Τα σκυλιά έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μας ξέρουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας και η επιστήμη υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.

Η παραμικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης τους ειδοποιεί όταν το επίπεδο άγχους μας αυξάνεται, ενώ μια γρήγορη ματιά στην έκφραση του προσώπου μας τους δίνει να καταλάβουν αν είμαστε χαρούμενοι ή θυμωμένοι. Τα σκυλιά μας μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας κοιτάζοντας τα μάτια μας.

Πώς συντονίζονται στα ενδότερα συναισθήματά μας; Και πως αυτή η ικανότητα επηρεάζει τη σχέση μας με τους μικρούς μας φίλους;

 

Γιατί οι Σκύλοι Νοιάζονται για τα Ανθρώπινα Συναισθήματα

Η συμβιωτική σχέση μας με τα σκυλιά ξεκίνησε πριν από 15.000 χρόνια, όταν τους προσφέραμε ζεστασιά, στέγη και τροφή με αντάλλαγμα την προστασία και τη συντροφιά.

Ο δεσμός αυτός αναπτύσσεται και ενισχύεται μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, τα μέλη της αγέλης δεν κοιταζόντουσαν ποτέ στα μάτια. Στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ως απειλή μεταξύ των σκύλων.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν παρατεταμένη οπτική επαφή με τους αγαπημένους τους. Τα οικόσιτα σκυλιά όχι μόνο έμαθαν να μας κοιτούν στα μάτια, αλλά παρατηρείται και το βλέμμα ωκυτοκίνης, που συχνότερα συμβαίνει μεταξύ νέων μητέρων και των μωρών τους.

Καθώς και τα δύο είδη συνεχίζουν να εξελίσσονται μαζί, τα έξυπνα σκυλιά μας προσαρμόζονται επίμονα στον τρόπο ζωής μας. Είναι εξαιρετικοί στο να αισθάνονται ακόμα και τα βαθύτερα συναισθήματα μας, που μερικές φορές νιώθουμε ότι μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μας!

 

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας:

1. Διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματός μας

Ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής, Albert Mehrabian ανακάλυψε ότι το 93% της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι μη λεκτική. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι επικοινωνούν μέσω της φωνής, αλλά τείνουμε επίσης να εμπιστευόμαστε αυτό που βλέπουμε παρά αυτό που ακούμε.

Όταν γνωρίζουν ένα καινούριο σκύλο στο πάρκο, τα σκυλιά αποφεύγουν τα επιθετικά κουτάβια και προτιμούν τα χαρούμενα και ήρεμα ώστε να μπορούν να παίξουν. Το ίδιο κάνουν όταν πρόκειται να αισθανθούμε τα συναισθήματά μας. Μια γρήγορη ματιά στη στάση του σώματός μας, το βάδισμα μας και τους τρόπους μας, τους λέει όλα όσα πρέπει να ξέρουν για την τρέχουσα διάθεσή μας.

Οι σκύλοι είναι τόσο καλοί στο να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματός μας που κέρδισαν τους λύκους, τους χιμπατζήδες και τα τρίχρονα παιδιά σε πειράματα κοινωνικής γνώσης. Ακόμη και τα κουτάβια ηλικίας εννέα εβδομάδων που δεν έχουν ζήσει ποτέ ως οικογενειακά κατοικίδια σημείωσαν καλύτερα σκορ, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ικανότητα είναι εξελικτική.

 

2. Μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου μας

Οι άνθρωποι και τα πρωτεύοντα έχουν ένα κοινωνικό χαρακτηριστικό γνωστό ως «συναισθηματική μετάδοση». Αυτός είναι ο λόγος που χασμουριόμαστε όταν ένας φίλος χασμουριέται και γιατί τείνουμε να ανταποδώσουμε το χαμόγελο ενός διερχόμενου ξένου. Η αντιστοίχιση των συναισθημάτων και των σωματικών εκφράσεων των συνανθρώπων μας δείχνει την υψηλή ικανότητά μας για ενσυναίσθηση.

Τα σκυλιά εκτελούν επίσης ένα παρόμοιο είδος κοινωνικής μίμησης μεταξύ τους. Η Ιταλίδα ερευνήτρια Elisabetta Palagi και η ομάδα της μελέτησαν σκυλιά που αλληλεπιδρούσαν στο πάρκο και διαπίστωσαν ότι όχι μόνο ταιριάζουν ο ένας με τις στάσεις του σώματος του άλλου, αλλά επίσης μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου, ειδικά σε σκύλους που ήδη γνωρίζουν.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι υπάρχει επίσης συναισθηματική μετάδοση μεταξύ σκύλων και ανθρώπων. Όταν τα μάτια μας συναντούν τα δικά τους, σηκώνουν τα φρύδια τους για να δείξουν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Όταν ένας γονέας σκύλου χασμουριέται, ο σκύλος του χασμουριέται και εκείνος.

Εκτός από το γεγονός ότι μιμούνται την εμφάνισή μας, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ χαρούμενων και θυμωμένων εκφράσεων στα πρόσωπα των ανθρώπων τους.

 

3. Αισθάνονται τα Συναισθήματα στη Φωνή Μας

Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν υψηλές συχνότητες και ήχους τέσσερις φορές περισσότερο από τους ανθρώπους. Τα δυνατά αυτιά είναι ένα από τα εργαλεία που τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας. 

Μελέτες δείχνουν ότι ανταποκρίνονται παρόμοια με τους ανθρώπους όταν εκτίθονται στους ήχους των μωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αναστατώνονται οπτικά και απελευθερώνουν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, αποδεικνύοντας ότι καταλαβαίνουν ότι το κλάμα είναι ένας αρνητικός ανθρώπινος ήχος.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα σκυλιά μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν διακυμάνσεις στον τόνο και τη διάθεση στις φωνές των άλλων σκύλων και των ανθρώπων. Όπως και εμείς, καταλαβαίνουν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που είναι ένα ισχυρό σημάδι ενσυναίσθησης.

 

4. Μυρίζουν τις Χημικές Αλλαγές στο Σώμα μας

Οι μύτες των σκύλων μας είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητες από τη δική μας με 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς σε σύγκριση με τους 6 εκατομμύρια που είναι οι δικοί μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά ανάμεσα σε πολλές.

Γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν ανεπαίσθητες χημικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα που υποδεικνύουν μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων. Αλλά μπορούν πραγματικά να «μυρίσουν» τα συναισθήματά μας;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης διεξήγαγαν μια μελέτη για να δουν εάν τα σκυλιά μπορούσαν να μυρίσουν τη διαφορά μεταξύ των οσμών του ανθρώπινου σώματος που παράγονται κατά τη διάρκεια της ευτυχίας και του φόβου.

Στους εθελοντές «δότες οσμής» προβλήθηκε ένα βίντεο για να προκαλέσουν φόβο ή ευτυχία, και ο ιδρώτας τους μαζεύτηκε σε επιθέματα. Τα σκυλιά εκτέθηκαν στα δείγματα «ιδρώτα χαράς» και «ιδρώτα φόβου».

Στη έκθεση των οσμών φόβου, οι καρδιακοί παλμοί των σκύλων ανέβηκαν και αναζήτησαν παρηγοριά στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι όχι μόνο μπορούν να μυρίσουν τη συναισθηματική μας κατάσταση, αλλά τείνουν επίσης να αισθάνονται αυτά τα συναισθήματα σαν να ήταν δικά τους.

 

5. Χρησιμοποιώντας τον παράγοντα «Αυτό»

Μέχρι το 2019, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως οι σκύλοι ένιωθαν επικείμενες κρίσεις επιληψίας στους ανθρώπους. Δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι μπορούσαν να το κάνουν, απλώς δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ακριβώς τι βλέπουν, ακούνε, μυρίζουν ή τι αισθάνονται τα σκυλιά.

Ενώ αυτό το μυστήριο έχει λυθεί, υπάρχουν ακόμα μερικοί απίστευτοι τρόποι με τους οποίους οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως. Ονομάστε το έκτη αίσθηση ή παράγοντα «Αυτό».

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η παράξενη ικανότητα των σκύλων μας να αισθάνονται «κακούς» ανθρώπους ή αυτούς με κακές προθέσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά τείνουν να είναι εξαιρετικοί κριτές χαρακτήρα, αλλά πώς το κάνουν;

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι. Θα μπορούσε να είναι απλό ένστικτο ή ίσως αντιλαμβάνονται τη νευρική ενέργεια που εκπέμπουν.

Το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει με τις απίστευτες μύτες τους. Όταν ένα άτομο συμπεριφέρεται επιθετικά, η χημεία του εγκεφάλου του αλλάζει. Τα σκυλιά μπορεί να είναι σε θέση να μυρίσουν αυτές τις αλλαγές και να αισθανθούν τις προθέσεις τους.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τα σκυλιά δεν μπορούν να μας σώσουν από έναν ψυχοπαθή. Δεδομένου ότι βιώνουν λιγότερα συναισθήματα, η χημεία του εγκεφάλου τους είναι απίθανο να προειδοποιήσει τα σκυλιά μας για τις σκληρές προθέσεις τους.

Σας έχει ειδοποιήσει ποτέ ο σκύλος σας για ένα επικίνδυνο άτομο, σας έχει βοηθήσει να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή καταλαβαίνει ακριβώς όπως αισθάνεστε; Πείτε μας στα σχόλια!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν δροσιστικές λιχουδιές. Με τις παρακάτω απλές και δροσιστικές σνακ και παγωτά, μπορείτε να χαρίσετε χαρά στον σκύλο σας. Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα
Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Όταν επιτέλους έρθει η πολυαναμενόμενη ώρα των διακοπών, όλοι προετοιμάζονται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η στιγμή μπορεί να φέρει και ανησυχίες, καθώς προκύπτει το ερώτημα: τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας ενώ λείπουμε; Αν και πολλοί θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Ερωτών: Αγαπητέ Imre! Εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραγγέλνω την τροφή με σολομό από εσάς. Η Άλισον, τον τελευταίο μήνα, έχει χάσει πολύ βάρος, παρόλο που λαμβάνει την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι αθλητικός σκύλος, οπότε ποτέ δεν ήταν παχιά, αλλά τώρα φαίνονται τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές