Όσον αφορά την εκπαίδευση σκύλων, δεν υπάρχει η ιδανική λύση που να ταιριάζει σε όλους. Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς για διάφορους λόγους. Ευτυχώς, οι προβληματικές συμπεριφορές των σκύλων μπορούν να διορθωθούν με τη σωστή εκπαίδευση (και λίγο χρόνο και υπομονή). Η ομάδα ερευνητών του Upenn ασχολήθηκε εκτενέστερα πάνω σε αυτό το θέμα.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά μαθαίνουν από τα αφεντικά τους, η μελέτη επικεντρώθηκε στο πως εμείς οι σκυλογονείς επηρεάζουμε την εκπαίδευση των σκυλιών μας. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Veterinary Science, αναφέρει ότι οι ιδιαίτερες προσωπικότητες των ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο πιστεύουμε.

Για την έρευνα, 75 σκύλοι και τα αφεντικά τους παρακολούθησαν ένα εξάμηνο πρόγραμμα κτηνιατρικής συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ανθρώπινης προσωπικότητας, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο συμπεριφοράς του σκύλου τους και ανά τρεις και ανά έξι μήνες της μελέτης οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ξανά το ερωτηματολόγιο συμπεριφοράς σκύλου.

Στην αξιολόγηση κλήθηκαν να απαντήσουν για τη συμπεριφορά του σκύλου τους και συγκεκριμένα για το άγχος αποχωρισμού, τη διέγερση και την ανταπόκριση στην εκπαίδευση. Για την αξιολόγηση ανθρώπινης συμπεριφοράς οι συμμετέχοντες διαφώνησαν ή συμφώνησαν σχετικά με το πόσο ανοιχτοί είναι σε νέες εμπειρίες, την εσωστρέφεια ή την εξωστρέφεια και πολλά άλλα.

 

Έδειξαν τα Δεδομένα για την Εκπαίδευση και την Συμπεριφορική Θεραπεία Σκύλων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλικία, το φύλο και το μέγεθος ενός σκύλου μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της συμπεριφορικής θεραπείας. Στο τέλος του προγράμματος, τα μεγαλύτερα σκυλιά με προβλήματα επιθετικότητας παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση από τα μικρότερα σκυλιά. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί με τη συμπεριφορά μεγαλύτερων σκύλων, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερο άγχος για τη σωματική τους ασφάλεια. Επίσης, τα μεγαλύτερα σκυλιά προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης διαφορές στον τρόπο που οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους. Ο Powell επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε:

«Οι εξωστρεφείς ιδιοκτήτες ήταν πιο πιθανό να δουν μεγαλύτερη βελτίωση στη συμπεριφορά του σκύλου τους. Οι εσωστρεφείς σε αντίθεση, μπορεί να δυσκολευτούν να αφήσουν τον σκύλο μόνο του στο σπίτι ή να του δώσουν χώρο εάν αυτό τους ζητηθεί, ως μέρος της θεραπείας τους».

Ακόμα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα προσαρμοστικότητας αγκάλιασαν νεότερες μεθόδους εκπαίδευσης και δεύτερες επιλογές. Ως εκ τούτου, οι εξωστρεφείς γονείς ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν φοβισμένα σκυλιά. Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης θέλουν εκτενέστερη έρευνα σε αυτό το πεδίο.

«Οι συσχετισμοί μεταξύ της συμπεριφοράς του σκύλου, της εξωστρέφειας και της προσαρμοστικότητας του ιδιοκτήτη δεν παρέμειναν στους 6 μήνες, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η μακροπρόθεσμη επιρροή της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη στα αποτελέσματα της συμπεριφορικής θεραπείας».

 

«Δεν Υπάρχουν Κακοί Σκύλοι»

Το πιο σημαντικό στην αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης είναι η συμπεριφορά του γονέα. Τα άτομα που δεν μπορούν να δεχτούν μεθόδους πολύ πιθανόν να καταλήξουν με ένα σκύλο που δεν συμπεριφέρεται σωστά.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν πότε ενισχύουν κακές συμπεριφορές. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το προσωπικό σας στυλ προσκόλλησης θα μπορούσε να πείσει τον σκύλο σας ότι αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες είναι εντάξει. Πράγματα όπως το να χαμογελάτε όταν ο χαριτωμένος σκύλος σας πηδά για να κλέψει τροφή από το τραπέζι μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Με περισσότερη έρευνα και ανάλυση, οι κτηνίατροι ελπίζουν να προσφέρουν στοχευμένες συμβουλές κάποια μέρα και να προβλέψουν τα αποτελέσματα θεραπείας σε κάθε σκυλί ξεχωριστά. Δεδομένου πόσα σκυλιά καταλήγουν σε καταφύγια, αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές