Όταν επιτέλους έρθει η πολυαναμενόμενη ώρα των διακοπών, όλοι προετοιμάζονται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτή η στιγμή μπορεί να φέρει και ανησυχίες, καθώς προκύπτει το ερώτημα: τι κάνουμε με το κατοικίδιό μας ενώ λείπουμε; Αν και πολλοί θα ήθελαν να πάρουν τον σκύλο τους μαζί τους, υπάρχουν καταστάσεις όπου η καλύτερη απόφαση είναι να αφήσουμε τον σκύλο στο σπίτι. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις αξίζει να σκεφτούμε αυτή την επιλογή και ποιες δυνατότητες υπάρχουν.

 

Πότε δεν πρέπει να έρθει ο σκύλος μαζί μας;

Δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι για να συμμετάσχουν στις οικογενειακές διακοπές και για πολλούς λόγους είναι καλύτερο να αφήσουμε το κατοικίδιο στο σπίτι.

 • Αγχωμένοι σκύλοι: Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων τόπων μπορεί να είναι συναρπαστικά για τους ανθρώπους, αλλά για τους αγχωμένους σκύλους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό άγχος. Το νέο περιβάλλον, οι ασυνήθιστοι θόρυβοι και η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να συμβάλουν στο άγχος του σκύλου. Αυτοί οι σκύλοι αισθάνονται καλύτερα στο σπίτι, στο οικείο περιβάλλον τους, όπου αισθάνονται ασφάλεια.
 • Νέα μέλη της οικογένειας: Αν ο σκύλος μπήκε πρόσφατα στην οικογένεια, μπορεί να μην έχει ακόμη συνηθίσει πλήρως το νέο του σπίτι και τους ιδιοκτήτες του. Οι νέες καταστάσεις και τα ταξίδια μπορεί να αποτελούν μεγάλη πρόκληση για αυτόν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να αφήσουμε τον σκύλο στο σπίτι, ώστε να συνηθίσει με ηρεμία το νέο του περιβάλλον.
 • Ηλικιωμένοι σκύλοι: Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά δυσκολεύονται να αντέξουν τα ταξίδια και τις νέες καταστάσεις. Οι αρθριτικοί πόνοι, η μειωμένη όραση και ακοή, καθώς και η έλλειψη της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Για αυτούς τους σκύλους, το καλύτερο είναι να μείνουν στο σπίτι και να απολαύσουν ένα ήσυχο περιβάλλον.
 • Σκύλοι με προβλήματα υγείας: Αν ο σκύλος ήταν πρόσφατα άρρωστος, έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή πάσχει από χρόνια νόσο, τα ταξίδια και οι διακοπές μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή του. Αυτοί οι σκύλοι χρειάζονται ειδική φροντίδα και ηρεμία, τα οποία βρίσκουν καλύτερα στο οικείο περιβάλλον τους.

 

Ξενοδοχείο σκύλων

Τα ξενοδοχεία σκύλων είναι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία κατοικίδιων ζώων, όπου οι σκύλοι μπορούν να μείνουν σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον. Αυτά τα ξενοδοχεία προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, όπως καθημερινούς περιπάτους, χρόνο παιχνιδιού, σίτιση και ακόμη και διάφορες προπονήσεις.

Πλεονεκτήματα:

 • Επαγγελματική επίβλεψη: Οι σκύλοι βρίσκονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων φροντιστών που φροντίζουν την υγεία και την ευημερία τους.
 • Συντροφιά: Η δυνατότητα να παίζουν και να αλληλεπιδρούν με άλλους σκύλους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους κοινωνικούς σκύλους.
 • Οργανωμένα προγράμματα: Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν οργανωμένες δραστηριότητες και προπονήσεις, έτσι ώστε ο σκύλος να παραμένει ενεργός και διεγερμένος.

Μειονεκτήματα:

 • Νέο περιβάλλον: Ο σκύλος πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και στα ξένα ζώα, κάτι που μπορεί να είναι αγχωτικό για ορισμένους.
 • Κόστη: Οι τιμές των ξενοδοχείων ποικίλουν και για τις υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες συνήθως πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα.

Πότε να επιλέξουμε αυτή την επιλογή; Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για τους σκύλους που προσαρμόζονται καλά στις αλλαγές, τους αρέσει η συντροφιά και απολαμβάνουν την εξερεύνηση νέων περιβαλλόντων. Αν ο σκύλος μας είναι κοινωνικός και προσαρμόζεται εύκολα, το ξενοδοχείο μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση.

 

Περιπατητής σκύλων

Η πρόσληψη ενός αξιόπιστου περιπατητή σκύλων επιτρέπει στον σκύλο να μείνει στο σπίτι, αλλά να λαμβάνει τακτικά την άσκηση και την προσοχή που χρειάζεται. Οι περιπατητές σκύλων προσφέρουν συχνά καθημερινές περιπάτους και παίζουν με τον σκύλο.

Πλεονεκτήματα:

 • Οικείο περιβάλλον: Ο σκύλος μπορεί να μείνει στο σπίτι, αποφεύγοντας το άγχος από το νέο περιβάλλον.
 • Τακτική προσοχή: Ο περιπατητής φροντίζει να λαμβάνει ο σκύλος την άσκηση και την φροντίδα που χρειάζεται.
 • Ευελιξία: Οι περιπατητές σκύλων έχουν συνήθως ευέλικτα προγράμματα και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Μειονεκτήματα:

 • Περιορισμένη επίβλεψη: Ο περιπατητής σκύλων δεν μπορεί να προσφέρει επίβλεψη όλο το 24ωρο, έτσι ο σκύλος μπορεί να μείνει μόνος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
 • Αξιοπιστία: Είναι σημαντικό να ελέγξουμε προσεκτικά τις αναφορές και την εμπειρία του περιπατητή.

Πότε να επιλέξουμε αυτή την επιλογή; Αυτή η επιλογή συνιστάται για τους σκύλους που αντέχουν καλά τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν χρειάζονται συνεχή συντροφιά. Αν ο σκύλος αισθάνεται καλύτερα στο σπίτι και δεν έχει πρόβλημα με λίγες ώρες μοναξιάς την ημέρα, η πρόσληψη ενός περιπατητή σκύλων μπορεί να είναι η ιδανική λύση.

 

Φύλακας σκύλων (διαμονή στο σπίτι)

Ο φύλακας σκύλων που μένει στο σπίτι του ιδιοκτήτη κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι μια εξαιρετική επιλογή αν ο σκύλος χρειάζεται συνεχή συντροφιά και φροντίδα.

Πλεονεκτήματα:

 • Συνεχής συντροφιά: Ο σκύλος μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή ανθρώπινη συντροφιά, μειώνοντας το άγχος αποχωρισμού.
 • Οικείο περιβάλλον: Ο σκύλος παραμένει στο σπίτι, όπου γνωρίζει το περιβάλλον και αισθάνεται άνετα.
 • Ασφάλεια: Ο φύλακας φροντίζει και για την ασφάλεια του σπιτιού του ιδιοκτήτη.

Μειονεκτήματα:

 • Αξιοπιστία: Είναι σημαντικό ο φύλακας να είναι αξιόπιστος και έμπειρος, καθώς θα παραμείνει στο σπίτι του ιδιοκτήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Κόστη: Οι φύλακες σκύλων με διαμονή στο σπίτι μπορεί να είναι πιο ακριβοί λόγω της συνεχούς παρουσίας τους.

Πότε να επιλέξουμε αυτή την επιλογή; Αυτή η επιλογή είναι ιδανική αν ο σκύλος είναι πολύ δεμένος με τον ιδιοκτήτη και αντέχει δύσκολα τη μοναξιά. Αν ο σκύλος χρειάζεται συνεχή προσοχή και συντροφιά και ο ιδιοκτήτης θέλει να απολαύσει ήσυχες διακοπές, η πρόσληψη ενός φύλακα σκύλων με διαμονή στο σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Φύλακας σκύλων (στο σπίτι του φύλακα)

Ο φύλακας σκύλων που φροντίζει τον σκύλο στο δικό του σπίτι παρέχει ένα οικογενειακό περιβάλλον για τον σκύλο. Οι φύλακες συνήθως δουλεύουν με μικρό αριθμό σκύλων, κάτι που τους επιτρέπει να δίνουν περισσότερη προσοχή σε κάθε ζώο. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι επωφελής για τους σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς, για τους οποίους ένα ξενοδοχείο θα ήταν ένα περιβάλλον με πάρα πολλά ερεθίσματα.

Πλεονεκτήματα:

 • Συνεχής επίβλεψη: Ο σκύλος είναι πάντα σε ανθρώπινη συντροφιά, λαμβάνοντας την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα.
 • Άνετο περιβάλλον: Το σπίτι του φύλακα μπορεί να είναι άνετο και ασφαλές για τον σκύλο.
 • Συντροφιά: Ο σκύλος μπορεί να βρίσκεται σε συντροφιά άλλων ζώων, αν ο φύλακας έχει άλλα κατοικίδια.

Μειονεκτήματα:

 • Νέο περιβάλλον: Ο σκύλος πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και στο σπίτι, κάτι που μπορεί να είναι αγχωτικό για αυτόν.
 • Αξιοπιστία: Είναι σημαντικό να ελέγξουμε προσεκτικά τις αναφορές και το σπίτι του φύλακα.

Πότε να επιλέξουμε αυτή την επιλογή; Αυτή η επιλογή συνιστάται για τους σκύλους που χρειάζονται την ανθρώπινη συντροφιά ή που δεν αισθάνονται άνετα σε μεγάλες ομάδες σκύλων.

 

Συμπέρασμα

Κατά τον προγραμματισμό των διακοπών, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και τον χαρακτήρα του σκύλου μας, ώστε κατά την απουσία μας να αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμένος. Είτε επιλέξουμε ξενοδοχείο σκύλων, περιπατητή σκύλων ή φύλακα σκύλων, αξίζει να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων και να ενημερωθούμε καλά για τις διαθέσιμες επιλογές.

Επιπλέον, αν ο σκύλος μας χρειάζεται ειδική διατροφή, όπως η υποαλλεργική τροφή από την CricksyDog, να φροντίσουμε να ενημερώσουμε το άτομο που θα φροντίσει τον σκύλο για αυτές τις ανάγκες και να του παρέχουμε την κατάλληλη τροφή. Έτσι, όχι μόνο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ήσυχες διακοπές, αλλά θα είμαστε σίγουροι ότι και το κατοικίδιό μας περνάει καλά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

5 Εύκολες και Δροσιστικές Συνταγές για τον Σκύλο σας το Καλοκαίρι

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν δροσιστικές λιχουδιές. Με τις παρακάτω απλές και δροσιστικές σνακ και παγωτά, μπορείτε να χαρίσετε χαρά στον σκύλο σας. Αυτές οι συνταγές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Η Άλισον, ένα 6χρονο μίγμα βίσζλα, έχει χάσει πολύ βάρος

Ερωτών: Αγαπητέ Imre! Εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραγγέλνω την τροφή με σολομό από εσάς. Η Άλισον, τον τελευταίο μήνα, έχει χάσει πολύ βάρος, παρόλο που λαμβάνει την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι αθλητικός σκύλος, οπότε ποτέ δεν ήταν παχιά, αλλά τώρα φαίνονται τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκυλίσιο μπάνιο 101: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σκυλίσιο μπάνιο 101: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με την έλευση της καλοκαιρινής ζέστης, η παραθαλάσσια χαλάρωση γίνεται ελκυστική και για πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Το μπάνιο με τον σκύλο σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαύσετε μαζί τις χαρές του καλοκαιριού, αλλά είναι σημαντικό να έχετε υπόψη μερικά...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
670 κριτικές