Είτε ο σκύλος σας έχει διαγνωστεί με διαταραχή επιληπτικών κρίσεων είτε βιώνει ένα επεισόδιο για πρώτη φορά, είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά προκαλούν χειρότερο κακό στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν.

Η Δρ Pippa Elliott, κτηνίατρος με 30 χρόνια εμπειρίας, μοιράστηκε τους βασικούς κανόνες προστασίας και ελαχιστοποίησης επιπτώσεων μιας κρίσης.

 

Κρατήστε το Σκύλο σας Ασφαλή

Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσετε το σκυλί σας από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Πολλοί σκύλοι εμφανίζουν σωματικά και συμπεριφορικά σημάδια κατά το στάδιο της προ-ικτικής φάσης (πριν αρχίσουν οι σπασμοί). Εάν παρατηρήσετε σημάδια άγχους, κλάμα, ανήσυχο βηματισμό ή λαχάνιασμα οδηγήστε το σκύλο σας σε μια ασφαλή τοποθεσία πριν ξεκινήσει η κρίση.

Οι ανοιχτοί χώροι με χαλιά και μακριά από τις σκάλες είναι ιδανικοί. Εάν είναι δυνατόν, μαζέψτε τυχόν αντικείμενα που μπορεί να είναι αιχμηρά ή σκληρά, όπως επίσης και έπιπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Εάν εκείνη τη στιγμή ο σκύλος σας βρίσκετε στον καναπέ ή στο κρεβάτι, κατεβάστε τον στον πάτωμα (εάν είναι ασφαλές) για να αποτρέψετε την πτώση. Δάπεδα από ξύλο ή πλακάκι μπορεί να γίνουν πιο άνετα με παλιές κουβέρτες ή πετσέτες.

Σημείωση: Μην επιχειρήσετε να μετακινήσετε το σκυλί σας αν έχει ήδη ξεκινήσει η κρίση, υπάρχει κίνδυνος να σας δαγκώσει. Εάν δεν είναι εφικτό να μετακινηθεί σε άλλο μέρος το σκυλί σας, αυτοσχεδιάστε ασφαλίζοντας την γύρω περιοχή με κουβέρτες και μαξιλάρια.

 

Ελαχιστοποιήστε τα Ερεθίσματα

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ο εγκέφαλος του σκύλου πλημμυρίζει με μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα. Οποιαδήποτε πρόσθετα ερεθίσματα με τη μορφή φωτός, ήχου ή αφής μπορούν να παρατείνουν τη διάρκειά του.

Ενστικτωδώς μπορεί να θελήσετε να παρηγορήσετε το σκύλο σας εκείνη τη στιγμή, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πονάει και πιθανότατα δεν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει. Μπορεί να δαγκώσει τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια των σπασμών, αλλά το να την καταπιεί ή να πνιγεί δεν αποτελεί κίνδυνο.

Η Δρ Elliott συνιστά να μετατρέψετε το  δωμάτιο όσο τον δυνατόν πιο χαλαρωτικό:

 • Απομακρύνετε άλλα κατοικίδια και ανθρώπους
 • Απενεργοποιήστε την τηλεόραση ή το ραδιοφώνο
 • Χαμηλώστε τα φώτα
 • Κλείστε τις κουρτίνες
 • Μην αγγίζετε το σκύλο σας
 • Παραμείνετε ψύχραιμοι

 

Ώρα της Εκδήλωσης

Κάθε δευτερόλεπτο μιας κρίσης μπορεί να φαίνεται σαν μία αιωνιότητα, αλλά στην πραγματικότητα, διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα έως και λίγα λεπτά. Οι κτηνίατροι συνιστούν να χρονομετρήσετε τη διάρκεια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση ή όχι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να τον βγάλετε ένα βίντεο τη στιγμή της κρίσης με το κινητό σας τηλέφωνο, καθώς μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον κτηνίατρό σας.

 

Μάθετε Πότε Πρέπει να Επισκεφτείτε τον Κτηνίατρο

Οι περισσότερες κρίσεις δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει για πρώτη φορά επιληπτική κρίση ή έχει εκτεθεί σε  κάποια τοξίνη, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Για σκύλους με υπάρχουσες επιληπτικές διαταραχές, οι κτηνίατροι θεωρούν ότι είναι επείγουσα κατάσταση όταν τα επεισόδια διαρκούν περισσότερο από πέντε λεπτά ή ο σκύλος έχει περισσότερες από τρεις κρίσεις ανά 24ωρο.

 

Κρατήστε Ημερολόγιο

Για σκύλους με επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να διατηρείτε ένα λεπτομερές αρχείο καταγραφής οποιασδήποτε δραστηριότητας που μοιάζει με επιληπτική κρίση, ώστε να να βοηθήσετε τον κτηνίατρό σας να διαγνώσει το πρόβλημα ή/και να καθορίσει τις επιλογές θεραπείας.

Συμπεριλάβετε πληροφορίες όπως:

  • Τη διάρκεια κάθε φάσης
  • Τι είδους επιληπτική δραστηριότητα παρατηρείτε (σπασμοί, «τσίμπημα μύγας» κ.λπ.)
  • Εάν χάθηκε ή όχι ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου
  • Συμπεριφορά πριν, μετά και μεταξύ των κρίσεων

  Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

  Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

  Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

  Πόση ώρα θα πρέπει να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας κάθε μέρα; Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις μεταβλητές – την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του σκύλου, την εξωτερική θερμοκρασία και φυσικά τη ράτσα του.   5 Ράτσες Σκύλων που Χρειάζονται 2 Ώρες Βόλτας...

  Διαβάστε Περισσότερα
  5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

  5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

  Τα σκυλιά έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μας ξέρουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας και η επιστήμη υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Η παραμικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης τους ειδοποιεί...

  Διαβάστε Περισσότερα
  Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

  Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

  Η ωκυτοκίνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης». Είναι υπεύθυνη στο μας βοηθά να νιώθουμε θαλπωρή μεταξύ μας και προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Πλημμυρίζει τα συστήματα των νέων μητέρων όταν κρατούν τα νεογέννητα μωρά τους. Όταν τα ζευγάρια εκδηλώνουν...

  Διαβάστε Περισσότερα