Αναζητάτε νέους τρόπους να κρατήσετε σε φόρμα το ηλικιωμένο σας σκυλί; Είναι σημαντικό να περπατάτε καθημερινά και να χρησιμοποιείτε ασκήσεις με χαμηλού ρυθμό ώστε να μην καταπονούνται τα σκυλιά με πιθανά κινητικά προβλήματα, ακολουθούν 10 συμβουλές για να ασκηθεί ο ηλικιωμένος σκύλος σας.

1. Ελέγξτε τον Πριν Αλλάξετε τη Ρουτίνα της Άσκησής του

Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη ρουτίνα της άσκησης του σκύλου σας καλό θα ήταν να προγραμματίσετε πρώτα ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Επίσης, σημαντικό είναι να σημειώσετε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας πριν το ραντεβού, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεχάσετε κάτι. Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές είπα «ξέχασα να ρωτήσω..» μετά από το ραντεβού.

Ο κτηνίατρός σας έχει πρόσβαση στο ιστορικό του σκύλου σας και θα σας βοηθήσει να βρείτε τη ρουτίνα άσκησης που είναι κατάλληλη για εκείνον.

2. Απολαύστε την Καθημερινή Ρουτίνα Πεζοπορίας Μαζί

Μια καθημερινή βόλτα συνιστάται για όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο ηλικιωμένος σκύλος σας μπορεί να μην είσαι σε θέση να περπατήσει τέσσερις ώρες μαζί σας, αλλά μπορεί να απολαύσει μια ωραία βόλτα στη γειτονιά. Αν νιώσει άνετα μπορείτε να τον αφήσετε να σας οδηγήσει εκείνος όπου επιθυμεί ή να κάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα διαλείμματα για μυρωδιές.

Εάν ο σκύλος σας δεν διασκεδάζει το περπάτημα ή έχει κινητικά προβλήματα, καλό θα ήταν όταν βγαίνετε βόλτα να είναι πάντα σε επίπεδες επιφάνειες (όπως οι βόλτες στη γειτονιά, αποφεύγοντας ανηφορικά μονοπάτια) και να αυξάνετε την απόσταση που διανύεται με την πάροδο του χρόνου.

3. Ξεκινήστε με τη Νέα του Ρουτίνα Σταδιακά

Όταν πρόκειται για τη σωματική άσκηση ενός ηλικιωμένου σκυλιού, να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να πηγαίνετε με το μαλακό στη νέα του ρουτίνα. Όπως και εμείς, η υπερβολική άσκηση μπορεί να μας εξουθενώσει, το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά και ειδικότερα εκείνα που δεν είναι συνηθισμένα. Πάντα να θυμάστε να πηγαίνετε αργά ώστε, να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Εάν ξεκινάτε ένα καινούριο πρόγραμμα πεζοπορία μαζί με το σκύλο σας προτιμήστε επίπεδες επιφάνειες και αφήστε σταδιακά την απόσταση και το ρυθμό.

Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε νέες δραστηριότητες (όπως, κολύμπι ή παιχνίδι), παρακολουθήστε τον για λίγο καιρό για ενδείξεις δυσφορίας. Μετά από μερικές μέρες θα έχετε μια πιο καλή εικόνα για το πόση δραστηριότητα είναι ιδανική για εκείνον και με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αυξήσετε τον ρυθμό.

Όταν αποφασίσετε να προσθέσετε σωματική άσκηση στη ρουτίνα του ηλικιωμένου σκύλου σας, θυμηθείτε το βήμα σας να είναι αργό. Η αντοχή του θα αυξάνετε με τον χρόνο. Η σταδιακή αύξηση βοηθάει στην αποφυγή τραυματισμών.

4. Κάντε του Προθέρμανση

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι να ξεκινάτε πάντα με μία καλή προθέρμανση. Η σκυλίτσα μου η Λάικα το πρωί είναι πολύ δύσκαμπτη λόγω της αρθρίτιδάς της, οπότε πριν βγούμε τον πρωινό μας περίπατο κάνουμε μερικούς χαλαρούς γύρους στην αυλή.

Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα κινητικότητας όπως, αρθρίτιδα, πριν βγείτε έξω κάντε λίγη προθέρμανση στην αυλή 2-3 λεπτά.

5. Προτιμήστε Ασκήσεις Χαμηλού Ρυθμού

Το 80% των σκύλων πάσχουν από αρθρίτιδα μέχρι την ηλικία των 8, οπότε η διαχείριση της αρθρίτιδας του σκύλου είναι κάτι που πολλοί από εμάς θα αντιμετωπίσουμε.

Δεν είναι μία διάγνωση που κάποιος θα μπορούσε να είναι χαρούμενος αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι διασκεδαστικές δραστηριότητες που απολαμβάνει θα πρέπει να τελειώσουν. Οι ασκήσεις με χαμηλό ρυθμό, όπως το περπάτημα και το κολύμπι είναι ιδανικές για σκύλους που πάσχουν από κινητικά προβλήματα.

Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα κινητικότητας προτιμήστε ασκήσεις χαμηλού ρυθμού, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, τα παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους και ήπιες δραστηριότητες παιχνιδιού. Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα του σκύλου σας, χωρίς να καταπονείτε τις αρθρώσεις τους.

Τα σκυλιά με προβλήματα κινητικότητας θα πρέπει να αποφεύγουν ασκήσεις με υψηλό ρυθμό, όπως το τρέξιμο ή τα έντονα παιχνίδια που βασίζονται στο τρέξιμο και το άλμα.

6. Προσθέστε Παιχνίδια Ψυχικής Διέγερσης στη Ρουτίνα του Σκύλου σας

Ένας ακόμα τρόπος να κρατάτε το σκύλο σας σε εγρήγορση είναι να προσθέσετε στην ρουτίνα του ασκήσεις με ψυχική διέγερση. Απλά παιχνίδια οσμής όπως, βρες τις λιχουδιές ή ένα γρήγορο παιχνίδι κρυφτού, θα κρατήσουν τον εγκέφαλο του σκύλου σας απασχολημένα, ενώ, παράλληλα θα μπορούν να είναι πιο δραστήριοι σε εσωτερικούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσθέστε μερικά επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες για να διασκεδάσει ο σκύλος σας μέσα στο σπίτι. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια είναι ένα παιχνίδι διανομής φαγητού, ένα γεμιστό Kong, κρυφτό ή απλά να μπορέσει να μυρίσει και να εξερευνήσει ενώ βρίσκετε στον καθημερινό του περίπατο. 

Προσθέστε μερικά ψυχικά διεγερτικά παιχνίδια στη ρουτίνα του σκύλου σας για να παραμείνει σε φόρμα και σε εγρήγορση. Χρησιμοποιώντας παιχνίδια διανομής φαγητού και παιχνίδια οσμής κατά την ώρα της καθημερινής βόλτας.

7. Παρατηρήστε για Σημάδια Πόνου

Όταν ξεκινάτε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα άσκησης με το σκυλί σας, φροντίστε να προσέχετε για τυχόν σημάδια δυσφορίας ή πόνου, όπως να κουτσαίνει ή να θέλετε να σταματήσετε ή να επιβραδύνει το βήμα του. Εάν παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα σημάδια, δώστε του λίγο χρόνο να ξεκουραστεί και να προσαρμόσει στη νέα του ρουτίνα, όπως απαιτείται.

Τα σκυλιά συνήθως δεν γκρινιάζουν και δεν κλαίνε όταν πονάνε, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματος τους και τη συμπεριφορά τους. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας κατευθύνει και να σας συμβουλέψει για το τι είναι κατάλληλο για εκείνον.

8. Να Είστε Συνεπείς με τη Ρουτίνα σας

Για να εντάξετε στη ρουτίνα του σκύλου σας λίγο περπάτημα θα πρέπει να είστε συνεπείς κάθε μέρα. Τα 20 λεπτά καθημερινής άσκησης είναι καλύτερα από τις 2 ώρες του σαββατοκύριακου. Τα σκυλιά που δεν ασκούνται τακτικά είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν σε σχέση με εκείνα  που ασκούνται καθημερινά.

Όταν αναφέρω να είστε συνεπής δεν εννοώ ότι πρέπει να κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα καθημερινά (αν αυτό βέβαια σας κάνει χαρούμενους τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό), πιο σημαντική είναι να παρακολουθείτε την ένταση και την ποσότητα της άσκησης που κάνει καθημερινά ο σκύλος σας.

Η ίδια ρουτίνα μπορεί να είναι για αρκετό καιρό διασκεδαστική αλλά, πάντα μπορείτε να ακολουθήσετε μία νέα διαδρομή για την καθημερινή σας βόλτα ή να παίξετε στο πάρκο αντί για την αυλή του σπιτιού σας. Εάν προτιμάτε παιχνίδια που ακονίζουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητα του μπορείτε να τα παίζετε εναλλάξ δηλαδή, Δευτέρα βρες τις λιχουδιές, Τρίτη κρυφτό και Τετάρτη προπόνηση στις βασικές εντολές. 

9. Κάντε του Λίγο Μασάζ Μετά από την Άσκηση

Ένα ωραίο 10λεπτό μασάζ, θα τον βοηθήσει να χαλαρώσει τους μυς του και θα μειώσει την δυσκαμψία και τον πόνο. Επίσης, βοηθάει στη βελτίωσης της αρτηριακής πίεσης και της κυκλοφορίας του αίματος.

«Χρησιμοποιώντας την παλάμη μου, κάνω αργά και απαλά χτυπήματα στη σκυλίτσα μου, τη Λάικα. Πραγματικά το λατρεύει και είναι ένας υπέροχος τρόπος να χαλαρώσει μετά από την άσκηση», ένας από τους ειδικούς μας της CricksyDog.

10. Ακολουθήστε μια Ρουτίνα που Δουλεύει για τον Σκύλο σας

Όσον αφορά την εκγύμναση ενός ηλικιωμένου σκύλου, η εύρεση της σωστής ισορροπίας είναι το κλειδί. Εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να περπατάει 20 λεπτά κάθε μέρα, δοκιμάστε να προσθέσετε επιπλέον 5 λεπτά ή λίγο παιχνίδι κάθε βράδυ. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας μετά από το περπάτημα, προσέχοντας για τυχόν σημάδια πόνου ή δυσφορίας και αυξήστε αργά τη δραστηριότητά του με την πάροδο του χρόνου.

Για τους σκύλους που πάσχουν από κινητικά προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα, θα πρέπει να ακολουθείτε ασκήσεις με χαμηλό ρυθμό, για παράδειγμα, το κολύμπι ή το περπάτημα. Για το σκυλί μου που πάσχει από αρθρίτιδα, η σωστή ισορροπία για εμάς είναι ένας συνδυασμός χαμηλού ρυθμού ασκήσεων με παιχνίδια ψυχικής διέγερσης.

Σημειώστε πόσο ασκείτε ο σκύλος σας κάθε μέρα και προσαρμόστε το πρόγραμμά του, αν χρειάζεται. Εάν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια κούρασης επιβραδύνετε λίγο. Όπως πάντα, σε περίπτωση απορίας μη φοβάστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές