Οι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό. Από τα πιο μικρά και δραστήρια κουτάβια μέχρι τα πιο χνουδωτά και αγαπησιάρικα ηλικιωμένα σκυλάκια, όλα τους δείχνουν να καταβροχθίζουν σχεδόν οποιαδήποτε τροφή βρεθεί μπροστά τους ανά πάσα στιγμή. Έτσι λοιπόν, όταν ένας σκύλος δεν τρώει, μπορεί να νοιώθει απογοήτευση.

Παρόλου που οι σκύλοι παρακινούνται από το φαγητό, μπορούν να αντέξουν κάποιο καιρό χωρίς αυτό

Αν ο σκύλος ή το κουτάβι σας δεν έχει όρεξη για φαγητό, μπορεί να ευθύνονται διάφοροι λόγοι – από ιατρικούς, συναισθηματικούς μέχρι διατροφικούς. Το να διακρίνεται την ακριβή αιτία το προβλήματος μπορεί να είναι περίπλοκο. «Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας μεταφέρουν το λόγο που έχουν σταματήσει να τρώνε», λέει ο Δρ. Justin Shmalberg, κτηνιατρικός διατροφολόγος, «επίσης υπάρχει και ο παράγοντας πως οι σκύλοι μπορούν να αντέξουν την μακροχρόνια νηστεία. Παρόλο που παρακινούνται από το φαγητό, οι σκύλοι μπορούν να επιζήσουν χωρίς προβλήματα για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τροφή αν είναι γενικά υγιείς».

Για να καταπολεμήσουμε την έλλειψη όρεξης πρέπει να γνωρίζετε τι το προκαλεί. Για αυτό υπάρχουμε εμείς. Έχουμε δημιουργήσει έναν αναλυτικό οδηγό με τις πιο κοινές αιτίας της υπορεξίας (μειωμένη πρόσληψη τροφής) και της ανορεξίας (πλήρης άρνηση) σε σκύλους, καθώς και τα βήματα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε – συνήθως υπό την επίβλεψη ενός κτηνιάτρου- για να κάνετε πάλι ευτυχισμένο τον καλύτερό σας φίλο:

Αιτίες μειωμένης όρεξης

 • Λόγοι που σχετίζονται με την συμπεριφορά
 • Επιλεκτικότητα
 • Ποιότητα Τροφών
 • Πλήξη
 • Πολλές Λιχουδιές
 • Άγχος
 • Πως να βοηθήσετε το σκύλο σας που υποφέρει από προβλήματα συμπεριφοράς
 • Ιατρικοί Λόγοι
 • Οδοντιατρικά Προβλήματα
 • Ψυχικές Διαταραχές
 • Σωματικές και Ιατρικές καταστάσεις
 • Πρόσφατοι εμβολιασμοί και Καινούρια Φάρμακα
 • Ηλικία

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα σκυλί που δεν τρώει για λόγους υγείας

 • Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι ανορεξίας σε σκύλους
 • Συνηθισμένοι λόγοι για ένα κουτάβι με μειωμένη όρεξη
 • Τι να κάνετε όταν το κουτάβι σας δεν τρώει
 • Αιτίες απώλειας όρεξης
 • Τα σκυλιά δεν γεννιούνται επιλεκτικά, το μαθαίνουν
 • Λόγοι συμπεριφοράς

Γιατί δεν τρώει ο σκύλος μου;

Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνετε συχνά σε κτηνίατρος. Εάν ο σκύλος σας αρνείται να φάει, συνήθως οφείλεται σε ζητήματα συμπεριφοράς ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του. Για την προηγούμενη περίπτωση, έχουμε καλά νέα: τα σκυλιά των οποίων η απώλεια όρεξης σχετίζεται με τη συμπεριφορά τους είναι συνήθως πρόθυμα να τρώνε κάποιες τροφές- ειδικά νέες δίαιτες ή θεραπείες. «Η πλήρης παρατεταμένη απόρριψη τροφής είναι σπάνια χωρίς υποκείμενο ιατρικό λόγο», εξηγεί ο Shmalberg. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι συμπεριφοράς που μπορεί να οφείλονται στην απώλεια όρεξης.

Επιλεκτικότητα

Τα σκυλιά συνήθως δεν γεννιούνται επιλεκτικά, αλλά το μαθαίνουν στην πορεία. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε μικρότερα σκυλιά που έχουν καταναλώσει μια σειρά τροφίμων. Όταν δίνεται στο σκύλο σας έξτρα λιχουδιές μπορεί να του παρέχεται πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες να νομίζετε, με τον τρόπο αυτό το σκυλί σας μπορεί να αισθάνεται ακόμα πεινασμένο και να περιμένει την τροφή του. Θέλετε μία ακόμη πληροφορία σε περίπτωση που ο σκύλος σας δεν τρώει σκυλοτροφή; Τα σκυλιά που αρέσκονται να τρώνε αποφάγια από το τραπέζι συνήθως εμφανίζουν την παραπάνω συμπεριφορά. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά που δεν τρέφονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα – όσοι μαθαίνουν σωστά τρέφονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα – επίσης όσοι τρώνε συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ πιο πιθανό να τρέφεται σωστά από κάποιο που δεν γνωρίζει πότε θα λάβει το επόμενό του γεύμα.

Πως να μάθετε εάν η επιλεκτικότητα του σκύλου σας του δημιουργεί πρόβλημα: Ένας εξαιρετικά επιλεκτικός σκύλος συχνά αρνείται να καταναλώσει γνωστά σε εκείνο τροφές- αλλά ενθουσιάζεται πολύ με νέες, λιπαρές τροφές ή αποφάγια.

Αν ο σκύλος σας γευτεί την Υποαλλεργική Μοσχαρίσια Σκυλοτροφή Juliet από την CricksyDog  θα σταματήσει να είναι επιλεκτικός. Αυτό σας το εγγυόμαστε.

Ποιότητα τροφής

Αυτό που κάνει ένα σκυλί να μην τρώει μπορεί να οφείλεται στην ποιότητα του φαγητού, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων σεναρίων:

Φαγητό το οποίο έχει χαλάσει. Μερικά σκυλιά ανιχνεύουν – και απορρίπτουν – φαγητό το οποίο είναι χαλασμένο, αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα λίπη στο εσωτερικό βρίσκονται σε αποσύνθεση λόγω λάθους αποθήκευσης ή λήξης. Οι δίαιτες με υψηλότερα λιπαρά είναι πιο επιρρεπείς σε ταγκάδα από δίαιτες χαμηλότερες σε λιπαρά. Σημειώστε επίσης, ότι οι κροκέτες (ειδικά αν είναι αποθηκευμένη έξω) μπορεί να αναπτύξουν μούχλα που δεν είναι ορατή, αλλά τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν.

Γευστικές κροκέτες. Οι χρωστικές είναι επιχρίσματα στο εξωτερικό της κροκέτας που αλλάζουν τη γεύση του φαγητού – σε μερικά σκυλιά αρέσουν αυτές οι γεύσεις, σε άλλα όχι.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αν και δεν είναι απαραίτητα χαμηλότερης ποιότητας, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να είναι λιγότερο γευστικές από εκείνες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνονται ορισμένες δίαιτες απώλειας βάρους.

Δίαιτες με φρέσκες, κονσερβοποιημένες ή ωμές τροφές. Τα σκυλιά μπορεί να αρνούνται να φάνε κροκέτες αφού απολαύσουν φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή ωμά τρόφιμα – πιθανώς λόγω του αρώματος της επιπρόσθετης υγρασίας στην οποία τα σκυλιά πραγματικά ανταποκρίνονται. Αυτές οι δίαιτες (ιδιαίτερα εκείνες που περιλαμβάνουν ωμές τροφές) έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία τα σκυλιά λατρεύουν. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα φρέσκα τρόφιμα μοιάζουν με αυτά που τρώνε οι άνθρωποι (και όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά αγαπούν να τρώνε το ίδιο φαγητό με τους ιδιοκτήτες τους!).

Πως να καταλάβετε εάν το πρόβλημα είναι η ποιότητα των τροφών: Εάν προσφέρετε στο σκυλί σας μια καινούρια συσκευασία από το συνηθισμένο φαγητό του και το τρώει αμέσως, αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι πως ίσως η παλιά συσκευασία να είχε χαλάσει. Εάν ταΐζετε κροκέτες το σκύλο σας και δοκιμάσετε κάτι με αντίστοιχα συστατικά και γεύσεις, αλλά σε υγρή μορφή, αυτό συχνά υποδηλώνει ότι πρόκειται για θέμα με το άρωμα. Τα δύο αυτά σενάρια είναι λίγο διαφορετικά από το να είναι απλά επιλεκτικοί με την τροφή τους.

Πλήξη

Εάν το σκυλί σας σταματήσει να τρώει, πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλετε στο γεγονός πως ίσως έχει βαρεθεί το φαγητό του; Πιθανότητα όχι, σύμφωνα με τον Δρ. Shmalberg. «Αυτό φαίνεται να είναι πολύ ασυνήθιστο χωρίς κάποιο άλλο παράγοντα, όπως η γνωριμία νέων τροφών ή λιχουδιών», λέει. «Πολλά σκυλιά είναι ικανοποιημένα να καταναλώνουν το ίδιο φαγητό για όσο διάστημα του το προσφέρεται. Εάν ένα σκυλί δεν έχει γνωρίσει άλλες επιλογές, είναι σχεδόν απίθανο να βαρεθεί». Όταν ένας σκύλος αποφασίσει ξαφνικά ότι δεν θέλει πια μια τροφή, θα μπορούσε να άρχιζε να αναπτύσσει μια μορφή επιλεκτικότητας ή αυτό οφείλεται σε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε, όπως μια μικρή αλλαγή στα συστατικά που αλλάζει τη γεύση. Καθώς μεγαλώνουν, τα σκυλιά φαίνεται να είναι πιο πιθανό να σταματήσουν να τρώνε ένα φαγητό χωρίς προφανή λόγο (περισσότερα για αυτό θα βρείτε παρακάτω). Το αν αυτό σχετίζεται με την αλλαγή γεύσεων ή την πραγματική πλήξη δεν είναι σαφές.

Πως να διαπιστώσετε αν η ανία είναι το ζήτημα: Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να «βαριέται» από το φαγητό, αλλάζοντας σε μια νέα γεύση στο ίδιο φαγητό ή στην ίδια κατηγορία. Για παράδειγμα, η μετάβαση από μια διατροφή φρέσκου μοσχαρίσιου κρέατος σε μια φρέσκου κοτόπουλου μπορεί να δουλέψει.

Πολλές λιχουδιές

Οι λιχουδιές είναι ένας σίγουρος σχεδόν τρόπος για να κάνετε πιο επιλεκτικό τον σκύλο σας. «Τα σκυλιά λατρεύουν όταν τους δίνετε ένα τόνο λιχουδιές, διαφορετικών τύπων και γεύσεων, θέλουν το ίδιο πράγμα από το φαγητό τους», λέει ο Δρ.Shmalberg. Υπάρχουν όμως και οι θερμίδες. Μερικά ψημένα κόκκαλα κανονικού μεγέθους περιέχουν 50 θερμίδες ή περισσότερες – αυτό είναι το 5 τοις εκατό των θερμίδων που χρειάζεται ένας σκύλος 20 περίπου κιλών με ένα μέσο επίπεδο δραστηριότητας. Προσθέστε μερικά από αυτά στο μείγμα μας και είναι εύκολο να δείτε για ένας σκύλος μπορεί να απορρίψει το γεύμα του.

Πως να διαπιστώσετε εάν η περίσσεια των θεραπειών είναι το ζήτημα: Οι συνεχείς δοκιμές είναι σχεδόν ο μόνος τρόπος – δοκιμάστε να μειώσετε το αριθμό των λιχουδιών, να παραμείνετε σε χαμηλότερες θερμίδες ή να δίνετε λιχουδιές μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Άγχος

Τα καινούρια ζώα ή οι άνθρωποι μπορεί να προκαλέσουν άγχος στα σκυλιά, ειδικά εκείνα που είναι πιο ηλικιωμένα, έχουν αυστηρό πρόγραμμα ή είναι πιο ντροπαλά. Το άγχος μπορεί να μειώσει την όρεξη του σκύλου σας επειδή επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει γύρω του.

Πως να διαπιστώσετε εάν το άγχος είναι το πρόβλημα; Αξιολογήστε εάν ο σκύλος σας δείχνει ενθουσιασμό για το φαγητό του με βάση το πόσο συνηθισμένο είναι το περιβάλλον του. Τα σκυλιά με νέες, μόνιμες αλλαγές στο σπίτι (όπως ένα νέο κατοικίδιο ή ένα μωρό) συνήθως επιστρέφουν στις συνηθισμένες διατροφικές τους συνήθειες μέσα σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων.

Πως να βοηθήσετε ένα σκυλί που δεν τρώει λόγω αλλαγών συμπεριφοράς

Προσπαθείτε να καταλάβετε πως να κάνετε το σκυλί σας να φάει; Πρώτα πρέπει να καταλάβετε γιατί δεν τρώει. Εάν υποψιάζεστε ότι το πρόβλημά του έχει να κάνει με την συμπεριφορά του, δοκιμάστε τις ακόλουθες απλές τεχνικές. Πάντα να θυμάστε ότι εάν δεν βάλετε κάποια όρια σχετικά με το φαγητό, το σκυλί σας θα είναι πάντα το αφεντικό και όχι εσείς.

Αφήστε το σκυλί σας να περιμένει και να παραμείνει νηστικό για δύο έως και τρεις μέρες. Με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα θα γίνει πολύ λιγότερο επιλεκτικό.

Διατηρήστε ένα αυστηρό πρόγραμμα σίτισης και αφήστε φαγητό μόνο για 10 λεπτά. Ο σκύλος σας, ο οποίος οδηγείται έμφυτα από την ρουτίνα του, συχνά μαθαίνει γρήγορα ότι η πολιτική είναι «το τρως ή το χάνεις» για να παρακινηθεί.

Μειώστε τις λιχουδιές. Αυτό μειώνει υπερβολικά τις θερμίδες και καθιστά το φαγητό πιο δυσεύρετο, κάτι που ο υπηρέτης του σκύλου πρέπει να είναι έτοιμος πάντα να διαθέσει!

Αλλάξτε το σημείο που τρώει. Προσπαθήστε επίσης να ελαχιστοποιήσετε τυχόν στρεσογόνους παράγοντες, όπως θόρυβο ή άγνωστους επισκέπτες, κατά την ώρα του φαγητού.

Προπονήστε το σκύλο σας πριν από τα γεύματά του. Η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτιώσει του μεταβολισμού και στην τόνωση της όρεξης, αλλά κάντε ένα διάλλειμα πριν φάει – δεν θέλετε να ταΐσετε το σκύλο σας όταν είναι ήδη ενθουσιασμένος και ξεκουράζεται.

Καθιερώστε μια εναλλαγή διαφορετικών τροφίμων. Λάβετε υπόψη ότι είναι συνήθως καλύτερο να αλλάζετε τύπους τροφών όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Διαφορετικά, το σκυλί σας μπορεί να προσπαθήσει να το περιμένει την επόμενη μέρα και την επόμενη το ίδιο και ούτω καθεξής μέχρι να πάρει αυτό που θέλει.

Σκεφτείτε να του προσφέρετε μια πιο εύγεστη διατροφή. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μια διατροφή υψηλότερη σε λιπαρά ή πρωτεΐνες, μια τροφή με διαφορετική μορφή ή υφή, με περισσότερη υγρασία.

Λόγοι Υγείας

Σύμφωνα με τον Δρ. Shmalberg, η πλήρης άρνηση οποιουδήποτε φαγητού (λιχουδιές, γεύματα κ.λπ.) είναι πολύ πιο ανησυχητική αλλά λιγότερο συχνή από την άρνηση ορισμένων τροφών. Εάν ένας σκύλος δεν τρώει αλλά πίνει νερό ή αρνείται το φαγητό εντελώς, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας. Εδώ υπάρχουν μερικές πιθανότητες.

Οδοντικά Προβλήματα

Τα σκυλιά συχνά δεν ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες τους όταν νοιώθουν πόνους, ο πονόδοντος δεν διαφέρει. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να δημιουργήσει προδιάθεση στους σκύλους για λοιμώξεις των ριζών, κινητικότητα των δοντιών, απώλεια και τις μολύνσεις των γνάθων – οι ιδιοκτήτες μπορεί να μην έχουν ιδέα ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η τακτική οδοντιατρική επίβλεψη είναι η καλύτερη πρόληψη, αλλά όταν προκύπτουν προβλήματα όπως αυτά, ένας σκύλος μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής , να ρίξει την τροφή του ή να την απορρίψει (ειδικά σκληρές τροφές όπως οι κροκέτες). Ο Δρ. Shmalberg επισημαίνει επίσης ότι τα αντικείμενα μπορούν να κολλήσουν στα δόντια ενός σκύλου. «Κάποτε είδα ένα σκύλο που είχε ένα ξύλινο αντικείμενο μέσα στόμα του για εβδομάδες μέχρι που άρχισε να καταστρέφει τον ιστό στον ουρανίσκο του», όπως αναφέρει. «Το μόνο σύμπτωμα ήταν ότι ο σκύλος σταμάτησε να τρώει!»

Πως να καταλάβετε εάν ένα οδοντιατρικό πρόβλημα αποτελεί ζήτημα για το σκύλο σας: Εάν το σκυλί σας σταμάτησε να τρώει, δεν θα ήταν κακή ιδέα να ελέγξετε το στόμα του. Η δυσάρεστη οσμή, τα χαλαρά δόντια, οι μεγάλες ποσότητες κιτρινίλας, μπορεί να είναι ενδείξεις ότι κάτι πάει πολύ άσχημα, αλλά ο έλεγχος από εσάς δεν αποτελεί υποκατάστατο επαγγελματικής εξέτασης. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό, εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει οδοντιατρικό πρόβλημα.

Ψυχικές Διαταραχές

Σχετικά με το άγχος όπως περιγράφεται παραπάνω, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που παράλληλα με τις ανθρώπινες ψυχιατρικές διαγνώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες ενός σκύλου. Το άγχος του διαχωρισμού, το γενικευμένο άγχος και η επιθετικότητα φαίνεται ότι υπερισχύουν της όρεξης σε ορισμένα κουτάβια.

Πως να διαπιστώσετε εάν η ψυχική κατάσταση του σκύλου σας αποτελεί πρόβλημα: Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας ή κάποιον ειδικό επί του θέματος εάν παρατηρήσετε επεισόδια ανορεξίας μαζί με σοβαρά σημάδια αλλαγής συμπεριφοράς.

Σωματικοί και Ψυχικοί Λόγοι

Οι περισσότερες παρατεταμένες περιπτώσεις πλήρους άρνησης (οτιδήποτε διαρκεί περισσότερο από τρεις με πέντε ημέρες) – και πολλές περιπτώσεις χρόνιας υποφαγίας – προέρχονται από μια συγκεκριμένη σωματική ή ιατρική κατάσταση, όπως μια από τις ακόλουθες.

Μυϊκοί τραυματισμοί, τραυματισμοί των συνδέσμων ή άλλων μαλακών ιστών. Πιο συνηθισμένο σε νεαρά και μεσήλικα σκυλιά, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει προσωρινή έλλειψη όρεξης ενώ, η φλεγμονή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (η οποία συνήθως διαρκεί μερικές ημέρες).

Δυσλειτουργία των οργάνων. Νόσος των νεφρών, ηπατική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καταστάσεις (πιθανότερο σε ηλικιωμένα σκυλιά) που αλλάζουν τις συγκεντρώσεις αίματος ορισμένων ενώσεων μπορεί να κάνουν ένα ζώο να αισθάνεται αδιαθεσία και το πιο πιθανό είναι να σταματήσει να τρώει. Ο καρκίνος είναι επίσης αρκετά κοινός σε ηλικιωμένα σκυλιά, δυστυχώς, πολλοί τύποι καρκίνου επηρεάζουν την όρεξη.

Γαστρεντερικές (ΓΚ) καταστάσεις. Ξένα σώματα ή εμπόδια στο γαστρεντερικό σύστημα, παράσιτα, ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, τροφικές αλλεργίες, παγκρεατίτιδα και κολίτιδα από στρες, για να αναφέρουμε μερικές, όλα επηρεάζουν την πέψη και την όρεξη.

Αποστροφή στο φαγητό. Οι σκύλοι είναι επιρρεπείς στην αποστροφή των τροφών, γνωστό και ως συσχέτιση ενός συστατικού με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή ιατρική ασθένεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν ένας σκύλος είναι άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα και του έχετε δώσει διάφορα φαγητά, τα οποία πιθανότατα πρόκειται να σχετίζονται με την αδιαθεσία. Κάνουμε συχνά το λάθος να αφήνουμε τρόφιμα γύρω από άρρωστα κατοικίδια, για παράδειγμα, αν βρίσκονται κοντά στο φαγητό τους σε ένα κλουβί. Ο Δρ.Shmalberg το παρομοιάζει με το να είναι άρρωστο σε κινέζικο μπουφέ φαγητού: «Είναι απίθανο να θέλετε να επιστρέψετε και να φάτε εκεί σύντομα».

Πως να διαπιστώσετε εάν το πρόβλημα είναι σωματικό ή ιατρικό: Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει μια διεξοδική εξέταση για να προσπαθήσει να εντοπίσει το πρόβλημα και μπορεί να ζητήσει επιπλέον καλλιέργεια αίματος, ούρων και κοπράνων καθώς και άλλες εξετάσεις για να βοηθήσει στον έλεγχο ιατρικών διαταραχών.

Πρόσφατοι εμβολιασμοί και νέα φαρμακευτική αγωγή

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, όσο η κτηνιατρική σας ομάδα προσπαθεί να το κάνει άνετο, μπορεί να εξακολουθήσει να είναι αγχωτική για το σκυλί σας. Εκεί, μπορεί να του δοθούν προληπτικά φάρμακα ρουτίνας (όπως ένας παράγοντας αποπαρασίτωσης) και αυτή η εμπειρία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή μείωση όρεξης. Συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς τα σκυλιά ξανά βρίσκουν την όρεξή τους.

Οι εμβολιασμοί, επίσης, προκαλούν- σκόπιμα- μια σύντομη φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ή δύο ημέρες τον σκύλο σας να τρώει λίγο λιγότερο ή να αρνείται εντελώς το φαγητό. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα νέα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την όρεξη του σκύλου σας. Εάν προστεθούν στο φαγητό, αυτό μπορεί να αλλάξει τη γεύση του γεύματος.

Πως μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο εμβολιασμός ή η φαρμακευτική αγωγή είναι το πρόβλημα; Εάν οι αλλαγές στη διατροφή συμπίπτουν με ένα νέο φάρμακο ή εάν ο σκύλος σας σταματήσει να τρώει για περισσότερες από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό, οποιαδήποτε από αυτά θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. Καλέστε τον κτηνίατρό σας για να του τα συζητήσετε.

Ηλικία

Έχετε ένα ηλικιωμένο σκυλί που δεν τρώει; Αυτό είναι σύνηθες – καθώς μεγαλώνουν, τα σκυλιά μπορεί να γίνουν λιγότερο δραστήρια και μειώνετε η όρεξή τους για να διατηρήσουν το βάρος τους. Αυτό δεν αφορά εάν εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση. (Να θυμάστε, οι προτεινόμενες ποσότητες σίτισης σε συσκευασίες τροφών συνήθως υπερεκτιμούν αυτό που χρειάζονται τα κανονικά σκυλιά).

Εάν ένας ηλικιωμένος σκύλος είναι υγιής κατά τα άλλα, οι γνωστικές αλλαγές να μπορούσαν να επηρεάσουν το πρόγραμμα ή τη συχνότητα σίτισής του. Να έχετε κατά νου, ό,τι θα πρέπει να πηγαίνετε κατοικίδιο ζώο σας συχνά για έλεγχο ρουτίνας.

Πως μπορείτε να διαπιστώσετε εάν η ηλικία είναι το πρόβλημα: Εάν παρατηρήσετε – μαζί με την έλλειψη όρεξης- αλλαγές στην συνήθεια του ύπνου ή περίεργες συμπεριφορές ή φωνές του σκύλου σας, ή αν φαίνεται απλώς απόμακρο. Καλέστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα ή νέα τροφή που μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε το σκυλί σας υγιές για πολλά ακόμα χρόνια.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα σκυλί που δεν τρώει λόγω θεμάτων υγείας

Εάν υποψιάζεστε πως υπάρχουν θέματα υγείας ιατρικής φύσεως, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις εμφανίζονται ως ασαφή συμπτώματα για σκύλους που απαιτούν στενή παρακολούθηση για να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Μια προσεκτική εξέταση θα βοηθήσει συχνά να περιορίσει την αναζήτηση της αιτίας. Εάν το κρίνει απαραίτητο ο κτηνίατρός σας θα σας γράψει αναλυτικότερες εξετάσεις (όπως αίματος, ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα ή εξετάσεις ούρων και κοπράνων) για να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες.

Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες περιπτώσεις απόρριψης τροφής που προκαλούνται από ιατρικές παθήσεις δεν θα βελτιωθούν χωρίς να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη νόσος.

Για να βοηθήσετε το σκύλο σας με τυχόν υποκείμενες διαταραχές, εκτός από την επίσκεψη στον κτηνίατρό σας, ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε:

Ταΐστε το σκύλο σας σε ένα άνετο περιβάλλον μακριά από άλλα ζώα, άγνωστα άτομα και περισπασμούς.

Μην του δίνετε φαγητό όλη την ώρα. Εάν ο σκύλος σας είναι άρρωστος, αυτό προδιαθέτει την αποστροφή του στο φαγητό. Δοκιμάστε να το ταΐσετε μερικές φορές την ημέρα και να αφήσετε το φαγητό μόνο για 30 λεπτά.

Ζητήστε από τον φροντιστή του σκύλου να του προσφέρει φαγητό, αρκεί να μην αγχωθεί πολύ από την κατάσταση αυτή.

Εάν το σκυλί σας παρουσιάζει αποστροφή, δοκιμάστε να αλλάξετε τη γεύση του φαγητού. Διατηρήστε, ωστόσο, άλλες γεύσεις, έτσι ώστε να έχετε επιλογές εάν ο σκύλος σας αρνείται να δοκιμάσει από την νέα αυτή γεύση.

Προσθέστε λίγο νερό (ή ζεστάνετε) στο φαγητό για να του δώσετε περισσότερη γεύση, την οποία συνήθως λατρεύουν τα σκυλιά.

Δοκιμάστε κονσερβοποιημένη τροφή. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και η επιπλέον υγρασία την καθιστούν εύγευστη.

Δοκιμάστε μια φρέσκια διατροφή, ιδανικά μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορείτε να φτιάξετε φαγητό από το μηδέν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να μην περιέχει όλες τις βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λίπη που χρειάζεται ο σκύλος σας. Μόλις χρησιμοποιήσετε φρέσκα συστατικά, το σκυλί σας μπορεί να αναπτύξει μια ισχυρή προτίμηση για αυτό – οπότε να είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε.

Αυξήστε το ποσοστό σε λιπαρά στη διατροφή του σκύλου σας – αλλά μόνο όταν ο κτηνίατρος σας αποκλείσει την παγκρεατίτιδα (η κατάσταση επιδεινώνεται με περισσότερο λίπος). Συνιστάται μια δίαιτα με περισσότερα από 40 γραμμάρια λίπους ανά 1000 θερμίδες.

Αυξήστε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενη νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και να δημιουργήσει γεύματα πιο ελκυστικά για το σκυλί σας. Συνιστάται μια δίαιτα με περισσότερα από 75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1000 θερμίδες.

Χρησιμοποιήστε μια νόστιμη επικάλυψη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια μικρή ποσότητα σακχάρου (αποφύγετε την ξυλιτόλη και τα τεχνητά γλυκαντικά), ζωμό (λόγω της περιεκτικότητάς του σε νάτριο, παραλείψτε το ζωμό σε σκύλους με νεφρικές και καρδιακές νόσους), αποξηραμένο κρέας ή σκόνες, νιφάδες ψαριών, σάλτσα (λόγω της περιεκτικότητας σε λιπαρά , παραλείψτε το ζωμό σε σκύλους με παγκρεατίτιδα). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε χρωματιστές τρούφες (απλώς λιώστε τις σε ένα μπλέντερ) ή μια μικρή ποσότητα φρέσκου μαγειρεμένου φαγητού αναμεμειγμένη στο κανονικό γεύμα του σκύλου σας.

Αποφύγετε τα ωμά κρέατα και τα άψητα λαχανικά. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα σε ζώα με ασθένειες (όπως διάρροια, έμετος ή βακτήρια που μετακινούνται από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος), τα τελευταία είναι και τα δυσκολότερα στην πέψη.

Εξετάστε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δίαιτες με υγρά ή συμπληρώματα πρωτεΐνης. Υπάρχουν δίαιτες με υγρά για συγκεκριμένα κατοικίδια και συμπληρώματα πρωτεΐνης τα οποία για κάποια άτομα μπορεί να δουλέψουν, αλλά συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι ασφαλής. Αποφύγετε προϊόντα με σοκολάτα και τεχνητά γλυκαντικά.

Αποφύγετε τη σίτιση του σκύλου σας με σύριγγα, εκτός εάν συνιστάται από κτηνίατρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αποστροφή στις τροφές και να οδηγήσει το σκυλί σας να τα συνδέσει με μια δυσάρεστη εμπειρία (καταναγκαστική σίτιση).

Δοκιμάστε νέα μπολ, ανυψωμένους δίσκους φαγητού και νέες θέσεις για να τρώει. Μερικά σκυλιά -ειδικά τα μεγαλύτερα- μπορεί να δυσκολευτούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μπολ το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Εάν ο σκύλος σας είναι αδύναμος για τον οποιονδήποτε λόγο, χρησιμοποιώντας ένα πιάτο αντί για ένα μπολ μπορεί να τον βοηθήσει να φάει πιο εύκολα.

Μιλήστε στον κτηνίατρό σας για τα φάρμακα που παίρνει ο σκύλος σας. Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη κάποια στιγμή μετά την έναρξη και άλλα μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή της δόσης.

Ρωτήστε σχετικά με φάρμακα που μπορεί να τον βοηθήσουν. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να καταφέρει να σας συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία διεγείρουν την όρεξη του σκύλου σας και/ή καταπολεμούν την ναυτία που σχετίζεται με μια υποκείμενη νόσο.

Ένας σωλήνας φαγητού ακούγεται δυσάρεστος, αλλά μπορεί να αποβεί απαραίτητος για να ξεκινήσετε τη σίτιση ενός ανορεξικού σκυλιού. Τα καλά νέα; Τα σκυλιά ανέχονται συνήθως τα σωληνάκια αυτά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παρέχει τις κατάλληλες επιλογές και να σας διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα καταληκτικό μέτρο. «Πολλά σκυλιά που έχουν χρησιμοποιήσει σωληνάκια τα έχουν αφαιρέσει και συνεχίζουν να ζουν κανονικά», λέει ο Shmalberg.

Συχνή Λόγοι για τους Οποίους το Κουτάβι σας Δεν Τρώει

Το μόνο πράγμα το οποίο είναι πιο τρομακτικό από το να μην τρώει το σκυλί σας, είναι να μην τρώει το κουτάβι σας. Μην ανησυχείτε, παρόλο που τα κουτάβια λατρεύουν το φαγητό τους, μόλις πάρετε ένα νέο κουτάβι, είναι φυσιολογικό να περάσει μία μεταβατική περίοδο. Απλά να παρατηρείτε για τυχόν συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδείξουν κάποια υποκείμενη νόσο, ειδικά αν δεν έχουν όρεξη για αρκετές ημέρες.

Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις που μπορεί να σας δώσουν μια εξήγηση στο για δεν τρώει το κουτάβι σας.

Άγνωστες Τροφές

Εάν το κουτάβι σας είναι νεαρό όταν το αποκτήσατε, ρωτήστε το καταφύγιο ή τον εκτροφέα αν μόλις απογαλακτίστηκε (συνήθως ο απογαλακτισμός συμβαίνει στις πρώτες 8 εβδομάδες). Τα κουτάβια που έχουν απογαλακτιστεί πρόσφατα συνήθως τα πάνε καλύτερα με τις κονσερβοποιημένες τροφές, φρέσκιες τροφές και υγρές κροκέτες σε αντίθεση με αυτές που είναι απλές και στεγνές.

Εάν σκοπεύετε να αλλάξετε τον τύπο φαγητού, δεν χρειάζεται να συμβεί από την πρώτη κιόλας ημέρα — αφήστε το κουτάβι σας να εγκλιματιστεί με τον χώρο πριν του αλλάξετε την διατροφή. Να θυμάστε πάντα, ότι τα κουτάβια περνάνε μια φάση αλλαγής δοντιών, κατά την οποία οι κροκέτες ή η ξηρά τροφή μπορεί να τους είναι δύσκολη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να την βρέξετε, ή απλά να περιμένετε μέχρι να προσαρμοστεί το κουτάβι σας.

Καινούρια Οικογένεια και Σπίτι

Τα κουτάβια συνήθως χρειάζονται μία ή δύο ημέρες για να συνηθίσουν τον καινούριο χώρο. Είναι πιο σημαντικό για τις μικρές ράτσες και για πολύ νέα κουτάβια να τρώνε τακτικά. Εάν το κουτάβι σας είναι μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων και δεν έχει καταναλώσει τίποτα όλη μέρα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Εάν το κουτάβι σας είναι ιδιαίτερα ενεργητικό, θα φάει μόλις καταφέρει να προσαρμοστεί στο καινούριο του περιβάλλον.

Και φροντίστε να επικοινωνήσετε με οποιονδήποτε είχε το κουτάβι πριν από εσάς σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες: ρωτήστε τι τύπου μπολ ή πιάτο του είχε και αν ήταν κοινωνικό ή ανεξάρτητο όσων αφορά την διατροφή του. Αν μπορείτε να βρείτε τις παραπάνω πληροφορίες, ο νέος σας φίλος θα νιώθει πιο άνετα όταν τρώει.

Προβλήματα Υγείας

Με ένα κουτάβι, είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή στα πάντα από την συμπεριφορά του μέχρι την ούρηση και την αφόδευσή του. Αν το νέο σας κουτάβι δεν τρώει, μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων:

Ασθένειες: Η πιο συχνή είναι ο βήχας Kennel, ο οποίος προκαλεί βήχα και φτέρνισμα και ο παρβοϊός τον οποίο συνοδεύει ο έμετος και η διάρροια και μπορεί να αποβεί μοιραίος αν δεν διαγνωστεί γρήγορα.

Εντερικά παράσιτα: Ψάξτε για γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως μια διαταραγμένη κοιλιά, έλλειψη όρεξης, διάρροια και έμετο.

Λοίμωξη του ουροποιητικού: Μια λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσει θλίψη στο κουτάβι σας και απώλεια όρεξης. Δώστε σημασία στα μειωμένα ούρα και/ή στην αιματουρία.

Έμετος ή διάρροια: Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προέρχονται από μία νέα δίαιτα, στρες ή το γεγονός πως το κουτάβι σας κάνει πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε.

Κληρονομικές Ασθένειες: Οι κληρονομικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα στο σώμα του σκύλου (παραμορφωμένα χρώματα στον ουρανίσκο, υπατικές ανωμαλίες και άλλα) και συχνά εμφανίζονται από την γέννηση. Επειδή τα σημάδια μπορεί να είναι αρκετά μη εξειδικευμένα (έλλειψη όρεξης, λήθαργος κ.λπ.), συνήθως εντοπίζονται από τους κτηνιάτρους.

Εάν υποψιάζεστε κάποιο από τα παραπάνω ή παρατηρείτε κάποιο επίμονο συμπτώματα στο κουτάβι σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πολλές Λιχουδιές

Ας το παραδεχτούμε: τα κουτάβια λατρεύουν να τρώνε και πολλοί νέοι ιδιοκτήτες τρελαίνονται να τους προσφέρουν λιχουδιές για να τα ανταμείψουν για την καλή τους συμπεριφορά. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να ελέγχετε τις συγκεκριμένες θερμιδικές ανάγκες του κουταβιού σας και να στοχεύετε να μην ξεπερνάτε το 10% των συνολικών θερμίδων. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθεί σωστά. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να προσφέρετε μικρές μερίδες της τροφής του- δανεισμένες από την συνολική πρόσληψη θερμίδων του – ως λιχουδιές.

Τι να Κάνετε όταν Δεν Τρώει το Κουτάβι σας

Σε γενικές γραμμές, οι συμπεριφορικές αιτίες για μειωμένη πρόσληψη τροφής σε κουτάβια είναι προσωρινές και διαρκούν μόνο μία με δύο μέρες. Αν αναρωτιέστε πως να κάνετε το κουτάβι σας να φάει στο νέο του σπίτι, δοκιμάστε τα παρακάτω:

Συνεχίσετε να του δίνετε το ίδιο φαγητό με αυτό που του έδινε ο προηγούμενός του ιδιοκτήτης για τουλάχιστον μία εβδομάδα περίπου

Ταΐστε το κουτάβι σας σε ένα ασφαλές μέρος, μακριά από περισπασμούς και άλλα σκυλιά–λογικά θα νοιώσει πιο ασφαλές. Μερικές φορές όμως το να βλέπει ένα άλλο σκυλί να τρώει μπορεί να το παρακινήσει και αυτό να κάνει το ίδιο.

Δώστε προσοχή στον αριθμό των λιχουδιών που του προσφέρετε και βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνει περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων.

Αν το κουτάβι σας δυσκολεύετε με την ξηρά τροφή, δοκιμάστε να του δώσετε κονσέρβα ή φρέσκο φαγητό με αυξημένη υγρασία, ειδικά αν είναι πολύ νέο ή σε κατάσταση που βγάζει δόντια (Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βρέξετε λίγο την ξηρά τροφή)

Δείτε τις παραπάνω στρατηγικές για τα ενήλικα σκυλιά, πολλές από τις οποίες λειτουργούν και στα κουτάβια.

Εάν παρατηρείτε συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από μερικές μέρες, πηγαίνετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο. Η επίσκεψη αυτή περιέχει τον έλεγχο για τυχόν παράσιτα, αιματολογικές εξετάσεις και κάποιες άλλες σύντομες εξετάσεις. Τα περισσότερα κουτάβια επανέρχονται γρήγορα από όλες τις σοβαρές ασθένειες με την κατάλληλη φροντίδα και αγωγή. Κρατήστε μία λίστα οποιασδήποτε ασυνήθιστης συμπεριφοράς ή ενδείξεων που παρατηρείτε ώστε να μεταφέρετε τις πληροφορίες. Η κτηνιατρική σας ομάδα θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε ενεργά. Επίσης βοηθούν στο να ελέγξτε την σωματική κατάσταση του κουταβιού σας και να σιγουρευτείτε ότι η πρόσληψη θερμίδων τους συνάδει με την ανάπτυξή τους.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν δροσιστικές λιχουδιές. Με τις παρακάτω απλές και δροσιστικές σνακ και παγωτά, μπορείτε να χαρίσετε χαρά στον σκύλο σας. Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα
Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Όταν επιτέλους έρθει η πολυαναμενόμενη ώρα των διακοπών, όλοι προετοιμάζονται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η στιγμή μπορεί να φέρει και ανησυχίες, καθώς προκύπτει το ερώτημα: τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας ενώ λείπουμε; Αν και πολλοί θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Ερωτών: Αγαπητέ Imre! Εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραγγέλνω την τροφή με σολομό από εσάς. Η Άλισον, τον τελευταίο μήνα, έχει χάσει πολύ βάρος, παρόλο που λαμβάνει την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι αθλητικός σκύλος, οπότε ποτέ δεν ήταν παχιά, αλλά τώρα φαίνονται τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές