Η πρώτη βόλτα του κουταβιού σας είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις πρώτες εντυπώσεις για τις βόλτες μιας ολόκληρης ζωής που θα απολαμβάνετε μαζί.

Εάν δεν έχετε μοιραστεί ποτέ τη ζωή σας με έναν σκύλο στο παρελθόν, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η βόλτα δεν είναι μια φυσική συμπεριφορά που ένα κουτάβι θα καταλάβει αυτόματα. Είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να μάθει με τη βοήθειά σας.

Για μερικούς σκύλους, η βόλτα μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται άγχος και αβεβαιότητα όταν βομβαρδίζονται με νέες τοποθεσίες, ήχους και μυρωδιές ταυτόχρονα. Είναι συναρπαστικό να πάρετε μαζί σας το νέο σας κουτάβι βόλτα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι.

Κάντε όλους τους κατάλληλους εμβολιασμούς

Όταν βγάζετε το κουτάβι σας έξω για την πρώτη του βόλτα, μπορεί να συναντήσετε άλλα σκυλιά ή μπορεί να θελήσετε να τα συστήσετε μεταξύ τους, για να αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται.

Όλα αυτά είναι καλά, αλλά αν το κουτάβι σας δεν έχει εμβολιαστεί, τότε μπορεί να προσβληθεί από διάφορα μικρόβια και να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον εμβολιασμό ενός κουταβιού από την ηλικία των έξι εβδομάδων.

Τα βασικά εμβόλια προστατεύουν το κουτάβι σας από μία σειρά ασθενειών, όπως, μόρβα, λοιμώδης ηπατίτιδα και παρβό. Συζητήστε επίσης με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του βήχα του ρείθρου και της γρίπης των σκύλων. Πολλοί εμβολιασμοί απαιτούν ενισχυτές κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, επομένως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

 

Ξεκινήστε την Κοινωνικοποίηση Νωρίς

Όπως προαναφέρθηκε και στην προηγούμενη ενότητα, τα σκυλιά θα αλληλοεπιδρούν με άλλα σκυλιά κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Γνωρίζοντας στο κουτάβι σας άλλα σκυλιά σε ελεγχόμενο περιβάλλον προτού βγει έξω θα το βοηθήσει να συνηθίσει τα σκυλιά, ώστε όταν τα δει πρώτη φορά να μην αισθανθεί άγχος ή φόβο. 

Εάν δεν έχετε εσείς άλλο σκυλί, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συστήσετε στο κουτάβι σας ένα εμβολιασμένο σκυλί ενός φίλου ή να παρακολουθήσετε μαθήματα εκπαίδευσης κουταβιών με άλλα κουτάβια παρόντα.

Τα κουτάβια κοινωνικοποιούνται καλύτερα μεταξύ τις όγδοης με δέκατης έκτης εβδομάδας. Κάντε τις συνεδρίες σύντομες αλλά συχνές αν είναι δυνατόν αυτό.

Εκτός από την συναναστροφή με άλλα σκυλιά, προσκαλέστε φίλους ή την οικογένειά σας, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να αλληλεπιδρά και με διαφορετικούς ανθρώπους.

 

Σκεφτείτε την Εκπαίδευση Υπακοής

Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας στις βασικές εντολές υπακοής όπως «ξεκίνα» και «σταμάτα» μπορεί να κάνει την πρώτη σας βόλτα πιο διαχειρίσιμη.

Σκεφτείτε να προσλάβετε μια έμπειρη υπηρεσία εκπαίδευσης σκύλων στις θεμελιώδεις πρώτες εβδομάδες της ζωής του κουταβιού σας, για να το εκπαιδεύσετε στις σημαντικές εντολές υπακοής. 

Η σωστή εκπαίδευση των κουταβιών από νωρίς μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο θετικά την εκπαίδευση του. Ποτέ μην τραβάτε το λουρί, αν κάποια στιγμή σας τραβήξουν, απλώς μείνετε ακίνητοι μέχρι να ηρεμήσουν.

Οι ανταμοιβή με λιχουδιές και χάδια ενθαρρύνονται για να συνδέσουν την καλή συμπεριφορά με κάτι θετικό.

 

Επιλέξτε το Σωστό Κολάρο ή Σαμαράκι

Υπάρχουν πολλά είδη λουριών στην αγορά που μπορείτε να προμηθευτείτε, αλλά πώς μπορείτε να μάθετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς και το κουτάβι σας;

Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις, αλλά διαφορετικοί τύποι εξοπλισμού. Με τα κολάρα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στο λαιμό του σκύλου σας με τη δύναμη που μπορεί να του ασκηθεί.

Το σαμαράκι σκύλου εξισορροπεί τη δύναμη από το τράβηγμα και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Για τα πιο μεγάλα σκυλιά, το λουρί και το κολάρο θα σας διευκολύνουν ώστε να κρατήσετε τον έλεγχο σε περίπτωση που σας τραβήξουν, αλλά για τα μικρότερα σκυλιά ένα σαμαράκι σκύλου κάνει πολύ καλή δουλειά.

Είναι πολύ σημαντικό να συνηθίσει το κουτάβι σας να φοράει κολάρο ή σαμαράκι, ώστε όταν θα έρθει η ώρα της πρώτης βόλτας να το έχει συνηθίσει.

Να ελέγχετε τακτικά το κολάρο ή το σαμαράκι, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν του είναι σφιχτό ή ότι δεν του προκαλεί κάποια ενόχληση.

 

Εξασκηθείτε στη Σωστή Συμπεριφορά σε Εσωτερικούς χώρους

Ξεκινήστε να κινείστε στο σπίτι, ώστε να ενθαρρύνετε το κουτάβι σας να σας ακολουθήσει.

Ενθαρρύνετε το θετικά όταν σας ακολουθεί, αλλά αγνοείστε το όταν αρχίσει να τραβάει ή να σταματάει.

Περιμένετε να έρθει το κουτάβι σας πριν συνεχίσετε.

Αν το κάνετε συχνά θα μάθουν ότι το τράβηγμα δε θα τους ωφελήσει πουθενά και θα μάθουν να σας ακολουθούν με τον ρυθμό που έχετε εσείς ορίσει.

 

Ξεκινήστε με Έναν Σύντομο και Προγραμματισμένο Περίπατο

Ο προγραμματισμός της βόλτας σας εκ των προτέρων θα σας βοηθήσει να δοκιμάσετε τις δεξιότητες κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τους εξωτερικούς χώρους.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αντιδρά το κουτάβι σας στα πράγματα. Μήπως κάτι τον αγχώνει; Σημειώστε το ώστε να το έχετε κατά νου στο μέλλον. Ωστόσο, μην φοβάστε να τον αφήσετε να εξερευνήσει και να εγκλιματιστεί με τον έξω κόσμο.

Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή όταν κάνετε τις πρώτες σας βόλτες.

Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε για να υπενθυμίσετε στο κουτάβι σας να μην τραβάει το λουρί του, έτσι μέσω της επανάληψης θα το μάθει.

Εξασκηθείτε στο να περπατάτε με το κουτάβι σας τακτικά και με συνέπεια και θα έχετε ένα σύντροφο στη βόλτα σας σε χρόνο μηδέν.

 

Φροντίστε τον

Εάν το κουτάβι σας συμπεριφέρεται σωστά, φροντίστε τον με τις πιο νόστιμες ξηρές ή υγρές τροφές της CricksyDog. Οι τροφές Ted με αρνί, Juliet ή Chucky είναι εξαιρετικά δημοφιλής και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μεγάλη επιτυχία μαζί τους. Δοκιμάστε τις τώρα και κάντε το σκύλο σας τον πιο ευτυχισμένο σκύλο στον κόσμο!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές