Ο σκύλος σας γυμνάζετε τακτικά, τρέφετε υγιεινά (όπως η εξαιρετική ποιότητα της υποαλλεργικής τροφής με αρνί Ted ή της υποαλλεργικής τροφής Juliet) και παίρνει το φάρμακο για τα σκουλήκια του κάθε πρώτη του μήνα. Εάν θέλετε να παραμείνει το σκυλί σας σε καλή φόρμα θα πρέπει να μη ξεχνάτε την υγεία του στόματος του. Η οδοντιατρική φροντίδα είναι εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ευημερίας του σκύλου σας.

Γιατί ο σκύλος σας χρειάζεται οδοντιατρική φροντίδα;

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το 80% των σκύλων εμφανίζουν σημάδια περιοδοντικής νόσου μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όπως απώλεια δοντιών και προβλήματα στην καρδιά και τα νεφρά.

Η πρώτη ένδειξη είναι ότι το κουτάβι σας έχει κακοσμία του στόματος. Η δυσάρεστη οσμή προκαλείται από βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα και ουλίτιδα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η πλάκα ωριμάζει και η ασθένεια των ούλων εξελίσσεται. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε οργανικά προβλήματα.

Άλλα ενδείξεις στοματικής ασθένειας:

  • Κίτρινο-καφέ στο σμάλτο
  • Ούλα που αιμορραγούν
  • Φλεγμονή των ούλων
  • Δυσκολία κατά τη μάσηση/κατάποση της τροφής
  • Υπερβολικό σάλιο
  • Αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες
  • Το τρίψιμο του προσώπου τους στο πάτωμα ή το πόδι στο στόμα
  • Η καλύτερη οδοντιατρική υγιεινή Hack Your Dog Will Love
  • Κουτάβι με ανοιχτό το στόμα

Καλές συνήθειες από την αρχή

Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή από πού αρχίσει το κουτάβι σας να βγάζει τα ενήλικα δόντια του (περίπου στους 6 μήνες). Από εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα του καθαρά. Αν του γίνει συνήθεια θα νιώθει πιο άνετα όταν βουρτσίζει τα δόντια του.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τρίβοντας απαλά με το δάχτυλό σας τα ούλα του κουταβιού σας. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε και με ένα πινέλο. Εάν υιοθετήσετε ένα σκυλί που δεν είναι πια κουτάβι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μία οδοντόβουρτσα δαχτύλου, είναι ένα ήπιος τρόπος για να αποκτήσει την κατάλληλη οδοντική υγιεινή. Ακόμα, χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για σκύλους. Το κουτάβι σας θα λατρέψει τη γεύση και τη μυρωδιά της και θα γίνει μια ευχάριστη συνήθεια. Μόλις συνηθίσει την οδοντόβουρτσα δαχτύλου μπορείτε να προχωρήσετε σε μία κανονική οδοντόβουρτσα. Κάντε κυκλικές κινήσεις και εστιάστε στην εξάλειψη της πλάκας όσο καλύτερα μπορείτε. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας κάθε μέρα. Καλό θα ήταν να γίνεται συχνά ο καθαρισμός τους για την αποτροπή ανάπτυξης πλάκας και ουλίτιδας.

Μη ξεχνάτε τον κτηνίατρο

Το βούρτσισμα στο σπίτι είναι ένας φανταστικός τρόπος για να διατηρηθεί η υγιεινή του στόματός του σκύλου σας. Ωστόσο, όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά χρειάζονται οδοντικό καθαρισμό. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται από τον κτηνίατρό σας. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο για καθαρισμό είναι παρόμοια με αυτή στον οδοντίατρο. Ο γιατρός θα καθαρίσει καλά τα δόντια του σκύλου σας με ένα κλιμάκιο και στη συνέχεια θα ελέγξει τα ούλα του. Ωστόσο, στα σκυλιά τους χορηγείται γενική αναισθησία ώστε, να παραμείνουν ακίνητα κατά τον καθαρισμό. Μην ανησυχείτε για αυτή τη διαδικασία. Η σημερινή διαδικασία της αναισθησίας είναι εξαιρετική ασφαλής και συνηθισμένη. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να κάνει ακτινογραφίες ή ακόμη και να αφαιρέσει κάποιο δόντι εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.

Ναι είστε προσεκτικοί

Η οδοντιατρική υγεία του σκύλου σας είναι σημαντική. Τα βακτήρια εξελίσσονται γρήγορα και μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Ξεκινήστε τώρα, πριν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Βουρτσίστε τα δόντια του κουταβιού σας τακτικά και πάρτε του παιχνίδια που του επιτρέπουν να αναλάβει τη δική του οδοντιατρική φροντίδα. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο και οι επαγγελματικοί καθαρισμοί θα προστατεύσουν τον σκύλο σας από δυνητικά επιβλαβείς ασθένειες.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

Πόση ώρα θα πρέπει να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας κάθε μέρα; Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις μεταβλητές – την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του σκύλου, την εξωτερική θερμοκρασία και φυσικά τη ράτσα του.   5 Ράτσες Σκύλων που Χρειάζονται 2 Ώρες Βόλτας...

Διαβάστε Περισσότερα
5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

Τα σκυλιά έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μας ξέρουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας και η επιστήμη υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Η παραμικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης τους ειδοποιεί...

Διαβάστε Περισσότερα
Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

Η ωκυτοκίνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης». Είναι υπεύθυνη στο μας βοηθά να νιώθουμε θαλπωρή μεταξύ μας και προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Πλημμυρίζει τα συστήματα των νέων μητέρων όταν κρατούν τα νεογέννητα μωρά τους. Όταν τα ζευγάρια εκδηλώνουν...

Διαβάστε Περισσότερα