Ψάχνετε τρόπους για να κρατήσετε το σκυλί σας απασχολημένο; Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε περισσότερη διανοητική διέγερση στη ρουτίνα τους.

Αντί να προσθέσετε περισσότερη σωματική άσκηση στην ρουτίνα του σκύλου σας, προσθέστε μερικά παιχνίδια που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό του. Η ψυχική διέγερση χαρίζει στις ζωές των σκυλιών μας νόημα. Επίσης, αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν την πλήξη και τις πιθανότητες τα σκυλιά μας να αναπτύξουν συμπεριφορικά προβλήματα όπως, υπερβολικό γαύγισμα ή δάγκωμα.

Αν ψάχνετε για μερικές ιδέες προπόνησης του εγκεφάλου του σκύλου σας, εδώ θα βρείτε 10 τρόπους να χαρίσετε περισσότερη ψυχική διέγερση.

1. Κάντε το Σκυλί σας να Εργαστεί για το Φαγητό του

Τα σκυλιά μας διαθέτουν πολύ εύκολα την τροφή τους. Οι περισσότεροι από εμάς απλώς βάζουμε την τροφή στο μπολ τους και την αφήνουμε μπροστά τους. Φυσικά, δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό αλλά, απέχει πολύ από τις φυσιολογική του τάση να κυνηγάει. Έτσι, εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη πνευματική διέγερση στην καθημερινότητα του σκύλου σας, ξεκινήστε με την αλλαγή της ρουτίνας της διατροφής τους. Αντί να απλά του αφήνετε την τροφή του μερικές φορές την ημέρα, μπορείτε να παίξετε κάποιο διασκεδαστικό παιχνίδι με το σκυλί σας.

Η αγαπημένη μου μέθοδος διανομής τροφής είναι με τα παιχνίδια Kong Wobbler ή Bob-A-Lot. Εσείς τοποθετείτε το γεύμα του σκύλου σας και εκείνος θα πρέπει να παίξει μαζί του για να βγει η τροφή. Και ναι, μπορεί να είναι λίγο θορυβώδες αλλά, αξίζει τον κόπο όταν θα δείτε την ικανοποίηση στο πρόσωπό του.

2. Αφήστε τον Σκύλο σας να Μυρίσει & να Εξερευνήσει στις Βόλτες

Η ώρα της βόλτας είναι η πιο συναρπαστική στιγμή της ημέρας. Μπορείτε να τους δώσετε περισσότερη ψυχική διέγερση, αφήνοντάς τους να μυρίσουν λίγο παραπάνω. Είναι γεγονός ότι το περπάτημα είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση αλλά, για τα σκυλιά είναι επίσης και τρόπος εξερεύνησης. Σίγουρα, θα έχετε περπατήσει τον δρόμο σας άπειρες φορές αλλά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καινούριες μυρωδιές.

Και αν δεν νιώθετε άνετα να αφήνετε το σκυλί σας να σας οδηγεί εκείνο στους περιπάτους σας, μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες περιοχές ή στιγμές που θα μπορεί να μυρίζει ελεύθερα. Απλώς διδάξτε στο σκυλί σας την εντολή «Πήγαινε μύρισε» και αφήστε τον να εξερευνήσει για λίγο γύρω του. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο κουρασμένος θα γυρίσει από μια βόλτα που περιλαμβάνει εξερεύνηση.

3. Αγοράστε ένα Πάζλ για Σκύλους

Τα παιχνίδια παζλ είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος για να κρατήσετε το σκυλί σας απασχολημένο και χαρούμενο. Τα διαδραστικά παιχνίδια όπως τα παζλ, βοηθούν το σκυλί σας να συγκεντρώνετε καλύτερα και κερδίζει αρκετή ψυχική διέγερση. Δεκαπέντε λεπτά περισσότερου παιχνιδιού την ημέρα, θα κάνει τεράστια διαφορά στο σκυλάκι σας. Εξασκεί την συγκέντρωση του και δίνει επιπλέον νόημα στην ημερά του. Ακόμα, βοηθάει στην μείωση προβληματικών συμπεριφορών.

Τα παιχνίδια παζλ είναι εξαιρετικά διότι, χαρίζουν στο σκυλί σας την ευκαιρία να βελτιώσει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, τα διαδραστικά παιχνίδια βοηθούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και της πνευματικής κούρασης.

Λάβετε υπόψη ότι δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά τα παζλ. Η σκυλίτσα μου για παράδειγμα, προτιμά ένα παγωμένο Kong γεμάτο με λιχουδιές, παρά να ξαπλώνει κάτω και να λύνει παζλ. Ένα παγωμένο Kong τον κρατάει απασχολημένο για πάνω από 30 λεπτά, ενώ, ένα παζλ διαρκεί 2 λεπτά. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αν τον ενδιαφέρουν τα παζλ, πάρτε ένα ταψί με φόρμες κέικ και τοποθετήστε πάνω μπάλες του τένις και περιμένετε την αντίδρασή του.

4. Διδάξτε στο Σκυλί σας Νέα Κόλπα

Πόσα κόλπα γνωρίζει το σκυλί σας; Είναι άριστοι στις εντολές μείνε, έλα εδώ και ξάπλωσε; Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να του διδάξετε. Με την εκπαίδευση κόλπων πάντα θα υπάρχουν νέα κόλπα που μπορεί να διδαχθεί.

Η εκμάθηση καινούριων κόλπων ή εντολών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για πνευματική διέγερση και βοηθά τα ντροπαλά ή φοβισμένα σκυλιά. Όλη αυτή η εκπαίδευση βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του και στο δεσμό μεταξύ σκυλιού και ιδιοκτήτη. Ακόμα, βοηθάει στην εστίαση και στον αυτοέλεγχο (τρόπους).

5. Παίξτε Μερικά Παιχνίδια Όσφρησης

Μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι τα παιχνίδια όσφρησης. Το να χρησιμοποιεί πιο συχνά την όσφρησή του, τον βοηθά να ακονίζει τις φυσικές του ικανότητες. Επίσης, αυτή η αναζήτηση παρέχει στο σκυλί σας πνευματική διέγερση στην καθημερινότητα του.

Το αγαπημένο μας παιχνίδι είναι το «Πήγαινε βρες το». Θα κόψω ένα καρότο σε δύο ή μικρότερα κομμάτια και θα το κρύψω μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λιχουδιά σας αρέσει αλλά, για αρχή καλό θα ήταν μέχρι να εξοικειωθεί με το παιχνίδι, να χρησιμοποιήσετε κάτι με έντονη μυρωδιά.

Καθώς βρίσκετε το σκυλί σας στη θέση «Μείνε», κρύψτε μερικές λιχουδιές γύρω στο σπίτι. Εάν δεν έχετε ξανά δοκιμάσει τέτοιου είδους παιχνίδια μπορείτε να ξεκινήσετε με εύκολα σημεία. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να τον ενθαρρύνετε, όταν τα βρίσκει. Κρατήστε το παιχνίδι διασκεδαστικό, επαινώντας τα με χάδια. Αφού καταλάβουν το παιχνίδι, μπορείτε να το δυσκολέψετε τοποθετώντας τις λιχουδιές σε πιο δύσβατα σημεία, ενθαρρύνετε τον να χρησιμοποιεί την οσμή του περισσότερο από την όρασή του.

6. Διδάξτε στο Σκύλο σας τα Ονόματα των Παιχνιδιών του

Το σκυλί σας γνωρίζει τα ονόματα των παιχνιδιών του; Ο σκύλος μου λατρεύει το παιχνίδι «Πήγαινε βρες το», είτε με παιχνίδια είτε με λιχουδιές. Προσωπικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ λιχουδιές, αλλά άμα καταναλώνει το σκυλί πολλές φορές μέσα στην ημέρα, μπορεί να αποκτήσει περιττό βάρος. Έτσι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε παιχνίδια. Άρχισα, να χρησιμοποιώ αυτό το παιχνίδι μετά από μερικά βίντεο της Chaser, ένα Border Collie που γνωρίζει τα ονόματα πάνω από 1.000 παιχνιδιών. Το να αναφέρουμε ότι απλά μας δίνει έμπνευση είναι λίγο υποτιμητικό για εκείνη.

Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας γνωρίζει το όνομα του αντικειμένου που κρύψατε. Εάν ξεκινήσατε με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μόνο αυτό για λίγο καιρό (π.χ. χρησιμοποιείτε το «Ροζ αρκούδι». Θα τοποθετήσετε το ροζ αρκούδι στο πάτωμα και θα του πείτε «ροζ αρκούδι». Μόλις σας το φέρει επαινέστε τον υπερβολικά.

Τώρα μόλις επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές ακόμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Απλώς φροντίστε ότι έχει κατανοήσει τους κανόνες του παιχνιδιού και συγκεκριμένα το «ροζ αρκούδι» για να μπορέσετε να του μάθετε το επόμενο. Έτσι, όταν μάθει τα ονόματα των παιχνιδιών του, θα χρειάζεται μόνο να πείτε «βρες το ροζ αρκούδι» ή «βρες το κίτρινο πουλί».

 

7. Παίξτε Παιχνίδια με Σχήματα

Αν δεν έχετε ακουστά τα 101 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα κουτί, έχετε χάσει μερικές καλές ευκαιρίες εκπαίδευσης. Η βάση στα παιχνίδια με σχήματα είναι να το ενθαρρύνεται να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Δίνοντας στο σκυλί σας την ευκαιρία να πάρει τις δικές του αποφάσεις, του αυξάνετε την πνευματική και σωματική ευελιξία.

Ξεκινήστε με ένα κουτί στο έδαφος και αφήστε τον να εξερευνήσει και να αποφασίσει τι να κάνει. Η διαμόρφωση αυτή μπορεί να γίνει όχι μόνο με ένα κουτί, αλλά με ένα οποιοδήποτε αντικείμενο. Ακολουθεί ένα βοηθητικό βίντεο που εκπαιδεύεται ένας σκύλος να σέρνεται κάτω από ένα αντικείμενο.

8. Δημιουργήστε το Δικό σας Μάθημα Εμποδίων

Η εκμάθηση του σκύλου σας πώς να περάσει μια σειρά εμποδίων είναι μια καλή πνευματική προπόνηση γι αυτά. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, μην ανησυχείτε μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας ή απλά αυτοσχεδιάστε με αντικείμενα του σπιτιού σας.

Δεν είμαι αρκετά καλός με τις κατασκευές για να δημιουργήσω σειρά εμποδίων μόνος μου, έτσι επέλεξα την λύση των υπαρχουσών αντικειμένων. Χρησιμοποιώ κουβέρτες, μερικά παιχνίδια και μερικούς πορτοκαλί κώνους κινδύνου που προμηθεύτηκα από το τοπικό κατάστημα. Τώρα ο δικός μου εξοπλισμός δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα επαγγελματικά μαθήματα.

Μπορείτε να διδάξετε στο σκυλί σας την εντολή «Πήγαινε στην κουβέρτα σου», «πήδα πάνω από τη σκούπα», ή «πέρασε ανάμεσα από τους κώνους». Γενικά, χρησιμοποιήστε όποιες εντολές σας είναι πιο βολικές. Τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού εμποδίων είναι ότι το σκυλάκι σας κερδίζει μεγάλη ψυχική άσκηση. Δεν τους ζητάτε απλώς να κάνουν ένα πράγμα, αλλά έναν συνδυασμό πραγμάτων.

9. Παίξτε πιο Διαδραστικά Παιχνίδια με το Σκυλί σας

Τα σκυλιά μας λατρεύουν να παίζουν μαζί μας και η συμμετοχή σε διαδραστικά παιχνίδια είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να κρατήσετε το σκυλί σας πνευματικά ενεργό. Το ξέρω, μπορεί να σας φαίνεται πολύ κοινό ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά είναι εύκολο να υποτιμήσουμε πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα σκυλάκια μας.

Το διαδραστικό παιχνίδι σχετίζετε με την αλληλεπίδραση του σκύλους σας με εσάς. Το να παίζετε κρυφτό ή κυνηγητό είναι παραδείγματα διαδραστικών παιχνιδιών και βοηθάνε στο να νιώθει το σκυλί σας περισσότερη ψυχική διέγερση. Επίσης, τέτοιου είδους παιχνίδια σας φέρνουν πιο κοντά. Το δικό μου αγαπημένο παιχνίδι είναι το κυνηγητό διότι, είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση και μαθαίνει στο σκυλί τον αυτοέλεγχο.

10. Παίξτε το Παιχνίδι Shell

Γνωρίζετε πως παίζετε το παιχνίδι Shell; Είναι ένα παιχνίδι που κρύβεις μια λιχουδιά κάτω από 3 ίδια ποτήρια και στη συνέχεια τα ανακατεύεις αφήνοντας τον συμμετέχοντα να επιλέξει το σωστό ποτήρι.

Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να παρατηρεί ο σκύλος σας σε ποιο ποτηράκι θα τοποθετήσετε τη λιχουδιά. Στη συνέχεια, θα τα ανακατέψετε και στο τέλος θα του πείτε «βρες τη λιχουδιά». Το παιχνίδι αυτό δίνει στο σκυλί σας άφθονη πνευματική διέγερση και βοηθάει να αναπτύξει τις δεξιότητες του.

 Όπως και στον άνθρωπο, η πνευματική και η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικές στη ζωή ενός σκύλου. Για να παρέχετε την ενέργεια που χρειάζεται, επιλέξτε μια εξαιρετικής ποιότητας τροφή, για παράδειγμα την Υποαλλεργική αρνίσια Ted ή την Υποαλλεργική μοσχαρίσια ξηρά τροφή Juliet της CricksyDog.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω...

Διαβάστε Περισσότερα
Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές