυλιά. Αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα.

Κακή ποιότητα ζωής: Το ποσοστό ποιότητας ζωής από τους ιδιοκτήτες δείχνει, τη διαφορά στη συνολική ευεξία των αδύνατων σκύλων έναντι των υπέρβαρων που, υποδηλώνει ότι τα φυσιολογικά σκυλιά είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα.

Υπάρχει μία πρόσφατη ερευνά στον ορίζοντα. «Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τους τρόπους με τους οποίους η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο έκφρασης ορισμένων γονιδίων. Φυσικά, ορισμένα γονίδια μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που δημιουργούν προδιάθεση για την παχυσαρκία», αναφέρει ο Shmalberg. Επίσης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με το πώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη μιρκοχλωρίδα ή τα βακτήρια στο έντερο. Ακόμα, μια άλλη μελέτη έδειξε σημαντικές διαφορές στους βακτηριακούς πληθυσμούς σε παχύσαρκους σε σχέση με τα σκυλιά φυσιολογικού βάρους.

 Ένα παχύσαρκο κουτάβι θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο σκυλί

Ένα παχύσαρκο κουτάβι μπορεί να αντιμετωπίσει χειρότερα προβλήματα. Το περιττό βάρος μπορεί να προκαλεί πίεση στον σκελετό που αναπτύσσεται και να επηρεάζει τις αυξητικές ορμόνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή. «Γνωρίζουμε ότι τα υπέρβαρα σκυλιά είναι πιο πιθανόν να υποφέρουν από αναπτυξιακές ορθοπεδικές νόσους, οι οποίες είναι επικίνδυνες για προβλήματα όπως, ανώμαλη ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων», αναφέρει ο Shmalberg. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση, παραμορφώσεις των άκρων, πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις και να δημιουργήσει μια κατάσταση που προδιαθέτει για τον σκύλο σε πρώιμη εμφάνιση αρθρίτιδας».

Παρόλο που η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη, θεωρούν ότι στα πρώιμα στάδια ηλικίας η παχυσαρκία έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον μεταβολισμό του σκύλου, έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει υπέρβαρο καθώς μεγαλώνει και να αναπτύξει και προβλήματα υγείας. Ένας ελαττωμένος μεταβολισμός κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου που είναι κουτάβι μπορεί επίσης να δυσκολέψει το σκυλί να χάσει βάρος στην πορεία.

Πώς να βοηθήσετε ένα σκυλί να χάσει βάρος

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας στο πλάνο διατροφής είναι ότι και ο τύπος τροφής και η ποσότητα μετράνε. Η άσκηση είναι πάντα σημαντική αλλά, συνήθως δεν επαρκεί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η απώλεια βάρους χρειάζεται την οικογενειακή στήριξη. Χρειάζεται αφοσίωση από όλους τους κηδεμόνες του σκύλου για να διασφαλίσετε ότι διατηρεί το πρόγραμμά του πιστά (και ότι δε θα καταναλώνει κρυφά λιχουδιές). «Η αποτυχία να χάσει βάρος ο σκύλος συνήθως σχετίζετε με την αποτυχία του ιδιοκτήτη να δώσει τις κατάλληλες θερμίδες», αναφέρει Shmalberg. Εάν είστε έτοιμοι να μάθετε πώς να διατηρήσετε τη διατροφή του σκύλου σας είστε στο σωστό μέρος. Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε το σκυλί σας να χάσει βάρος, βήμα προς βήμα.

Πλάνο Διατροφής για Υπέρβαρα Σκυλιά

Βρείτε το ιδανικό σωματικό βάρος του σκύλου σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας- και μετά θα μπορείτε να αποφασίσετε πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

Καθιερώστε ένα πλάνο παρακολούθησης βάρους. Ξεκινήστε, με μια μέτρηση του βάρους του και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να τον ξαναζυγίζετε. Για τα πιο μεγάλα σκυλιά θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το πρόγραμμα (προτείνουμε κάθε δύο εβδομάδες). Για να ζυγίσετε τα μικρότερα σκυλιά στο σπίτι θα πρέπει: Πρώτα ζυγιστείτε εσείς, μετά ζυγιστείτε κρατώντας τον σκύλο και αφαιρέστε τον πρώτο αριθμό από τον δεύτερο. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε ζυγαριά για κατοικίδια ζώα από το διαδίκτυο.

Υπολογίστε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων του σκύλου σας. Αυτό υπολογίζεται συνήθως από τον κτηνίατρο αλλά, μπορείτε να κάνετε τον υπολογισμό 70 x (Ιδανικό σωματικό βάρος σε κιλά)^0.75. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε το ιδανικό σωματικό βάρος. Μια εναλλακτική προσέγγιση για τα υπέρβαρα σκυλιά είναι η μείωση των ημερήσιων θερμίδων τους κατά περίπου το ένα τρίτο.

Παράγοντες στις λιχουδιές. Οι λιχουδιές υπολογίζονται στην καθημερινή πρόσληψη θερμίδων του σκύλου σας, οπότε υπολογίστε έναν λογικό αριθμό που θα μπορείτε να του προσφέρετε ανά ημέρα και αθροίστε το περιεχόμενο σε θερμίδες. Συμπεριλάβετε τις λιχουδιές άσκησης που συνήθως έχουν λίγες θερμίδες. Αφαιρέστε αυτόν τον αριθμό από τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες (παραπάνω) και, στη συνέχεια, θα γνωρίζετε τις τελικές θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνει το σκυλί σας. Δοκιμάστε να τον ανταμείβετε με παιχνίδια και όχι με φαγητό. Τέλος, μην αφήνετε τους καλεσμένους σας να του προσφέρουν λιχουδιές ή φαγητό από το πιάτο τους.

Προσδιορίστε το υγιεινό φαγητό και την ποσότητα αυτού.  Στην παρακάτω ενότητα θα αναφερθούμε στην επιλογή σωστής τροφής. Οι προμετρημένες τροφές προσαρμόζονται στο βάρος του σκύλου σας (όπως, η NomNomNow) και είναι η καλύτερη επιλογή. Η μέτρηση της τροφής είναι η επόμενη πιο ακριβής μέθοδος, με τη μέτρηση φλιτζανιών (ένα ¼ του φλιτζανιού είναι πιο εύκολο από την γραμμή ¼ σε 2 φλιτζάνια).

Ορίστε ένα πρόγραμμα. Ταΐστε το σκυλί σας τουλάχιστον δύο γεύματα την ημέρα. Όσο πιο συχνά τόσο περισσότερες θερμίδες καίνε.

Ελέγξτε το βάρος του μετά από δύο εβδομάδες διατροφής. Ιδανικά, θα πρέπει να έχει χάσει μεταξύ 0,5-2% του αρχικού σωματικού του βάρους την εβδομάδα ή 2-8% το μήνα. Αρχικά, θα χάσει περισσότερο βάρος λόγω της απώλειας υγρών- έτσι αν χάσει περισσότερο από 2% στην αρχή δεν χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος.

Ρυθμίστε τις θερμίδες ανάλογα με τις ανάγκες του. Παρακολουθήστε την απώλεια βάρος του και προσαρμόστε την πρόσληψη θερμίδων για βεβαιωθείτε ότι φτάνετε τον στόχο. Εάν πρέπει α μειώσετε την πρόσληψη και φαίνεται ότι δεν μπορεί να χορτάσει, προσθέστε λίγο νερό ή μερικά λαχανικά με χαμηλές θερμίδες (μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο) στην τροφή του.

Αυξήστε τη δραστηριότητα. Ενθαρρύνετε τις αργές και σταθερές ασκήσεις.

Παρακολουθήστε την πρόοδο μετά τη δίαιτα. Όταν το σκυλί σας καταφέρει να φτάσει στο ιδανικό του βάρος, μην αυξήσετε πολύ γρήγορα τις θερμίδες διότι, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. «Ο μεταβολισμός ενός σκύλου δεν μπορεί να ξαναγυρίσει στα επίπεδα πριν το περιττό βάρος, γι αυτό θα πρέπει να είστε προσεχτικοί με τις θερμίδες», αναφέρει ο Shmalberg. Τα σκυλιά που χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσουν τη φόρμα τους θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου το 10-15% περισσότερης τροφή σε σχέση με το πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ειδικές Τροφές για την Απώλεια Βάρους

Διαιτητική πρωτεΐνη: Εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος και επιθυμείτε να χάσει λίπος διατηρώντας τη  του μυϊκή μάζα. Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του σκελετικού μυ, που είναι το κλειδί για την κίνηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του μυϊκού ιστού σε σκύλους σε διατροφή. «Η πρωτεΐνη επίσης απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει το λίπος και τους υδατάνθρακες, οπότε οι θερμίδες πρωτεΐνης είναι πιο σωστές για την απώλεια βάρους» αναφέρει ο Shmalberg. Όσο αφορά για την ποσότητα της πρωτεΐνης, κλινικές μελέτες αναφέρουν ότι 75 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες τροφής είναι η ελάχιστη ποσότητα για τη διατήρηση της μάζας σώματος, αλλά, μπορεί να γίνει πιο ευεργετική. Δείτε την αριθμομηχανής μας εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα: Ο σκοπός μια διατροφής είναι η απώλεια βάρους και αυτό επιτυγχάνετε με την μείωση των θερμίδων αλλά, σγουρά δε θέλετε να μειώσετε και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το κατοικίδιό σας. Μια τροφή με αυξημένες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και λιπαρών οξέων διασφαλίζει ότι καταναλώνει ότι χρειάζεται.

Επιπλέον φυτικές ίνες και/ή νερό: Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κατοικίδια ζώα που συνηθίζονταν να τρέφονται με μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής δεν θα εκπλαγούν αν η ποσότητα ξαφνικά μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή νερό σας επιτρέπει να δώσετε στο σκυλί σας μεγαλύτερο όγκο τροφής χωρίς να αλλάξετε τις θερμίδες, αναφέρει ο Shmalberg. Αναζητήστε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο και πράσινα φασόλια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε λαχανικά χαμηλών θερμίδων και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στα υπάρχοντα γεύματα. Η πρόσληψη νερού στα γεύματα είναι πιο εύκολη: επιλέξτε κονσέρβες ή φρέσκια τροφή (μία κροκέτα έχει λιγότερο από 10% νερό, ενώ η κονσέρβα ή η φρέσκια έχει πάνω από 70%) ή μουλιάστε την κροκέτα στο νερό για λίγα λεπτά πριν του την δώσετε.

Εύκολη μερίδα: Η έτοιμη προ ζυγισμένη τροφή με την ακριβή ποσότητα, σας βγάζει από τη δύσκολη θέση (προσαρμόζουμε μεμονωμένες μερίδες για τις ανάγκες του σκύλου). Είναι ο πιο σωστός τρόπος μέτρησης θερμίδων. Διαφορετικά, οι ομοιόμορφες τροφές είναι καλές για τη διατήρηση σταθερών θερμίδων για τον όγκο π.χ. εάν χρησιμοποιείτε κύπελλο μέτρησης.

Γεύση: Κατά τη διάρκεια μιας διατροφής, θέλετε το σκυλί σας να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το φαγητό. Μία από τις μεγαλύτερης προκλήσεις της διατροφής είναι η γεύση διότι, η αύξηση των φυτικών ινών σημαίνει μείωση του λίπους. Κονσέρβα ή φρέσκια τροφή είναι καλύτερη επιλογή από τις κροκέτες, επειδή, έχουν πιο έντονη γεύση και μυρωδιά.

Φυσικά συμπληρώματα: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένα φυσικά συμπληρώματα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, αναφέρει ο Shmalberg. Αυτά περιλαμβάνουν L- carnitine, η οποία βοηθάει τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν το λίπος για ενέργεια, τα έλαια ψαριού, τα οποία περιέχουν EPA και DHA, δύο λιπαρά οξέα που ρυθμίζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα συμπληρώματα βοτάνων όπως, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με κανέλα, όπου βοηθάει στην περίπτωση της παχυσαρκίας στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τον μειωμένο μεταβολισμό. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για  συμβουλές σχετικά με τη δοσολογία.

Πρόγραμμα Ασκήσεων για Παχύσαρκα Σκυλιά

Το πρόγραμμα γυμναστικής είναι αρκετά σημαντικό, αλλά για να μειωθούν οι θερμίδες, χρειάζεται να μειώσετε την ποσότητα της τροφής. «Είναι απίθανο ο σκύλος σας μόνο με την άσκηση να χάσει το περιττό του βάρος, χωρίς να μειώσει τις θερμίδες», αναφέρει ο Shmalberg. Η άσκηση πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του σκύλου σας, πολλά υπέρβαρα κατοικίδια, ειδικά τα μεσήλικά και τα ηλικιωμένα, μπορεί να υποφέρουν από αρθρίτιδα ή κατατάσσεις που μειώνουν την αντοχή. Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τα περισσότερα σκυλιά διότι, δεν πρέπει να καταπονούμε το καρδιαγγειακό σύστημα και τις αρθρώσεις ( στην πραγματικότητα, το περπάτημα είναι ωφέλιμο για τα σκυλιά που υποφέρουν από αρθρίτιδες, καθώς βοηθά στην διατήρηση της μυϊκής μάζας και της σωστής διανομής του υγρού, διατηρώντας έτσι τις αρθρώσεις λιπαρές).

Πώς να σχεδιάσετε ένα πλάνο άσκησης:

Εάν ο σκύλος σας έχει ήδη ελεγχόμενη άσκηση (περπάτημα, παιχνίδι κ.λπ.) αυξήστε  την κατά περίπου 25%. Αν έχει πιο αδρανής ζωή, σύμφωνα με το American Animal Hospital Association’s πέντε λεπτά περπάτημα, τρεις φορές την ημέρα είναι το ιδανικό.

Βάλτε το στόχο το σκυλί σας να αθλείτε περίπου μια ώρα την ημέρα, άμα αντέχει. Η ποσότητα των θερμίδων που θα κάψει σε αυτή την χρονική στιγμή σχετίζεται με την απόσταση που διανύει. Τα σκυλιά καταναλώνουν περίπου 0,75 θερμίδες ανά λίβρα ανά μίλι κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους.

Ασκείστε τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια πιο δροσερών ωρών μέσα στη μέρα (πρωί, βράδυ) ή αν έχει πολύ ζέστη, σε κλιματιζόμενους χώρους. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα σκυλιά με κοντές μύτες.

Πάντα να έχετε νερό: Τα πτυσσόμενα κύπελλα ή ποτηράκια ταξιδιού είναι μια καλή ιδέα. Τα σκυλιά σε αντίθεση με τους ανθρώπους δεν έχουν ανάγκη από ηλεκτρολύτες, το νερό είναι απαραίτητο για το λαχάνιασμα και όχι για την εφίδρωση.

Να είστε κοντά στο σπίτι και να έχετε πάντα ένα σχέδιο Β σε περίπτωση που το σκυλί σας δεν μπορεί να το επιστρέψει.

Αποφύγετε τις κλίσεις στο έδαφος, διότι, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα πόδια. Οι λόφοι επιτρέπονται, αφού το κατοικίδιο σας έχει αποκτήσει μια φυσική κατάσταση, βοηθά στο να κάψει περισσότερες θερμίδες και να χτίσει μύες.

Κρατήστε τα νύχια του σκύλου σας κομμένα. Όταν είναι πολύ μακριά, μπορούν να αλλάξουν τη θέση των ποδιών και να κάνουν το περπάτημα πιο δύσκολο.

Μετατρέψτε αυτή τη στιγμή σε μια ευχάριστη εμπειρία. Το υπέρβαρό σκυλί σας μπορεί να μην ενθουσιαστεί στην αρχή και να κουράζετε. Η ενθάρρυνση, τα παιχνίδια και ο χρόνος μαζί θα είναι καλές ανταμοιβές. Μπορείτε να του προσφέρετε λιχουδιές χαμηλών θερμίδων, αλλά θυμηθείτε να τις μετράτε στις συνολικές θερμίδες. Ακόμα καλύτερα, αντί για λιχουδιές, χρησιμοποιήστε λίγη από την καθημερινή τροφή του σκύλου σας, για να τον ανταμείψετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Απλά μην το παρακάνετε: η υπερβολική κατανάλωση πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Αλλάξτε τον τύπο δραστηριότητας καθώς περπατάτε. Δοκιμάστε έναν λόφο, τζόκινγκ ή τρέξιμο.

Το κολύμπι επίσης είναι μια εξαιρετική άσκηση για τα σκυλιά αλλά, αν δεν είναι καλός με το κολύμπι, δοκιμάστε να του φορέσετε ένα γιλέκο. Οι υποβρύχιοι διάδρομοι (μπορείτε να τους βρείτε σε εγκαταστάσεις αποκατάστασης) χρησιμοποιούνται για την ενθάρρυνση απώλειας βάρους σε ορθοπεδικές παθήσεις.

Είναι απίθανο το σκυλί σας να ανεχθεί αρκετή άσκηση, ώστε να χάσει βάρος χωρίς να μειώσει τις θερμίδες του.

Χάπια Δίαιτας για σκυλιά

Υπάρχει λοιπόν κάτι σαν χάπι διατροφής για σκυλιά ή κάποιο κατασταλτικό όρεξης; Εν ολίγης όχι. Σύμφωνα με τον Shmalberg, δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο φάρμακο για να βοηθήσει τα κατοικίδια να χάσουν βάρος. Πριν από αρκετά χρόνια, ένα φάρμακο γνωστό ως Slentrol (ή dirlotapide) κυκλοφόρησε στην αγορά – φάνηκε να βοηθά τα σκυλιά να αισθάνονται το αίσθημα κορεσμού αυξάνοντας τη συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης ορμόνης και επίσης να εμπόδιζε την απορρόφηση του λίπους. Με το Slentrol, τα σκυλιά έχαναν βάρος με ρυθμούς παρόμοιοι με αυτούς που θα έχαναν σε μια δίαιτα, αλλά χωρίς να μειώσουν την ποσότητα της τροφής, αλλά μετά την εμφάνιση παρενεργειών σε ορισμένες περιπτώσεις – έμετος, διάρροια και αλλαγές στις τιμές του ήπατος – το χάπι αυτό καταργήθηκε από τον κατασκευαστή και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

Χειρουργείο για μείωση βάρους

Όπως και τα χάπια, οι χειρουργικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους δεν υπάρχουν πραγματικά για υπέρβαρα σκυλιά. «Ο περιορισμός των θερμίδων είναι γενικά ο πιο αποτελεσματικό και κυρίως υπό τον έλεγχο των ιδιοκτητών» σύμφωνα με τον Shmalberg, «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως αυτές που γίνονται σε ανθρώπους είναι υπό έρευνα ακόμη αλλά, πιθανότατα, κάποια στιγμή, θα είναι βιώσιμη επιλογή».

Λύσεις για κοινά προβλήματα απώλειας βάρους του σκύλου

Προσπαθείτε να βοηθήσετε τον καλύτερό σας φίλο να χάσει λίγα κιλά αλλά, βρίσκετε εμπόδια. Εδώ θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε. Επιλέξτε την Υποαλλεργική αρνίσια Ted ή την μοσχαρίσια Juliet και το σκυλί σας δε θα είναι πια παχύσαρκο.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν δροσιστικές λιχουδιές. Με τις παρακάτω απλές και δροσιστικές σνακ και παγωτά, μπορείτε να χαρίσετε χαρά στον σκύλο σας. Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα
Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Όταν επιτέλους έρθει η πολυαναμενόμενη ώρα των διακοπών, όλοι προετοιμάζονται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η στιγμή μπορεί να φέρει και ανησυχίες, καθώς προκύπτει το ερώτημα: τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας ενώ λείπουμε; Αν και πολλοί θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Ερωτών: Αγαπητέ Imre! Εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραγγέλνω την τροφή με σολομό από εσάς. Η Άλισον, τον τελευταίο μήνα, έχει χάσει πολύ βάρος, παρόλο που λαμβάνει την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι αθλητικός σκύλος, οπότε ποτέ δεν ήταν παχιά, αλλά τώρα φαίνονται τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές