Στην πραγματικότητα κανείς δε ξέρει πότε ο σκύλος έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ήταν μια μακροχρόνια διαδικασία προσέγγισης από την εποχή των παγετώνων μέχρι τις σημερινές επιδείξεις μόδας σκύλων.

Όλα ξεκίνησαν από το λύκο. Πριν από περίπου 12.000 με 14.000 χρόνια, πιθανώς λόγω της κλιματικής αλλαγής ο άνθρωπος και ο σκύλος άρχισαν να πλησιάζουν πιο κοντά.

 

Από τους λύκους

Ίσως οι λύκοι, στην προσπάθεια τους να βρούνε πηγές κρέατος, προσελκύσθηκαν από τα απορρίμματα των κοντινών στρατοπέδων. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ξεκίνησε, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα κουτάβια τους εκπαιδεύτηκαν για πρώτη φορά από άνθρωπο.

Αυτή είναι η αρχή της μετάβασης από την άγρια φύση προς την εξημέρωση. Έτσι, τα σκυλιά όπως τα γνωρίζουμε σήμερα είναι απόγονοι εκείνων των ζώων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σκυλιά αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερο σεβασμό και στοργή από την τότε εποχή. Ένας τάφος από τα τέλη της παλαιολιθικής εποχής, στο βόρειο Ισραήλ, αποκάλυψε μια συγκινητική σκηνή. Ένας άντρας θαμμένος μαζί με τον σκύλο του, με το χέρι του άνδρα να ακουμπά τον ώμο του ζώου, υποδηλώνοντας τον ισχυρό δεσμό μεταξύ τους.

Όσον αφορά την ιδιοκτησία κατοικίδιων η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται να ήταν οι ευγενείς τάξεις. Τοιχογραφίες από την Αρχαία Αίγυπτο απεικόνιζαν τους Φαραώ να κρατούν ζώα συντροφιάς. Στην Ελληνική και στην Ρωμαϊκή αριστοκρατία είχαν υπό την ευθύνη τους κατοικίδια. Ακόμα, τα σκυλιά που ανήκαν στους Κινέζους αριστοκράτες διέθεταν γυναίκες τροφούς, όπου θήλαζαν τα κουτάβια και αργότερα, κατά την ενηλικίωση τους, αντικαταστούσαν τις τροφούς με εξειδικευμένους υπηρέτες.

 

Η έννοια του κατοικιδίου δεν ήταν γενικά αποδεκτή στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα

Στην Ευρώπη, τα σκυλιά δεν ήταν πολύ τυχερά μέχρι τον 13ο με 15ο αιώνα, όταν η απόκτηση κατοικίδιου ήταν δημοφιλής μόνο μεταξύ των αριστοκρατών και των ανώτερων κληρικών. Οι κυρίες της ευγενής τάξης κρατούσαν μικρά σκυλιά, ενώ, οι άντρες προτιμούσαν ζώα που θεωρούσαν πιο χρήσιμα, όπως τα κυνηγόσκυλα.

Η απόκτηση κατοικίδιου δεν ήταν αποδεκτή στην Ευρώπη μέχρι και το τέλος του 17ου αιώνα. Με τις μεσαίες τάξεις να αγκαλιάζουν σκύλους τον 18ο αιώνα πια. Για αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι Βικτωριανοί που καθιέρωσαν αυτή την παράδοση καθώς και πολλές ράτσες που αγαπάμε ακόμα κα σήμερα. Το Kennel club ιδρύθηκε το 1873, ενώ η ίδια η Βασίλισσα Βικτώρια εισήγαγε έξι Pomeranians στο πρώτο Crufts Show για σκύλους το 1891.

 

Οι σκύλοι σήμερα

Σήμερα, ενώ μερικά σκυλιά χρησιμοποιούνται ως στολίδια (σκεφτείτε το chihuahua της Paris Hilton) ή τα σκυλιά βοηθούς (για παράδειγμα σκύλοι-οδηγοί), τα περισσότερα είναι πολύ σημαντικοί σύντροφοι. Είναι γνωστό ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να επιφέρει απολαυστικές βόλτες και ζεστές αγκαλιές, αλλά μπορεί να έχει και θετικά, θεραπευτικά αποτελέσματα στην σωματική και στη ψυχική υγεία.

Για πολλούς, τα σκυλιά είναι πραγματικά μέλη της οικογένειας, οπότε είναι καιρός να απολαύσουν τη ζωή και τις πολυτέλειες που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα.

Εάν θεωρείτε το σκυλάκι σας μέλος της οικογένειάς σας, δώστε του/της την καλύτερη σκυλοτροφή που θα μπορούσατε. Η πρότασή μας για εσάς είναι η Υποαλλεργική αρνίσια τροφή Ted ή η μοσχαρίσια ξηρά τροφή Juliet για την ευχαρίστηση και την υγεία του σκύλου σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές