Στην πραγματικότητα κανείς δε ξέρει πότε ο σκύλος έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ήταν μια μακροχρόνια διαδικασία προσέγγισης από την εποχή των παγετώνων μέχρι τις σημερινές επιδείξεις μόδας σκύλων.

Όλα ξεκίνησαν από το λύκο. Πριν από περίπου 12.000 με 14.000 χρόνια, πιθανώς λόγω της κλιματικής αλλαγής ο άνθρωπος και ο σκύλος άρχισαν να πλησιάζουν πιο κοντά.

 

Από τους λύκους

Ίσως οι λύκοι, στην προσπάθεια τους να βρούνε πηγές κρέατος, προσελκύσθηκαν από τα απορρίμματα των κοντινών στρατοπέδων. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ξεκίνησε, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα κουτάβια τους εκπαιδεύτηκαν για πρώτη φορά από άνθρωπο.

Αυτή είναι η αρχή της μετάβασης από την άγρια φύση προς την εξημέρωση. Έτσι, τα σκυλιά όπως τα γνωρίζουμε σήμερα είναι απόγονοι εκείνων των ζώων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σκυλιά αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερο σεβασμό και στοργή από την τότε εποχή. Ένας τάφος από τα τέλη της παλαιολιθικής εποχής, στο βόρειο Ισραήλ, αποκάλυψε μια συγκινητική σκηνή. Ένας άντρας θαμμένος μαζί με τον σκύλο του, με το χέρι του άνδρα να ακουμπά τον ώμο του ζώου, υποδηλώνοντας τον ισχυρό δεσμό μεταξύ τους.

Όσον αφορά την ιδιοκτησία κατοικίδιων η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται να ήταν οι ευγενείς τάξεις. Τοιχογραφίες από την Αρχαία Αίγυπτο απεικόνιζαν τους Φαραώ να κρατούν ζώα συντροφιάς. Στην Ελληνική και στην Ρωμαϊκή αριστοκρατία είχαν υπό την ευθύνη τους κατοικίδια. Ακόμα, τα σκυλιά που ανήκαν στους Κινέζους αριστοκράτες διέθεταν γυναίκες τροφούς, όπου θήλαζαν τα κουτάβια και αργότερα, κατά την ενηλικίωση τους, αντικαταστούσαν τις τροφούς με εξειδικευμένους υπηρέτες.

 

Η έννοια του κατοικιδίου δεν ήταν γενικά αποδεκτή στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα

Στην Ευρώπη, τα σκυλιά δεν ήταν πολύ τυχερά μέχρι τον 13ο με 15ο αιώνα, όταν η απόκτηση κατοικίδιου ήταν δημοφιλής μόνο μεταξύ των αριστοκρατών και των ανώτερων κληρικών. Οι κυρίες της ευγενής τάξης κρατούσαν μικρά σκυλιά, ενώ, οι άντρες προτιμούσαν ζώα που θεωρούσαν πιο χρήσιμα, όπως τα κυνηγόσκυλα.

Η απόκτηση κατοικίδιου δεν ήταν αποδεκτή στην Ευρώπη μέχρι και το τέλος του 17ου αιώνα. Με τις μεσαίες τάξεις να αγκαλιάζουν σκύλους τον 18ο αιώνα πια. Για αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι Βικτωριανοί που καθιέρωσαν αυτή την παράδοση καθώς και πολλές ράτσες που αγαπάμε ακόμα κα σήμερα. Το Kennel club ιδρύθηκε το 1873, ενώ η ίδια η Βασίλισσα Βικτώρια εισήγαγε έξι Pomeranians στο πρώτο Crufts Show για σκύλους το 1891.

 

Οι σκύλοι σήμερα

Σήμερα, ενώ μερικά σκυλιά χρησιμοποιούνται ως στολίδια (σκεφτείτε το chihuahua της Paris Hilton) ή τα σκυλιά βοηθούς (για παράδειγμα σκύλοι-οδηγοί), τα περισσότερα είναι πολύ σημαντικοί σύντροφοι. Είναι γνωστό ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να επιφέρει απολαυστικές βόλτες και ζεστές αγκαλιές, αλλά μπορεί να έχει και θετικά, θεραπευτικά αποτελέσματα στην σωματική και στη ψυχική υγεία.

Για πολλούς, τα σκυλιά είναι πραγματικά μέλη της οικογένειας, οπότε είναι καιρός να απολαύσουν τη ζωή και τις πολυτέλειες που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα.

Εάν θεωρείτε το σκυλάκι σας μέλος της οικογένειάς σας, δώστε του/της την καλύτερη σκυλοτροφή που θα μπορούσατε. Η πρότασή μας για εσάς είναι η Υποαλλεργική αρνίσια τροφή Ted ή η μοσχαρίσια ξηρά τροφή Juliet για την ευχαρίστηση και την υγεία του σκύλου σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

Βόλτα με το σκύλο- δύο φορές την ημέρα- είναι συνήθως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας μου. Λατρεύω τον ήρεμο χρόνο που περνώ με το σκυλί μου και την άσκηση που μας προσφέρει.   6 Λόγοι να Βγάζετε Βόλτα το Σκύλο σας Τακτικά, όχι μόνο τον Ιανουάριο Ο Ιανουάριος είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Ακόμα και τους πιο παγωμένους μήνες του χειμώνα, ο αγαπημένος σκυλάκος θα πρέπει να παραμείνει σωματικά δραστήριος μέσω της τακτικής βόλτας. Άλλωστε οι βόλτες και η περιποίηση τους είναι μεγίστης σημασίας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο τους βοηθάει να παραμείνουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Πως να Βρείτε τον Κατάλληλο Κτηνίατρο για τον Σκύλο Σας

Πως να Βρείτε τον Κατάλληλο Κτηνίατρο για τον Σκύλο Σας

Κάθε σκύλος αξίζει να έχει έναν καλό κτηνίατρο στη ζωή του. Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σας αλλά και τις ανάγκες του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας είναι ο άλλος οικογενειακός σας ιατρός, επομένως θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο. Δείτε...

Διαβάστε Περισσότερα