Μισεί το σκυλί σας το μπάνιο; Δεν είστε οι μόνοι. Ο σκύλος μου λατρεύει το κολύμπι και το παιχνίδι με το λάστιχο, αλλά όταν μπαίνει στη μπανιέρα γίνεται ένας πραγματικός αγώνας.

Πολλά σκυλιά βρίσκουν το μπάνιο τρομαχτικό αλλά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνει η διαδικασία λιγότερο αγχωτική για εσάς και το σκυλί σας.

Πώς να Γίνει η Διαδικασία του Μπάνιου πιο Εύκολη

Σε αυτό το σημείο, πριν εμβαθύνουμε στις συμβουλές, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι, ο φόβος είναι δύσκολος να αντιμετωπιστεί. Δεν πρόκειται να σας πω ψέματα και να εγγύηση ότι αυτές οι συμβουλές θα κάνουν το σκυλί σας να χοροπηδάει από τη χαρά του κάθε φορά που μπαίνει στη μπανιέρα. Τίποτα δεν είναι απλό και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φόβο του σκύλου σας.

Ένα ηλικιωμένο σκυλί που φοβάται το μπάνιο για χρόνια θα είναι πιο δύσκολο να παραμείνει ήρεμο από ένα νεαρό κουτάβι που δεν έχει άγχος ετών.

Το κοινό τους σημείο είναι η διαδικασία αυτή θα γίνει λιγότερο αγχωτική και για τους δύο, με τον καιρό θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά με τον τρόπο που ο σκύλος σας αντιδρά στο μπάνιο. Ακολουθούν συμβουλές για να μετατρέψετε τη διαδικασία του μπάνιο πιο εύκολη.

Ετοιμάστε τα Πράγματα από Πριν

Άμα επιθυμείτε να διευκολύνετε το μπάνιο στο σκυλί σας, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε και να είστε προετοιμασμένοι, είναι το σαμπουάν, οι πετσέτες, ένα κύπελλο για ξέβγαλμα και τυχόν παιχνίδια ή λιχουδιές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Εάν ο σκύλος σας είναι ήδη νευρικός στη μπανιέρα, θα αγχωθεί ακόμη περισσότερο αν τον αφήσετε μόνο του σε αυτό το τρομαχτικό μέρος, όσο εσείς έχετε πάει να φέρετε τις πετσέτες που ξεχάσατε.

Γεμίστε την Μπανιέρα Πριν Μπει ο Σκύλος σας Μέσα

Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε τα πράγματα λιγότερο αγχωτικά για το σκυλί σας είναι να γεμίσετε τη μπανιέρα με ζεστό νερό πριν μπουν μέσα. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού μπορεί να ακούγεται σε εμάς χαλαρωτικός, αλλά για τα σκυλιά που μισούν το μπάνιο, αυτός ο θόρυβος (και όλοι οι ήχοι νερού) τους προκαλεί επιπλέον άγχος.

Σιγουρευτείτε ότι η Μπανιέρα σας Δεν Γλιστράει

Ο σκύλος σας γλιστράει όταν μπαίνει στην μπανιέρα; Αν ναι, καλό είναι να δημιουργήσετε μία αντιολισθητική επιφάνεια. Είναι τρομαχτικό να γλιστράς στη μπανιέρα και ο φόβος αυτός είναι ίδιος και για τα σκυλιά. Έτσι, πριν κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι δεν γλιστρά η μπανιέρα.

Εάν δεν διαθέτετε πατάκι (ή οποιοδήποτε αντικείμενο που είναι αντιολισθητικό), μπορείτε να απλώσετε μία παχιά πετσέτα για να σταθεί εκεί.

Χρησιμοποιείστε ένα Κύπελο για το Ξέβγαλμα (αν ο Σκύλος σας Φοβάται τη Βρύση)

Εάν ο σκύλος σας δεν είναι λάτρης του μπάνιου, πιθανότατα δεν θα του αρέσει να ξεπλένεται με τη βρύση ή το ακουστικό του ντους. Είναι μάλλον ο θόρυβος και το νερό που πετάγεται γύρω μπορεί να κάνει τα σκυλιά νευρικά.

Προσωπικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ ένα κύπελο για να το ξεπλύνω, καθώς δεν είναι τόσο θορυβώδες. Επίσης, σας δίνει καλύτερο έλεγχο, όταν πάει να εισχωρήσει νερό στα αυτιά και στα μάτια του.

Να είστε Προσεχτικοί Όταν Ξεπλένετε το Πρόσωπο του Σκύλου σας

Όταν τον κάνετε μπάνιο καλό θα ήταν για να νιώσει άνετα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι προστατευμένα τα μάτια, η μύτη και τα αυτιά του. Εάν είναι ήδη αγχωμένος ο σκύλος σας, με την επαφή νερού στα μάτια και στα αυτιά του θα αγχωθεί ακόμα περισσότερο. Η χρήση ενός πανιού θα σας δώσει καλύτερο έλεγχο και θα αποτρέψει την επαφή του νερού στα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά του.

Χρησιμοποιείστε Παιχνίδια ή Λιχουδιές στη Μπανιέρα

Ένα από τα αγαπημένα μου κόλπα για να κάνω τη διαδικασία του μπάνιου λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο μου είναι να χρησιμοποιώ παιχνίδια ή/και λιχουδιές. Ανάλογα με το πόσο φοβισμένος είναι ο σκύλος σας, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αρκετές λιχουδιές για να του αποσπάσετε την προσοχή.

Η αγαπημένη μου τεχνική απόσπασης της προσοχής του είναι το κόλπο με το φυστικοβούτυρο, αλλά αν δεν θέλετε να αλείψετε το φυστικοβούτυρο στην μπανιέρα (εντελώς κατανοητό) μπορείτε απλά να του δώσετε κανονικές λιχουδιές καθ ‘όλη τη διάρκεια του μπάνιου ή να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι που επιπλέει, όπως το Max Glow Ball (το αγαπημένο της Λάικα).

Άσκηση Πριν το Μπάνιο

Εάν ο σκύλος σας μισεί το μπάνιο, ένας καλός τρόπος για να τον βοηθήσετε να το ξεπεράσει, είναι με την άσκηση. Η άσκηση από μόνη της δε θα κάνει το σκυλί σας να αγαπήσει ξαφνικά το μπάνιο, αλλά μπορεί να τον ηρεμήσει. Κάθε είδος άσκησης είτε σωματικής είτε ψυχικής, θα τον βοηθήσει να εκτονώσει την ενέργειά του.

Με την άσκηση θα κάψει αρκετή ενέργεια ώστε να τον αποτρέψει να μην χάσει εντελώς τη ψυχραιμία του; Μάλλον όχι, δεν πιστεύω ότι αυτή η αντίδραση θα εξαφανιστεί ποτέ. Δίνοντας όμως στο σκύλο σας την ευκαιρία να εκτονωθεί πριν από το μπάνιο, μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία και για τους δυο σας.

Μπείτε στο Μπάνιο με τον Σκύλο σας αν Είναι Πραγματικά Νευρικός

Εάν ο σκύλος σας είναι τρομαγμένος από την ιδέα του μπάνιου, μπορείτε να τον βοηθήσετε να απαλλαγεί από το άγχος του, μπαίνοντας μαζί του στη μπανιέρα. Όταν ένας από τους σκύλους του ειδικού μας ήταν νεότερος, ήταν τρομερά φοβισμένος για το μπάνιο και το μόνο που βοήθησε ήταν να μπει στην μπανιέρα μαζί της. Φόρεσε ένα μαγιό και κάθισε δίπλα της σε όλη τη διαδικασία.

Δεν την έκανε να πηδάει από χαρά αλλά, έκανε μία αξιοσημείωτη διαφορά. Σταμάτησε να προσπαθεί να ξεφύγει, σταμάτησε να γκρινιάζει και σιγά σιγά χαλάρωνε όλο και περισσότερο.

Πάρτε έναν Βοηθό Εάν Είστε Αγχωμένοι

Εάν το μπάνιο του σκύλου σας σας αγχώνει, το πιθανότερο είναι ότι το άγχος σας θα περάσει και στον σκύλο σας. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα για τον εαυτό σας (και για τον σκύλο σας) ζητώντας βοήθεια από έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας σας. Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας την ώρα του μπάνιου.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές