Με την άφιξη των καλοκαιρινών μηνών, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί δραματικά, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο εμάς, τους ανθρώπους, αλλά και τους τετράποδους φίλους μας. Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ζέστη, καθώς δεν μπορούν να ιδρώσουν όπως εμείς και εύκολα υπερθερμαίνονται. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα νιώθει ασφαλής και άνετος στις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

 

Φρέσκο νερό και ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ζέστης. Πάντα να εξασφαλίζετε φρέσκο νερό για τον σκύλο σας και να έχετε μαζί σας ένα φορητό μπουκάλι νερού και ένα μπολ όταν πηγαίνετε βόλτα. Το νερό όχι μόνο σβήνει τη δίψα, αλλά βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Εάν ο σκύλος σας λαχανιάζει πολύ και φαίνεται να έχει υπερθερμανθεί, μπορεί να υποπτευθείτε θερμοπληξία. Πρώτα δροσίστε το σώμα του με δροσερό νερό ή σκουπίστε τον με μια βρεγμένη πετσέτα πριν του δώσετε να πιει. Η απότομη έκθεση σε κρύο νερό κατά τη διάρκεια της θερμοπληξίας μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό του σκύλου, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

 

Σκιερά καταφύγια

Αν ο σκύλος σας βρίσκεται έξω, βεβαιωθείτε ότι έχει πάντα ένα σκιερό μέρος όπου μπορεί να ξεκουραστεί. Οι σκιερές περιοχές μειώνουν τη θερμική καταπόνηση και επιτρέπουν στον σκύλο σας να δροσιστεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το σκυλόσπιτο που βρίσκεται στον ήλιο δεν θεωρείται σκιά, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και 50-60°C.

 

Υπαίθρια παιχνίδια και δραστηριότητες

Αποφύγετε την υπερβολική σωματική δραστηριότητα κατά τις πιο ζεστές ώρες. Οι πρωινές και βραδινές ώρες είναι ιδανικές για μεγαλύτερες βόλτες και παιχνίδια, όταν η θερμοκρασία είναι πιο δροσερή. Αποφύγετε την έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

 

Μέσα δροσιάς

Υπάρχουν πολλά μέσα δροσιάς που μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο σας να αντιμετωπίσει τη ζέστη και να κάνει τις ζεστές μέρες πιο άνετες για αυτόν:

Δροσερά στρώματα: Αυτά τα στρώματα είναι γεμάτα με ειδικό τζελ που παραμένει δροσερό όταν ο σκύλος ξαπλώνει πάνω τους. Δεν απαιτούν ψύξη ή ρεύμα και μπορούν να τοποθετηθούν απλά στον αγαπημένο χώρο του σκύλου σας. Είναι ιδανικά για χρήση στο σπίτι ή ακόμα και κατά τη διάρκεια ταξιδιών.

Δροσερά γιλέκα: Τα δροσερά γιλέκα πρέπει να εμποτιστούν με νερό και να στραγγιστούν πριν τα φορέσετε στον σκύλο σας. Αυτά τα γιλέκα εξατμίζουν αργά το νερό, δροσίζοντας έτσι το σώμα του σκύλου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για βόλτες ή υπαίθριες δραστηριότητες.

Κατεψυγμένες λιχουδιές: Ο σκύλος σας θα λατρέψει τις κατεψυγμένες λιχουδιές που όχι μόνο είναι νόστιμες αλλά βοηθούν και στην ψύξη του. Μπορείτε να φτιάξετε απλές σπιτικές κατεψυγμένες λιχουδιές ανακατεύοντας απλό γιαούρτι με μικρά κομμάτια φρούτων (όπως μύρτιλα ή μήλα). Βάλτε το μείγμα σε παγοθήκες και παγώστε το. Αυτές οι λιχουδιές είναι εξαιρετικές για να φρεσκάρουν και να ενυδατώσουν τον σκύλο σας στις ζεστές μέρες.

Γεμιζόμενα παιχνίδια: Αυτά τα παιχνίδια όχι μόνο παρέχουν διασκέδαση αλλά βοηθούν και στην ψύξη του στόματος και του σώματος του σκύλου. Γεμίστε τα με νερό ή ακόμη και με μικρή ποσότητα υγρής τροφής και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Ο σκύλος σας θα παίξει με χαρά μαζί τους ενώ θα δροσίζεται.

Αυτά τα μέσα δροσιάς όχι μόνο κάνουν τις καλοκαιρινές μέρες πιο άνετες αλλά μειώνουν και τον κίνδυνο θερμοπληξίας, βοηθώντας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου σας.

 

Οι κίνδυνοι της καυτής ασφάλτου

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης, η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι περίπου 30°C, η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να φτάσει έως και 60°C. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εύκολα εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Τα εγκαύματα δεν είναι μόνο επώδυνα αλλά μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη, απαιτώντας σοβαρή ιατρική επέμβαση. Ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε αν η άσφαλτος είναι πολύ ζεστή είναι να βάλετε το χέρι σας στο έδαφος και να το κρατήσετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα. Αν το νιώθετε πολύ ζεστό, τότε είναι πολύ ζεστό και για τον σκύλο σας.

Η καλύτερη ώρα για καλοκαιρινές βόλτες είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και η άσφαλτος είναι πιο δροσερή. Αποφύγετε τις βόλτες κατά το μεσημέρι, όταν κάνει τη μεγαλύτερη ζέστη. Επιλέξτε διαδρομές με σκιερές περιοχές, όπως πάρκα και δασικές διαδρομές. Στις σκιερές περιοχές, η θερμοκρασία της ασφάλτου είναι χαμηλότερη, καθιστώντας την λιγότερο επικίνδυνη για τις πατούσες του σκύλου σας.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε το βάλσαμο πατούσας Chloé για να προστατέψετε τις πατούσες του μικρού σας φίλου!

 

Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας στο αυτοκίνητο

Ο πιο σημαντικός κανόνας: ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν πρόκειται να λείψετε μόνο για λίγα λεπτά!

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου θερμαίνεται γρήγορα και μπορεί να δημιουργήσει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση για τον αγαπημένο σας φίλο. Ακόμα και αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μόνο 25°C, το εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει τους 35-40°C μέσα σε 10 λεπτά και τους 45-50°C μέσα σε 30 λεπτά. Ακόμα και ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο δεν παρέχει αρκετή ροή αέρα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία σε ασφαλές επίπεδο.

Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι, οπότε είναι πιο δύσκολο για αυτούς να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αν η θερμοκρασία του σώματός τους ανέβει πάνω από 41°C, μπορεί να πάθουν θερμοπληξία, που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρή κατάσταση και ακόμα και να αποβεί μοιραία. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αφυδάτωση, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Χωρίς κατάλληλη ενυδάτωση, το σώμα του σκύλου δεν μπορεί να κρυώσει αποτελεσματικά.

 

Αναγνωρίστε τα σημάδια της θερμοπληξίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της θερμοπληξίας για να μπορέσετε να παρέμβετε εγκαίρως. Η υπερβολική λαχάνιασμα, η σιελόρροια, η αδυναμία, ο εμετός και η σύγχυση μπορεί να είναι συμπτώματα θερμοπληξίας. Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, μεταφέρετε αμέσως τον σκύλο σας σε δροσερό μέρος! Πρώτα κρυώστε το σώμα του και μετά δώστε του νερό. Αν χρειαστεί, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

 

Σύνοψη

Οι καλοκαιρινοί μήνες θέτουν ιδιαίτερες προκλήσεις στους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά με τη σωστή προσοχή και προετοιμασία, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα απολαύσει τις χαρές του καλοκαιριού με ασφάλεια και άνεση. Λάβετε υπόψη την ενυδάτωση, τις σκιερές περιοχές ανάπαυσης και τα σημάδια θερμοπληξίας για να διασφαλίσετε ότι ο τετράποδος φίλος σας θα περάσει το καλοκαίρι χαρούμενος και υγιής.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν δροσιστικές λιχουδιές. Με τις παρακάτω απλές και δροσιστικές σνακ και παγωτά, μπορείτε να χαρίσετε χαρά στον σκύλο σας. Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα
Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Βοήθεια, θέλω να πάω διακοπές! Τι να κάνω με τον σκύλο μου;

Όταν επιτέλους έρθει η πολυαναμενόμενη ώρα των διακοπών, όλοι προετοιμάζονται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η στιγμή μπορεί να φέρει και ανησυχίες, καθώς προκύπτει το ερώτημα: τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας ενώ λείπουμε; Αν και πολλοί θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Ερωτών: Αγαπητέ Imre! Εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραγγέλνω την τροφή με σολομό από εσάς. Η Άλισον, τον τελευταίο μήνα, έχει χάσει πολύ βάρος, παρόλο που λαμβάνει την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι αθλητικός σκύλος, οπότε ποτέ δεν ήταν παχιά, αλλά τώρα φαίνονται τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές