Οι υγιείς και ευτυχισμένοι σκύλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, πολλές από τις οποίες είναι προληπτικές με τη σωστή φροντίδα και προσοχή. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου θα εξετάσουμε τις πιο συχνές κυνικές ασθένειες και τις μεθόδους πρόληψής τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως η διατροφή, οι εμβολιασμοί και η σημασία των τακτικών επισκέψεων στον κτηνίατρο.

1) Δερματικά Προβλήματα

Τα δερματικά προβλήματα, όπως αλλεργίες, έκζεμα και μολύνσεις, είναι συχνά στα σκυλιά και μπορούν να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών, των περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων (όπως γύρη, σκόνη ακάρεων) και των ερεθισμών που προκαλούνται από παράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια). Η επιδερμίδα των επηρεαζόμενων σκύλων συχνά είναι κόκκινη, φαγούρα και φλεγμονώδης, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Το κλειδί για την πρόληψη και τη θεραπεία είναι η ταυτοποίηση και η αντιμετώπιση της αιτίας, που μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές δίαιτες, δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς αλλεργιογόνα και τακτικές αντιπαρασιτικές θεραπείες. Η κατάλληλη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε σκύλους με ευαίσθητο δέρμα και να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος. Ωστόσο, αν τα παράσιτα είναι η αιτία του δερματικού ερεθισμού, η συχνή λούση και η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητες. Με το σαμπουάν Chloé μας, μπορείτε να λούζετε τακτικά τον σκύλο σας μέχρι την κατάλληλη αναγέννηση του δέρματος.

2) Προβλήματα πέψης

Τα προβλήματα πέψης είναι ευρέως διαδεδομένα στα σκυλιά και μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συνδέονται με τη διατροφή, τις τροφικές αλλεργίες ή τις δυσανεξίες, καθώς και με την ανισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Το κλειδί για τη διατήρηση της κατάλληλης υγείας της πέψης είναι μια διατροφή που είναι ισορροπημένη, περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ελαχιστοποιεί τα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες. Οι τροφές που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για αυτές τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, όπως οι υποαλλεργικές προτάσεις της CricksyDog, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, να μειώσουν τον κίνδυνο διάρροιας και άλλων πεπτικών διαταραχών, και να βελτιώσουν τη γενική ευεξία. Είναι σκόπιμο να διατηρείτε πάντα στο σπίτι προβιοτικά και Bolus Adstringens. Έτσι, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, θα είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.

 

3) Παρασιτικές Λοιμώξεις

Οι παρασιτικές λοιμώξεις, όπως από ψύλλους, τσιμπούρια και κουνούπια, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά υγειονομικά προβλήματα στα σκυλιά. Αυτοί οι παράσιτοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως η νόσος του Lyme, η ηρλιχίωση και η καρδιοφιλαρίωση. Το κλειδί για την πρόληψη είναι η τακτική και κατάλληλη αντιπαρασιτική θεραπεία, όπως η χρήση σταγόνων spot-on, μασώμενων δισκίων ή περιλαίμιων, καθώς και η τακτική καθαριότητα και θεραπεία του περιβάλλοντος, όπως τα κρεβάτια των σκύλων και οι χώροι παιχνιδιού τους. Τα μέτρα αυτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης και να προστατεύσουν την υγεία των αγαπημένων μας. Δυστυχώς, πλέον δεν υπάρχουν πραγματικά κρύοι χειμώνες, επομένως είναι απαραίτητο να προστατευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τα τσιμπούρια και τα κουνούπια.

 

4) Διροφιλαρίωση

Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε γι’ αυτό. Και ακόμη πιο ουσιαστικό, να λαμβάνουν οι προσβεβλημένοι σκύλοι την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν. Η διροφιλαρίωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από το παράσιτο Dirofilaria immitis και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Κατά το δάγκωμα του μολυσμένου κουνουπιού, οι λάρβες του παρασίτου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος του σκύλου, όπου αναπτύσσονται και τελικά μεταναστεύουν στην καρδιά και τις πνευμονικές αρτηρίες, όπου γίνονται ενήλικα σκουλήκια. Αν ανιχνευθεί σε ένα πρώιμο στάδιο, η πλήρης ίαση είναι ρεαλιστική. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η θεραπεία με φάρμακα με την αργή μέθοδο για τον μολυσμένο σκύλο. Αν έχουν ήδη αναπτυχθεί ενήλικα σκουλήκια, αυτό συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα που υποδηλώνουν ανεπάρκεια της καρδιάς και των πνευμόνων, όπως ο βήχας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε περισσότερο στην πρόληψη. Για την πρόληψη της διροφιλαρίωσης, είναι σημαντική η προστασία από τα κουνούπια και η τακτική εφαρμογή των θεραπειών πρόληψης της διροφιλαρίωσης που συνταγογραφούνται από τον κτηνίατρο. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης του παρασίτου και της εμφάνισης σοβαρών υγειονομικών προβλημάτων.

 

5) Βρογχίτιδα Κυψελών

Η βρογχίτιδα κυψελών είναι μια λοίμωξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των σκύλων, ιδίως σε συνωστισμένα περιβάλλοντα όπως τα πάρκα σκύλων και τα κυνοκομεία. Μπορεί να προκληθεί από αναπνευστικούς ιούς και βακτήρια και μεταδίδεται εύκολα μέσω του σάλιου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρό, γαυγίζοντα βήχα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή εμετό. Υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο που χορηγείται μέσω της μύτης για την προστασία από αυτήν την κατάσταση.

 

Λύσεις

Το πιο σημαντικό είναι να επιδιώκουμε την πρόληψη σε κάθε πεδίο. Αυτό περιλαμβάνει τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, την προστασία από παράσιτα και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τη σωστή διατροφή.

 

1) Τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι

Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι επιτρέπουν την πρώιμη διάγνωση και την άμεση θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες ίασης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα εμβόλια ρουτίνας, τις αντιπαρασιτικές θεραπείες και τις προληπτικές εξετάσεις. Σε νεαρή ηλικία, είναι συνήθως συνιστώμενο να γίνεται μια γενική εξέταση μια φορά τον χρόνο. Ενώ σε πιο ώριμη ηλικία, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, αλλά κατά προτίμηση συχνότερα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα.

 

2) Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των σκύλων, προλαμβάνοντας πολλές σοβαρές και συχνά θανατηφόρες ασθένειες. Μεταξύ των υποχρεωτικών εμβολιασμών περιλαμβάνεται το εμβόλιο κατά της λύσσας, το οποίο προστατεύει όχι μόνο την υγεία του σκύλου αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αυτό πρέπει να δίνεται στον σκύλο ετησίως. Επίσης, υποχρεωτικός είναι ο ετήσιος λεγόμενος συνδυαστικός εμβολιασμός, ο οποίος παρέχει προστασία ενάντια σε πολλές ασθένειες. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο παρβοϊός, η κυνάγρα, η ηπατίτιδα, η παραϊνφλουέντζα και η λεπτοσπίρωση. Αυτοί οι εμβολιασμοί βοηθούν στην πρόληψη των περισσότερων ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους σκύλους. Υπάρχουν επίσης έντονα συνιστώμενοι εμβολιασμοί. Αν ο σκύλος σας περνά πολύ χρόνο σε κοινότητες σκύλων, σε πάρκα ή σε πανσιόν, είναι σκόπιμο να σκεφτείτε την προστασία κατά της βρογχίτιδας κυψελών. Οι κτηνίατροι μπορούν να προτείνουν ένα ατομικό σχέδιο εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τον σκύλο.

 

3) Διατροφή

Η κατάλληλη διατροφή είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της υγείας των σκύλων. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που περιλαμβάνει τα απαραίτητα βιταμίνες και μέταλλα, είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών. Τα προϊόντα CricksyDog, για παράδειγμα, αναπτύχθηκαν ειδικά για να υποστηρίζουν την υγεία και την ευεξία των αγαπημένων μας.

 

Συνοπτικά

Για την πρόληψη των πιο συνηθισμένων ασθενειών των σκύλων, είναι σημαντική η συνειδητή φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει την κατάλληλη διατροφή, τους τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, τις αποτελεσματικές αντιπαρασιτικές στρατηγικές και ένα πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα. Με τις προαναφερθείσες μεθόδους πρόληψης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα σκυλιά μας θα έχουν μια μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές