Η ωκυτοκίνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης». Είναι υπεύθυνη στο μας βοηθά να νιώθουμε θαλπωρή μεταξύ μας και προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Πλημμυρίζει τα συστήματα των νέων μητέρων όταν κρατούν τα νεογέννητα μωρά τους. Όταν τα ζευγάρια εκδηλώνουν συναισθήματα αγάπης μεταξύ τους, η ωκυτοκίνη διαπερνάει τα σώματά τους. Το δέσιμο και τα ασαφή συναισθήματα που προωθεί η ωκυτοκίνη δεν περιορίζονται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι η ορμόνη της αγάπης απελευθερώνεται επίσης όταν κοιτάτε στα μάτια τον σκύλο σας.

Η Ωκυτοκίνη και οι Θετικές της Επιδράσεις

Η ωκυτοκίνη είναι μια ισχυρή ορμόνη με σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική επαφή, τον τοκετό και το θηλασμό. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη διεξαγωγή του τοκετού όταν τα πράγματα επιβραδυνθούν ή δείχνουν να καθυστερούν. Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα μελετών για την ωκυτοκίνη στους ανθρώπους, επειδή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ορμόνη επηρεάζει τις σχέσεις, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικά παραδείγματα. Μελέτες δείχνουν πως η ωκυτοκίνη μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί, εξωστρεφείς, γενναιόδωροι και συνεργάσιμοι σε ομαδικό περιβάλλον. Μας βοηθά να ακολουθήσουμε τη ροή. Αν πάτε σε μια ταινία με μια παρέα φίλων, η ωκυτοκίνη είναι εκείνη που σας επιτρέπει να πείτε ναι στο να δείτε μία ρομαντική κομεντί όταν αυτό που θέλετε πραγματικά να δείτε είναι ένα θρίλερ. Άλλες μελέτες για την ορμόνη εξέτασαν τις στενές σχέσεις.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια νέα ρομαντική σχέση έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στον οργανισμό τους από εκείνους που είναι ελεύθεροι. Αυτό το εύρημα είναι ένας από τους λόγους που η ωκυτοκίνη αποκαλείται μερικές φορές η «η ορμόνη της αγκαλιάς». Επιπλέον, η απελευθέρωση ωκυτοκίνης κατά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων ξεκινά έναν δεσμό θετικής δράσης, ο οποίος περιγράφεται παρακάτω:

Κοιτάτε τα όμορφα μάτια του μωρού σας και το σώμα σας ανταποκρίνεται ανοίγοντας τις πύλες της ωκυτοκίνης. Με τη σειρά του, το σώμα του μωρού σας εκκρίνει την δική του ωκυτοκίνη. Αυτό προκαλεί το σώμα σας να απελευθερώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, το ίδιο και του μωρού σας! Συνεχίζεται σε αυτό τον ρυθμό ανταλλαγής, αφήνοντας τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί ενθουσιασμένους και γεμάτους με συναισθήματα απόλυτης αφοσίωσης και αγάπης. Είναι το απόλυτο συναίσθημα ευχαρίστησης. Αυτό που προσπαθούσαν να μάθουν οι επιστήμονες είναι αν επαναλαμβάνεται ο ίδιος δεσμός όταν σκύλοι και άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια;

Οι επιστήμονες Αναρωτήθηκαν, Άραγε η Ωκυτοκίνη Έχει Επίδραση μεταξύ των Ειδών;

Ο Miho Nagasawa και ο Takefumi Kikusui είναι βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Azuba στην Ιαπωνία. Ήθελαν να ανακαλύψουν εάν ο ίδιος δεσμός θετικής δράσης της ωκυτοκίνης θα εμφανιζόταν όταν οι σκύλοι και οι άνθρωποι ερχόντουσαν σε επαφή. Έκαναν ένα πείραμα για να το δοκιμάσουν. Οι ερευνητές έβαλαν ζευγάρια σκύλων και ανθρώπων σε ένα δωμάτιο μαζί ώστε να παίξουν για 30 λεπτά. Αυτό που παρατήρησαν ήταν πως τα σκυλιά και οι άνθρωποι έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: να χαϊδεύονται, να παίζουν και να κοιτάζουν ο ένας τον άλλο με στοργή. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης στους σκύλους και στους ανθρώπους μετρήθηκαν μετά το παραπάνω πείραμα.

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε κοιτάζοντας ο ένας στα μάτια του άλλου είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα ωκυτοκίνης. Τα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: εκείνα που έκλεισαν τα μάτια για χρονικό διάστημα 2,5 λεπτών ή περισσότερο και εκείνα που κοιτούσαν για διάστημα 45 δευτερολέπτων ή λιγότερο. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξήθηκαν κατά 20% περίπου στα ζευγάρια με την μεγαλύτερη διάρκεια οπτικής επαφής. Δηλαδή όσο περισσότερο κοιτάς τα μάτια του άλλου, τόσο περισσότερο ενδιαφέρεσαι; Φαίνεται να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό.

 

Τα Θηλυκά και των Δύο Ειδών Βιώσαν μια Έντονη Χημική Σύνδεση

Η ομάδα διεξήγαγε ένα διαφορετικό είδος πειράματος για να διερευνήσει περαιτέρω τη σύνδεση ωκυτοκίνης. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε κάθε σκύλο ωκυτοκίνη μέσω ενός σπρέι μύτης. Τα σκυλιά τοποθετήθηκαν ξανά μαζί με τους ανθρώπους. Οι αίθουσες τώρα περιείχαν ένα μείγμα αγνώστων και ανθρώπων που είχαν ήδη έρθει σε επαφή με τα σκυλιά. Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία τα σκυλιά με αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης έκαναν δύο πράγματα. Είχαν μάτια μόνο για τον δικό τους άνθρωπο τον οποίον κοιτούσαν επίμονα.

Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο παρουσιάστηκε σε αυτό το κομμάτι της μελέτης. Τα θηλυκά σκυλιά επηρεάστηκαν πιο έντονα από την ενίσχυση της ωκυτοκίνης από ότι τα αρσενικά. Πέρασαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τις θηλυκές συντρόφους τους. Αγνόησαν εντελώς τους αγνώστους. Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και λαμβάνουν όλη αυτή την προσοχή; Τα επίπεδα της ορμόνης της αγάπης τους αναμφίβολα αυξήθηκαν! Η προηγούμενη έρευνα είχε παρόμοια αποτελέσματα. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ορμόνη από τους άντρες. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έχει σημειωθεί επανειλημμένα σε μελέτες.

 

Οι Σκύλοι και οι Άνθρωποι Έχουν Εξελίξει τον Δεσμό τους δια της Οπτικής Επαφής

Η μελέτη αυτή έφερε στην επιφάνεια μία ακόμη συναρπαστική ανακάλυψη. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το ίδιο πείραμα. Αυτή τη φορά όμως χρησιμοποίησαν λύκους αντί για ανθρώπους. Γιατί κάποιος να μπει σε ένα δωμάτιο με ένα λύκο; Μην ανησυχείτε. Αυτά τα ζευγάρια λύκων και ανθρώπων ήταν ήδη συνδεδεμένα. Οι ερευνητές βρήκαν ανθρώπους που είχαν μεγαλώσει κουτάβια λύκων και συνέχιζαν να τα φροντίζουν και μετά την ενηλικίωσή τους.

Ακριβώς όπως και πριν, οι λύκοι μπήκαν σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους για 30 λεπτά. Μετρήθηκαν τα επίπεδα ωκυτοκίνης τους. Παρατηρήθηκαν συμπεριφορές κατά την οπτική επαφή. Στους λύκους χορηγήθηκε ωκυτοκίνη. Κοίταξαν οι λύκοι οικειοθελώς τα μάτια των ανθρώπων; Όχι. Τα επίπεδα της ορμόνης της αγάπης δεν αυξήθηκαν στους λύκους. Αυτή η απάντηση οδήγησε τους ερευνητές σε ένα πρωτοποριακό συμπέρασμα. Ο δεσμός δράσης της ωκυτοκίνης με το βλέμμα εξελίχθηκε μεταξύ ανθρώπων και σκύλων!

Η μελέτη αναφέρει, «Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός θετικού δεσμού με τη μεσολάβηση της ωκυτοκίνης που διευκολύνεται και ρυθμίζεται μέσω της οπτικής επαφής, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη συν-εξέλιξη του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και σκύλου με τη συμμετοχή κοινών τρόπων επικοινωνίας και κοινωνικής προσκόλλησης». Με άλλα λόγια, τα σκυλιά βοήθησαν τους εαυτούς τους έτσι ώστε να αποκτήσουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ανθρώπων κοιτάζοντάς τους με αγάπη στα μάτια.

 

Οι Σκύλοι Χρησιμοποιούν Επίσης Ωκυτοκίνη για να Αντιληφθούν Κοινωνικά Στοιχεία

Ας δούμε λοιπόν τα κοινωνικά στοιχεία. Τα κοινωνικά στοιχεία είναι υποδείξεις που μας βοηθούν να συμμετέχουμε σε συνομιλίες και άλλες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μπορούν να είναι λεκτικές ή μη. Τα κοινωνικά στοιχεία είναι αυτά που ακολουθούμε όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο σε κάποιον και ότι πρέπει να τερματίσουμε την συζήτηση. Τα κοινωνικά στοιχεία μας βοηθούν να συμπεριφερόμαστε με τρόπο αποδεκτό όταν περιμένουμε στην ουρά στο αεροδρόμιο. Τα σκυλιά ανταποκρίνονται επίσης σε ενδείξεις τέτοιου τύπου. Είναι μια ικανότητα που τους επιτρέπει να έχουν καλές σχέσεις με τους ανθρώπους.

Μια μελέτη έδειξε πως η ωκυτοκίνη επέτρεπε στους σκύλους να διαβάζουν τα ανθρώπινα κοινωνικά στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα σκυλιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε ένεση με την ορμόνη της αγάπης. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μια ένεση φυσιολογικού ορού. Οι ερευνητές έκρυψαν λιχουδιές φαγητού και παρείχαν ενδείξεις για να βοηθήσουν τους σκύλους να τις βρουν. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος έδειξε που ήταν κρυμμένο το κέρασμα. Σε άλλες περιπτώσεις ο άνθρωπος κοίταξε την κρυμμένη λιχουδιά. Τα σκυλιά ακολούθησαν τα κοινωνικά στοιχεία για να βρουν τις λιχουδιές πιο συχνά από ότι η ομάδα ελέγχου.

Υπάρχει ένας πραγματικός λόγος για τον οποίο βλέπετε τα σκυλιά σας πραγματικά σαν παιδιά. Τα αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο. Οι χημικές αντιδράσεις πυροδοτούνται όταν κοιτάζεις τα μάτια του σκύλου σου ή τον χαϊδεύετε. Είναι οι ίδιες ακριβώς χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν δένεστε με το παιδί σας. Δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας πει αυτό που νιώθουμε μέσα μας. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι μοιράζονται έναν άρρηκτο συναισθηματικό δεσμό. Η χημεία μεταξύ των ανθρώπων και του καλύτερου φίλου μας είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, επιβεβαιώνετε και με τα επιστημονικά στοιχεία!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές