Μόλις τον περασμένο μήνα, ο σκύλος του γείτονά μας χτύπησε το πόδι ενώ τον έβγαζε βόλτα το αφεντικό του, έτσι μπήκαμε σε σκέψεις: Τι θα πρέπει να κάνουμε αν τραυματιστεί ο σκύλος μας όταν τον βγάζουμε βόλτα; Σήμερα θα έχουμε τη βοήθεια του Patrick Rice, έναν από τους συνεργάτες του VetWraps, μιας ιστοσελίδας που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα πρώτων βοηθειών και υγείας για τα κατοικίδια.

Εάν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματιστεί κάποια στιγμή, επομένως η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη. Φυσικά, δε θέλουμε να βλέπουμε τα σκυλιά μας να πονάνε και όταν τα βλέπουμε να πονάνε και είμαστε μακριά από το σπίτι φαντάζει τρομαχτικό.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να συμβούν ενώ βρίσκεστε έξω στην καθιερωμένη σας βόλτα, όπως, τραυματισμοί, τσιμπήματα ή διαστρέμματα, εδώ θα δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένος τραυματισμούς και πως να είστε προετοιμασμένοι αν συμβούν στο σκύλο σας.

 

Κουτί Πρώτων Βοηθειών

Εάν δε παίρνετε μαζί σας τσάντα όταν βγάζετε βόλτα το σκυλί σας, καλό είναι να ξεκινήσετε από τώρα. Έχοντας ένα μικρό σακίδιο ή τσάντα με κουτί πρώτων βοηθειών θα διασφαλίσετε ότι είστε προετοιμασμένοι εάν ο σκύλος σας τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Τα απαραίτητα είδη πρώτων βοηθειών περιλαμβάνουν μαντηλάκια με οινόπνευμα για τον καθαρισμό πληγών, τσιμπιδάκια για την αφαίρεση ξένων αντικειμένων, Benadryl για πόνο χωρίς συνταγή, γάζα για δέσιμο των πληγών και μια αντιβακτηριδιακή αναλγητική αλοιφή.

Επιπλέον, ένα φορητό μπολ νερού με λίγο νερό είναι επίσης χρήσιμο, καθώς και ένα μικρό πανί ή μια μπαντάνα.

 

Τσιμπήματα Εντόμων

Όπως και σε εμάς, έτσι και το δέρμα των σκύλων μπορεί να ερεθιστεί από τα τσιμπήματα εντόμων, κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Εάν το σκυλί σας δαγκωθεί ή τσιμπηθεί κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο του με μερικά απλά κόλπα.

Αν τον τσιμπήσει κάποιο έντομο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν υπάρχει κεντρί, αν ναι, θα πρέπει να το αφαιρέσετε με τσιμπιδάκι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα αλοιφής στην περιοχή εάν είναι ιδιαίτερα ερεθισμένη. Το Normal Benadryl χωρίς ιατρική συνταγή θα βοηθήσει στον πόνο και μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε σκύλους. Μια γενική δόση είναι 1 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να το κάνει να νυστάξει, τότε θα πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι για να ξεκουραστεί.

 

Τραυματισμοί και Κοψίματα στις Πατούσες

Τα σκυλιά που περπατούν συχνά έχουν πιο σκληρές πατούσες, αλλά και πάλι μπορεί να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

Ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού ή ακόμα και γρασίδι μπορεί να προκαλέσει κοψίματα στο πόδι του σκύλου σας.

Εάν δείχνει σημάδια πόνο στο πόδι του, θα πρέπει να το ελέγξετε αμέσως. Παρατηρήστε αν έχει κολλήσει κάτι, αν ναι τότε αφαιρέστε το με το τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια, καθαρίστε το και τυλίξτε το με γάζα και αυτοκόλλητη ταινία.

Ευτυχώς, τα σκυλιά δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να περπατούν στα τρία τους πόδι, επομένως μπορούν να επιστρέψουν εύκολα στο σπίτι και χωρίς να τραυματίσουν περαιτέρω το πόδι τους. Εάν το σκυλάκι σας είναι μικρό, καλό θα είναι να το πάρετε αγκαλιά και να το μεταφέρετε σπίτι. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τραυματισμούς των ποδιών και πώς να τα φροντίσετε.

 

Διαστρέμματα και Θλάσεις

Εάν ο σκύλος σας ενθουσιάζεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του αρέσει η πεζοπορία, θα μπορούσε να υποστεί κάποιο διάστρεμμα ή θλάση.  

Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να κουτσαίνει στη βόλτα σας ή έχει πρηστεί η περιοχή γύρω από τα πόδια του, τότε μπορεί να έχει υποστεί διάστρεμμα ή θλάση. 

Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τα πόδια του σκύλου σας, ότι δεν κουτσαίνει και πατάει όλα του τα πόδια. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το είδος τραυματισμού, εκτός από να επιστρέψετε αμέσως σπίτι και να αφήσετε το σκύλο σας να ξεκουραστεί.

 

Θερμική Εξάντληση

Τα σκυλιά έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από ότι οι άνθρωποι, επίσης έχουν το τρίχωμα τους κάτι που τα καθιστά επιρρεπή στη θερμική εξάντληση. 

Εάν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας μια ζεστή μέρα, φροντίστε να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και να κάνετε μερικά διαλείμματα στη σκιά για να αποφύγετε τη θερμική εξάντληση.

Εάν ο σκύλος σας επιβραδύνει, λαχανιάζει ή του τρέχουν υπερβολικά τα σάλια, μπορεί να αντιμετωπίζει θερμική εξάντληση. Καθίστε σε σκιερό μέρος και δώστε του άφθονο νερό.

Μπορεί να βοηθήσει ένα βρεγμένο πανί  ή λίγο νερό στην περιοχή της κοιλιάς και του λαιμού. Στη συνέχεια, επιστρέψτε σπίτι και αν έχετε τη δυνατότητα μεταφέρετε το αγκαλιά.

Κάνεις δε θέλει να βλέπει τον σκύλο του να υποφέρει και αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι ακόμα χειρότερο σε εξωτερικό χώρο. Εάν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της βόλτας, να είστε ψύχραιμοι και να επιστρέψετε αμέσως σπίτι.

Εάν ο σκύλος σας είναι μικρός, μπορείτε να το μεταφέρετε αγκαλιά ή αν μπορείτε να βάλετε κάποιον να σας πάρει με αυτοκίνητο, εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να περπατήσει.

Έχετε το ιατρικό σας κιτ μαζί σας σε κάθε βόλτα για κάθε ενδεχόμενο και προσέχετε τον σκύλο σας καθώς είναι πιθανό να κρύψει τον πόνο του.

Θυμηθείτε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι για να δείτε αν χρειάζεται μια άμεση επίσκεψη.

Με αυτές τις γνώσεις μπορείτε να περπατάτε με ασφάλεια και να απολαμβάνετε τις βόλτες χωρίς ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί, διότι τώρα γνωρίζετε πως να το αντιμετωπίσετε.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές