Μπορεί να παρατηρήσετε τη μύτη του σκύλου σας να τρέχει και ότι βγαίνει από αυτήν μπορεί να είναι υδαρές, λεπτό και διαυγές ή μπορεί να περιέχει αίμα ή πύον. Ό,τι κι αν είναι, είναι μια έκκριση από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του σκύλου σας και παρόλο που η καταρροή και το φτέρνισμα είναι φυσιολογικά για τους σκύλους, θα πρέπει να ανησυχείτε εάν γίνεται επίμονο, καθώς μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας.

Σε μια ήπια καταρροή συγκαταλέγονται οι μικρές υδαρές εκκρίσεις, με ή χωρίς φτέρνισμα και με σημάδια νευρικότητας. Μια έντονη ρινική καταρροή που επιμένει μαζί με παχύρευστες εκκρίσεις οποιουδήποτε χρώματος αλλά «διαυγούς» όψης θα πρέπει να ελέγχονται.

 

Τα Συμπτώματα Ρινικής Καταρροής στους Σκύλους

Η ρινική καταρροή συχνά είναι η ίδια σύμπτωμα άλλων προβλημάτων υγείας, αλλά συχνά συνοδεύετε με κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα.

 • Πρησμένα ή ερεθισμένα μάτια
 • Δυσκολία κατά την αναπνοή
 • Εκκρίσεις στο τρίχωμα, στο πρόσωπο ή/και στα πόδια του σκύλου.
 • Οδοντιατρικά προβλήματα
 • Κακή αναπνοή

 

Τύποι

 • Ήπια ή κοινή ρινική καταρροή, η οποία δεν προκαλεί ανησυχία
 • Σοβαρή ή χρόνια καταρροή

 

Αιτίες Ρινικής Καταρροής στους Σκύλους

Μια ήπια καταρροή μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι άγχους, αλλά μια έντονη καταρροή μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε από τα παρακάτω προβλήματα υγείας:

 • Αλλεργίες, μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο περιβάλλον του σκύλου σας.
 • Ξένο αντικείμενο στις ρινικές οδούς του σκύλου σας.
 • Βακτηριακή ή μυκητιακή λοίμωξη.
 • Ρινικά ακάρεα, μια παρασιτική μόλυνση των ρινικών κόλπων του σκύλου σας.
 • Οι οδοντικές ασθένειες, όπως τα αποστήματα των δοντιών, η περιοδοντίτιδα και η ουλίτιδα, είναι βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να εξαπλωθούν στις ρινικές οδούς του σκύλου σας.
 • Καρκίνος της μύτης, ή ρινικό αδενοκαρκίνωμα.

 

Διάγνωση Ρινικής Καταρροής στους Σκύλους

Κλείστε το ραντεβού σας με τον κτηνίατρό σας εντός 24 ωρών, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση. Μπορεί να του χορηγηθεί γενική αναισθησία, ώστε να εξεταστούν οι ρινικές οδοί του με ένα ενδοσκόπιο, όπου στην άκρη του υπάρχει μία μικρή κάμερα. Είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και το αναισθητικό συνιστάται για την αποτροπή αισθήματος δυσφορίας ή φτερνίσματος. Η κάμερα επιτρέπει στον κτηνίατρο σας να εντοπίσει οτιδήποτε ασυνήθιστο στη μύτη του. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ξένων αντικειμένων ή τη λήψη δείγματος οποιασδήποτε ύποπτης ανάπτυξης που μπορεί να παρατηρηθεί.

Εάν η οδοντική υγεία αποδειχθεί ότι είναι η αιτία, μπορεί να γίνει οδοντιατρική εξέταση. Ο κτηνίατρος θα λάβει δείγμα ρινικής έκκρισης από τη μύτη του σκύλου σας για να ελέγξει αν πρόκειται για βακτηριακή ή μυκητιακή ανάπτυξη.

 

Θεραπεία της Ρινικής Καταρροής στους Σκύλους

Το πως θα την αντιμετωπίσετε εξαρτάται από την αιτία.

 • Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά ή με την αφαίρεση της αιτίας, εάν είναι δυνατόν.
 • Εάν εντοπιστεί ξένο αντικείμενο, ο κτηνίατρός σας θα το αφαιρέσει και μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιφλεγμονώδες για την αποτροπή κάποια λοίμωξης.
 • Μια βακτηριακή λοίμωξη θα αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Ο κτηνίατρος μπορεί να αποφασίσει ότι σε περίπτωση μυκητιακής λοίμωξης χρειάζεται να συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά ή όχι, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
 • Τα ρινικά ακάρεα αντιμετωπίζονται με δόση του φαρμάκου ιβερμεκτίνης δια του στόματος.
 • Οι οδοντικές παθήσεις θα αντιμετωπιστούν άμεσα, μέσω καθαρισμού των δοντιών ή πιθανής αφαίρεσης δοντιών με αναισθησία.
 • Ο καρκίνος της μύτης είναι η πιο σοβαρή αιτία ρινικής καταρροής. Είναι αργά αναπτυσσόμενος αλλά επεμβατικός. Δεν ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπείες, αλλά η χειρουργική επέμβαση χρειάζεται για να αφαιρέσει όγκους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοθεραπεία εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

 

Αποκατάσταση της Υγείας τους

Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα φάρμακα και παρακολουθήστε την υγεία του σκύλου σας. Εάν η έκκριση ή το φτέρνισμα συνεχίζεται, καθαρίστε συχνά τις ρινικές οδούς του σκουπίζοντας τες με ένα μαλακό πανί ή χαρτομάντιλο. Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του σκύλου σας είναι καθαρό, υπάρχει πάντα διαθέσιμο νερό και παρακολουθείτε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο κόκκαλο λευκού χοίρου μπορεί να δοθεί σε ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Visla;

Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο κόκκαλο λευκού χοίρου μπορεί να δοθεί σε ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Visla;

Ερωτών: Αναρωτιέμαι αν το λεγόμενο λευκό κόκκαλο χοίρου μπορεί να δοθεί σε ένα ημίαιμο Labrador-German Shepherd-Vizsla; Ο σκύλος είναι 38 κιλά, λατρεύει τα κόκαλα, αλλά τρέφεται μόνο υποαλλεργική ξηρή τροφή.   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas:...

Διαβάστε Περισσότερα
6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

Βόλτα με το σκύλο- δύο φορές την ημέρα- είναι συνήθως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας μου. Λατρεύω τον ήρεμο χρόνο που περνώ με το σκυλί μου και την άσκηση που μας προσφέρει.   6 Λόγοι να Βγάζετε Βόλτα το Σκύλο σας Τακτικά, όχι μόνο τον Ιανουάριο Ο Ιανουάριος είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Ακόμα και τους πιο παγωμένους μήνες του χειμώνα, ο αγαπημένος σκυλάκος θα πρέπει να παραμείνει σωματικά δραστήριος μέσω της τακτικής βόλτας. Άλλωστε οι βόλτες και η περιποίηση τους είναι μεγίστης σημασίας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο τους βοηθάει να παραμείνουν...

Διαβάστε Περισσότερα