Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλείται από τα βακτήρια της σαλμονέλας. Μπορεί να βρεθούν σε ωμό κρέας και αυγά όπως επίσης να μεταφερθούν από τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει συμπτώματα εμετού και διάρροιας με παρουσία αίματος, μπορεί να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα. Προσπαθήστε να του προσφέρετε όσο περισσότερα υγρά γίνεται και πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι αφού τελειώσετε με την φροντίδα του, μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 

Συμπτώματα μόλυνσης από Σαλμονέλα στους σκύλους

Η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική, χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως σημάδι. Τα σκυλιά που όντως έχουν μολυνθεί μπορεί να εμφανίσουν κάποια από τα συμπτώματα ανάλογα με το πόσο σοβαρή μόλυνση έχουν υποστεί. Εάν παρουσιάσουν συμπτώματα μέσα στις πρώτες 72 ώρες από τη μόλυνση, πιθανότατα θα είναι κάποιο από τα παρακάτω:

  • Πυρετός
  • Διάρροια
  • Έμετος
  • Ληθαργικότητα
  • Αφυδάτωση
  • Έλλειψη Όρεξης
  • Κατάθλιψη
  • Μειωμένη Ενεργητικότητα
  • Αίτιες Μόλυνσης από Σαλμονέλα στους σκύλους

 

Τα βακτήρια της σαλμονέλας συχνά εντοπίζονται μέσω της κατανάλωσης ωμού ή μη μαγειρεμένου κρέατος, αλλά μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω μολυσμένων τροφίμων, ωμών αυγών καθώς και μέσω των κοπράνων ή του σάλιου ενός μολυσμένου ζώου. Οι σκύλοι διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να μολυνθούν μέσω ανακυκλωμένης τροφής ή τροφής που δεν έχει συντηρηθεί σωστά. Τα σκυλιά που έχουν μολυνθεί μπορεί να αποβάλλουν τα βακτήρια μέσω των κοπράνων και του σάλιου τους κατά το χρονικό διάστημα μετά την μόλυνση.

Τα σκυλιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα κουτάβια, τα ηλικιωμένα σκυλιά καθώς και εκείνα που τους χορηγούνται αντιβιοτικά, είναι πιθανότερα να υποφέρουν από μόλυνση σαλμονέλας.

Εάν θέλετε να είστε σίγουροι πως δεν θα δηλητηριάσετε το σκύλο σας, επιλέξτε μία από τις εκλεκτές τροφές μας. Οι οποίες είναι εργαστηριακά ελεγμένες ώστε να είμαστε 100% σίγουροι πως δεν περιέχουν ίχνη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων.

 

Διάγνωση της Μόλυνσης από σαλμονέλα στους σκύλους

Κάποια από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι αλλαγή στην συμπεριφορά, πυρετός, έμετος και συνεχής διάρροια. Επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό αφού πρώτα πάρετε ένα δείγμα των κοπράνων του σκύλου σας. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα έχουν κοινά συμπτώματα με άλλες γαστρεντερικές ασθένειες, όπως η γαστρεντερίτιδα, τα παράσιτα ή οι διατροφικές αλλεργίες, οπότε ο κτηνίατρός σας ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις για να διαγνώσει την λοίμωξη από σαλμονέλα.

Ο κτηνίατρός σας θα σας ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας καθώς και τυχόν συμπτώματα τα οποία μπορεί να έχετε διαπιστώσει. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε σχετικά με το αν ο σκύλος σας κατανάλωσε ωμό κρέας ή αυγά, αποφάγια σκυλοτροφής ή αν ήρθε σε επαφή με κάποιο άλλο ζώο το οποίο πιθανόν να ήταν μολυσμένο. Ο κτηνίατρός σας θα πάρει δείγματα ούρων και κοπράνων για να εξεταστούν ώστε να διαπιστωθεί από τι ακριβώς υποφέρει ο σκύλος σας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή σε περίπτωση σήψης, πιθανόν να χρειαστούν και αιματολογικές εξετάσεις.

 

Θεραπεία της σαλμονέλας σε σκύλους

Οι περισσότερες ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι απλώς φροντίζοντας πως ο σκύλος σας καταναλώνει αρκετά υγρά κατά την ανάρρωσή του. Θα χάσει πολλά υγρά λόγω του εμετού και της διάρροιας, για αυτό φροντίστε να του παρέχετε φρέσκο και καθαρό νερό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης ή στην πρόληψη ενδεχόμενου σοκ, ανάλογα με την έκταση της λοίμωξης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ο σκύλος σας να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Σκύλοι που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα αφυδάτωσης μπορεί να χρειαστούν ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αυτοί που παρουσιάζουν λοίμωξη αίματος ή σήψη ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από σαλμονέλα μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση πλάσματος ή αίματος. Τα περισσότερα σκυλιά που πάσχουν από λοίμωξη από σαλμονέλα αναρρώνουν πλήρως, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι και τα καλύτερα για σκύλους που εμφάνισαν σήψη.

 

Ανάρρωση από λοίμωξη σαλμονέλας σε σκύλους

Ενώ ο σκύλος σας αναρρώνει στο σπίτι, θα χρειαστεί να του παρέχετε άφθονο καθαρό νερό. Μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την ποσότητα της τροφής του κατά τις πρώτες μέρες της διάγνωσής, αλλά καθώς ανακτά τις δυνάμεις του μπορείτε σταδιακά να του αυξήσετε τις ποσότητες φαγητού του μέχρι να επιστρέψει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Επειδή τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να μεταδοθούν μέσω των περιττωμάτων και του σάλιου, θα πρέπει να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό όπως γάντια όταν έρχεστε σε επαφή με τον σκύλο σας. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό σε περίπτωση που αγγίξετε τα αντικείμενα του σκύλου σας και αποφύγετε να σας γλείψουν. Όταν πλένετε το μπολάκι του σκύλου σας, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα αποκλειστικά για εκείνον και προσπαθήστε να μην την τοποθετείτε στους νεροχύτες που χρησιμοποιεί η οικογένειά σας. Τα περιττώματα και το σάλιο του σκύλου σας μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα βακτήρια της σαλμονέλας ακόμη και εβδομάδες μετά την μόλυνση.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει έναν επανέλεγχο στο σκύλο σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο την οποία έχει κάνει, μπορεί να χρειαστεί να λάβει περαιτέρω δείγματα ούρων και κοπράνων για να βεβαιωθεί πως έχει εξαλειφθεί η λοίμωξη.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω...

Διαβάστε Περισσότερα
Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές