Οι αγκαλιές είναι ουσιαστικό μέρος του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλον. Επεκτείναμε λοιπόν αυτή τη φυσική χειρονομία και στα σκυλιά μας. Φαίνεται αρκετά απλό και λογικό, αλλά ορισμένοι επιστήμονες και ηθικολόγοι συζητούν αν τα σκυλιά πραγματικά απολαμβάνουν δύο χέρια να είναι τυλιγμένα γύρω τους και πρόσωπα πάνω στο τρίχωμα τους.

Τι ισχύει όμως; Οι ερευνητές έχουν χάσει εντελώς το νόημα ή σε μας αρέσουν τόσο πολύ οι αγκαλιές που βρισκόμαστε σε πλήρη άρνηση; Ας δούμε προσεχτικά και τις δύο πλευρές και ας εξετάσουμε και τα δύο στοιχεία.

 

Στοιχεία κατά της αγκαλιάς των σκύλων: Σύγχυση και έλλειψη κοινωνικής κατανόησης

Ένας λόγος που τα σκυλιά μπορεί να απεχθάνονται να αγκαλιάζονται είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τι συναισθηματικό σκοπό εξυπηρετεί αυτή η χειρονομία. Η εκπαιδεύτρια και ειδικός Irith Bloom αναφέρει την έλλειψη ισοδύναμου με τις αγκαλιές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του σκύλου. Δεν έχουν πλαίσιο αναφοράς για να καταλάβουν ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί μια αγκαλιά.

«Υποψιάζομαι ότι οι σκύλοι ερμηνεύουν τις αγκαλιές ως επί το πλείστον ως περιορισμό (όχι κάτι που μπορούν να απολαύσουν- κάντε εικόνα την τελευταία φορά που είδατε ένα σκυλί περιορισμένο για να του κόψουν τα νύχια ή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον κτηνίατρο)».

Αυτός ο ανεξήγητος περιορισμός κάνει το σκύλο να παρερμηνεύει την κίνηση αυτή και μπορεί να γίνει επιθετικός ή ακόμα και να φοβηθεί. Στην πραγματικότητα, η τάση των ανθρώπινων όντων να αγκαλιάζονται ως εκδήλωση στοργής μπορεί να σχετίζεται με τη δικιά μας βιολογία, εξηγεί η Bloom.

«Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αγκαλιάζονται επειδή όσο θηλάζαμε ως μωρά είμασταν τοποθετημένοι στο στήθος, έτσι η συγκεκριμένη θέση του σώματος συνδέεται με την άνεση και τη στοργή».

 

Η Γλώσσα του Σώματος τα Λέει Όλα

Σε ένα επιστημονικό κείμενο για το Psychology Today, ο ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας Stanley Coren συμβούλεψε να μην σφίγγετε το κουτάβι σας. Τα στοιχεία, αναφέρει, είναι όλα στην παρατήρηση της γλώσσας του σώματός.

Ο Δρ Coren εξέτασε 250 εικόνες ανθρώπων που αγκαλιάζουν σκυλιά στο Google και στο Flickr. Περίπου το 81% αυτών των φωτογραφιών, παρατήρησε, έδειχναν σκυλιά να εκπέμπουν τουλάχιστον ένα σημάδι δυσφορίας, στρες ή άγχους. Τα υπόλοιπα απεικόνιζαν σκυλιά που ένιωθαν είτε άνετα είτε είχαν ουδέτερες αντιδράσεις.

«Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με φωτογραφίες χαρούμενων ανθρώπων που αγκαλιάζουν σκυλιά με άγχος», είπε ο Coren στο CNN.

Οι επικριτές αυτής της μεθόδου υποστηρίζουν ότι η διαδικασία επιλογής εικόνων από τον Coren μπορεί να οδήγησε στη προκατάληψη ότι έγινε επί σκοπού.

 

Αντίδραση Πάλης ή Φυγής στα Σκυλιά

Σε αυτή την έρευνα ο Coren επισημαίνει ότι τα σκυλιά είναι «ζώα με πόδια», που σημαίνει ότι το σώμα τους είναι σχεδιασμένο για γρήγορο τρέξιμο. Όταν τα πόδια τους είναι περιορισμένα, χάνουν τη δύναμη να ενεργούν σύμφωνα με το ένστικτό τους. Αυτός ο περιορισμός της φυσικής τους απόκρισης μπορεί να προκαλέσει άγχος.

«[Η κατασκευή τους] υπονοεί ότι σε περιόδους άγχους ή απειλής, η πρώτη γραμμή άμυνας που χρησιμοποιεί ένας σκύλος δεν είναι τα δόντια του, αλλά η ικανότητά του να τρέξει. Οι συμπεριφοριστές πιστεύουν ότι στερώντας στο σκύλο την ανάγκη τους για δράση ακινητοποιώντας τον με μια αγκαλιά μπορεί να αυξήσει το επίπεδο άγχους του και αν το άγχος του σκύλου γίνει σημαντικά έντονο, μπορεί να δαγκώσει».

Η συμβουλή του Coren είναι να ξεχάσετε τις αγκαλιές και να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές μεθόδους επαίνου.

«Φύλαξε τις αγκαλιές σας για τα δίποδα μέλη της οικογένειας και τους εραστές σας. Είναι σαφώς καλύτερο από την πλευρά του σκύλου να εκφράσετε την αγάπη σας για το κατοικίδιό σας με ένα άγγιγμα, μια ευγενική λέξη και ίσως μια λιχουδιά».

 

Αποδεικτικά Στοιχεία Υπέρ της Αγκαλιάς: Το Επιχείρημα «No Two Snowflakes»

Εδώ είναι το πιο σημαντικό επιχείρημα υπέρ της αγκαλιάς: εξαρτάται εντελώς από τον σκύλο.

Στο Psychology Today, η συγγραφέας και βιοηθικός Jessica Pierce υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μια απάντηση σε αυτή τη συζήτηση. Εξάλλου, δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως και δεν μπορούμε να γενικεύσουμε για το τι αρέσει και τι δεν αρέσει στα σκυλιά, γιατί το καθένα είναι ένα μοναδικό ον. Γνωρίστε τον σκύλο σας».

Η Erica Lieberman, εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς της Pawsibilities Pets στη Νέα Υόρκη, ενθαρρύνει την προσοχή γενικά. Ως εμπειρικός κανόνας, δεν πρέπει πραγματικά να πλησιάζετε έναν σκύλο που δεν γνωρίζετε και να τυλίγετε τα χέρια σας γύρω από το λαιμό του. Αυτός ο σκύλος μπορεί να είναι αυτός που δεν του αρέσουν οι αγκαλιές.

 

Πόσο Καλά Γνωρίζει ο Σκύλος τι Είναι Αγκαλιά

Αν δεν υπάρχουν σημάδια άγχους ή δυσφορίας, αναφέρει η Lieberman, οι αγκαλιές είναι εντάξει για τα σκυλιά που γνωρίζουν το άτομο.

«Υπάρχουν πολλά σκυλιά που όχι μόνο δεν τους πειράζει, αλλά καταλαβαίνουν ότι είναι αυτό που τα καθιστά σύντροφο του ανθρώπου».

Ο βιολόγος Paul Paquet και ο ειδικός στη συμπεριφορά λύκων και σκύλων Erik Zimen ερευνήσαν το θέμα πίσω στη δεκαετία του ’70. Η μελέτη τους αφορούσε την ηλικία, το φύλο και τη ράτσα των σκύλων. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η εξοικείωση ή το πόσο καλά γνώριζε ο σκύλος το άτομο που έκανε την αγκαλιά ή το χάιδεμα. Η ηλικία και το φύλο των ανθρώπων που αγκάλιαζαν επίσης ελέγχονταν.

Κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς, οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή των σκύλων. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης τις αντιδράσεις συμπεριφοράς των σκύλων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής θέσης του σώματος, των αυτιών, των ουρών και των χειλιών.

«Τα γενικά ευρήματά μας ήταν ξεκάθαρα: Οι σκύλοι που ήταν εξοικειωμένοι με την «αγκαλιά» ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Αντίθετα, τα σκυλιά που δεν ήταν εξοικειωμένα με την «αγκαλιά» ήταν αρχικά επιφυλακτικά αλλά σταδιακά χαλάρωσαν. Οι διαφορές στις ράτσες ήταν εμφανείς, αλλά όχι επαρκώς προγνωστικές για το πώς θα αντιδρούσαν τα σκυλιά».

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που παρατήρησαν είναι ότι οι κοινές συμπεριφορές άγχους,  δεν υπήρξαν. Ο Corey Cohen,  θεραπευτής συμπεριφοράς ζώων στο A New Leash on Life στην Πενσυλβάνια,  αναφέρει ότι ο δεσμός μεταξύ σκύλου και ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει στην εξοικείωση των σκύλων με τις αγκαλιές.

«Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις μια  καλή σχέση με τον σκύλο σου, απελευθερώνει ωκυτοκίνη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα άλλο πλάσμα στη γη που θα το κάνει αυτό».

Επομένως, το σημαντικό εδώ είναι να λαμβάνετε πάντα υπόψη κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δεν χρειάζεται να έχετε έναν μόνο κανόνα συμπεριφοράς για όλα τα κουτάβια!

 

Τα Σκυλιά Μπορούν να αλλάξουν για να Απολαμβάνουν τις Αγκαλιές

Είναι φυσικό ο σκύλος σας να είναι επιφυλακτικός με τις αγκαλιές, αλλά μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε όπως εκπαιδεύετε οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά: με ανταμοιβές λιχουδιών. Αγκαλιάστε το κουτάβι σας για λίγο και μετά δώστε του μια λιχουδιά. Τελικά, θα συνδέσουν τις αγκαλιές με τη χαρά.

Όλοι οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις για την αγκαλιά όταν πρόκειται να δείξουμε στοργή για τα κουτάβια μας. Πράγματα όπως χαδάκια και ξυσίματα στο κεφάλια πάντα θα εκτιμώνται. Αλλά φυσικά, κάποιοι από εμάς μπορεί να δυσκολευτούμε να το σταματήσουμε.

 

Σημάδια ότι Ένας Σκύλος Δε Θέλει Αγκαλιές

Υπάρχουν διακριτικοί και φανεροί τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά μας δείχνουν τη δυσφορία τους. Ακόμα κι αν το κουτάβι σας δεν ξεκολλάει από το χέρι σας, είναι πιθανό να μην διασκεδάζει όπως εσείς. Ένας σκύλος που μισεί τις αγκαλιές μπορεί να:

  • Προσπαθεί να ξεφύγει από την αγκαλιά 
  • Γυρίζει το κεφάλι του μακριά από την πηγή την ανησυχίας του (δλδ, την αγκαλιά) 
  • Χαμηλώνει τα αυτιά του ή τα κολλάει στο πλάι του κεφαλιού του 
  • Εμφανίζει το λευκό τμήμα του ματιού του 
  • Γλείφει τα χείλια του 
  • Χασμουριέται υπερβολικά

Αν δεν έχει παρατηρηθεί κανένα από αυτά τα σημάδια, το πιθανότερο είναι ότι το κουτάβι σας είναι εντάξει με τις αγκαλιές.

Ποια είναι η δικιά σας άποψη για τις αγκαλιές; Πείτε μας!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές