Σας έχει ίσως ποτέ εκμυστηρευτεί κάποιος φίλος πως ο θάνατος του σκύλου του του προξένησε περισσότερη θλίψη από αυτόν κάποιου συγγενή του; Έχετε νιώσει ποτέ αντίστοιχο συναίσθημα;

Η κοινωνίας μας έχει προγραμματίσει να νιώθουμε ντροπή για τέτοιου είδους συναισθήματα, αλλά έρευνες αποδεικνύουν πως είναι λογικό να θρηνούμε για την απώλεια του τετράποδου φίλου μας.

Όταν ο πρώτος μας σκύλος, ο Spike απεβίωσε ο πατέρας μας υπέφερε. Συχνά επέστρεφε σπίτι από την δουλειά και απλά καθόταν στο αμάξι, ανήμπορος να μπει στο σπίτι γνωρίζοντας ότι το αγαπημένο του Poodle δεν ήταν πια εκεί. Έκανε μεγάλες βόλτες και επισκεπτόταν διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης. Ξυπνούσε κλαίγοντας μέσα στην νύχτα.  

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που χρόνια μετά με βοηθούσε να αντιμετωπίσω τις κηδείες. Την περίοδο αυτή είχα μπερδευτεί από τις ανάμεικτες αντιδράσεις του, αλλά ένα πρόσφατο άρθρο από την Business Insider έφερε στην επιφάνεια σημαντικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα. Από ότι φαίνεται είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να βιώνουν πιο έντονα τον πόνο από την απώλεια ενός κατοικίδιου από εκείνη ενός κοντινού φίλου ή ακόμα και ενός συγγενή.

Για πολλούς ανθρώπους, ο θάνατος ενός κατοικίδιου μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Υπάρχει ακόμα και σχετική βιβλιογραφία, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν τεχνικές για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε μια τέτοια απώλεια. Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από την ζωή υπάρχουν κηδείες, μνημόσυνα, οικογενειακές συναντήσεις. Μας προσφέρουν άδεια από την εργασία μας, κάποιοι εργοδότες ακόμα και αποζημίωση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ενθαρρύνεται να θρηνήσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Όταν ένα κατοικίδιο πεθαίνει, δεν έχουμε κανένα υποστηρικτή για να το μοιραστούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην καθημερινότητά τους χωρίς να έχεις συμβεί τίποτα. Το σπίτι έχει μια περίεργη σιγή και είναι γεμάτο με αναμνήσεις. Χάσαμε ένα καλό και πιστό φίλο, αλλά τα επίπεδα πόνου δεν αναγνωρίζονται.

Οι ιδιοκτήτες έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν την απώλεια όπως ένα υπερβολικό, δραματικό ή ακόμα και ντροπιαστικό συναίσθημα. Στο κάτω κάτω “ήταν απλά ένα σκυλί”. Η απίστευτη σύνδεση μεταξύ ανθρώπου-ζώου που έχει δημιουργηθεί παραβλέπεται. Τα σκυλάκια μας προσφέρουν συνεχώς θετικά συναισθήματα. Μας λατρεύουν για αυτό που πραγματικά είμαστε. Μας βοηθάνε να καταπολεμήσουμε το άγχος μας και να βελτιώσουμε την διάθεσή μας. Πως γίνεται να μην είμαστε συντετριμμένοι από την απώλειά τους;

Υπάρχει επίσης και η έντονη συναισθηματική εναλλαγή που δημιουργεί η απώλεια. Τέρμα πια τα φιλάκια στης 6 το πρωί, οι καθημερινές βόλτες, οι ζεστές αγκαλιές μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο. Για πολλούς, τα κατοικίδιά τους προσφέρουν ένα λόγο ύπαρξης. Όταν ο λόγος αυτός ξαφνικά εξαφανίζεται καταλαβαίνεται πως αλλάζει τη ζωή μας.

Ένας ακόμα παράγοντας που αναφέρεται στην Business Insider είναι αυτός της «λανθασμένης ονομασίας». Περιγράφει την τάση μας να αναφερόμαστε εκ παραδρομής σε ένα παιδί, σύντροφο ή αγαπημένο με το όνομα του κατοικίδιου μας. Αυτό υποδηλώνει πως βάζουμε τα σκυλιά μας στην ίδια κατηγορία με αυτή των πιο οικείων μας προσώπων. Όταν αυτά πεθαίνουν είναι σαν να χάσαμε ένα αγαπημένο οικογενειακό μας πρόσωπο.

Ο θάνατος ενός κατοικίδιου σημαίνει την απώλεια αυτής της απεριόριστης αγάπης, ενός αφοσιωμένου συντρόφου και ενός πιστού φύλακα και φίλου. Τα σκυλιά μας είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και ναι λοιπόν, πονάει. Κάποιες φορές περισσότερο από τον θάνατο ενός φίλου ή οικογενειακού προσώπου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθανόμαστε ντροπή για αυτό.  

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο κόκκαλο λευκού χοίρου μπορεί να δοθεί σε ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Visla;

Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο κόκκαλο λευκού χοίρου μπορεί να δοθεί σε ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Visla;

Ερωτών: Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο λευκό κόκκαλο χοίρου μπορεί να δοθεί σε ένα ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Vizsla; Ο σκύλος είναι 38 κιλά, λατρεύει τα κόκαλα, αλλά τρέφεται μόνο υποαλλεργική ξηρή τροφή.   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas:...

Διαβάστε Περισσότερα
6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

Βόλτα με το σκύλο- δύο φορές την ημέρα- είναι συνήθως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας μου. Λατρεύω τον ήρεμο χρόνο που περνώ με το σκυλί μου και την άσκηση που μας προσφέρει.   6 Λόγοι να Βγάζετε Βόλτα το Σκύλο σας Τακτικά, όχι μόνο τον Ιανουάριο Ο Ιανουάριος είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Ακόμα και τους πιο παγωμένους μήνες του χειμώνα, ο αγαπημένος σκυλάκος θα πρέπει να παραμείνει σωματικά δραστήριος μέσω της τακτικής βόλτας. Άλλωστε οι βόλτες και η περιποίηση τους είναι μεγίστης σημασίας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο τους βοηθάει να παραμείνουν...

Διαβάστε Περισσότερα