Φανταστείτε αυτό: Ο σκύλος σας έχει συνεχή κνησμό, γρατζουνάει και δαγκώνει το τρίχωμά του και δεν γνωρίζετε τον λόγο. Ίσως να έχετε δοκιμάσει τα πάντα, από την αλλαγή της ρουτίνας περιποίησης σε ειδικά σαμπουάν, έως φάρμακα. Αλλά έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου σας;

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των δερματικών παθήσεων και των ασθενειών, ανεξάρτητα από το αν ο σκύλος σας παρουσιάζει τροφική αλλεργία ή όχι.

Η τροφή είναι ένοχος για τις αλλεργικές αντιδράσεις σε σκύλους που οι ιδιοκτήτες συχνά αγνοούν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες που προκαλούνται από σκυλοτροφές. Όπως και εμείς, οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν και από τις δύο αυτές περιπτώσεις. Οι τροφικές αλλεργίες στους σκύλους μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο πεπτικά προβλήματα όπως έμετο και διάρροια, αλλά δερματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. Εάν εσείς ή ο κτηνίατρός σας υποψιάζεστε ότι το κουτάβι σας μπορεί να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένες τροφές και αναρωτιέστε τι σημαίνουν όλα αυτά, είστε στο σωστό μέρος.

Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε:

 1. Αλλεργίες σκύλων – Δυσανεξίες σκύλων
 2. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα για σκύλους
 3. Γενετική προδιάθεση αλλεργιών σε σκύλους
 4. Αλλεργικά συμπτώματα σε σκύλους
 5. Μακροχρόνιες επιδράσεις των αλλεργιών σε σκύλους
 6. Πειράματα τροφικών αλλεργιών και άλλες μέθοδοι διάγνωσης
 7. Θεραπεία τροφικών αλλεργιών σε σκύλους
 8. Ιδανική τροφή για σκύλους με αλλεργίες
 9. Αλλεργίες σε σκύλους – Δυσανεξίες  σε τροφές σκύλων

 Η θεραπεία των αλλεργιών βασίζεται σε μια βασική αρχή: Προσδιορίστε τις τροφές στις οποίες είναι αλλεργικός ο σκύλος σας και αποφύγετε να του τις δίνετε.

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ως τροφική αλλεργία προσδιορίζεται καλύτερα ως δερματική ανεπιθύμητη αντίδραση τροφής ή CAFR», αναφέρει ο Δρ.Justin Shmalberg, DVM και διατροφολόγος της NomNomNom. «Βασικά σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ μιας τροφής και μιας συγκεκριμένης ομάδας συμπτωμάτων – συνήθως δερματικών ή γαστρεντερικών».

Σε μια πραγματική τροφική αλλεργία σε σκύλους, σύμφωνα με τον Shmalberg, ο ένοχος είναι συχνά μια πρωτεΐνη η οποία προκαλεί μια ανεπιθύμητη ανοσοαπόκριση, η οποία στη συνέχεια προκαλεί την απελευθέρωση ισταμίνων ή ενώσεων που οδηγούν σε κνησμό και πολλά άλλα αλλεργικά σημάδια.

Από την άλλη πλευρά, η δυσανεξία στα σκυλιά δεν περιλαμβάνει ανοσοαπόκριση – αλλά τα σημάδια δυσανεξίας μπορεί να μοιάζουν αρκετά με τα σημάδια μια τροφικής αλλεργίας. Ένα παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός του σκύλου απλώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί την λακτόζη, οδηγώντας έτσι σε γαστρεντερικά προβλήματα (συχνά διάρροια).

Τόσο οι αλλεργίες όσο και οι δυσανεξίες εμπίπτουν στην κατηγορία CAFR ή σε γενικότερα ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε τροφές. Λοιπόν, πόσο διαδεδομένες είναι οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες στους σκύλους; Μία έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο BMC Veterinary Research εξέτασε αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι, από σκύλους που βλέπουν κτηνίατροι για οποιοδήποτε λόγο, 1 έως 2 τοις εκατό έχουν τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες. Μεταξύ των σκύλων με δερματικές παθήσεις, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 6 τοις εκατό. Για σκύλους με φαγούρα και αλλεργίες – περίπου ένα στα πέντε- παρουσιάζουν σημάδια ανεπιθύμητων ενεργειών σε τροφές.

Ωστόσο, οι αληθινές αλλεργίες , στις οποίες το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε μία πρωτεΐνη , είναι σίγουρα λιγότερο συχνές από τις τροφικές δυσανεξίες. Το αποτέλεσμα είναι κατά τον Shmalberg, ότι: «Εάν ο σκύλος σας είναι κατά τα άλλα φυσιολογικός, ακόμα και αν υποφέρει από κνησμό, οι πιθανότητες να εμφανίσει τροφική αλλεργία είναι μικρές. Βάση αυτού, η διατροφή μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των δερματικών παθήσεων, αν ο σκύλος σας έχει τροφική αλλεργία ή όχι». Θα συζητήσουμε περισσότερα για το πως μπορείτε να διακρίνετε την διαφορά παρακάτω.

Τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα στους σκύλους

Αναρωτιέστε πιο είναι το συστατικό που προκαλεί τόσες αλλεργίες; «Κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά είναι συνήθως τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα συστατικά για τους σκύλους», λέει ο Shmalberg. «Ωστόσο, γενικά, είναι το πρωτεϊνικό μέρος αυτών των τροφών που τείνουν να είναι προβληματικά, παρά το ίδιο το κρέας». Λάβετε υπόψη ότι τα λαχανικά μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη , οπότε δεν είναι απολύτως ασφαλή.
Στην ίδια επισκόπηση η BMC Veterinary Research εντόπισε μερικά από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα τα οποία εμπλέκονται σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Εδώ έχουμε μία εικόνα από τις πιο αναφερόμενες έως τις λιγότερο.

Κορυφαίες αλλεργιογόνες τροφές (πηγή: Κτηνιατρική έρευνα BMC)
Ποσοστό αλλεργιογόνων σε σκύλους με διαπιστωμένες αντιδράσεις

 • Μοσχαρίσιο Κρέας 34%
 • Γαλακτοκομικά 17%
 • Κοτόπουλο 15%
 • Σιτάρι 13%
 • Σόγια 6%
 • Αρνί 5%
 • Καλαμπόκι 4%
 • Αυγό 4%
 • Χοιρινό 2%
 • Ψάρια 2%
 • Ρύζι 2%

Ο Shmalberg επισημαίνει δύο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να θυμάστε.

Απαιτείται νέα έρευνα. Πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί είναι παλαιότερες , όταν οι σκυλοτροφές κατασκευάζονταν διαφορετικά από ότι σήμερα. Οι αλλεργίες τείνουν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου μαζί με τις τροφές και την εμφάνιση νέων μελετών, ενδέχεται να δούμε διαφορετικά αλλεργιογόνα στην κορυφή της λίστας.

Όσο πιο κοινή είναι μία τροφή, τόσο πιθανότερη είναι η εμφάνιση αλλεργίας. «Για να αναπτυχθεί μια αλλεργία σε μία τροφή, ένας σκύλος πρέπει πρώτα να εκτεθεί σε αυτήν», λέει ο Shmalberg. «Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι πρωτεΐνες που βρίσκονται συχνότερα στις τροφές όπως το βοδινό και το κοτόπουλο είναι υψηλότερα στη λίστα.»

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα αλλεργιογόνα που πρέπει να γνωρίζετε:

Όπου υπάρχει μία αλλεργία, μπορεί να υπάρχουν και περισσότερες. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των σκύλων που παρουσιάζουν τροφική αλλεργία είναι αλλεργικοί σε τουλάχιστον ένα επιπλέον συστατικό.

Το άμυλο είναι ασφαλέστερο. Οι καθαροί υδατάνθρακες, γνωστοί και ως άμυλα, είναι αρκετά χαμηλοί σε πρωτεΐνες ή δεν περιέχουν καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα σκυλιά συνήθως δεν είναι αλλεργικά σε αυτές. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: ενώ το άμυλο πατάτας είναι πιθανώς ασφαλές, οι ολόκληρες πατάτες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία επειδή περιέχουν πρωτεΐνες. Το ίδιο ισχύει και για τους κόκκους με περισσότερες πρωτεΐνες όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Αλλά γενικά, οι αλλεργίες στα σιτηρά είναι λιγότερο συχνές από εκείνες στο κρέας.

Όσον αφορά τα λίπη, έχει σημασία η καθαρότητα. Τα καθαρά λίπη , όπως το ιχθυέλαιο, δεν περιέχουν πρωτεΐνες και δεν πρέπει να προκαλούν αντιδράσεις. Αλλά ίχνη πρωτεϊνών μπορεί να γλιστρήσουν σε έλαια και λίπη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε έναν εξαιρετικά αλλεργικό σκύλο.

Προσέξτε τη ζελατίνη. Συμπληρωματικά έλαια συχνά έρχονται σε κάψουλες ζελατίνης η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένα σκυλιά.

Οι αλλεργίες σε φιστίκια είναι σπάνιες στους σκύλους. Και αν συμβούν, συνήθως δεν είναι ίδια με την αντίστοιχη που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένους ανθρώπους. Καλά νέα αν το κουτάβι σας είναι ένα από τα πολλά που αγαπούν τις PB λιχουδιές!

Δεν υπάρχουν δύο τροφές που είναι ακριβώς ίδιες. Δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ένας σκύλος που έχει αλλεργική αντίδραση σε μια τροφή πρόκειται να έχει την ίδια αντίδραση και σε μία παρόμοια. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που είναι αλλεργικός στο κοτόπουλο δεν είναι απαραίτητα αλλεργικός και στην γαλοπούλα.

Παρατηρήστε για τυχόν πρόσθετα. Οι χημικές ουσίες , τα συντηρητικά , οι χρωστικές και τα αρωματικά δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργία, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ανεπιθύμητη αντίδραση ή συμπτώματα δυσανεξίας.

Οι ετικέτες τροφίμων δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Ορισμένες μη-φρέσκες κροκέτες καθώς και κάποιες κονσέρβες έχουν βγει θετικές για πρωτεΐνες ακόμη και όταν αυτές δεν αναφέρονται στην ετικέτα.

Γενετική Προδιάθεση σε Αλλεργίες

Αναρωτιέστε εάν το σκυλί σας μπορεί να έχει προδιάθεση σε τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες; Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι εάν ένα μέλος της οικογένειας παρουσίαζε συμπτώματα αλλεργίας οι απόγονοί του είναι πιθανόν να το κληρονομήσουν. Έτσι, τα γονίδια παίζουν ρόλο. Αλλά αυτό που δεν φαίνεται ως παράγοντας είναι η ράτσα. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει ποια ράτσα κινδυνεύει περισσότερο από την άλλη. «Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ράτσα και σκυλί», σύμφωνα με τον Shmalberg.

Αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι εκτροφείς και ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν την αντίληψη ότι η απόκλιση από την προγονική διατροφή για ορισμένες ράτσες μπορεί να προδιαθέτει την εμφάνιση αλλεργιών. Για παράδειγμα, τα Husky είναι συνηθισμένα σε δίαιτες που περιέχουν ψάρι στο φυσικό τους περιβάλλον – οπότε θα μπορούσε να τους προκαλέσει αλλεργική αντίδραση μία διατροφή με πουλερικά; Εν ολίγοις, όχι. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Τα περισσότερα σκυλιά φαίνονται αρκετά προσαρμοσμένα σε μία ποικιλία τροφών», λέει ο Shmalberg. H ηλικία ή το φύλο του σκύλου φαίνεται επίσης να μην έχει καμία σχέση με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Ορισμένοι κτηνίατροι αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί αλλεργίες σε σκύλους ηλικία κάτω του 1 έτους. Έτσι, ακόμη και τα νεαρά κουτάβια μπορεί να επηρεαστούν (ενώ συνήθως δεν είναι τόσο ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές αλλεργίες σε αυτήν την ηλικία).

Εδώ είναι οι 10 κορυφαίες ράτσες με την συχνότερη αναζήτηση στο Google μαζί με τον όρο «τροφικές αλλεργίες» «αλλεργίες σε σκύλους:

• Dachshunds
• Bulldogs
• Golden Retrievers
• German Shepherds
• Pugs
• Pitbulls
• Cocker Spaniels
• Shih Tzus
• Westies (γνωστά και ως West Highland White Terriers)
• Yorkies (γνωστά και ως Yorkshire Terriers)

Να έχετε υπόψη σας ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ράτσα και, φυσικά, ορισμένες ράτσες μπορεί να αναζητούνται συχνότερα αποκλειστικά επειδή είναι γενικά πιο δημοφιλείς.

Αλλεργικά συμπτώματα

Φτέρνισμα. Λοιμώξεις των αυτιών. Χρόνια διάρροια. Ανησυχία. Τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται σε εξαιρετικά ευρύ φάσμα από δερματικές αντιδράσεις έως γαστρεντερικά προβλήματα και θέματα συμπεριφοράς. Παρακάτω θα βρείτε μια πλήρη λίστα, κατανεμημένη ανά κατηγορία, για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το κουτάβι σας μπορεί να πάσχει από τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Σημείωση, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο με ένα τρίτο των σκύλων με τροφική αλλεργία έχουν επίσης περιβαλλοντική αλλεργία, η οποία «έχει παρόμοια και μερικές φορές εμφανή συμπτώματα», σύμφωνα με τον Shmalberg.

Τα πιο κοινά σημάδια αλλεργιών σε σκύλους

Αυτά είναι τα σημάδια που θα βλέπετε πιο συχνά όταν αντιμετωπίζεται μια τροφική αλλεργία, λέει ο Shmalberg, ξεκινώντας από το πιο κοινό σύμπτωμα: κνησμό.

 • Φαγούρα (γνωστός και ως κνησμός)
 • Φτέρνισμα
 • Κνησμός στα πόδια
 • Θερμά σημεία
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Φολιδωτό και/ή λιπαρό δέρμα
 • Ερεθισμός στο δέρμα
 • Τραχύ Δέρμα
 • Έκκριση από τα μάτια
 • Ερυθρότητα οφθαλμών
 • Λοιμώξεις αυτιών

Δευτερογενείς μολύνσεις μαγιάς ή βακτηριδίων (γνωστό και ως πυρόδερμα) του δέρματος ή των αυτιών.

Μία μελέτη κατέταξε τα μέρη του σώματος που εμπλέκονται συχνότερα σε συμπτώματα φαγούρας και τροφικές αλλεργίες ως εξής:

Αυτιά (περιλαμβάνονται 80 τοις εκατό του χρόνου)

Πόδια (61 τοις εκατό)

Εσωτερικό κομμάτι του μηρού / κοιλιά (53 τοις εκατό)

Μάτι ή μπροστινή πλευρά των ποδιών (33 τοις εκατό)

Γαστρεντερικά αλλεργικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Shmalberg, μόνο το 10 έως 30 τοις εκατό των σκύλων με επιβεβαιωμένες τροφικές αλλεργίες παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετο ή διάρροια. «Αυτή είναι μια κατάσταση που συνδέεται πολύ συχνά με δερματικά συμπτώματα», εξηγεί (βλέπε παραπάνω). «Τα αιφνίδια και βραχύβια συμπτώματα δεν προκαλούνται σχεδόν ποτέ από τροφική αλλεργία. Από την άλλη πλευρά, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να συμβάλουν ή να προκαλέσουν ορισμένα χρόνια συμπτώματα».

 • Διάρροια με ή χωρίς αίμα και / ή βλέννα στα κόπρανα
 • Δυσκολία κατά την αφόδευση
 • Έμετος
 • Κοιλιακό άλγος
 • Σπανιότερα συμπτώματα τροφικών αλλεργιών

Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τόσο κοινά όσο τα παραπάνω, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένα σκυλιά:

 • Ρινική εκκένωση
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Επιληπτικές κρίσεις (μπορούν να εμφανιστούν μέσω τροφικών αλλεργιών σε σκύλους με προδιάθεση)
 • Δευτερογενείς λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (λόγω υπερανάπτυξης δερματικών βακτηρίων)
 • Απώλεια βάρους (σε συνδυασμό με σοβαρή διάρροια και /ή έμετο)
 • Συμπτώματα που σχετίζονται με την συμπεριφορά

Τα παρακάτω συμπτώματα είναι επίσης πιο σπάνια και συνήθως δευτερεύοντα ή συνδέονται με δυσφορία που προκαλούν τα παραπάνω:

 • Συχνό τρίψιμο σε έπιπλα, πόδια του ιδιοκτήτη κ.λπ.
 • Ανησυχία
 • Συχνό κούνημα ή ξύσιμο αυτιών
 • Δαγκωματιές στα πόδια, στο πίσω μέρος και/ή στην ουρά τους
 • Αδιαφορία ή μειωμένο ενδιαφέρον για παιχνίδι
 • Ανορεξία ,αδιαφορία ή απόρριψη φαγητού
 • Μακροχρόνιες επιδράσεις των τροφικών αλλεργιών

Εάν μια τροφική αλλεργία δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχουν μερικά σοβαρά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να εμφανιστούν. Αυτά περιλαμβάνουν δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις, ανάπτυξη περισσότερων αλλεργιών, επιδεινωμένα συμπτώματα, αλλαγές συμπεριφοράς και κακή ποιότητα ζωής.

Είναι το τελευταίο σημείο που είναι και το πιο σχετικό. «Συνήθως τα ζώα δεν πεθαίνουν από τροφικές αλλεργίες, αλλά αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους», λέει ο Shmalberg. «Εάν έχουν φαγούρα όλη την ώρα, μπορεί να νιώθουν σαν να τα τσιμπάνε χιλιάδες κουνούπια. Αν και αυτό δεν είναι τόσο καταστροφικό όσο κάτι σαν την  ανεπάρκεια οργάνων, από μέρα σε μέρα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον σκύλο σας». Έτσι, όταν ένας σκύλος αισθάνεται άσχημα, τότε μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε μερικά από αυτά τα θέματα συμπεριφοράς που προαναφέραμε. Για την αποφυγή χρόνιων παθήσεων και προβλημάτων, η  διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Διαβάστε παρακάτω για  λεπτομέρειες.

Εάν ο σκύλος σας έχει συνεχή κνησμό, μπορεί να νοιώθει σαν να το τσιμπάνε χιλιάδες κουνούπια ταυτόχρονα, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ζωής.

Πειράματα Τροφικών αλλεργιών και άλλες μέθοδοι διάγνωσης

Λοιπόν , πως μπορείτε να γνωρίζετε εάν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός; Πρώτον , είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως μπορείτε να διακρίνετε μια τροφική αλλεργία από μια περιβαλλοντική. «Οι αλλεργίες στο περιβάλλον ή στους ψύλλους είναι πολύ πιο συχνές», Εξηγεί ο Shmalberg. Εάν υποψιάζεστε κάποιο από αυτά , συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε τους ψύλλους ή να κάνετε συνδυασμό εξετάσεων αίματος ή/και ενδοδερμικών αλλεργικών δοκιμών (που περιλαμβάνει ενέσεις αλλεργιογόνων κάτω από το δέρμα) για να αξιολογήσετε τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
Αλλά εάν ο σκύλος σας έχει τα ακόλουθα σημάδια, μιλήστε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τη δημιουργία ενός τεστ ή μια δίαιτα εξάλειψης.

Σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία (έναντι περιβαλλοντικής αλλεργίας ή ψύλλων):

 • Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία – συνήθως, τα κουτάβια κάτω του 1 έτους δεν παρουσιάζουν περιβαλλοντικές αλλεργίες
 • Εάν τα συμπτώματα δεν συνδέονται με εποχιακή αλλαγή ή δεν αλλάζουν σε διαφορετικά μέρη της χώρας (π.χ. εάν ταξιδεύετε ή μετακινείτε με το σκύλο σας από ξηρό κλίμα σε υγρό)
 • Εάν η αντίδραση δεν ανταποκρίνεται στα στεροειδή
 • Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει δερματικά και γαστρεντερικά συμπτώματα

Διατροφή Εξάλειψης τροφικών αλλεργιών

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τη διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας είναι να δώσετε στο σκυλί σας μία εντελώς καινούρια και καθαρή τροφή, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Για πιο ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να του προσφέρετε μία μη μολυσματική διατροφή απλών συστατικών (μπορεί να είναι εμπορική ή μαγειρεμένη) για να ολοκληρώσετε τη δοκιμή. Το πιο σημαντικό, λέει ο Shmalberg, «η δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει μια ζωική ή φυτική πρωτεΐνη μίας πηγής και μία πηγή υδατανθράκων, χωρίς άλλες φυσικές γεύσεις (που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν άγνωστες πρωτεΐνες) – και πρέπει να είναι μια τροφή που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ το κατοικίδιο σας στο παρελθόν. Κλασικά παραδείγματα περιλαμβάνουν κρέας ελαφιού και πατάτα, κουνέλι και μπιζέλι, ψάρια και πατάτες». Υπάρχουν και πιο σύγχρονες επιλογές εκεί έξω, όπως αλιγάτορας και καρύδα

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να του δίνετε λιχουδιές , πριονίδια, σνακ και αρωματισμένες ουσίες και συμπληρώματα οποιουδήποτε είδους που δεν ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη τροφή που χρησιμοποιείτε για δοκιμή. Μετά από οκτώ εβδομάδες, για να αποδείξετε πραγματικά την ύπαρξη τροφικής αλλεργίας, πρέπει στη συνέχεια να του δώσετε ξανά την αρχική τροφή – την υποψία αλλεργικής πρωτεΐνης ή πρωτεϊνών – ξανά. Εάν υπάρχει αντίδραση ή ξεμπλοκάρισμα σε αυτό το σημείο, αυτή είναι μια πολύ καλή ένδειξη ύπαρξης αλλεργίας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ολοκληρώνουν αυτό το κομμάτι, καθώς δεν θέλουν το σκυλί τους να έχει τα ίδια συμπτώματα», αναφέρει ο Shmalberg». ’Ένας ιδιοκτήτης μπορεί να συνεχίσει να δίνει το δοκιμαστικό φαγητό εάν φαίνεται να αρέσει στον σκύλο του. «Αλλά η εισαγωγή ύποπτων αλλεργιογόνων για μία ακόμη φορά είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης αλλεργίας. Ο Shmalberg προτείνει την εναλλαγή μέσω πιθανών αλλεργιογόνων ένα προς ένα- κοτόπουλο, βοδινό κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά – για να δούμε τι προκαλεί (και τι όχι) τα συμπτώματα.

Άλλοι τύποι αλλεργικών δοκιμών

Εκτός από τις δίαιτες εξάλειψης, υπάρχουν και μερικές άλλες δοκιμές που αξίζει να δοκιμάσουμε.

Εξετάσεις αίματος: Υπάρχουν εξετάσεις αίματος , αλλά δεν είναι πολύ ακριβείς. «Υπάρχουν νέες εξετάσεις αίματος για τροφικές αλλεργίες στην ανάπτυξη, οι οποίες εμφανίζονται καλύτερες από αυτές που υπάρχουν στην αγορά», αναφέρει ο Shmalberg. Αυτό σημαίνει, προς το παρόν, πως μια δίαιτα εξάλειψης είναι η καλύτερη λύση.

Επιδερμικές δοκιμές: Οι επιδερμικές δοκιμές θεωρούνται γενικά ως πιο ακριβείς από τις αιματολογικές εξετάσεις. Ωστόσο σύμφωνα με τον Shmalberg, «Δεν γίνονται συνήθως, αλλά μπορούν να προσφερθούν σε μια δερματολογική κλινική, όπου μια πρωτεΐνη (π.χ. βοδινού κρέατος) αναμιγνύεται με βαζελίνη και εφαρμόζεται στο δέρμα για περίπου δύο ημέρες, στη συνέχεια δοκιμάζεται μία μέρα αργότερα. Εάν υπάρχει ερεθισμός (ερυθρότητα, κνίδωση), θεωρείται θετικό τεστ, αν όχι, αρνητικό.»

Θεραπεία αλλεργίας σε σκύλους

Η θεραπεία αλλεργίας βασίζεται σε μια βασική αρχή: προσδιορίστε τις τροφές στις οποίες το σκυλί σας είναι αλλεργικό και αποφύγετε να τις δίνετε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή σε συνδυασμό με την δοκιμαστική περίοδο είναι τόσο απαραίτητες», λέει ο Shmalberg, «καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιες τροφές και πρωτεΐνες είναι αρεστές και ποιες όχι». Τώρα, εάν πρόκειται για τροφική δυσανεξία και όχι για αλλεργία (που είναι πολύ πιο πιθανό), μια δοκιμή τροφίμων είναι ακόμα πιο χρήσιμη, αλλά μια απλή διατροφική αλλαγή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική. «Μια δίαιτα με διαφορετική σύνθεση από την καθημερινή είναι αρκετή για να βελτιώσει τα συμπτώματα», εξηγεί ο Shmalberg.

Μόνο στην περίπτωση που έχει διαμορφωθεί σωστά και με την καθοδήγηση ενός κτηνιάτρου – διατροφολόγου, πολλές σπιτικές δίαιτες αποτυγχάνουν στην επιλογή κρίσιμων θρεπτικών συστατικών.
Εκτός από αυτό, υπάρχουν μερικές άλλες τακτικές που εμφανίζονται για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών και δυσανεξίας. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση, που παρουσιάζει τα θετικά και αρνητικά σημεία για την καθεμία.

Αντιισταμινικά και άλλα φάρμακα

Τα Αντιισταμινικά όπως τα Benadryl μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κνησμό, είναι σχετικά ασφαλή και έχουν εγκριθεί από κτηνιάτρους για οικιακή χρήση. Τα τοπικά σαμπουάν και αλοιφές κατά της φαγούρας μπορούν επίσης να βοηθήσουν – απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε στο σκυλί σας οποιοδήποτε φάρμακο ή θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή. Τα αντιβιοτικά και τα αντιμυκητιακά όπως η κεφαλεξίνη και η κετοκοναζόλη, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα στη θεραπεία δευτερογενών λοιμώξεων που συμβαίνουν όταν δημιουργηθεί φλεγμονή στο δέρμα, «αλλά τα συμπτώματα συνήθως επαναλαμβάνονται μετά τη διακοπή», λέει ο Shmalberg. Όσον αφορά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα στεροειδή; «Συνήθως δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν πολλά συμπτώματα αλλεργίας σε τροφές», όπως αναφέρει.

Σπιτικές Δίαιτες

Οι σπιτικές δίαιτες χρησιμοποιούνται για δοκιμές εξάλειψης και για σκύλους με τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί είναι αποτελεσματικοί – ο ιδιοκτήτης έχει τον πλήρη έλεγχο των συστατικών. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τις διατροφές αυτές. «Εκτός αν έχει διατυπωθεί σωστά , πάντα με τη συμβουλή ενός κτηνιατρικού διατροφολόγου, πολλοί παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε ορισμένα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά». λέει ο Shmalberg, «και αυτές οι ελλείψεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.» Η προετοιμασία είναι εντατική για τον ιδιοκτήτη.

Vegan Διατροφές

Ομοίως , οι δίαιτες για χορτοφάγους χρησιμοποιούνται από ορισμένους ιδιοκτήτες και κτηνιάτρους κατά τη διάρκεια και μετά από δοκιμές , αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο ευνοϊκές από μια προσεκτικά επιλεγμένη μονοπρωτεϊνική διατροφή. (Στην πραγματικότητα, οι χορτοφαγικές δίαιτες συχνά περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές φυτικές πρωτεΐνες.) Αλλά εάν ένας σκύλος είναι αλλεργικός σε πολλά κρέατα, μια διατροφή για χορτοφάγους είναι σίγουρα ένας τρόπος για να τα αποφύγετε. Όπως και οι σπιτικές δίαιτες, οι δίαιτες για χορτοφάγους πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένες. «Ορισμένες δίαιτες για χορτοφάγους βρέθηκαν να έχουν ανεπάρκεια σε κρίσιμα συστατικά και στην πραγματικότητα αναφέρονται μόνο από τους κτηνιάτρους επειδή γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ιδιοκτητών», σύμφωνα με τον Shmalberg. «Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη μας επιλογή για τη θεραπεία τροφικών αλλεργιών».

Η καλύτερη σκυλοτροφή για αλλεργίες

Όταν εμφανίζετε μία αλλεργία, διαθέτουμε την καλύτερη τροφή. «Εξαρτάται από τον σκύλο σας», λέει ο Shmalberg. «Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι υπάρχει στην τροφή του σκύλου σας και να είστε σίγουροι ότι παρασκευάζεται χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης από συστατικά που δεν αναφέρονται στην ετικέτα.» Για αυτό, όταν ψάχνετε για μια σκυλοτροφή χωρίς αλλεργιογόνα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και οι κροκέτες μπορεί να είναι δύσκολες επιλογές. Με τα φρέσκα προϊόντα και σε μικρότερες ποσότητες , μπορείτε να ελέγξετε τι περιέχουν, και να εντοπίσετε τυχόν ίχνη αλλεργικών συστατικών . Για αυτό ακριβώς πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται να φτιάξουν τη δική τους τροφή για σκύλους. «Όλα εξαρτώνται από τη διαδικασία μαγειρέματος και την ποιότητα των συστατικών , πολλές συμβατικές δίαιτες είχαν προβλήματα με τη διασταυρούμενη μόλυνση, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες», λέει ο Shmalberg.

Όταν επιλέγετε μία τροφή που παρασκευάζεται με φρέσκα υλικά πρώτης διαλογής χωρίς τεχνητές ουσίες, μπορείτε να διαπιστώσετε τι ακριβώς λαμβάνει το κουτάβι σας.

Ακολουθούν οι συμβουλές του για την επιλογή διατροφής για σκύλο με αλλεργίες ή δυσανεξίες:

Αλλάξτε τα πράγματα. Εάν εσείς ή ο κτηνίατρός σας πιστεύετε ότι το σκυλί σας πάσχει από κάποια δυσανεξία, αξίζει τον κόπο να μεταβείτε σε μια δίαιτα η οποία περιέχει διαφορετικής πηγής πρωτεΐνη, με ποικίλα συστατικά και ίσως ακόμη και με διαφορετικό επίπεδο λίπους. «Αυτές οι δίαιτες δεν χρειάζεται να είναι τόσο απλές όσο αυτές που χρησιμοποιούνται σε δίαιτες εξάλειψη», επισημαίνει ο Shmalberg.

Οι ετικέτες τροφίμων δεν είναι πάντοτε ακριβείς. Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018, μετά από μια σειρά μελετών σχετικά με τις εμπορικές τροφές κατοικίδιων, περίπου το 45% από αυτές είχαν συστατικά χωρίς ετικέτα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνουν «περιορισμένη ποσότητα». Η επισκόπηση διαπίστωσε ό,τι οι δίαιτες με υδρολυμένα ή χημικά αναλυμένα συστατικά δεν είχαν το ίδιο ποσοστό με τα μη επισημασμένα συστατικά (πιθανώς επειδή η υδρόλυση είναι μια πολύ τεχνική διαδικασία).

Τα προϊόντα για σκύλους δεν ρυθμίζονται για την καθαρότητά τους. Η μαζική παρασκευή σε μεγάλα εργοστάσια περιλαμβάνει την χρήση πολλών βαρέων μηχανημάτων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες μολύνσεις. «Οι εταιρείες που παράγουν «υποαλλεργικά» ή «περιορισμένης περιεκτικότητας» τροφές για σκύλους θα πρέπει να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για να εξαλείψουν τυχόν μολύνσεις», λέει ο Shmalberg, ”αλλά δεν υπάρχει εποπτεία ή ρύθμιση της κατασκευής αυτών των τύπων προϊόντων.”

Το φρέσκο φαγητό μπορεί να είναι ένα ασφαλέστερο στοίχημα. Όταν επιλέγετε μια τροφή που παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες , με συγκεκριμένα συστατικά υψηλής ποιότητας και χωρίς την χρήση τεχνητών συστατικών, μπορείτε να παρατηρήσετε τι συμβαίνει ακριβώς στο σκύλο σας. Η σπιτική τροφή για σκύλους είναι μια επιλογή. Εάν προτιμάτε να μην αφιερώσετε χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού του σκύλου σας, σκεφτείτε μια υπηρεσία παράδοσης μικρών ποσοτήτων για σκύλους με έμφαση στην ποιότητα και καθαρότητα.

Κατά την άποψή μας, η τροφή για κατοικίδια ζώα δεν ρυθμίζεται επαρκώς, ουσιαστικά «σχεδόν οτιδήποτε» μπορεί να μετατραπεί σε σκυλοτροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε το δικό μας, αυστηρό σύστημα για να αποδείξουμε ότι μπορούμε και έχουμε ζήτηση για ποιοτική, premium Υποαλλεργική τροφή για σκύλους στην Ευρώπη σήμερα. Δοκιμάστε μια από τις υποαλλεργικές τροφές, για παράδειγμα την υποαλλεργική αρνίσια ξηρά τροφή Ted για σκύλους μεσαίου μεγέθους και Juliet για σκύλους μικρού μεγέθους.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές