Το καλοκαίρι είναι εδώ και δε θα είσαι ο μόνος που νιώθεις τη ζέστη. Έχεις την επιλογή να φορέσεις σορτς και κοντομάνικα μπλουζάκια αλλά, ο σκύλος σας έχει το τριχωτό του παλτό. Θα πρέπει να τον κουρέψω; Χρειάζεται να ανησυχώ μήπως καεί από τον ήλιο; Τι γίνεται με τα κοντότριχα ή τα σκυλιά με διπλό τρίχωμα, θα πρέπει να κουρευτούν και αυτά; Ακολουθεί ένα εύχρηστο διάγραμμα για να αποφασίσετε αν το κούρεμα του σκύλου σας είναι ο καλύτερος τρόπος να μη ζεσταίνεται.

 

Το σκυλί σας έχει κοντή τρίχα;

Παράδειγμα: Labrador Retriever, Pug, Boxer

OXI: Δεν πρέπει να κουρεύετε τον κοντότριχο σκύλο σας. Το τρίχωμά του τον προστατεύει από τον ήλιο. Σκεφτείτε πως μία μπλούζα αντανακλά λίγο από τον ήλιο λίγο πριν χτυπήσει το δέρμα σας. Το κοντό τρίχωμα αντανακλά λίγη από τη ζέστη και τον κρατάει δροσερό. Το κούρεμα αυτών των σκυλιών δε θα μειώσει την ποσότητα των τριχών. Ένα σχολαστικό βούρτσισμα με μία λαστιχένια βούρτσα ή ένα Furminator (μην το παρακάνετε διότι, μπορεί να δημιουργηθούν κενά σε κάποια σημεία!) θα μειώσει την τριχόπτωση και θα προστατεύσει το δέρμα του από τον ήλιο.

 

Ο σκύλος σας έχει μεσαίου μήκους τρίχωμα;

Παράδειγμα: Golden Retriever, Cavalier King Charles Spaniel, Bernese Mountain Dog

ΟΧΙ: Τα σκυλιά με μεσαίου μήκους τρίχωμα συνήθως έχουν κάτι σαν υπόστρωμα. Με το κούρεμα μπορεί να βλάψει αυτό το είδος τρίχας και να μην μεγαλώσουν ξανά, ειδικά σε περιπτώσεις που ο σκύλος σας έχει προβλήματα με την υγεία του. Επιπλέον, το τρίχωμα αντανακλά λίγο από τον ήλιο και έτσι δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα του. Η καλύτερη λύση για το σκυλί σας είναι ένα καλό βούρτσισμα (οι κομμωτές σκύλων γνωρίζουν), με ένα προαιρετικό κόψιμο στην κοιλιά και στα πόδια του. Η αφαίρεση του νεκρού τριχώματος θα βοηθήσει στην αποφυγή θερμοπληξίας χωρίς να καταστρέψει το τρίχωμά του.

 

Ο σκύλος σας έχει χνουδωτό τρίχωμα (χοντρό τρίχωμα);

Παράδειγμα: Pomeranian, Siberian Husky, Newfoundland

ΟΧΙ: Το ξύρισμα των σκύλων με παχύ τρίχωμα μπορεί να καταστρέψει το τρίχωμά του και να μην καταφέρει να μεγαλώσει ποτέ ξανά σωστά. Το εσωτερικό τρίχωμα βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σκύλου σας – ακριβώς όπως ένας μονωμένος θερμός, μπορεί να κρατήσει το περιεχόμενο είτε ζεστό είτε κρύο. Σε περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε το περισσότερο τρίχωμά του σκεφτείτε, ότι τώρα ο αέρας εμποδίζετε να εισχωρήσει στο δέρμα του και έτσι προλαμβάνει την υπερθέρμανση.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δεν έχει επισκεφτεί το κομμωτήριο εδώ και ένα χρόνο το τρίχωμά του μπορεί να χρειάζεται κούρεμα. Σε περιπτώσεις ζευγαρώματος, το κούρεμα είναι η καλύτερη επιλογή για τον σκύλο σας. Συζητήστε τις επιλογές σας με τον κομμωτή του.

 

Ο σκύλος σας διαθέτει τρίχωμα που συνεχώς θέλει περιποίηση;

Παράδειγμα: Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Poodle

ΝΑΙ ΑΛΛΑ: Τα σκυλιά με αυτόν τον τύπο τριχώματος χρειάζονται τακτική περιποίηση ούτως ή άλλως. Επίσης, ένα καλοκαιρινό κούρεμα μπορεί να είναι ένα πολύ καλός τρόπος για να διατηρούνται δροσερά. Ωστόσο, χρειάζεται να αφήνεται λίγη τρίχα ώστε να προστατεύεται το δέρμα από τον ήλιο. Θα πρέπει να αφήνετε τουλάχιστον ⅛ ”τρίχας σε σκούρα σκυλιά και ¼” σε ανοιχτόχρωμα σκυλιά για να προστατεύσετε το δέρμα τους.

ΑΚΟΜΑ: Μην νιώθετε ότι ΠΡΕΠΕΙ να κουρέψετε το σκυλί σας το καλοκαίρι. Εάν το σκυλί σας μένει συχνά μέσα τότε ένα τακτικό βούρτσισμα είναι αρκετό.

Είτε αποφασίσετε να κουρέψετε το σκυλί σας το καλοκαίρι είτε όχι, θα πρέπει να του παρέχετε σκιά και νερό όταν είναι έξω. Επίσης, να αποφεύγετε την έντονη άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Εάν είναι κουρεμένος κοντά στο δέρμα, ένα αντηλιακό μωρού θα βοηθήσει την πρόληψη ηλιακών εγκαυμάτων.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

Πόση ώρα θα πρέπει να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας κάθε μέρα; Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις μεταβλητές – την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του σκύλου, την εξωτερική θερμοκρασία και φυσικά τη ράτσα του.   5 Ράτσες Σκύλων που Χρειάζονται 2 Ώρες Βόλτας...

Διαβάστε Περισσότερα
5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

Τα σκυλιά έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μας ξέρουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας και η επιστήμη υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Η παραμικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης τους ειδοποιεί...

Διαβάστε Περισσότερα
Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

Η ωκυτοκίνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης». Είναι υπεύθυνη στο μας βοηθά να νιώθουμε θαλπωρή μεταξύ μας και προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Πλημμυρίζει τα συστήματα των νέων μητέρων όταν κρατούν τα νεογέννητα μωρά τους. Όταν τα ζευγάρια εκδηλώνουν...

Διαβάστε Περισσότερα