Οποιοσδήποτε είχε την ευκαιρία να έχει σκύλο σίγουρα θα γνωρίζει πως και εκείνοι κάνουν εμετό. Αν αυτό αποτελεί μεμονωμένο γεγονός τότε δεν είναι κάτι το ανησυχητικό… εκτός και αν σας λέρωσε το ολοκαίνουργιο χαλί σας. (Ουπς). Ωστόσο, αν το σκυλάκι σας σε σύντομο χρονικό διάστημα κάνει αρκετές φορές εμετό μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. 

Όταν εμείς οι άνθρωποι κάνουμε εμετό συνήθως σκεφτόμαστε, «πρέπει να φταίει κάτι που έφαγα!». Το ίδιο ισχύει και τους τετράποδους φίλους μας. Μοιραζόμαστε μαζί σας 6 διατροφικές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε έμετο και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε.

#1 – Γαστρεντερίτιδα

Όταν  το στομάχι του σκύλου σας είναι ερεθισμένο, μπορεί να οδηγηθεί σε έμετο και διάρροια. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί όταν το σκυλάκι σας καταβροχθίζει αντικείμενα, σάπιο φαγητό ή οποιαδήποτε άλλη τροφή που μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους διαταραχή.

Τα καλά νέα είναι πως ο εμετός που οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα δεν χρειάζεται σχετική αγωγή. Για να αποφευχθεί αντίστοιχο επεισόδιο σταματήστε να ταΐζετε το σκύλο σας για τις επόμενες 12-24 ώρες. Οι σκύλοι αντέχουν σε μεγάλα διαλλείματα μεταξύ των γευμάτων τους. Ο πρόσθετος χρόνος με άδειο στομάχι μπορεί να είναι το εισιτήριο της υγείας του.  Ασφαλώς, δεν του στερείτε το νερό αλλά του προσφέρετε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε το πρήξιμο του στομαχιού τους. Αν το φαινόμενο του έμετου παραμείνει τότε επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

#2 – Μετάβαση σε Νέα Τροφή Πολύ Σύντομα

Αν έχετε αλλάξει πρόσφατα την τροφή του σκύλου σας, ο σκύλος σας μπορεί να κάνει εμετό γιατί δεν μεταβήκατε προσεκτικά στη νέα του τροφή. Για το καταφέρετε αυτό, θα χρειαστεί να το ταΐσετε με ένα μείγμα της παλιάς και της νέας τροφής για περίπου μία βδομάδα με την αναλογία της νέας τροφής σταδιακά να αυξάνεται. Μπορεί να συμβεί όταν μεταβείτε στην νέα τροφή της CricksyDog. H οποία προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα.

#3-Τροφικές Αλλεργίες ή Δυσανεξίες

Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν μία αντίδραση του ανοσοποιητικού σε τροφές που είναι ικανές να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα όπως κνησμό, ερυθρά σημεία ή εξανθήματα αλλά και γαστρεντερικά όπως, ακράτεια ή έμετο. Οι δυσανεξίες έχουν αντίστοιχα συμπτώματα αλλά δεν επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δώσατε στο σκύλο σας τροφή την οποία δεν συνηθίζετε και απευθείας έκανε εμετό τότε μπορεί να είναι επειδή έχει δυσανεξία σε κάποια από τα συστατικά. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά διότι, μια αλλεργία μπορεί να πάρει μέχρι και 3 μέρες για να προκαλέσει τα αντίστοιχα συμπτώματα στον σκύλο σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε πια τροφή προκαλεί τα δυσάρεστα αποτελέσματα είναι να κάνετε ένα τροφικό πείραμα. Εμείς στην CricksyDog προτείνουμε να ταΐζετε το σκύλο σας με τις υποαλλεργικές τροφές μας για 8 εβδομάδες, μετά το διάστημα αυτό μπορείτε να εισάγετε πάλι κάποιες “ύποπτες” τροφές ξανά στην διατροφή τους. Μόλις ο σκύλος σας αντιδράσει θα γνωρίζετε πια τροφή προκάλεσε το πρόβλημα. Μπορείτε να βρείτε την διαδικασία βήμα προς βήμα εδώ, καθώς και επιπρόσθετες πληροφορίες για τροφικές αλλεργίες.

#4-Σύνδρομο Εμετού (BVS)

Αν ο εμετός του σκύλου σας έχει κιτρινοπράσινο χρώμα χωρίς υπολείμματα φαγητού, μπορεί να πάσχει από εμετικό σύνδρομο γνωστό ως BVS. Oι σκύλοι που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν έντονες στομαχικές αντιδράσεις που επιδεινώνονται όταν είναι νηστικά. Κάποιοι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παλινδρόμησης, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάστασή τους. Αν ο σκύλος σας εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να πάσχει από BVS.

Oι σκύλοι που πάσχουν από BVS παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα όταν τρέφονται με μικρά και συχνά γεύματα. Σε αντίθεση με την διατροφή δύο γευμάτων πρωί-βράδυ, μπορεί να χρειαστεί να μοιράσετε τις ημερήσιες θερμίδες του σκύλου σας σε 4 μικρά γεύματα, με το τελευταίο λίγο πριν κοιμηθεί. Αν υποψιάζεστε πως ο σκύλος σας υποφέρει από BVS, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

#5- Παγκρεατίτιδα

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται όταν το πάγκρεας του σκύλου σας παρουσιάζει φλεγμονή, είτε ως μεμονωμένο γεγονός είτε χρόνια. Το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα τα οποία διασπούν το λίπος. Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί ποικιλοτρόπως. Αν έχετε αλλάξει την διατροφή του σκύλου σας σε μία με πολύ υψηλότερα επίπεδα λίπους χωρίς να του προσφέρετε το απαραίτητο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει παγκρεατίτιδα. Επίσης, εάν ο σκύλος καταναλώσει ένα σνακ ή γεύμα υψηλό σε λιπαρά, όπως ένα μπολάκι με bacon, μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα.

Οι σκύλοι με παγκρεατίτιδα κάνουν επαναλαμβανόμενους εμετούς και έχουν και εμφανίζουν συμπτώματα όπως ληθαργικότητα, πρήξιμο, πυρετό και μειωμένη όρεξη. Για να αποφύγετε αντίστοιχες δυσάρεστες αντιδράσεις βεβαιωθείτε πως η μετάβαση στη νέα διατροφή του σκύλου σας πραγματοποιείται με τρόπο ομαλό, όπως περιγράφετε παραπάνω. Οι σκύλοι αυτοί συνήθως πρέπει να προσαρμοστούν οριστικά σε διατροφή χαμηλών λιπαρών.

#6- Κατανάλωση Χαλασμένη Σκυλοτροφής

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως η σκυλοτροφή αρχίζει να χαλάει την στιγμή που ανοίγεται η συσκευασία. Οι κόκκοι έχουν επικάλυψη από έλαια τα οποία χαλάνε γρηγορότερα από ότι πιστεύετε. Η κατανάλωση χαλασμένων κόκκων μπορεί να οδηγήσει σε εμετό. Μπορεί ακόμα να ανακαλύψετε ότι ο σκύλος σας αρνείται να καταναλώσει την τροφή που του προσφέρεται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η τροφή έχει χαλάσει και δεν έχετε αρκετά ισχυρή όσφρηση για να το αντιληφθείτε.

Η καλύτερη τακτική είναι να διατηρείτε την τροφή του σκύλου σας σε δροσερό και στεγνό περιβάλλον. Εάν ο σκύλος σας δεν καταναλώσει την τροφή του εντός 6 εβδομάδων, βάλτε ότι περισσέψει στην κατάψυξη.

Αφήστε την CricksyDog να σας βοηθήσει στην μετάβαση αυτή

Η σκυλοτροφή τρίτης γενιάς της CricksyDog είναι μακράν η πιο υγιεινή επιλογή για τον σκύλο σας. Παρόλο που δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι ο σκύλος σας δεν θα αναζητάει την χθεσινή μπριζόλα από τα σκουπίδια, μπορούμε ωστόσο να σας διαβεβαιώσουμε πως η CricksyDog θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε την μετάβαση σε υψηλής ποιότητας τροφής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόλις πραγματοποιήσετε την αλλαγή αυτή, δεν θα υπάρχουν πλέον ενδοιασμοί για το τη ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνει ο σκύλος σας! Θα σας παρέχουμε ακριβείς οδηγίες. Το επόμενο βήμα είναι να παραλάβετε την εξαιρετικής ποιότητας σκυλοτροφή μας στην πόρτα σας. Απλά ανοίγετε την συσκευασία και σερβίρετε! Αν είστε έτοιμοι να κάνετε την αλλαγή, εκμεταλλευτείτε την προνομιακή έκπτωση 10% με την εγγραφή στις υπηρεσίες μας!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές