Με την έλευση της άνοιξης, η φύση αναζωογονείται και ο χρόνος που περνάμε έξω με τον σκύλο μας γίνεται ακόμη πιο ευχάριστος. Ωστόσο, αυτή η περίοδος κρύβει επίσης νέες προκλήσεις που μπορεί να απειλήσουν την υγεία και την ασφάλεια του αγαπημένου μας. Σε αυτό το επεκταμένο άρθρο, θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στους κινδύνους στους οποίους πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τους άνοιξιάτικους μήνες.

 

Κρότωνες και άλλοι παράσιτα

Η δραστηριότητα των κροτώνων, των ψύλλων και άλλων παρασίτων αυξάνεται σημαντικά λόγω του ζεσταίνοντος καιρού. Αυτοί οι παράσιτοι δεν προκαλούν μόνο δυσφορία στο αγαπημένο μας, αλλά μπορούν επίσης να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες. Οι κρότωνες ενεργοποιούνται με τις πρώτες ημέρες της άνοιξης και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τα σκυλιά, καθώς μπορούν να μεταδώσουν αρκετές σοβαρές ασθένειες, όπως η νόσος του Lyme ή η αναπλασμόζη. Για την προστασία ενάντια σε αυτούς, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τακτικά απωθητικά και εντομοκτόνα προϊόντα που συνιστώνται από κτηνιάτρους, όπως σταγόνες spot-on, περιλαίμια ή ακόμα και δισκία που χορηγούνται από το στόμα. Μετά τις βόλτες, πρέπει πάντα να ελέγχουμε προσεκτικά το τρίχωμα του αγαπημένου μας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε κρυφές περιοχές, όπως πίσω από τα αυτιά, στο κάτω μέρος του λαιμού και ανάμεσα στα πόδια. Εάν βρούμε κρότωνα, πρέπει να τον αφαιρέσουμε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αφαίρεσης κροτώνων ή μια τσιμπίδα, φροντίζοντας να αφαιρέσουμε επίσης πλήρως το κεφάλι του κρότωνα. Μετά την αφαίρεση, απολυμάνετε την περιοχή. Ο τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των παρασίτων και στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν προϋπαρχουσών ασθενειών.
 

Φυτά δηλητηριώδη

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν γνωρίζουν πόσα επικίνδυνα φυτά υπάρχουν στη φύση. Η άνοιξη είναι η περίοδος ανθοφορίας, επομένως πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στα φυτά με τα οποία έρχεται σε επαφή ο σκύλος μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα φυτά που μπορεί να είναι βλαβερά για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

 

Εδώ είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα δηλητηριώδη φυτά:

  • Κυανόσπορος (Laburnum anagyroides): Έχει όμορφα κίτρινα λουλούδια, αλλά όλα τα μέρη του είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη, ιδιαίτερα τα σπέρματα.
  • Ίφος (Taxus baccata): Όλα τα μέρη είναι δηλητηριώδη, εκτός από το κόκκινο κρέας του καρπού· ακόμη και λίγες βελόνες αν καταποθούν μπορεί να είναι θανατηφόρες.
  • Αζαλέα/Ροδόδενδρο (Rhododendron spp.): Αν καταποθεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και στο νευρικό σύστημα.
  • Τουλίπα (Tulipa spp.): Οι βολβοί περιέχουν τις περισσότερες τοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έμετο, διάρροια και σε σοβαρότερες περιπτώσεις προβλήματα στην αναπνοή.
  • Λαχανικά οικογένειας Allium (π.χ. Λίλιουμ και Κρεμμύδια): Δηλητηριώδη για τους σκύλους, προκαλώντας βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
Να είμαστε πάντα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των βόλτων και να αποφεύγουμε να αφήνουμε τον σκύλο μας να έρχεται σε επαφή με φυτά για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή για αυτόν. Να ενημερωνόμαστε και να διδάσκουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο να αποφεύγει αυτά τα φυτά. Αν υποψιαζόμαστε ότι το κατοικίδιο μας έχει καταναλώσει δηλητηριώδες φυτό, πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως σε κτηνίατρο!
 

Αλλεργικές αντιδράσεις

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν η ανθοφορία των φυτών γεμίζει τον αέρα με γύρη, τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορούν να εμφανιστούν πιο έντονα. Αυτοί οι αλλεργιογόνοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, γδάρσιμο, φτέρνισμα, ή ακόμα και δυσκολίες στην αναπνοή στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη φλεγμονή του δέρματος, το κοκκίνισμα, καθώς και τη συνεχή γλείψιμο ή μάσημα των αυτιών και των πατούσων. Αν παρατηρήσουμε αλλεργικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε το συντομότερο δυνατό σε κτηνίατρο, ο οποίος μπορεί να διαπιστώσει την αιτία της αλλεργίας και να προτείνει μια εξατομικευμένη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιισταμινικών, τη χρήση ειδικών σαμπουάν ή τροποποιήσεις στη διατροφή.
 

Άνοιξιατικός καθαρισμός

Ο άνοιξιατικός καθαρισμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνουμε το σπίτι μας φρέσκο και καθαρό, αλλά πρέπει να προσέχουμε ώστε τα καθαριστικά και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε να μην αποτελούν κίνδυνο για τους σκύλους μας. Πολλά νοικοκυριότικα καθαριστικά μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ενώσεις που μπορούν να ερεθίσουν το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα των σκύλων ή ακόμη και να προκαλέσουν δηλητηρίαση εάν καταποθούν. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, χρησιμοποιήστε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, μη τοξικά, και απομακρύνετε τους σκύλους από το χώρο καθαρισμού, μέχρι η περιοχή να στεγνώσει πλήρως και να γίνει ασφαλής για αυτούς.
 

Μεταβολές στον καιρό

Η άνοιξη φέρνει συνήθως ασταθή καιρικές συνθήκες, έτσι μπορεί να εμφανιστούν απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, καταιγίδες ή δροσερές μέρες. Πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις καιρικές δυσκολίες και να φροντίζουμε να παρέχουμε την κατάλληλη προστασία στο αγαπημένο μας κατοικίδιο κατά τη διάρκεια των εξωτερικών δραστηριοτήτων. Και αν πιαστούμε από τη βροχή; Δείτε το άρθρο μας για προετοιμασία ενάντια στον άστατο άνοιξιατικό καιρό!
 

Ασφάλεια στην παραλία

Αν ο σκύλος μας αγαπά το νερό, κατά τους άνοιξιατικούς μήνες πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλειά του. Η άνοιξιακή λιώση μπορεί να προκαλέσει γρήγορα ρεύματα και ψυχρές θερμοκρασίες νερού, που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Εξασφαλίστε ότι ο σκύλος σας κολυμπάει μόνο σε ασφαλείς τοποθεσίες και υπό κατάλληλη επίβλεψη. Προσέξτε τα ρεύματα και τη θερμοκρασία του νερού, καθώς το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ ή υποθερμία. Διδάξτε το αγαπημένο σας κατοικίδιο πώς να βγαίνει από το νερό και έχετε πάντα μαζί σας σωσίβιο, αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε πιο μακρινά ή βαθύτερα νερά.
 

Κηπουρική

Όταν ασχολούμαστε με κηπουρική, πρέπει να προσέχουμε να μη χρησιμοποιούμε χημικά, λιπάσματα ή φυτοφάρμακα που μπορεί να είναι βλαβερά για τους σκύλους μας. Επιπλέον, να εξασφαλίσουμε ότι στον κήπο μας δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά. Αν το κατοικίδιό μας έχει περιέργεια και του αρέσει να εξερευνά τον κήπο, πρέπει να προσέχουμε να μην αφήνουμε εργαλεία ή υλικά προσβάσιμα που, αν καταπιούνται ή αγγιχθούν, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Η ασφαλής κηπουρική είναι σημαντική όχι μόνο για τη διατήρηση των φυτών και της κατάστασης του κήπου αλλά και για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των κατοικίδιών μας.
 
 

Η άνοιξη προσφέρει πολλές χαρές και ευκαιρίες τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο μας, να απολαύσουμε τον καθαρό αέρα και την ομορφιά της φύσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία και την ευημερία του αγαπημένου μας. Από τα τσιμπούρια και τα δηλητηριώδη φυτά έως τις αλλεργικές αντιδράσεις, την ασφάλεια στο νερό και τα μέτρα προφύλαξης στην κηπουρική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε τομέα. Ακολουθώντας τις συμβουλές και τις οδηγίες που μοιραστήκαμε, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η άνοιξη θα είναι μια ανέμελη και ευχάριστη περίοδος για όλους.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές