Τα εφηβικά χρόνια είναι δύσκολα για τον άνθρωπο. Μπορεί να εμπλακούμε σε συμπεριφορές αντίθετες με τον νόμο, να αποκτήσουμε πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, νιώθοντας ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες. Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε ότι τα σκυλιά περνούν μία παρόμοια εφηβική φάση. Όπως και οι άνθρωποι βιώνουν έναν καταιγισμό από ορμόνες και επαναστατικές συμπεριφορές. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε αν η συμπεριφορά του σκύλου σας συνδέεται με την περίοδο αυτή.
Οι Συμπεριφορικές Αλλαγές του Σκυλιού Σας
Οι άνθρωποι περνάνε στην περίοδο της εφηβείας, όταν το σώμα τους αρχίζει να αλλάζει. Οι χημικές αλλαγές που συμβαίνουν εσωτερικά τοποθετούν τον άνθρωπο σε ένα αμήχανο στάδιο. Οι έφηβοι θεωρούνται προκλητικοί, παράλογοι, δύσκολοι και με συχνές μεταπτώσεις της διάθεσής τους. Έτσι, όταν ένας σκύλος μπαίνει στην εφηβεία το σώμα του πλημμυρίζει από ορμόνες και ο εγκέφαλός τους αποσυντονίζεται. Μπορεί να γίνει πολύ προκλητικός και δύστροπος με τον γονέα του, σε αυτή τη φάση! Πως οδηγήθηκαν όμως σε αυτά τα ευρήματα;
Σκύλοι Υπηρεσίας Μελετήθηκαν Πριν και Μετά την Εφηβεία
Η Lucy Asher είναι ηθολόγος συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Biology Letters. Εκείνη και η ομάδα της συγκέντρωσαν δεδομένα από φροντιστές σκύλων-οδηγών. Παρατήρησαν τη συμπεριφορά κουταβιών κατά την εισαγωγή τους στην εφηβεία. Μέτρησαν επίσης πως άλλαξε η υπακοή τους πριν και μετά την εφηβεία. Ιδού τα αποτελέσματα.
Υπακοή πριν και μετά την εφηβεία
Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια ομάδα 69 σκύλων-οδηγών σε ηλικία πέντε με οχτώ μηνών. Τους δόθηκε η απλή εντολή να καθίσουν. Η πρώτη εντολή ήρθε από τον φροντιστή τους και η δεύτερη από έναν άγνωστο. Τα κουτάβια των πέντε μηνών υπάκουσαν γρήγορα και τις δύο εντολές. Ενώ, τα σκυλιά κατά την εφηβεία αρνήθηκαν επανειλημμένα να καθίσουν όταν η εντολή προερχόταν από τους φροντιστές τους. Ωστόσο, όταν ένας άγνωστος τους υποδείκνυε να καθίσουν εκείνα υπάκουσαν αμέσως! Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά αντιστεκόντουσαν σε εκείνους που τα φρόντιζαν περισσότερο.
Προσκόλληση και Προσοχή Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Εφηβεία
Για την καταγραφή της αλλαγής της συμπεριφοράς των σκύλων στην εφηβεία, συγκεντρώθηκαν δεδομένα από μια ξεχωριστή ομάδα 70 θηλυκών German Shepherds, Golden Retrievers και Labrador Retrievers που εκπαιδεύονταν ως σκύλοι-οδηγοί. Οι φροντιστές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα σκυλιά για συμπεριφορές προσκόλλησης και προσοχής. Τα σημεία που έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή ήταν η σύνδεση με ένα συγκεκριμένο άτομο, αν καθόντουσαν πολύ κοντά με το άτομο ή έδειχναν κάποια σημάδια άγχους αποχωρισμού, όπως τρέμουλο.
Τα σκυλιά με υψηλή βαθμολογία στην συμπεριφορά προσκόλλησης ή στην αγχώδη συμπεριφορά έδειχναν να εκδηλώνουν μία άτυπη σχέση μεταξύ εκείνων και των φροντιστών τους. Τα ανήσυχα κουτάβια των πέντε μηνών εισήλθαν νωρίτερα στην εφηβεία, σε σχέση με τα κουτάβια των οχτώ μηνών που είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από τα πιο ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση κουτάβια. Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την ομοιότητα των θηλυκών σκυλιών με την γυναικεία φύση. Τα κορίτσια στην εφηβεία που έχουν «κακές» σχέσεις με τους γονείς τους, συνήθως εισέρχονται στην περίοδο της εφηβείας σε νεότερη ηλικία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί το αίσθημα της ανασφάλειας και της αυξημένης ανυπακοής προς τον συγκεκριμένο γονέα. Τα δεδομένα αυτά είναι εντυπωσιακά διότι, ο παραλληλισμός των θηλυκών σκυλιών με τα νεαρά κορίτσια δείχνει τη σχέση μεταξύ κηδεμόνων και φροντιστών.
Ο Έφηβοι Σκύλοι είναι πιο Πιθανό να Δοθούν σε Καταφύγιο Ζώων
Όταν ένας σκύλος φτάσει στην εφηβεία ξαφνικά αντιστέκεται να υπακούσει στον άνθρωπό του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θλιβερές συνέπειες. Πολλοί άνθρωποι περνούν αυτή τη φάση με τα σκυλιά τους ενώ, άλλοι απλά τα παρατάνε. Έτσι μερικά σκυλιά τιμωρούνται και άλλα τελικά χαρίζονται. Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι σκύλοι είναι η πιο πιθανή ηλικιακή ομάδα να δοθούν σε καταφύγια στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η Lucy Asher «Οι ιδιοκτήτες συχνά αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει όταν τα κουτάβια τους περνάνε εφηβεία».
Αν έχετε ένα σκυλάκι στην εφηβεία, ηρεμήστε. Αυτή η φάση περνά πολύ πιο γρήγορα στους σκύλους παρά στους ανθρώπους. Απλά συνέχισε να αγαπάς αυτό το μικρό επαναστατικό ζιζάνιο και θα δεις θα επανέλθει γρήγορα.
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Οδηγός Φροντίδας για τη Toyger Γάτα – Συμβουλές
Ανακαλύψτε πώς να φροντίσετε σωστά την ξεχωριστή toyger γάτα με τις καλύτερες συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την ευτυχία της.
Οδηγός Φροντίδας Τούρκικης Αγγόρα Γάτας
Ανακαλύψτε πώς να φροντίζετε σωστά την τούρκικη αγγόρα γάτα και να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για την αγαπημένη σας φίλη.
Οδηγός Φροντίδας Ταϊλανδέζικης Γάτας – Tips και Συμβουλές
Ανακαλύψτε πολύτιμα tips και συμβουλές για τη φροντίδα της ταϊλανδέζικης γάτας σας. Ο οδηγός που θα βοηθήσει στην ευτυχία της!