Όλοι επιθυμούμε τα κουτάβια μας να ζήσουν μια μεγάλη, ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να συμβάλουμε σε αυτό. Ακολουθούν 10 συμβουλές για να βοηθήσετε κάθε σκυλί να αισθανθεί πιο χαρούμενο και υγιής.

 

1. Στείρωση

Η στείρωση προστατεύει τα θηλυκά σκυλιά από τη ζέστη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και της πυομήτρας ή μολύνσεις της μήτρας. Η στείρωση ενός αρσενικού σκύλου μπορεί να μετριάσει την επιθετική συμπεριφορά και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των όρχεων, της νόσου του προστάτη και των κηλών.

 

2. Εμβολιασμός

Μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, τα αντισώματα που περνούν φυσιολογικά μέσω του μητρικού γάλακτος στο κουτάβι έχουν εξαντληθεί και το κουτάβι σας πρέπει να εμβολιαστεί για να προστατευθεί από πολλές κοινές μολυσματικές ασθένειες, όπως η λεπτοσπείρωση, ο παρβοϊός, καθώς και εμβολιασμός κατά της λύσσας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει εμβολιασμούς για τον βήχα και τη νόσο του Lyme. Οι εμβολιασμοί θα σώσουν τη ζωή του σκύλου σας.

 

3. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας

Όπως εσείς, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται τακτικές επισκέψεις στο γιατρό. Ένας ετήσιος έλεγχος δίνει την ευκαιρία στον κτηνίατρό σας να αντιμετωπίσει οτιδήποτε μπορεί να προκύψει πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.  Ο κτηνίατρος θα ρωτήσει για τη συμπεριφορά, τις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης του κατοικίδιου ζώου σας, ενώ θα ελέγξει τις ζωτικές λειτουργίες του σκύλου σας. Ρωτήστε το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων για κλινικές ζώων χαμηλού κόστους, ώστε να μειώσετε το κόστος.

 

4. Αντιμετωπίστε τους Ψύλλους και τα Τσιμπούρια

Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας πέρα από την φαγούρα στο δέρμα. Μπορεί να είναι πηγή αλλεργιών, αναιμίας ή ταινίας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα καταπολέμησης ψύλλων, συμπεριλαμβανομένων του Advantage και του Frontline, δύο από τα πιο δημοφιλή. Οι μηνιαίες εφαρμογές πρέπει να δίνονται με βάση το βάρος του σκύλου σας. Λάβετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία αυτή σε όλα τα κατοικίδια ζώα σας, όχι μόνο σε εκείνα όπου οι ψύλλοι είναι εμφανείς.

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τους θερμότερους μήνες με την υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι θα χρειαστεί να παρατείνετε τις καλοκαιρινές του θεραπείες. 

 

5. Αντιμετωπίστε τη Διροφιλάριαση Αποτρέποντας την

Η διροφιλάριαση είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον σκύλο σας, επομένως η πρόληψη είναι το κλειδί. Δίνοντας στον σκύλο σας μια δόση δισκίου το μήνα, όπως το Heartguard, μπορεί να σταματήσει την διροφιλαρίωση πριν ξεκινήσει.

 

6. Εξασκείστε τον Σκύλο σας Κάθε Μέρα

Εξασκείστε το σκύλο σας καθημερινά και όχι μόνο μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Η άσκηση με περπάτημα και παιχνίδι θα κρατήσει το μικρό σας φιλαράκι σωματικά και ψυχικά υγιές και θα μειώσει επίσης την πιθανότητα επιθετικών συμπεριφορών. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης τον σκύλο σας να διατηρεί υγιές το βάρος του και την καρδιά του σε καλή κατάσταση, ενώ αυξάνει τη μυϊκή του μάζα. Οι απαιτήσεις άσκησης του σκύλου σας θα είναι διαφορετικές ανάλογα με τη ράτσα, το φύλο, την ηλικία και την υγεία.

 

7. Προσέξτε το Βάρος του Σκύλου σας

Η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι πρόβλημα τόσο στα κατοικίδια όσο και στους ανθρώπους. Ο σκύλος σας δε μπορεί να ξέρει πόση άσκηση χρειάζεται ή ποιο είδος τροφής είναι κατάλληλο για εκείνον. Μόνο εσείς το γνωρίζετε αυτό. Η αρθρίτιδα, η ηπατική νόσος και η στεφανιαία νόσος είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας υπέρβαρος σκύλος.

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει βάρος, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει έναν συνδυασμό άσκησης και αλλαγής μάρκας τροφής χαμηλών θερμίδων (όπως η super premium τροφή της CricksyDog) ή να μειώσει σταδιακά την ποσότητα της κανονικής του τροφής.

Εάν δώσετε στο σκύλο σας τις τροφές που χρειάζεται και είστε τυπικοί με την άσκηση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τον εμποδίσει να αποκτήσει ξανά την φόρμα του! Για να ξεκινήσετε με τα βασικά, προτείνουμε για μικρού μεγέθους σκύλους την Juliet μας και για μεσαίου μεγέθους σκύλους τις υποαλλεργικές μας τροφές για σκύλους Ted.

 

8. Εβδομαδιαίοι Έλεγχοι

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη προβλημάτων υγείας είναι να ελέγχετε τον σκύλο σας κάθε εβδομάδα. Αρχικά, ελέγξτε το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σας για τυχόν πρήξιμο ή ψώρα. Στη συνέχεια, παρατηρήστε τα αυτιά και τα μάτια του σκύλου σας για τυχόν σημάδια ερυθρότητας ή εκκρίσεων. Τέλος, προσέξτε για τυχόν αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες. Εάν κάτι διαφέρει από αυτό που είναι φυσιολογικό για τον σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 

9. Μείνετε Μακριά από Επικίνδυνες Τροφές

Το ASPCA Animal Poison Control Center συνέταξε μια λίστα με τροφές που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, ακόμη και δηλητηριώδεις για τον σκύλο σας: αλκοολούχα ποτά, σοκολάτα, αβοκάντο, καφές, λιπαρές τροφές, καρύδια μακαντάμια, χαλασμένα ή μουχλιασμένα τρόφιμα, κρεμμύδια και σκόνη κρεμμυδιού, σταφύλια και σταφίδες, αλάτι, σκόρδο, ζύμη μαγιάς και προϊόντα με ξυλιτόλη. Δημοσιεύστε αυτήν τη λίστα και βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και οι γνωστοί σας το γνωρίζουν.

 

10. Βουρτσίστε τα Δόντια τους!

Η κακή αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων στα δόντια ή στα ούλα. Σωματίδια τροφής, σάλιου και βακτηρίων γνωστά ως πλάκα μπορούν να συσσωρευτούν στα ούλα και τα δόντια και να προκαλέσουν κάποια μόλυνση. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και ακόμη και να μετακινηθεί στην κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσει την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, τα οστά και τις αρθρώσεις του κατοικίδιου σας. Ελέγχετε τα δόντια και τα ούλα κάθε εβδομάδα και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οδηγίες σχετικά με το τακτικό βούρτσισμα με οδοντόκρεμα σκύλων.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν δροσιστικές λιχουδιές. Με τις παρακάτω απλές και δροσιστικές σνακ και παγωτά, μπορείτε να χαρίσετε χαρά στον σκύλο σας. Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα
Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Όταν επιτέλους έρθει η πολυαναμενόμενη ώρα των διακοπών, όλοι προετοιμάζονται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η στιγμή μπορεί να φέρει και ανησυχίες, καθώς προκύπτει το ερώτημα: τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας ενώ λείπουμε; Αν και πολλοί θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Ερωτών: Αγαπητέ Imre! Εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραγγέλνω την τροφή με σολομό από εσάς. Η Άλισον, τον τελευταίο μήνα, έχει χάσει πολύ βάρος, παρόλο που λαμβάνει την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι αθλητικός σκύλος, οπότε ποτέ δεν ήταν παχιά, αλλά τώρα φαίνονται τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές