Όπως και στην αξέχαστη, κλασσική ταινία “Μόνος στο σπίτι”, το να ξυπνάς και να διαπιστώνεις ότι είσαι μόνος σου, μερικές φορές μπορεί να είναι εντελώς συναρπαστικό ενώ, άλλες φορές τρομαχτικό. Όπως και στην ταινία με τον μικρό Κέβιν έτσι και τα τριχωτά μωρά μας τείνουν να πέφτουν σε μία από τις δύο καταστάσεις. Είτε αρπάζουν την ευκαιρία την ανεξάρτητης ζωής, σκάβοντας στους κάδους απορριμμάτων, μασώντας τον καναπέ, ανακατεύοντας τα βρώμικα ρούχα μας ή και ακόμα να κοιμούνται στα μαξιλάρια μας, χωρίς να αναρωτιούνται πότε και αν θα επιστρέψετε στο σπίτι.

Όταν ο σκύλος σας ανησυχεί και προσπαθεί να σας αποσπάσει την προσοχή την ώρα που θέλετε να φύγετε ή απλά παίρνει αυτό το θλιμμένο βλέμμα στα μάτια του, εκείνη τη στιγμή να ξέρετε πάντα υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο να νιώσει ασφάλεια. Με τον καιρό, το κουταβάκι σας θα καταλάβει ότι μερικές φορές θα πρέπει να φεύγετε από το σπίτι, αλλά, πάντα θα γυρνάτε.

#1 – Εξασκηθείτε στο να Μένει Μόνος του

Δώστε στο κουτάβι σας πολλές ευκαιρίες να αισθανθεί άνετα όταν είναι μόνο του στο σπίτι, ξεκινώντας να λείπετε σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι πηγαίντε τον στο κρεβάτι του (ή όπου κοιμάται) και αφήστε τον εκεί για λίγη ώρα. Επαινέστε τον που παρέμεινε εκεί, χωρίς καμία φασαρία.

Παραμείνετε στο σπίτι αλλά, σε απόσταση που δεν θα έχει οπτική επαφή μαζί σας για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίστε κοντά του και επαινέστε τον. Δώστε του πολλή αγάπη και πείτε του πόσο καλό παιδί ήταν όσο λείπατε.

Κάνοντας αυτό συχνά και για σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα, τον προετοιμάζετε για μια θετική σχέση με το να παραμένει στο κρεβάτι του. Ενισχύστε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, γνωρίζοντας ότι θα επιστρέψετε. Δοκιμάστε το για να δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα.

Εάν το κουτάβι σας κλαίει ή γαυγίζει, μπορεί να φταίει ότι το αφήσατε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε να το αφήσετε για λιγότερο από ένα λεπτό. Με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο, χτίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη με κάθε θετική επανένωση.

#2 – Αφήστε του Λίγη Άνεση

Χωρίς αμφιβολία θα έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας λατρεύει τη μυρωδιά σας. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους κύριους τρόπους που σας αναγνωρίζει δημιουργώντας του το αίσθημα της ασφάλειας. Τοποθετώντας ένα αντικείμενο με τη μυρωδιά σας στο κρεβάτι του είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να νιώθει άνετα ο σκύλος σας όσο λείπετε. Ακόμα καλύτερα, τοποθετήστε σε ένα μαξιλάρι μια μπλούζα σας και το σκυλί σας θα έχει την μυρωδιά και την άνεση για όσο λείπετε. 

Εάν ο σκύλος σας έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μία κουβέρτα, είναι μία ακόμα καλή επιλογή να τα τοποθετήσετε στο κρεβάτι σου όσο λείπετε. Ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εξοικείωση με το περιβάλλον και με αυτή τη διαδικασία. Τα αντικείμενα που τον κάνουν να νιώθει ασφάλεια και άνεση είναι πολύ σημαντικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

#3 – Φύλαξη Σκύλων

Η κοινωνικοποίηση είναι μία σημαντική δραστηριότητα για τη ψυχική υγεία του κουταβιού σας. Το υπέροχο με την καθημερινή φύλαξη σκύλων είναι ότι το σκυλί σας θα μπορεί να περνάει όμορφα και χωρίς εσάς. Του δίνετε η ευκαιρία να τον αφήνετε σε ένα μέρος, να σας βλέπει να φεύγετε, να περνάει τέλεια και μετά να βιώνει την απόλυτη έκπληξη την ώρα που θα επιστρέφετε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να αυξήσετε την εμπιστοσύνη κατά την απουσία σας.

Μπορείτε να πάτε το σκυλάκι σας σε ημερήσια φύλαξη σκύλων όσο συχνά επιθυμείτε ή όσο αντέχετε οικονομικά. Με μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην αυτοπεποίθηση του σκύλου σας ώστε, να μπορεί να μείνει μόνος του. Προσθέστε περισσότερες επισκέψεις όσο είναι κουτάβι για να εξοικειωθεί. Στη συνέχεια, μπορείτε να μειώσετε τις ημέρες και να γίνουν πιο σπάνιες οι επισκέψεις ή σε ποιο ιδιαίτερα γεγονότα.

#4 – Κάντε το Ξεχωριστό

Οι γονείς χρησιμοποιούν αυτό το κόλπο πολύ συχνά. Θα αγοράσετε ένα αρκετά ελκυστικό παιχνίδι για αυτόν. Στη συνέχεια, θα το δώσετε στο γενναίο σκυλάκι σας μόνο όταν πρόκειται να περάσει χρόνο μόνο του. Αντί να τον αφήσετε στο κρεβατάκι του ή στο κλουβάκι του θλιμμένο, δώστε του λίγη δόση χαράς.

Φυσικά, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Ίσως στο κουτάβι σας αρέσει να βγάζει το εσωτερικό των παιχνιδιών του. Τα παιχνίδια που του διεγείρουν τον εγκέφαλο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσει όμορφα το σκυλί σας το διάστημα που απουσιάζετε. Επιλέξτε όποιο είδος παιχνιδιού θα είναι πιο ελκυστικό για το σκυλάκι σας. Επικεντρωθείτε σε κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα και θα μπορεί να ενθουσιάσει το σκυλί σας. Δώστε μεγάλη προσοχή να μην χρησιμοποιείτε παιχνίδια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.

#5 – Κάντε το Οικείο

Το ταξίδι με το σκύλο σας γίνεται όλο και πιο εύκολη διαδικασία και ας υπάρχουν στιγμές που θα ταξιδεύετε χωρίς εκείνο. Τέτοιες στιγμές μπορεί να είναι ένα ταξίδι για εργασία, σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για το μικρό σας φίλο. Δεδομένου ότι θα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου, θα είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει εξοικείωση μαζί του, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει καθ’ όλη τη διάρκεια της απουσίας σας.

Κατά την επιβίβαση δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα να κάνετε μία γρήγορη κλήση με το μικρό σας. Αφήστε τον να μυρίσει όσες φορές είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσει να μείνει. Ακόμα και μια βόλτα για να δει και να μυρίσει την περιοχή για λίγα λεπτά θα διευκολύνει πολύ τον αποχωρισμό σας. Μπορείτε επίσης να τον αφήσετε εκεί ένα ή δύο απογεύματα για να διαπιστώσει ότι έρχεστε να τον πάρετε πίσω.

Εάν πρόκειται να μείνει με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή φίλο, μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένος με τον χώρο και να έχει ήδη καλές αναμνήσεις. Αν όχι, προγραμματίστε μία επίσκεψη.  Έτσι θα αρχίσει να συνηθίζει ο ένας τον άλλον και ο σκύλος το περιβάλλον. Συμπερασματικά, καλλιεργώντας την εξοικείωση και ενισχύοντας την ασφάλεια ότι θα επιστρέψετε, θα το προετοιμάσετε σε περίπτωση απουσίας σας.

«Θα Γυρίσω Πίσω Σύντομα»

Ένας σίγουρος με αυτοπεποίθηση σκύλος θα μπορεί να νιώθει άνετα με ή χωρίς εσάς γύρω του. Τα μικρά αυτά βήματα θα ωθήσουν το κουτάβι σας στην μακροπρόθεσμη υγεία και ανεξαρτησία του. Ο χωρισμός φέρνει θλίψη αλλά, με την απουσία συνειδητοποιείς πόσο πολύ αγαπάς.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο κόκκαλο λευκού χοίρου μπορεί να δοθεί σε ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Visla;

Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο κόκκαλο λευκού χοίρου μπορεί να δοθεί σε ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Visla;

Ερωτών: Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο λευκό κόκκαλο χοίρου μπορεί να δοθεί σε ένα ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Vizsla; Ο σκύλος είναι 38 κιλά, λατρεύει τα κόκαλα, αλλά τρέφεται μόνο υποαλλεργική ξηρή τροφή.   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas:...

Διαβάστε Περισσότερα
6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

Βόλτα με το σκύλο- δύο φορές την ημέρα- είναι συνήθως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας μου. Λατρεύω τον ήρεμο χρόνο που περνώ με το σκυλί μου και την άσκηση που μας προσφέρει.   6 Λόγοι να Βγάζετε Βόλτα το Σκύλο σας Τακτικά, όχι μόνο τον Ιανουάριο Ο Ιανουάριος είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Ακόμα και τους πιο παγωμένους μήνες του χειμώνα, ο αγαπημένος σκυλάκος θα πρέπει να παραμείνει σωματικά δραστήριος μέσω της τακτικής βόλτας. Άλλωστε οι βόλτες και η περιποίηση τους είναι μεγίστης σημασίας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο τους βοηθάει να παραμείνουν...

Διαβάστε Περισσότερα