Το σκυλί σας σέρνει τον πισινό του στο πάτωμα; Οι πιθανότητες να έχει κάποιο πρόβλημα είναι υψηλές αν τον έχετε δει μία ή δύο φορές. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις σύνηθες αιτίες που συμβαίνει αυτό, πως μπορείτε να το αναγνωρίσετε όταν συμβαίνει και πώς να το αποτρέψετε.

Γιατί τα Σκυλιά Τρίβουν τα Οπίσθια τους στο Πάτωμα;

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας σέρνει τα οπίσθια του στο πάτωμα ή στο γρασίδι; Είναι μια αρκετά κοινότυπη συμπεριφορά στα σκυλιά και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Τα σκυλιά σέρνουν τα οπίσθια τους στο πάτωμα λόγω ερεθισμού, μπορεί να προκαλέσει από φλεγμονή μέχρι και λοίμωξη. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για φλεγμονή του πρωκτού στους σκύλους περιλαμβάνουν:

  • Πρόβλημα στους πρωκτικούς αδένες
  • Ταινίες
  • Πρόβλημα υπερβολικών περιττωμάτων
  • Αλλεργίες

Παρόλου που το θέαμα μπορεί να μην είναι ελκυστικό, είναι πολύ σημαντικό να μην τον τιμωρήσετε. Δεν το θέλουν, αλλά νιώθουν πολύ άβολα. Η ανακάλυψη της αιτίας είναι το δύσκολο κομμάτι, αλλά μόλις το βρείτε θα τον ανακουφίσετε από αυτή την ταλαιπωρία.

Τα Προβλήματα του Πρωκτικού Αδένα Μπορούν να Προκαλέσουν Ερεθισμό

Τα προβλήματα των πρωκτικών αδένων (αναφέρονται και ως πρωκτικοί σάκοι) είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα σκυλιά σέρνουν τα οπίσθιά τους στο πάτωμα. Δεν είναι και το πιο ευχάριστο θέμα για να μιλήσουμε αλλά, δυστυχώς τα προβλήματα του πρωκτικού αδένα είναι αρκετά κοινά και επηρεάζουν πολλά κατοικίδια.

Οι πρωκτικοί αδένες είναι ένα ζευγάρι σάκων που βρίσκεται και στις δύο πλευρές του πρωκτού του σκύλου. Οι σάκοι είναι υπενδεδυμένοι με έλαια και ιδρώτα και το υγρό που εκκρίνουν είναι αρκετά έντονο. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που φανερώνουν ό,τι οι πρωκτικοί σάκοι έχουν κάποιο πρόβλημα είναι το σύρσιμο του πρωκτού στο πάτωμα.

Μερικά σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν προβλήματα στους πρωκτικούς αδένες, συνήθως λόγω του παχύτερου υγρού που δυσκολεύεται να βγει προς τα έξω. Αυτό οδηγεί σε μόλυνση των σάκων και που προκαλεί αρκετό πόνο και ερεθισμό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει το σκύλο σας σε χειρουργική επέμβαση.

Εάν υποψιάζεστε ό,τι το σκυλί σας μπορεί να έχει πρόβλημα με τους πρωκτικούς του αδένες θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Πρακτικά μπορείτε να αδειάσετε και μόνοι σας τους αδένες του αλλά, άμα δεν το έχετε ξανακάνει θα πρέπει να σας δείξει ο κτηνίατρός σας τη διαδικασία. Επίσης, θα πρέπει να έχει εξεταστεί, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Οι Ταινίες Προκαλούν Κνησμό στα Οπίσθια του Σκύλου σας

Ένας ακόμη λόγος που τα σκυλιά σέρνουν τα οπίσθιά τους στο έδαφος, μπορεί να είναι οι ταινίες. Οι ταινίες λαμβάνονται από την κατάποση ενός μολυσμένου ξενιστή και συνήθως πρόκειται για ψύλλους.

Ένα από τα συμπτώματα της ταινίας είναι ότι τα σκυλιά σέρνουν τα οπίσθια τους στο πάτωμα, λόγο ερεθισμού που προκαλείται από τμήματα της ταινίας στην περιοχή. Τα σκουλήκια ωριμάζουν στο έντερο του σκύλου σας και τη στιγμή που εξέρχονται από τον πρωκτό του σκύλου σας, του προκαλούν ερεθισμό. Τα τμήματα αυτά είναι μικρά, αλλά με μια προσεχτική ματιά θα μπορέσετε να τα εντοπίσετε (μοιάζουν με μικροσκοπικούς λευκούς ή χρυσούς κόκκους ρυζιού).

Τα τμήματα της ταινίας περνούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνήθως δεν διαγιγνώσκονται στην εξέταση κοπράνων. Εάν εντοπίσετε κάποιο τμήμα του, σε λευκό ή χρυσό χρώμα, θα πρέπει να τα δείξετε στον κτηνίατρό σας για να σας δώσει μια οριστική διάγνωση. – Νοσοκομεία Ζώων VCA

Εάν έχετε υποψία ότι ο σκύλος σας έχει ταινίες συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Μετά τη διάγνωση θα σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία αποπαρασίτωσης.

Η Περίσσια Κοπράνων Μπορεί να Προκαλέσει στο Σκυλί σας Σύρσιμο των Οπισθιών του στο έδαφος

Η περίσσεια κοπράνων που κολλάει στα οπίσθια του σκύλου σας είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα σκυλιά σέρνουν τα οπίσθια τους στο έδαφος. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται και ως Canine Pseudocoprostasis (ή dingleberries), τα κόπρανα κολλάνε ή κρέμονται από το τρίχωμα που περιβάλλει τον πρωκτό του σκύλου σας μπορεί να προκαλέσουν σύρσιμο των οπισθιών του στο πάτωμα.

Σε σκυλιά με μακρύ τρίχωμα μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του είναι η πρόληψη. Εάν το τρίχωμα του στη γύρω περιοχή είναι κομμένο, θα έχει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό. Σε περίπτωση που το αμελήσετε και δεν του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, ο σκύλος σας θα αντιμετωπίζει πρόβλημα κατά την αφόδευση και μπορεί να συμβεί και πλήρης απόφραξη του πρωκτού του.

Οι Αλλεργίες Μπορούν να Προκαλέσουν Ερεθισμό που Μπορεί να Οδηγήσει σε Τρίψιμο των Οπισθίων τους

Το τρίψιμο των οπισθίων στο πάτωμα δεν χρήζει κατάσταση έκτακτης ιατρικής ανάγκης, αλλά είναι μια συμπεριφορά που απαιτεί προσοχή. Όταν συμβαίνει αυτό, ο σκύλος σας έχει ερεθισμό στα οπίσθιά του, έτσι αν δε ανακαλύψετε την αιτία του ερεθισμού ο σκύλος σας θα συνεχίσει αυτή τη συνήθεια, για να ανακουφίσει την ενόχλησή του.

Εάν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που του προκαλεί ερεθισμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Ο εντοπισμός και η διαχείριση αυτού του ζητήματος θα αποτρέψει τον σκύλο σας από την συνήθεια αυτή και θα τον κάνει να αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι ότι η υγεία του σκύλου μας είναι πολύ σημαντική. Τότε γιατί δεν τους δίνετε την πιο υγιεινή και εκλεκτή σκυλοτροφή; Θα θέλαμε να σας προτείνουμε την Υποαλλεργική μοσχαρίσια σκυλοτροφή μας Juliet για την υγεία και την ευτυχία του σκύλου σας. 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Η Τέλεια Χειμερινή Βόλτα με τον Σκύλο: Πώς να Προετοιμαστείτε;

Η Τέλεια Χειμερινή Βόλτα με τον Σκύλο: Πώς να Προετοιμαστείτε;

Ο χειμώνας είναι ένα μαγικό διάστημα για εσάς και τον τετράποδο φίλο σας, αν μόνο προετοιμαστείτε σωστά! Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε τις χειμερινές βόλτες όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες! 1. Ρούχα για Σκύλους: Μόδα και Λειτουργικότητα Μην ξεχνάτε τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο 11χρονος σκύλος μου Puli έχει παλινδρόμηση και είναι αλλεργικός στο κοτόπουλο. Μπορεί να φάει γαλοπούλα;

Ο 11χρονος σκύλος μου Puli έχει παλινδρόμηση και είναι αλλεργικός στο κοτόπουλο. Μπορεί να φάει γαλοπούλα;

Ερωτών: Ο Masni είναι ένας 11χρονος σκύλος Puli που είναι αλλεργικός στο κοτόπουλο. Πάσχει από παλινδρόμηση. Θα ήθελα να μάθω αν μπορεί να φάει γαλοπούλα που προτείνεται σε μορφή σκυλοτροφής. Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρδιακές Παθήσεις στα Σκυλιά: Ένα Σημαντικό Θέμα για Κάθε Ιδιοκτήτη Σκύλου

Καρδιακές Παθήσεις στα Σκυλιά: Ένα Σημαντικό Θέμα για Κάθε Ιδιοκτήτη Σκύλου

Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου ένα πολύ σημαντικό θέμα: τις καρδιακές παθήσεις στα σκυλιά. Όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά μπορούν να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν λόγο ανησυχίας. Αλλά μην ανησυχείς, υπάρχουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
630 κριτικές