Γνωρίζατε ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους σκύλους;

Παρόλου που δεν είναι όλοι οι όγκοι κακοήθεις, μπορεί να μετατραπούν σε αρκετά επιθετικούς. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και τα μέτρα αντιμετώπισης, ώστε να προστατεύσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κουτάβι σας.

 

Ποιοι Είναι οι Τύποι Καρκίνου του Δέρματος στα Σκυλιά;

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος που εμφανίζονται συνηθώς στα σκυλιά:

 

Κακοήθες Μελάνωμα

Αυτός ο τύπος καρκίνου επηρεάζει τα μελαγχρωματικά κύτταρα του δέρματος γνωστά ως μελανοκύτταρα. Ενώ πολλοί όγκοι που αναπτύσσονται σε αυτά τα κύτταρα είναι καλοήθεις, υπάρχουν και αυτοί που αναπτύσσονται γρήγορα και κάνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το ήπαρ ή/και τους πνεύμονες.

Τα καλοήθη μελανώματα, γνωστά και ως μελανοκυτώματα, εντοπίζονται συνήθως σε τριχωτές περιοχές του δέρματος του σκύλου, ενώ τα περισσότερα κακοήθη μελανώματα εμφανίζονται μέσα ή πάνω στο στόμα. Το συνεχές γλείψιμο και οι πληγές μπορεί να συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων, αλλά φαίνεται ότι παίζουν ρόλο και τα γονίδια.

 

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος όγκου συνήθως εμφανίζεται ως λευκά εξογκώματα στο δέρμα, στα νύχια ή στο στόμα. Συχνά προκαλούνται από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, αλλά επίσης συνδέονται με τον ιό των θηλωμάτων σε ορισμένους σκύλους.

Αν και οι ακανθοκυτταρικοί καρκίνοι δεν εξαπλώνονται στους γύρω λεμφαδένες, είναι επιθετικοί και μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν.

 

Όγκοι Μαστοκυττάρων

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στα σκυλιά. Η ακριβής αιτία εμφάνισης του είναι άγνωστη, αλλά έχει συνδεθεί με φλεγμονές, ερεθιστικούς και γενετικούς παράγοντες. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του όγκου.

 

Ποιοι είναι οι Παράγοντες Κινδύνου; Εκθεση στον ήλιο

Όπως και με τους ανθρώπους, η έκθεση στον ήλιο είναι ένας παράγοντας για τον καρκίνο του δέρματος στα σκυλιά. Παρόλο που τα περισσότερα κουτάβια προστατεύονται από το τρίχωμά τους, οι ακτίνες του ηλίου μπορούν ακόμα να διεισδύσουν μέσα στο τρίχωμα σε αραιά προστατευμένες  περιοχές, όπως η μύτη και τα αυτιά. Ακόμα, οι άτριχες και οι κοντότριχες ράτσες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Ράτσα

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος, αλλά οι ακόλουθες ράτσες έχουν γενετική προδιάθεση σε ορισμένους τύπους:

Τα κακοήθη μελανώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε μαύρους σκύλους, ιδιαίτερα στα Scottish Terriers και στα Schnauzers.. Σημείωση: Τα Vizslas, τα Miniature Schnauzers, τα Doberman Pinschers, τα Airedale Terriers και τα Chesapeake Bay Retriever είναι επιρρεπή σε καλοήθη (μη καρκινικά) μελανώματα.

Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά σε σκύλους με κοντό τρίχωμα και με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Τα Keeshonds, τα Standard Schnauzers, τα Basset Hounds, τα Collies, τα Dalmatians, τα Bull Terriers και τα Beagles ηλικίας μεταξύ έξι και δέκα ετών είναι επιρρεπή σε αυτή τη μορφή καρκίνου.

Οι όγκοι μαστοκυττάρων είναι αρκετά συνηθισμένοι στα Boxers και στα Pugs, αλλά περιστασιακά μπορεί να εμφανιστούν στα Boston Terriers, στα Labrador Retrievers, στα Beagles και τα Schnauzers.

 

Ποια Είναι τα Σημάδια Καρκίνου του Δέρματος στα Σκυλιά;

Τα εμφανή σημάδια καρκίνου του δέρματος ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή που αντιμετωπίζετε. Ακόμη και οι κτηνίατροι δεν μπορούν να ξέρουν ποιοι όγκοι είναι κακοήθεις και ποιοι όχι.   Επομένως είναι σημαντικό να εξετάζονται και να υποβάλλονται σε βιοψία για τυχόν νέες ή μεταβαλλόμενες αναπτύξεις.

Υπάρχουν μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε έναν ύποπτο όγκο:

  • Τα κακοήθη μελανώματα εμφανίζονται συχνά στα χείλη, στο στόμα και στα νύχια των πατουσών.
  • Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μοιάζουν με εξογκώματα και τείνουν να εμφανίζονται στην κοιλιακή χώρα, γύρω από τα γεννητικά όργανα και πιο σπάνια στα πόδια.
  • Οι όγκοι των μαστοκυττάρων εμφανίζονται κυρίως στον κορμό του σώματος και μερικές φορές στα πόδια.

 

Ποιες Είναι οι Επιλογές Θεραπείας;

Οι καρκίνοι του δέρματος στα σκυλιά αφαιρούνται χειρουργικά κατά περίπτωση. Ωστόσο, εάν ο όγκος βρίσκεται σε δύσκολη θέση ή έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες όπως χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και δια του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχει επίσης ένα θεραπευτικό εμβόλιο DNA που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην επέκταση του χρόνου επιβίωσης των σκύλων με στοματικό μελάνωμα.

 

Πώς μπορώ να προστατέψω τον σκύλο μου από τον καρκίνο του δέρματος; Αντηλιακό

Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα και ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζονται περισσότερη προστασία από τον ήλιο σε σχέση με τα σκυλιά που έχουν πιο πυκνό τρίχωμα. Ωστόσο, μην προμηθευτείτε οποιοδήποτε αντηλιακό ανθρώπινης χρήσης από το φαρμακείο, καθώς ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι τοξικά.

«Το αντηλιακό περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου και είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τα έντερα ενός σκύλου εάν καταποθεί. Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας αιματηρή διάρροια και αιματηρό εμετό, κάτι που είναι ενδεικτικό της εντερικής βλάβης», αναφέρει η κτηνίατρος Rachel Barrack.

Δεν είστε σίγουροι αν ο σκύλος σας χρειάζεται αντηλιακό; Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσοει να αξιολογήσετε την κατάσταση του σκύλου σας, να επιλέξετε ένα κατάλληλο προϊόν και να σας δείξει πώς και πότε να το χρησιμοποιείτε.

 

Επαγρύπνηση

Λάβετε υπόψη ότι περισσότερο από το 50% των όγκων που αναπτύσσουν οι σκύλοι δεν είναι κακοήθη και ειδικά τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε καλοήθη όγκους και κύστες.

Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του δέρματος είναι μια κτηνιατρική εξέταση και μια βιοψία. Ακόμα κι αν οι όγκοι του σκύλου σας είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να τις παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα, στις έκκρισεις κ.λπ. Η επαγρύπνηση με συχνούς ελέγχους στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το κουτάβι σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια σύνθεση τροφής προτείνετε για τα στειρωμένα αρσενικά dachshunds;

Ποια σύνθεση τροφής προτείνετε για τα στειρωμένα αρσενικά dachshunds;

Ερωτών: Ποια σύνθεση τροφής προτείνετε για τα στειρωμένα αρσενικά dachshunds;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός διατροφής σκύλων που αφιέρωσε τη ζωή του στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών στους σκύλους✔️ 5+ χρόνια εμπειρίας στην...

Διαβάστε Περισσότερα
Το Λαμπραντόρ μου έχει τροφική αλλεργία. Ακόμη και μετά τη μετάβαση σε μια ωμή τροφή, τρώει γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Το Λαμπραντόρ μου έχει τροφική αλλεργία. Ακόμη και μετά τη μετάβαση σε μια ωμή τροφή, τρώει γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Ο σκύλος μου είναι ημίαιμο Λαμπραντόρ. Η μητέρα του είναι Λαμπραντόρ. Είναι αλλεργικός στη γύρη και σε ορισμένες τροφές. Καταφέραμε να βελτιώσουμε τη ζωή του ταΐζοντάς τον ωμή τροφή. Δεν μαδάει και έχει καλές κενώσεις. Αλλά τρώει ακόμα γρασίδι. Τι πρέπει να...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλος ως μέλος της οικογένειας: Γιατί είναι ένα βασικό αρχή;

Σκύλος ως μέλος της οικογένειας: Γιατί είναι ένα βασικό αρχή;

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αντιμετωπίζει το δίλημμα: Πρέπει να θεωρήσει τον τετράποδο φίλο του απλώς ως ένα ζώο ή ως κάτι περισσότερο; Εδώ και τώρα ισχυρίζομαι: Οι σκύλοι όχι μόνο αξίζουν, αλλά και απαιτούν να θεωρούνται πλήρη μέλη της οικογένειας. Ας σας παρουσιάσω τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
624 κριτικές