Ως λάτρες των σκυλιών γνωρίζουμε ένα πράγμα – τα σκυλιά λατρεύουν να γλείφουν τα πάντα. Όταν όμως πρόκειται για πληγές μάλλον υπάρχει μια μικρή σύγχυση. Είναι σωστό να τον αφήνετε να γλείφει τις πληγές του ή του προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μερικά θετικά στοιχεία στο γλείψιμο των πληγών, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν σε αυτή την περίπτωση.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε γιατί τα σκυλιά γλείφουν τις πληγές τους, τους κινδύνους που σχετίζονται με το γλείψιμο των πληγών και πώς να αποτρέψετε το σκυλί σας από αυτό.

Γιατί τα Σκυλιά Γλείφουν τις Πληγές τους;

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τις πληγές τους; Τα σκυλιά γλείφουν τις πληγές τους γιατί τα βοηθάει στην επούλωση και στην ανακούφιση του πόνου. Παρόλο που το γλείψιμο μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης, σε ορισμένες πληγές μπορεί, να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Το γλείψιμο των τραυμάτων είναι μια ενστικτώδης κίνηση στα σκυλιά αλλά, και σε πολλά άλλα ζώα όπως, γάτες, πρωτεύοντα και τρωκτικά. Το στόμα τους είναι το μόνο εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τις πληγές. Δεν μπορούν να προμηθευτούν κάποιο αντισηπτικό για να καθαρίσουν τις πληγές τους οπότε, χρησιμοποιούν το στόμα τους. Είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζουν για να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.

Γιατί γλείψιμο; Λοιπόν, το σάλιο περιέχει ορισμένες θεραπευτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση. Περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας ιστού (ονομάζεται επίσης και παράγοντας ιστών αιμοπεταλίων) που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πήξης του αίματος. Το σάλιο του σκύλου περιέχει επίσης οπιορφίνη (μια ενδογενή χημική ένωση), η οποία δρα ως παυσίπονο.

Η Ιστορία Πίσω από το Γλείψιμο των Πληγών

Η πεποίθηση ότι το γλείψιμο των πληγών μπορεί να έχει κάποια θεραπευτικά αποτελέσματα υπάρχει εδώ και αιώνες και στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε σκύλους για να θεραπεύσουμε μερικές από τις δικές μας πληγές.

Η πεποίθηση ότι το σάλιο του σκύλου μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή εποχή. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το να γλείφει ένας σκύλος μια πληγή και ειδικά, αν πρόκειται για μία ανοιχτή πληγή, βοηθά στην ανάρρωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Στην αρχαία Ελλάδα, τα σκυλιά στο ιερό του Ασκληπιού (ήρωας και θεός της ιατρικής) εκπαιδεύονταν να γλείφουν ασθενείς. Και στην αρμενική κουλτούρα οι Αραλέζες (πλάσματα ή πνεύματα που μοιάζουν με σκύλους) κατέβηκαν από τον ουρανό για να γλείψουν τις πληγές των νεκρών για να μπορέσουν να αναστηθούν.

Δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους πλέον χάρη στη σύγχρονη ιατρική, αλλά τα σκυλιά μας εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν. Ενώ το γλείψιμο μικρών πληγών μπορεί να μην προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στον σκύλο σας, στις μεγάλες πληγές μπορούν.

Οι Κίνδυνοι του να Αφήνετε το Σκυλί σας να Γλείφει τις Πληγές του

Παρόλο που το γλείψιμο της πληγής έχει μερικά πιθανά οφέλη, έχει και αρκετούς σημαντικούς κινδύνους. Το γλείψιμο του τραύματος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις.

Τα σκυλιά έχουν δισεκατομμύρια βακτήρια στο στόμα τους και πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τα βακτήρια που είναι ακίνδυνα μέσα στο στόμα του σκύλου σας, όπως η Pasteurella, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις εάν εισαχθούν σε μια πληγή.

Η τριβή που ασκείται στο τραύμα μπορεί να ανοίξει ξανά πληγές, διασπώντας τον ιστό. Αυτό αφήνει εκτεθειμένο το τραύμα σε λοιμώξεις και επιβραδύνει εντελώς τη διαδικασία επούλωσης.

Τα σημεία που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι, με το γλείψιμο μπορεί να σπάσει τα ράμματα και να ανοίξει το τραύμα. Οι τομές μπορεί να του προκαλούν κνησμό και ερεθισμό και πολλά σκυλιά θα επιδιώξουν να γλείψουν ή να μασήσουν την περιοχή. Και δεδομένου ότι τα τραύματα από τη χειρουργική επέμβαση είναι συχνά μεγάλα και βαθιά, οι πιθανότητες μόλυνσης είναι αρκετά υψηλές εάν επιτρέπετε στο σκυλί σας να γλείφει την περιοχή.

Πώς να Αποτρέψετε το Σκύλο σας να Γλείψει τα τις Πληγές τους

Όταν πρόκειται να εμποδίσετε το σκυλί σας να γλείψει τις πληγές του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κολάρο Ε, έναν επίδεσμο, ένα μπλουζάκι ή τεχνικές απόσπασης προσοχής στην περίπτωση μικρών πληγών.

Εάν ο σκύλος σας έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ο κτηνίατρός σας πιθανότητα σας του έχει προσθέσει ένα κολάρο και σας έχει δώσει οδηγίες για το πόσο θα πρέπει να το κρατήσει. Αν και κανείς δεν απολαμβάνει το θέαμα αυτό, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μακροπρόθεσμα είναι για το καλό του. Έχουν σχεδιαστεί για να μη να γλείφει τις πληγές του και να το εμποδίζει να επιβραδύνει ακούσια τη διαδικασία της επούλωσης.

Σε μερικές μικρότερες πληγές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επίδεσμο για να εμποδίσετε το σκυλί σας να γλείψει την περιοχή, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μερικά σκυλιά θα αφαιρέσουν τον επίδεσμό τους και θα αρχίσουν να γλείφονται τη στιγμή που δεν κοιτάτε.

Εάν ανησυχείτε για τυχόν πληγές στο σκυλί σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Θα σας δώσουν τις σωστές επιλογές θεραπείας, εάν χρήζει απαραίτητο και φυσικά θα σας ενημερώσουν για την κατάλληλη πρόληψη του γλειψίματος του τραύματος.

Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με τα κολλάρα Ε (νομίζω κανείς μας δεν συμφωνεί) ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν κάποια από τις εναλλακτικές λύσεις θα ήταν η κατάλληλη. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η πληγή του σκύλου σας, μπορεί να είναι σε θέση να προτείνουν μια εναλλακτική λύση σε που δεν θα του είναι τόσο ενοχλητικό.

Εάν αντιμετωπίζετε μια μικρή πληγή, μπορείτε απλά να ξεφύγετε από αυτή την κατάσταση με απλές τεχνικές απόσπασης προσοχής, όπως, παιχνίδια που εξασκούν το νου του ή παζλ για σκύλους. Απλώς θυμηθείτε να ελέγχετε το σκυλί σας όταν δεν ασχολείται με κάτι, για να μην γλείψει την πληγή του.

Συμπέρασμα

Γιατί λοιπόν τα σκυλιά γλείφουν τις πληγές τους; Γιατί μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της επούλωσης και να σταματήσει τον πόνο. Παρόλο που το σάλιο του σκύλου μπορεί να έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, οι κίνδυνοι υπερτερούν. Το γλείψιμο πληγών μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.

Εάν ο σκύλος σας έχει μία πληγή που τον ενοχλεί ή αργεί να επουλωθεί, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας που θα μπορούν να βοηθήσουν το σκυλί σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές