Η γέννηση των κουταβιών είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή. Είναι υπέροχο να βλέπεις μια μητέρα να φροντίζει τα μικρά της, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους.
Ένα νεογέννητο κουτάβι είναι εντελώς ανίσχυρο και εξαρτάται πλήρως από τη μητέρα του. Η πρώτη εβδομάδα βασίζεται κυρίως στον ύπνο και στο φαγητό, ώστε να αναπτυχθεί σωστά.
Τα κουτάβια πρέπει να είναι υπό την φροντίδα της μητέρας τους μέχρι την ηλικία των 8 με 12 εβδομάδων. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η μητέρα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Ένα κουτάβι που έχει αποχωριστεί τη μητέρα του, θα χρειαστεί την ανθρώπινη παρέμβαση. Η ανατροφή ενός νεογέννητου κουταβιού απαιτεί πολύ χρόνο και εντατική φροντίδα. Φυσικά, δεν είναι η ίδια με τη φροντίδα ενός νεαρού κουταβιού.
Σωματική Ανάπτυξη
Τα κουτάβια γεννιούνται με κλειστά μάτια και αυτιά. Δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν, ενώ, η ακοή τους είναι ελάχιστη. Ωστόσο, μπορούν να δημιουργήσουν θορύβους, που μοιάζουν με μικρές τσιρίδες. Επίσης, κατά τη γέννησή τους δεν έχουν δόντια και δεν μπορούν να περπατήσουν. Τα νεογέννητα κουτάβια είναι ανήμπορα να ουρήσουν και να αφοδεύσουν μόνα τους. Επιπροσθέτως, ο οργανισμός του νεογέννητου μικρού δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του.
Τα περισσότερα κουταβάκια όταν γεννιούνται ενστικτωδώς ψάχνουν τις θηλές της μητέρας τους, για να θηλαστούν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Μόλις καθαριστούν (από τη μητέρα ή από ένα ανθρώπινο χέρι) θα πάνε προς τη ζεστή κοιλιά της μητέρας τους για να βρουν τις θηλές.
Με τη σωστή πρόσληψη τροφής και τη φροντίδα της μητέρας, το νεογέννητο κουταβάκι θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος του την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ζωής του.
Αλλαγές στη Συμπεριφορά
Τα νεογέννητα κουτάβια θα ξοδέψουν περίπου 90% του χρόνου τους στον ύπνο, περίπου πάνω από 22 ώρες την ημέρα, για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τα κουτάβια θα ξυπνάνε και θα κοιμούνται συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων ημέρων. Επίσης, θα είναι κοντά στη μητέρα τους, ώστε να διατηρούνται ζεστά με τη θερμότητα του σώματός της. Ανάμεσα στις ώρες ύπνου τα κουτάβια θα τρέφονται και θα καλλωπίζονται από την μητέρα. Τα νεογέννητα χρειάζονται τροφή κάθε δύο ή περισσότερες ώρες.
Επειδή τα νεογέννητα δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν ή να περπατήσουν, η εξερεύνηση αργεί να έρθει. Ο κόσμος του κουταβιού επικεντρώνεται στη μητέρα, στον πατέρα και στο μέρος το οποίο κοιμούνται.
Υγεία και Φροντίδα
Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ζωής των κουταβιών, η μητέρα ασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της παρέχοντας τροφή και φροντίδα στα μικρά της. Ο κύριος ρόλος της εκείνες τις μέρες είναι να τα καθαρίζει και να τα θηλάζει. Επίσης, γλείφει τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό των μικρών της για να διεγείρει την ούρηση και την αφόδευση. Εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι μπορούν να κρατούν απαλά τα κουτάβια, αρκεί να μην αναστατώνει αυτό τη μητέρα. Είναι πιο πιθανό η ανθρώπινη επαφή να είναι ευπρόσδεκτη εάν οι άνθρωποι είναι μέρος της οικογένειάς της μητέρας.
Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αφήνετε τη μαμά να κάνει τη δουλεία που πρέπει και εσείς απλά να χαίρεστε τα κουτάβια. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η μητέρα δείχνει απρόθυμη ή ανήμπορη να φροντίσει τα μικρά της, ή και ακόμα και καταστάσεις όπου η μητέρα κάνει ότι καλύτερο μπορεί και τα σκυλάκια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης των κουταβιών. Εάν αποφασίσετε να φροντίσετε ένα ορφανό κουτάβι, ετοιμαστείτε να περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας με το κουτάβι, για τις επόμενες εβδομάδες.
Κάθε φορά που το κουτάβι δεν αυξάνει σωστά το βάρος του, θα πρέπει να πηγαίνει αμέσως στον κτηνίατρο, για να αξιολογεί την υγεία του. Τα κουτάβια αρρωσταίνουν πάρα πολύ εύκολα, χωρίς τη σωστή φροντίδα. Σε περίπτωση που αμφιβάλετε για την υγεία του, δε θα πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στον κτηνίατρο.
Εάν το κουτάβι έχει απορριφθεί από τη μητέρα του, μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας της μητέρας. Έτσι, θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να αντικαταστήσετε τη φροντίδα της μητέρας.
Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον για να κοιμηθεί το κουτάβι. Ίσως ένα μικρό κουτί με κουβέρτες και μια λάμπα θέρμανσης, θα ήταν ιδανικό. Κρατήστε τη λάμπα σε καλή απόσταση, ώστε να μην υπερθερμανθεί το περιβάλλον του. Μία θερμοφόρα ή μία ηλεκτρική κουβέρτα μπορούν να λειτουργήσουν, απλώς βεβαιωθείτε ότι η θερμοφόρα είναι καλά καλυμμένη για την αποτροπή εγκαυμάτων.
Το κουτάβι θα πρέπει να καταναλώνει την ειδική φόρμουλα γάλακτος κάθε 2-3 ώρες. Θα μπορείτε να βρείτε αντικατάστατο γάλακτος σκυλιού σε καταστήματα με είδη κατοικιδίων ή μέσω του κτηνιάτρου σας. Μην δίνετε αγελαδινό γάλα, διότι, δεν περιέχει επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών και αυτό μπορεί να του προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.
Χρησιμοποιείστε μια ζεστή πετσέτα ή βαμβάκι για να διεγείρετε την ούρηση και την αφόδευση, μετά από κάθε γεύμα. Οι ποσότητες των ούρων και των περιττωμάτων θα είναι πολύ μικρές και συγκεκριμένα τα περιττώματα θα πρέπει να έχουν μαλακή σύσταση.
Απαιτείται τακτικό μασάζ και καθαρισμός στο σώμα του κουταβιού. Το μασάζ μιμείται το συναίσθημα της μητέρας που το περιποιείται, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής τους.
Φαγητό και Διατροφή
Σε γενικές γραμμές, ένα νεογέννητο κουτάβι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα της μητέρας του. Η πρώτη ποσότητα γάλακτος που παρασκευάζεται από τη μητέρα περιέχει πρωτόγαλα, μια ουσία που περιέχει τη σωστή ποσότητα σε αντισώματα και αυξητικούς παράγοντες. Η ουσία αυτή, απορροφάται από τα κουτάβια την πρώτη με δεύτερη μέρα ζωής τους, παρέχοντας τους έτσι προσωρινή ανοσία σε οποιαδήποτε ασθένεια έχει ανοσία η μητέρα.
Λάβετε υπόψη ότι η εμπορική φόρμουλα γάλακτος δεν περιέχει πρωτόγαλα. Τα κουτάβια που δεν τρέφονται από τη μητέρα τους δεν λαμβάνουν πρωτόγαλα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες και ενδέχεται να καταλήξουν από κάποια ασθένεια.
Τα νεογέννητα κουτάβια δεν έχουν δόντια για αρκετές εβδομάδες και δεν μπορούν να αφομοιώσουν την τροφή για κουτάβια. Μη δίνετε κανένα είδος σκυλοτροφής έως ότου τα κουτάβια θα είναι σε θέση να απογαλακτιστούν πλήρως, περίπου μετά τις 3-4 εβδομάδες, εκτός και αν συνιστάται κάτι διαφορετικό από τον κτηνίατρο.
Εκπαίδευση και Κοινωνικοποίηση
Ένα νεογέννητο κουτάβι είναι πολύ μικρό για να περάσει από κάθε είδους εκπαίδευση, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συνηθίσει τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Εάν η μητέρα το επιτρέπει, περάστε χρόνο με τα μικρά. Προσέξτε να μην κρατάτε το κουτάβι μακριά από τη μητέρα του για περισσότερο από μερικά λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο για να αγκαλιάσετε το κουτάβι, έτσι θα εξοικειωθεί με τη μυρωδιά και την αίσθηση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Εάν διαθέτετε ένα ενήλικο σκυλί, μπορείτε να επιλέξετε από τις προσφορές της CricksyDog. Για παράδειγμα, την Υποαλλεργική αρνίσια ξηρά τροφή για μεσαία και μεγάλα σκυλιά ή την Υποαλλεργική μοσχαρίσια ξηρά τροφή για μικρού μεγέθους σκυλιά.
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Οδηγός Φροντίδας για τη Toyger Γάτα – Συμβουλές
Ανακαλύψτε πώς να φροντίσετε σωστά την ξεχωριστή toyger γάτα με τις καλύτερες συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την ευτυχία της.
Οδηγός Φροντίδας Τούρκικης Αγγόρα Γάτας
Ανακαλύψτε πώς να φροντίζετε σωστά την τούρκικη αγγόρα γάτα και να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για την αγαπημένη σας φίλη.
Οδηγός Φροντίδας Ταϊλανδέζικης Γάτας – Tips και Συμβουλές
Ανακαλύψτε πολύτιμα tips και συμβουλές για τη φροντίδα της ταϊλανδέζικης γάτας σας. Ο οδηγός που θα βοηθήσει στην ευτυχία της!