Ακόμα και τους πιο παγωμένους μήνες του χειμώνα, ο αγαπημένος σκυλάκος θα πρέπει να παραμείνει σωματικά δραστήριος μέσω της τακτικής βόλτας. Άλλωστε οι βόλτες και η περιποίηση τους είναι μεγίστης σημασίας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο τους βοηθάει να παραμείνουν υγιείς αλλά τους βοηθάει στην αποτροπή παχυσαρκίας και άλλων θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία.

 

Συμβουλές Περιποίηση Μετά από μία Βόλτα το Χειμώνα

Υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη ότι τα σκυλιά χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση (ή και καθόλου) κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του χειμώνα. Ωστόσο, αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Αντίθετα, η περιποίηση είναι εξίσου απαραίτητη τον χειμώνα όσο και τις υπόλοιπες εποχές.

Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε το τακτικό πρόγραμμα περιποίησης του σκύλους σας και κατά τους χειμερινούς μήνες για να διασφαλίσετε ότι το τρίχωμα και το δέρμα τους θα παραμείνουν απόλυτα υγιή και προστατευμένα. Το μπερδεμένα, μακρύ και βρεγμένο τρίχωμα μπορεί να καταστήσουν τα σκυλάκια σας πιο επιρρεπή σε μολύνσεις.

Βεβαιωθείτε ότι οι αγαπημένοι σας μικροί σας φίλοι νιώθουν άνετα μετά από μία βόλτα το χειμώνα, έχοντας λάβει υπόψιν σας τις ακόλουθες συμβουλές:

 

Βουρτσίστε το τρίχωμά τους μετά από κάθε βόλτα

Ο ξηρός και κρύος αέρας τον χειμώνα μπορεί να κάνει το δέρμα τους ξηρό, ταλαιπωρημένο και να τους προκαλέσει φαγούρα.  Η θέρμανση του σπιτιού μπορεί επίσης να συμβάλει στην ξηροδερμία.

Βουρτσίζοντας τα μαλλιά τους τακτικά (και μετά από κάθε βόλτα), τονώνετε τα φυσικά έλαια και τα διανείμετε σε όλο το τρίχωμα, διατηρώντας τα ενυδατωμένα και περιποιημένα.

Το τακτικό βούρτσισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διατήρηση της ιδανικής τους θερμοκρασίας, ώστε να νιώθουν άνετα ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, το τακτικό βούρτσισμα μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να απαλλαγεί από τις νεκρές τρίχες. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στο πυκνό του τρίχωμα ώστε να διασφαλιστούν οι φυσικές μονωτικές τους ικανότητες.

 

Κάντε τα ένα ζεστό μπάνιο

Μετά από μία βόλτα στην πόλη ή στο δάσος, ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει μια όμορφη μέρα.

Και ναι, μπορείτε ακόμα να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αρκεί να ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες:

  • Για να αποφύγετε το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ζεστό και όχι καυτό νερό.
  • Πριν τον λούσετε, βουρτσίστε τα μαλλιά του σκύλου σας καλά για να αφαιρέσετε τυχόν κόμπους. Το μπερδεμένο τρίχωμα μπορεί να προκαλέσει πόνο και ενόχληση στον σκύλο σας.
  • Το βούρτσισμα είναι απαραίτητο, διότι αφαιρεί βρώμα, άμμο, πάγο ή αλάτι.
  • Επίσης, φροντίστε ο σκύλος σας να είναι τελείως στεγνός μετά από κάθε μπάνιο. Εάν ο σκύλος σας έχει χοντρό τρίχωμα, χρησιμοποιήστε πιστολάκι.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ήπιο και μη ξηραντικό σαμπουάν καθώς και ένα μαλακτικό θρέψης της τρίχας για καλύτερα αποτελέσματα.

 

Άλλες Συμβουλές Χειμερινής Περιποίησης που Πρέπει να Έχετε Υπόψη σας

Οι ακόλουθες τεχνικές και συμβουλές χειμερινής περιποίησης μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το τρίχωμα του σκύλου σας θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση και απόλυτα υγιές:

Προστατεύεστε τις πατούσες τους από το κρύο

Ελαχιστοποιήστε προβλήματα όπως, ερεθισμούς και μολύνσεις από τη λάσπη, τη βροχή, τις πέτρες και το χιόνι, σκουπίζοντας τις πατούσες τους μετά από κάθε έξοδο. Θα μπορούσατε να αφήσετε μια πετσέτα κοντά στην πόρτα, ώστε να είναι εύκολο να σκουπίζετε τα πόδια του κάθε φορά.

Βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνός πριν βγείτε έξω

Ιδανικά, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνός πριν βγει έξω.

Όταν ο σκύλος σας βγαίνει έξω βρεγμένος, είναι πιο πιθανό να κρυώσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρές ράτσες σκύλων ή εκείνες με κοντό τρίχωμα. Η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στο σώμα τους. Πριν βγείτε για την τακτική βόλτα σας πρώτα στεγνώστε με πιστολάκι το τρίχωμα του σκύλου σας.

 

Κόψτε τα νύχια του τακτικά

Δεδομένου ότι ο σκύλος σας δεν θα βγαίνει τόσο συχνά τον χειμώνα, θα πρέπει να κόβετε τα νύχια του πιο τακτικά.

Συνιστάται να ελέγχετε τα νύχια του κάθε εβδομάδα καθώς δε βγαίνει τόσο συχνά και μπορεί να προκληθούν φθορές στα νύχια του. Μόλις ακούσετε έναν χαρακτηριστικό ήχο «κλικ-κλικ» στο πάτωμα, ήρθε η ώρα να κόψετε τα νύχια του.

 

Συνοψίζοντας

Η σημασία της περιποίησης του σκύλου σας μετά από κάθε βόλτα ακόμα και τους κρύους χειμερινούς μήνες δεν μπορεί να παραλειφθεί. Άλλωστε, η περιποίηση δεν είναι μόνο για λόγους αισθητικής. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία, την άνεση και την ευημερία του σκύλου σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές