Εγγύηση εφ’ όρου ζωής

Δωρεάν αποστολή στο σπίτι

Μπορείς να πληρώσεις και με αντικαταβολή

Εξυπηρέτηση πελατών 24/7

i 3 Περιεχόμενα

Ο σκύλος μου δεν του αρέσει η τροφή με αρνί – ιστορία ενός κηδεμόνα που τελικά βρήκε τη λύση

}
22/08/2025
ο σκύλος μου δεν του αρέσει η τροφή με αρνί

i 3 Περιεχόμενα

Το πρώτο μας μπολ με αρνί δεν το άγγιξε καν. Μόλις το μύρισε, γύρισε την πλάτη και γούργουρίζε από πείνα. Έτσι άρχισαν οι δυσκολίες μας με τη διατροφή που δεν προβλέψαμε.

Δεν επιθυμούσαμε απλώς να τρώει οτιδήποτε. Ήθελα ευεξία για εκείνο, ζωηράδα, και λάμψη στο τρίχωμα. Καταλάβαμε ότι η απέχθεια στην αρνί δεν ήταν τυχαία, αλλά ένα σημάδι. Είχε έρθει η ώρα για αλλαγή.

Άρχισε η αναζήτηση για εναλλαγές: σολομός, κουνέλι, βοδινό, ακόμα και πρωτεΐνη από έντομα. Ψάχναμε για υγιεινές επιλογές, ελεύθερες από σιτάρι και κοτόπουλο. Συναντήσαμε τη CricksyDog και δοκιμάσαμε αρκετές από τις σειρές τους.

Σε αυτό το ταξίδι μάθαμε πώς να ερμηνεύουμε τα σημάδια. Οργανώσαμε σωστά τη μετάβαση, αποφεύγοντας τυπικά λάθη. Υποσχόμαστε μια αναλυτική περιγραφή, με συγκεκριμένα βήματα και συμβουλές για τους κηδεμόνες.

Βασικά σημεία

  • Από την πρώτη άρνηση καταλάβαμε ότι κάτι δεν ταίριαζε με το αρνί.
  • Στοχεύσαμε σε αλλαγή τροφής σκύλου με ασφάλεια, χωρίς απότομες κινήσεις.
  • Δώσαμε προτεραιότητα σε υποαλλεργική τροφή σκύλου χωρίς σιτάρι και κοτόπουλο.
  • Εξετάσαμε εναλλακτικές πρωτεΐνες για σκύλους: σολομό, κουνέλι, βοδινό, έντομα.
  • Δοκιμάσαμε λύσεις της CricksyDog και συνδυάσαμε ξηρά, υγρή τροφή και λιχουδιές.
  • Μετρήσαμε πρόοδο με ενέργεια, κόπρανα και γυαλάδα τριχώματος.
  • Θα μοιραστούμε βήματα και λάθη για να γίνει η μετάβαση ομαλή.

Η αρχή της περιπέτειάς μας με μια «δύσκολη» γεύση

Ξεκινήσαμε την πρώτη μετάβαση τροφής σκύλου πιστεύοντας ότι το αρνί είναι ήπια πρωτεΐνη. Επιλέξαμε τροφή γεύσης αρνιού από μια γνωστή μάρκα. Σχεδιάσαμε μια σταδιακή αλλαγή τροφής σε διάστημα 7–10 ημερών.

Ακολουθήθηκε ένα πλάνο αλλαγής: 90/10, 75/25, 50/50, 25/75 και τέλος 100% νέας τροφής. Παρ’ όλα αυτά, ο σκύλος φαινόταν απρόθυμος να τρώει. Κοίταξε το μπολ, έσπρωξε τις κροκέτες πέρα και έφυγε.

Τις πρώτες 48 ώρες παρατηρήσαμε λιγότερη όρεξη και πιο μαλακά κόπρανα. Δεν είδαμε άλλα σημάδια που να ανησυχούμε, αλλά ο σκύλος δεν φαινόταν ενθουσιασμένος.

Για να αποφύγουμε το «χορτασμό» εκτός γευμάτων, σταματήσαμε τις λιχουδιές. Είχαμε δύο γεύματα την ημέρα και άφθονο νερό διαθέσιμο. Αυτή η ρουτίνα μας βοήθησε να παρακολουθούμε καλύτερα.

Επίσης, ξεκινήσαμε ένα ημερολόγιο για να καταγράφουμε ποσότητες, όρεξη και ενέργεια. Σημειώναμε τις μέρες που η αλλαγή γινόταν ομαλά και πότε η γεύση του αρνιού προκαλούσε απροθυμία.

  • Αλλάξαμε τις αναλογίες προσεκτικά ώστε η μετάβαση στη νέα τροφή να είναι ομαλή.
  • Παρατηρήσαμε ότι μερικές φορές ο σκύλος δεν τρώει άμα το άρωμα της τροφής αλλάζει γρήγορα.
  • Διατηρήσαμε μια σταθερή ροή στην αλλαγή, προσπαθώντας να αποφύγουμε ξαφνικές μεταβολές που θα μπορούσαν να τον αποθαρρύνουν.

Θέλαμε να δούμε σαφώς εάν η γεύση του αρνιού βρισκόταν πίσω από τη δυσαρέσκεια, ή αν άλλοι παράγοντες παίζαν ρόλο στην προσαρμογή του.

ο σκύλος μου δεν του αρέσει η τροφή με αρνί

Ανακαλύψαμε γρήγορα: τον σκύλο μου δεν τον ελκύει η τροφή με αρνί. Απλά μύριζε το μπολ, κάνοντας ένα βήμα πίσω να μας κοιτάξει. Πολλές φορές έσπρωχνε τις κροκέτες στην άκρη ή έφαγε μόνο λίγα κομμάτια, αν τα είχαμε πασπαλίσει με ζωμό.

Για να δούμε αν απλά δεν του αρέσουν ή αν έχει δυσανεξία, παρατηρήσαμε λεπτομερώς. Δεν είχαμε προβλήματα όπως αέρια ή διάρροια. Ούτε εμφάνιση κοκκινίλας στο δέρμα ή πείσματα στις πατούσες του.

Εστιάσαμε λοιπόν στις γευστικές του προτιμήσεις. Οι επιλεκτικοί σκύλοι διακρίνουν διάφορες υφές και αρώματα. Αν το φαγητό είναι πιο τραγανό ή το άρωμα πιο έντονο, μπορεί να το δεχτεί ευκολότερα.

Κατέγραψαν τι έκανε όταν του έδιναν φαγητό:

  • Μύριζε και έφευγε, δίχως να γλείφει τα χείλη.
  • Έσπρωχνε τις κροκέτες αρνιού στην άκρη και έτρωγε μόνο τα πασπαλισμένα κομμάτια.
  • Έτρωγε αργά, σαν να βαριέται, αλλά αποδεχόταν μικρές γεύσεις.

Καταγράφαμε και παρατηρούσαμε δέρμα, αυτιά, και κοπράνα. Δεν είχαμε σημάδια αλλεργίας. Άρα, ήταν θέμα γεύσης.

Έτσι, αποφασίσαμε να βρούμε την πρωτεΐνη και τη σύνθεση που θα του άρεσε, χωρίς σιτάρι ή κοτόπουλο. Εξετάσαμε λιπαρά, μέγεθος κροκέτας και υφή, για να τον κάνουμε να αισθάνεται άνετα και ενδιαφερόμενο.

Η μυρωδιά και η νοστιμιά ήταν καθοριστικά. Παρατηρήσαμε πώς το άρωμα αλλάζει με λίγο ζεστό νερό και πώς ο σκύλος αντιδρά σε φρεσκότερα έλαια. Και πώς η τραγανή υφή τον έκανε να τρώει με περισσότερη όρεξη.

Μετά από όλα αυτά, επιλέξαμε να δοκιμάζουμε διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης και καθαρές συνταγές. Κρατήσαμε τον ρυθμό σταθερό με μικρά γεύματα. Ο στόχος ήταν ο σκύλος μας να το αποδέχεται, δίχως να θυσιάζουμε τη γεύση του.

Πιθανοί λόγοι απόρριψης τροφής με αρνί

Αναρωτηθήκαμε γιατί ο σκύλος δεν έτρωγε το φαγητό του. Κοιτάξαμε το άρωμα της τροφής. Το αρνί είναι δυνατό στη μυρωδιά και κάποια ζώα το αποφεύγουν.

Μελετήσαμε την υφή της τροφής. Εάν δεν είναι η κατάλληλη για τον σκύλο, μπορεί να τον κουράζει. Η σκληρότητα επηρεάζει κουτάβια και ηλικιωμένα ζώα.

Εξετάσαμε ακόμη και τα συστατικά. Ορισμένα πρόσθετα ή λίπη μπορεί να τους φαίνονται απωθητικά. Ελέγξαμε την ετικέτα για αλλαγές στην παρτίδα.

Υπάρχει πιθανότητα για δυσανεξία στο αρνί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια ή μαλακά κόπρανα. Μια κακή εμπειρία με το φαγητό επίσης επηρεάζει την όρεξη.

Παίζει ρόλο και το περιβάλλον. Το άγχος ή η αλλαγή ρουτίνας μειώνουν την επιθυμία για φαγητό. Και οι οσμές από το μπολ τους μπερδεύουν.

Οι πολλές λιχουδιές γεμίζουν τον σκύλο. Έτσι, δεν θέλει το κανονικό του φαγητό. Χρειάζεται ισορροπία για να αξιολογηθεί σωστά η τροφή.

  • Ελέγχουμε φρέσκια παρτίδα και ημερομηνία λήξης.
  • Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο για σταθερό άρωμα τροφής σκύλου.
  • Κρατάμε σταθερό πρόγραμμα και μειώνουμε τα σνακ.
  • Χρησιμοποιούμε καθαρό ανοξείδωτο μπολ, χωρίς έντονες οσμές.
  • Δοκιμάζουμε διαφορετική υφή κροκέτας ή μέγεθος, ανάλογα με τη φυλή.

Πώς δοκιμάσαμε εναλλακτικές πρωτεΐνες με ασφάλεια

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία με ένα πλάνο τροφής που διαρκούσε από 10 έως 14 ημέρες. Μετάβαση σε κάθε νέο πρωτεϊνικό προφίλ γινότανε σταδιακά. Έτσι, αποφύγαμε τα νέα πρόσθετα και παρακολουθούσαμε τις αντιδράσεις του σκύλου.

Επιλέξαμε διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών για τον σκύλο μας, όπως σολομό, κουνέλι, πρωτεΐνη εντόμων και βοδινό. Φροντίσαμε να διατηρήσουμε την ποσότητα λιπαρών και φυτικών ινών σταθερή. Για τον σολομό, επιδιώξαμε καλύτερο Ω-3/Ω-6 λόγο για ελαφριά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Κρατήσαμε ημερολόγιο με τα συμπτώματα για 2 με 4 εβδομάδες. Σημειώσαμε συμπτώματα όπως κόπρανα, φούσκωμα, φαγούρα, κατάσταση δέρματος, ενέργεια και όρεξη. Συνεχίσαμε με την ίδια πρωτεΐνη σε ολόκληρη την δοκιμαστική περίοδο, χωρίς άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Αν υπήρχε υποψία δυσανεξίας, προχωρήσαμε σε δοκιμάσια αποκλεισμού πρωτεΐνης για 6 έως 8 εβδομάδες. Επιλέγαμε πρωτεΐνες που ήταν υποαλλεργικές ή είχαν υδρολυθεί, μειώνοντας έτσι τα ερεθίσματα.

Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου, υπολογίσαμε το RER και το DER βάσει του επιθυμητού βάρους. Προσαρμόσαμε τις θερμίδες και τη διανομή των γευμάτων σε 2 ή 3 μερίδες την ημέρα. Αυτό βοήθησε στη σταθερότητα του εντέρου και τον έλεγχο του κόπρανου, διατηρώντας το προγραμματισμένο πλάνο ασφαλές και εύρυθμο.

  • 10–14 ημέρες σταδιακής μίξης παλιάς/νέας τροφής.
  • Ένα νέο πρωτεϊνικό προφίλ κάθε φορά, χωρίς άλλα νέα συστατικά.
  • Ημερολόγιο 2–4 εβδομάδων για συμπτώματα και όρεξη.
  • Αντιμετώπιση υποψίας με δοκιμή αποκλεισμού πρωτεΐνης 6–8 εβδομάδων.
  • Επιλογές με υποαλλεργικές πρωτεΐνες όταν απαιτείται.

Στρατηγικές για δύσκολους κηδεμόνες: γεύση, άρωμα και τελετουργία

Ξεκινήσαμε με απλά βήματα για δύσκολα σκυλιά. Ζεσταίναμε την τροφή ή προσθέταμε λίγο ζεστό νερό. Έτσι, τα αρώματα γίνονταν πιο έντονα και το φαγητό πιο ελκυστικό για τα σκυλιά.

Εμπλουτίζαμε την τροφή με λίγη υδατώδη τροφή. Αποφεύγαμε προσθήκες με πολύ αλάτι ή μπέικον. Θέλαμε να αποφύγουμε τη συνήθεια σε έντονα γεύσεις που δεν είναι υγιεινές.

Δημιουργήσαμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα γευμάτων. Είχαμε σταθερές ώρες και ένα ήσυχο μέρος για το φαγητό. Το μπολ έμενε διαθέσιμο για 15-20 λεπτά και μετά το αφαιρούσαμε.

Ένας σύντομος περίπατος πριν το γεύμα βοήθησε να αυξηθεί η όρεξη. Αυτό βελτίωνε επίσης την εστίαση του σκύλου στο φαγητό.

Χρησιμοποιήσαμε μπολ αργής σίτισης και παιχνίδια παζλ. Έτσι, δημιουργήσαμε θετική σχέση με τη διατροφή. Ενθάρρυνα ήρεμα το σκυλί όταν έτρωγε σωστά. Βασικό ήταν να διατηρούμε τη συνήθεια σταθερή, χωρίς να το παρακαλάμε να φάει.

Με αυτά τα βήματα, τα συμβουλευτικά για δύσκολα σκυλιά έγιναν καθημερινή ρουτίνα. Η ενίσχυση της γεύσης της τροφής, ο εμπλουτισμός και η σταθερή ρουτίνα βοήθησαν. Τώρα, το σκυλί τρώει με χαρά.

Το ρόλο της ποιότητας: καθαρές συνταγές χωρίς σιτάρι και κοτόπουλο

Εστιάσαμε σε τροφές με καθαρή σύνθεση. Ελέγξαμε ενδελεχώς τις ετικέτες για να βρούμε πού προέρχεται το κρέας. Επιλέξαμε συνταγές χωρίς σιτάρι και κοτόπουλο, λόγω δυσανεξίας σε γλουτένη και κοτόπουλο.

Θέλαμε τροφές με πολύ ζωική πρωτεΐνη. Προτιμήσαμε πηγές όπως ο σολομός ή η γαλοπούλα. Ενδιαφερθήκαμε για την ισορροπία των Ω-3 λιπαρών από ψάρια ή λιναρόσπορο και την προσθήκη προβιοτικών για καλύτερη πέψη. Αποφεύγουμε τροφές με τεχνητά χρώματα ή έντονα αρώματα.

Είδαμε θετικές αλλαγές στο μπολ του σκύλου. Ο σκύλος έτρεχε να φάει με περισσότερη όρεξη. Η τροφή διατηρούσε την τραγανή υφή της χωρίς πολλά λίπη. Η χρήση υποαλλεργικής ξηράς τροφής συνέβαλε στην υγεία του σκύλου.

Για σιγουριά, συγκρίναμε διάφορες παρτίδες. Ζητήσαμε λεπτομερείς πληροφορίες και ελέγξαμε για φυσικά αντιοξειδωτικά όπως τοκοφερόλες. Δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο πλάνο επιλογής, επικεντρωνόμενοι σε διαφάνεια και καθαρότητα της σύνθεσης.

Η εμπειρία μας με την CricksyDog: υποαλλεργικές λύσεις που δούλεψαν

Δοκιμάσαμε την CricksyDog Ελλάδα για απλές, αλλά αποτελεσματικές συνταγές. Η υποαλλεργική διατροφή της CricksyDog, χωρίς κοτόπουλο ή σιτάρι, βελτίωσε τις αλλεργίες. Εστιάσαμε σε μία σταθερή συνταγή, προσθέτοντας προσεκτικά διάφορες πρωτεΐνες.

Κρατήσαμε μια διατροφική ρουτίνα: την ίδια ποσότητα και χρονική συνέπεια, εξερευνώντας γεύσεις. Ακολουθήσαμε την Chucky για κουτάβια, την Juliet για μικρόσωμες ράτσες, και την Ted για τον μεγαλόσωμο σκύλο μας.

Η ξηρά τροφή είναι διαθέσιμη σε αρνί, σολομό, κουνέλι, βοδινό και πρωτεΐνη εντόμων. Αυτό μας επέτρεπε να αλλάζουμε το είδος της πρωτεΐνης, διατηρώντας τη σταθερότητα. Μειώνουμε έτσι το στρες και διατηρούμε την όρεξη.

Προσθέσαμε την υγρή τροφή Ely για επιπλέον γεύση σε αρνί, βοδινό και κουνέλι. Αυτό μας βοήθησε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα μας, χωρίς κοτόπουλο ή σιτάρι.

Οι λιχουδιές MeatLover πρόσφεραν μονοπρωτεϊνικές επιλογές για επιβράβευση. Διατηρήσαμε ολοκληρωμένο έλεγχο στην πηγή της πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Για καλύτερη υγεία, εντάξαμε Twinky βιταμίνες για αρθρώσεις και πολυβιταμίνες. Το σαμπουάν Chloé και το βάλσαμο που χρησιμοποιήσαμε ήταν ασφαλή για το ευαίσθητο δέρμα.

Στις πιο δύσκολες μέρες, το βίγκαν Mr. Easy dressing προσέφερε ξεχωριστή γεύση. Τα Denty βίγκαν ντενταλ στικς ήταν μέρος της βραδινής μας ρουτίνας.

Η στρατηγική μας ήταν απλή: συνέπεια στη διατροφή, τακτική στα toppers και αυστηρός χρονοδιάγραμμα. Έτσι, η CricksyDog Ελλάδα έγινε η προτίμησή μας, παρέχοντας τροφή χωρίς κοτόπουλο ή σιτάρι.

Πώς συνδυάσαμε ξηρά, υγρή και λιχουδιές ώστε να δεχτεί το μπολ

Ξεκινήσαμε με ξηρή τροφή CricksyDog, επιλέγοντας γεύσεις όπως σολομός ή κουνέλι. Μείξαμε προσεκτικά την ξηρή με την υγρή τροφή, για να κάνουμε το μπολ πιο ελκυστικό. Σκοπός μας ήταν να βελτιώσουμε την υφή και το άρωμα, χωρίς να αυξήσουμε τις θερμίδες.

Επιλέξαμε 10–20% Ely υγρής τροφής για να προσθέσουμε πάνω στην ξηρά. Πρόσθεταν 1–2 κουταλάκια ζεστού νερού για να βοηθήσει στο μάσημα. Σε περίπτωση που χρειαζόταν επιπλέον παρακίνηση, προσθέταμε λίγο Mr. Easy dressing.

Οι λιχουδιές MeatLover ήταν μόνο για επιβράβευση, εκτός των κανονικών γευμάτων. Διατηρήσαμε την ίδια πηγή πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα. Έτσι, το μπολ παρέμενε ελκυστικό και ο σκύλος περίμενε πάντα το φαγητό του.

Για τα κουτάβια και τα μικρόσωμα σκυλιά, θρυμματίζαμε την ξηρά τροφή. Έκαναν εναλλαγή μεταξύ Juliet ή Chucky και Ely υγρά για ευκολότερη μετάβαση. Έτσι, η υφή και το άρωμα της τροφής παρέμεναν ικανοποιητικά, χωρίς ακραίες γεύσεις.

  • Αναλογία θερμίδων: 90–95% πλήρης τροφή, 5–10% treats ή toppers.
  • Απαλή ανάμιξη ξηράς και υγρής τροφής με Ely υγρή τροφή.
  • Προαιρετικό Mr. Easy dressing σε πολύ λεπτή στρώση.
  • MeatLover λιχουδιές μόνο ως επιβράβευση, εκτός γευμάτων.

Μετά από 3–5 ημέρες, το μπολ ήταν πιο καθαρό. Μειώσαμε σταδιακά το επιπλέον topping και η όρεξη σταθεροποιήθηκε. Κρατήσαμε μια σταθερή ρουτίνα με την ίδια πρωτεΐνη, διατηρώντας τη γεύση συνεπή.

Διαχείριση ευαίσθητου πεπτικού κατά τη μετάβαση

Όταν περάσουμε τον σκύλο σε νέα τροφή, πάμε βήμα-βήμα. Ξεκινάμε με μια σταδιακή μετάβαση 7 ημερών. Αν παρατηρήσουμε ενόχληση, την αυξάνουμε σε 14 ημέρες.

Δίνουμε μικρά, συχνά γεύματα και εξασφαλίζουμε πάντα φρέσκο νερό για ενυδάτωση.

Ενισχύουμε τη διατροφή του σκύλου με προβιοτικά. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα κόπρανα σταθερά, χωρίς ξαφνικές αλλαγές.

  1. Αρχίζουμε με 25% της νέας τροφής για 2 ημέρες, μετά 50% για άλλες 2-3 ημέρες, στη συνέχεια 75%, και τέλος πάμε στο 100%. Αν υπάρξουν προβλήματα, γυρνάμε στο προηγούμενο βήμα.
  2. Ταΐζουμε τον σκύλο 3-4 φορές την ημέρα για να μειώσουμε τον μετεωρισμό και να έχουμε καλύτερη πέψη.
  3. Προσθέτουμε προβιοτικά στη διατροφή τους, όπως λέει η συσκευασία, και φροντίζουμε για καθαρό, φρέσκο νερό συνεχώς.
  • Χρησιμοποιούμε κλίμακα για τα κόπρανα. Αν είναι μαλακά ή υγρά, μειώνουμε την ποσότητα της τροφής και πηγαίνουμε πιο σταδιακά.
  • Δεν δίνουμε νέες λιχουδιές ή πολλά λιπαρά ως τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
  • Εξασφαλίζουμε ήρεμη άσκηση και αποφεύγουμε το στρες για καλύτερη διαδικασία πέψης.

Αν δούμε αίμα στα κόπρανα, εμετό, λήθαργο ή διάρροια για πάνω από 48 ώρες, καλούμε τον κτηνίατρο. Σε περίπτωση ενόχλησης, ελαττώνουμε τη νέα τροφή και προσπαθούμε ξανά με πιο αργή μετάβαση. Χρησιμοποιούμε προβιοτικά για καλύτερη πέψη.

Συχνά λάθη που κάναμε και πώς τα αποφύγαμε

Στην αρχή, κάναμε λάθη με τη διατροφή του σκύλου. Η ανάγκη να δούμε το σκύλο να τρέφεται μας έκανε να βιαζόμαστε. Έπρεπε να σταματήσουμε τις ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή και να οικοδομήσουμε μια νέα ρουτίνα.

  1. Αύξηση του ποσοστού της νέας τροφής υπερβολικά γρήγορα. Το διορθώσαμε κάνοντας μετάβαση σε 7–10 ημέρες, αποφεύγοντας απότομες αλλαγές.
  2. Προσθέταμε πολλά toppers που κάλυπταν τη γεύση της τροφής. Μεταβήκαμε σε απλούστερα μπολ για να αποφεύγουμε τις εξαρτήσεις.
  3. Δώσαμε τροφές που δεν είναι κατάλληλες εκτός του προγραμματισμένου διατροφικού σχεδίου. Διαλέξαμε να δίνουμε μόνο ειδικές λιχουδιές και να μετράμε τις θερμίδες.
  4. Αλλάζαμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα: την πρωτεΐνη, την υφή, και το ωράριο. Τώρα, αλλάζουμε ένα πράγμα κάθε φορά για σαφή ανατροφοδότηση.
  5. Επιτρέψαμε ελεύθερη πρόσβαση στη τροφή. Τώρα σερβίρουμε την τροφή σε συγκεκριμένα 15–20 λεπτά και συνεπή πρόγραμμα.
  6. Δεν προσέξαμε τις ετικέτες για κρυφά συστατικά σαν το κοτόπουλο ή το σιτάρι. Τώρα επιλέγουμε τροφές με σαφείς δηλώσεις, όπως της CricksyDog.
  7. Κρατήσαμε παλιές ή λανθασμένα αποθηκευμένες κροκέτες. Χρησιμοποιούμε αεροστεγή δοχεία και αγοράζουμε ποσότητες που καταναλώνουμε σε 4–6 εβδομάδες.
  • Μέτρο στα toppers: ούτε πολλά ούτε έντονες σάλτσες.
  • Λιχουδιές με σκοπό: MeatLover για εκπαίδευση, Mr. Easy με μέτρο, χωρίς άκαταλληλες λιχουδιές.
  • Τήρηση των θερμίδων-στόχο και συνεπείς ώρες γεύματος, για αποφυγή λαθών.

Έτσι, δημιουργήθηκε μια σαφής ρουτίνα και το μπολ έγινε πιο ελκυστικό, χωρίς πιέσεις ή πισωγυρίσματα.

Πώς μετρήσαμε την επιτυχία: υγεία, ενέργεια, γυαλάδα τριχώματος

Καθορίσαμε σαφή κριτήρια για να μην κάνουμε υποθέσεις. Ελέγχαμε την υγεία του σκύλου κάθε εβδομάδα και κρατούσαμε ημερολόγιο. Ελέγξαμε αν έτρωγε καλά σε κάθε γεύμα, αν κοιμόταν ήσυχα και αν ήθελε να παίξει κατά τη διάρκεια των βολτών.

Ένα σημαντικό σημείο ήταν η ποιότητα των κοπράνων. Αναζητούσαμε σταθερή μορφή, ομοιόμορφο χρώμα και λιγότερα αέρια ή θορύβους εντέρου. Παρατηρήσαμε επίσης την καθαριότητα στα αυτιά και τα μάτια, χωρίς ερεθισμούς.

Για το τρίχωμα, η γυαλάδα και το υγιές δέρμα ήταν προτεραιότητα. Οι συνταγές με σολομό και κουνέλι, πλούσιες σε Ω-3, βελτίωσαν την υφή και μείωσαν την πιτυρίδα. Με την CricksyDog Ely, η κατανάλωση αυξήθηκε χωρίς προβλήματα στομάχου.

Αξιολογήσαμε την ενέργεια σκύλου με απλά τεστ αντοχής. Μετρούσαμε τον ρυθμό τους στις ανηφόρες, τις παύσεις και το ενδιαφέρον τους για τη μπάλα. Η συμπεριφορά τους σε γνώριμες διαδρομές έδωσε σαφή εικόνα.

Επιβλέπαμε το BCS score του σκύλου σε επίπεδα 4–5/9 και το βάρος του κάθε δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση αποκλίσεων, προσαρμόζαμε τις μερίδες και τη συχνότητα των γευμάτων, πάντα με προσοχή.

  • Όρεξη σταθερή και χωρίς δισταγμούς.
  • Ποιότητα κοπράνων συνεπής, με λιγότερα αέρια.
  • Τρίχωμα γυαλάδα και δέρμα χωρίς ξηρότητα.
  • Ενέργεια σκύλου σταθερή στις βόλτες και στο παιχνίδι.
  • BCS score σκύλου 4–5/9, έλεγχος βάρους ανά 14 ημέρες.

Με αυτή τη μεθοδολογία, εφάρμοσαμε μικρές αλλαγές με σύνεση. Παρατηρήσαμε, καταγράψαμε και αξιολογήσαμε αντικειμενικά. Έτσι, τα σημάδια βελτίωσης ήταν σαφή και συνεπή.

Οδηγός επιλογής τροφής για «δύσκολους» σκύλους στην Ελλάδα

Αρχικά, θέτουμε έναν σαφή στόχο. Επιλέγουμε τροφή χωρίς σιτάρι και κοτόπουλο, κατά προτίμηση με μία πηγή πρωτεΐνης. Αυτό μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε διατροφικές ευαισθησίες. Είναι το πρώτο βήμα για να βρούμε την κατάλληλη τροφή.

Καθορίζουμε την μορφή της τροφής. Ξηρά τροφή για σταθερότητα, υγρή για άρωμα και υγρασία. Αυτός ο συνδυασμός κρατά ψηλά το ενδιαφέρον και προσφέρει διατροφική ισορροπία.

Επιλέγουμε πρωτεΐνη ανάλογα με τις ανάγκες. Σολομός για λαμπερό δέρμα, κουνέλι για εύκολη πέψη. Επίσης υπάρχουν εναλλακτικές όπως πρωτεΐνη εντόμων για υψηλή ανοχή. Έτσι, επιλέγουμε την καλύτερη γεύση χωρίς ρίσκο.

Για πρακτική διατροφή, CricksyDog προσφέρει συγκεκριμένες σειρές. Chucky για κουτάβια, Juliet για μικρόσωμους σκύλους. Ted καλύπτει τις ανάγκες μεσαίων και μεγάλων φυλών. Όλα τα προϊόντα είναι χωρίς σιτάρι και κοτόπουλο.

Βελτιώνουμε το άρωμα με Ely υγρή τροφή. Επιλέγουμε μεταξύ αρνιού, βοδινού ή κουνελιού για ποικιλία. Για επιβράβευση, προσθέτουμε MeatLover 100% κρέας από τις ίδιες πρωτεΐνες.

Προτιμάμε Twinky για υποστήριξη των αρθρώσεων ή πολυβιταμίνη για ενέργεια. Για τρυφερές επιδερμίδες, Chloé προσφέρει σαμπουάν και βάλσαμο. Έτσι, διατηρούμε την φροντίδα σταθερή και αποτελεσματική.

Για τους επιλεκτικούς τρώγοντες, ένα vegan topper είναι ασφαλής επιλογή. Mr. Easy προσφέρει άρωμα χωρίς ζωικές πρωτεΐνες. Denty vegan dental sticks βοηθούν στη στοματική υγιεινή καθημερινά.

Η σωστή μετάβαση σε νέα τροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Μεταβαίνουμε σταδιακά σε 10–14 ημέρες. Καταγράφουμε συμπτώματα και προσαρμόζουμε ανάλογα. Σημαντικό είναι να υπάρχει διαθεσιμότητα των προϊόντων στην Ελλάδα.

Για ευαίσθητα στομάχια, δίνουμε βάρος στις υποαλλεργικές τροφές. Μικρά και συχνά γεύματα, καθαρό νερό και ηρεμία κάνουν τη διαφορά.

Συμπέρασμα

Έφτασε η ώρα για ανασκόπηση με ένα κρύσταλλο μήνυμα: Υπομονή, βήματα βήματα, και συνέπεια είναι τα κλειδιά. Εισαγάγαμε σιγά-σιγά νέες τροφές στο μενού, αυξήσαμε την αποδοχή τους με διαφορετικούς τρόπους. Προσθέσαμε φρέσκα αρώματα και υφές και διαλέξαμε συνταγές που δεν περιέχουν σιτάρι ή κοτόπουλο.

Πειραματιστήκαμε με διάφορες πηγές πρωτεΐνης όπως σολομός, κουνέλι, έντομα, και βόειο κρέας. Εξισορροπήσαμε τις ποσότητες για οποιαδήποτε τροφή χρησιμοποιούσαμε. Η σειρά CricksyDog, με υποαλλεργικές λύσεις, πρόσφερε επιλογές για κάθε γεύμα της ημέρας.

Εισαγάγαμε επιπλέον τροφές για να υποστηρίξουμε την καθημερινότητα του σκύλου. Ειδικές τροφές για την δέρμα, τα δόντια, και τις συνηθισμένες διατροφικές συμπεριφορές ενσωματώθηκαν με ασφάλεια. Χωρίς σιτάρι και κοτόπουλο, διασφαλίσαμε την αποφυγή αλλεργιών.

Ανασκευάζοντας τη συνήθεια με προσοχή, κρατήσαμε το μυαλό ανοιχτό σε αλλαγές. Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και οι επιλογές από CricksyDog, μας βοήθησαν σε κάθε βήμα. Τελικά, ο σκύλος μας κατάφερε να απολαύσει το φαγητό του και εμείς βρήκαμε μια λύση που διαρκεί.

FAQ

Γιατί ο σκύλος μας μύρισε την τροφή με αρνί και έφυγε; Είναι αλλεργία ή απλή γευστική άρνηση;

Συνήθως, δεν πρόκειται για αλλεργία αλλά για τη γεύση ή το άρωμα. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα όπως κνησμός, ερυθρότητα στα αυτιά, διάρροια ή έντονα αέρια, τότε μιλάμε για γευστική άρνηση. Για να βεβαιωθούμε, κάναμε έλεγχο δέρματος/αυτιών και παρακολουθήσαμε την όρεξη, τα κόπρανα και την ενέργεια του σκύλου.

Πόσο πρέπει να κρατήσει η μετάβαση σε νέα πρωτεΐνη όπως σολομός, κουνέλι ή πρωτεΐνη εντόμων;

Αλλάζουμε την τροφή εντός 10–14 ημερών, αυξάνοντας σταδιακά τη νέα πρωτεΐνη (90/10 → 75/25 → 50/50 → 25/75 → 100%). Για ευαίσθητα στομάχια, μπορεί να χρειαστεί πιο αργή μετάβαση. Χρησιμοποιούμε μία νέα πρωτεΐνη κάθε φορά, αποφεύγοντας πολλαπλά νέα συστατικά.

Ποιες ενδείξεις δείχνουν δυσανεξία στην τροφή με αρνί;

Σημάδια σαν επίμονη διάρροια, αύξηση αερίων, ροζ ή κόκκινα αυτιά, φαγούρα στις πατούσες, δακρύρροια ή εξανθήματα. Αν αυτά εμφανιστούν, σταματάμε την τροφή, γυρίζουμε σε προηγούμενη οκ και μιλάμε με κτηνίατρο.

Πώς βελτιώνουμε την ευγευσία χωρίς να «χαλάμε» το μπολ;

Μπορούμε να ζεσταίνουμε λίγο την τροφή ή να προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ένα μείγμα με 10–20% υγρή τροφή βελτιώνει το άρωμα και την υφή. Αποφεύγουμε τα αλμυρά ή καπνιστά. Λίγη σάλτσα Mr. Easy vegan dressing μπορεί να ομορφύνει το πιάτο χωρίς υπερβολές.

Γιατί επιλέξαμε συνταγές χωρίς σιτάρι και χωρίς κοτόπουλο;

Σιτάρι και κοτόπουλο προκαλούν συχνά δυσανεξίες σε πολλούς σκύλους. Με καθαρές συνθέσεις και ισορροπημένα Ω-3/Ω-6 αποκτήσαμε καλύτερα κόπρανα, όρεξη και γυαλιστερό τρίχωμα.

Ποια προϊόντα της CricksyDog μας βοήθησαν στην πράξη;

Χρησιμοποιήσαμε Chucky για κουτάβια, Juliet για μικρόσωμους και Ted για μεγαλύτερους σκύλους. Δοκιμάσαμε αρνί, σολομό, κουνέλι, πρωτεΐνη εντόμων και βοδινό. Η υγρή τροφή Ely χρησιμοποιήθηκε για ανάμειξη. Σαν επιβράβευση δώσαμε MeatLover 100% κρέας. Τα Twinky βιταμίνες για υποστήριξη. Σαμπουάν Chloé και βάλσαμο για μύτη & πατούσες για περιποίηση. Για topping και στοματική υγιεινή χρησιμοποιήσαμε Mr. Easy και Denty vegan dental sticks.

Πώς συνδυάζουμε ξηρά, υγρή και λιχουδιές χωρίς να ξεφεύγουμε θερμιδικά;

Κυριαρχείται με 90–95% πλήρη τροφή και το υπόλοιπο 5–10% είναι λιχουδιές/toppers. Χρησιμοποιούμε Ted σολομός ή κουνέλι και υγρή τροφή Ely για άρωμα. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Λιχουδιές MeatLover μόνο εκτός γευμάτων και στην ίδια πρωτεΐνη με τη βάση.

Τι κάνουμε αν ο σκύλος έχει ευαίσθητο στομάχι στη μετάβαση;

Δίνουμε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Επιμηκύνουμε τη μετάβαση στις 14 ημέρες. Εξασφαλίζουμε επαρκή ενυδάτωση και χρησιμοποιούμε προβιοτικά/πρεβιοτικά. Αν παρουσιαστούν διάρροια ή μετεωρισμός, επιστρέφουμε ένα στάδιο πίσω και προσαρμόζουμε την ποσότητα.

Ποια λάθη μας σαμποτάρουν την αποδοχή της τροφής;

Προκαλούν πρόβλημα οι απότομες αλλαγές, τα πολλά toppings, λιχουδιές εκτός λίστας, πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, η ελεύθερη σίτιση, κρυφά συστατικά στις ετικέτες και παλιές τροφές. Λύση: σταθερό διατροφικό πρόγραμμα, καθαρά συστατικά, αεροστεγές δοχείο και πειθαρχία.

Πώς μετράμε αντικειμενικά την πρόοδο;

Ελέγχουμε την όρεξη, την ποιότητα των κοπράνων, τα αέρια, την ενέργεια και το γυαλιστερό τρίχωμα. Κοιτάζουμε το BCS 4–5/9, βάρος κάθε δυο εβδομάδες και την αντοχή του στο παιχνίδι. Με σολομό και κουνέλι, το τρίχωμα και η διάθεση βελτιώνονται γρήγορα.

Πώς ξεκινάμε σωστά έναν αποκλεισμό πρωτεΐνης αν υποψιαζόμαστε δυσανεξία;

Επιλέξτε μια μονοπρωτεϊνική τροφή που ο σκύλος δεν έχει φάει πριν για 6–8 εβδομάδες. Αποφεύγετε άλλες πρωτεΐνες και λιχουδιές. Κρατήστε ημερολόγιο συμπτωμάτων και συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπολ αργής σίτισης ή παιχνίδια puzzle για καλύτερη αποδοχή;

Ναι. Slow feeders και puzzle παιχνίδια βοηθάνε στην καλύτερη απορρόφηση και μειώνουν το στρες. Συμβάλλουν σε σταθερά ωράρια, ήρεμο περιβάλλον και παρέχουν 15–20 λεπτά πρόσβαση στο μπολ.

Πώς ελέγχουμε την ποιότητα και φρεσκάδα της τροφής;

Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης και προτιμάμε φρέσκιες παρτίδες. Αποθηκεύουμε την τροφή σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Πλένουμε τακτικά τα ανοξείδωτα μπολ και αποφεύγουμε έντονα απορρυπαντικά.

Πότε χρειάζεται να καλέσουμε τον κτηνίατρο;

Εάν παρατηρήσουμε αίμα στα κόπρανα, εμετούς, λήθαργο ή διάρροια για πάνω από 48 ώρες. Σταματάμε τις αλλαγές και ζητάμε οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

Τι πρωτεΐνη να δοκιμάσουμε αν δεν άρεσε το αρνί;

Προτείνουμε σολομό για την αντιφλεγμονώδη δράση και την υγεία δέρματος/τριχώματος. Κουνέλι για ήπια πέψη, πρωτεΐνη εντόμων για ανοχή και βοδινό για γεύση. Δοκιμάζουμε μία επιλογή τη φορά και

[]