Αν πιστεύετε πως ο σκύλος σας αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά σας, έχετε απόλυτο δίκιο. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Learning & Behavior αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο, τα σκυλιά κινήθηκαν ταχύτερα προς την πόρτα ή τον ιδιοκτήτη τους  όταν εκείνοι έβγαζαν λυπημένους ήχους και τραγουδούσαν το “Φεγγαράκι μου Λαμπρό”. Έτσι λοιπόν, αν ο σκύλος καταλαβαίνει την διάθεσή σας, τότε μήπως το άγχος σας τον επηρεάζει; Η επιστήμη απαντάει πως Ναι!

Σκεφτείτε τους διαφορετικούς τρόπους που δείχνετε άγχος: το ύφος σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, η συμπεριφορά σας. Το σκυλί σας αντιλαμβάνεται τα σημάδια αυτά ίσως καλύτερα και από κάποιους ανθρώπους στην ζωή σας επειδή δίνει πραγματικά σημασία.

Καταλαβαίνετε πως ο σκύλος σας αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά σας, αλλά υπάρχουν περισσότερες πτυχές από αυτήν. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από την σχέση μεταξύ συναισθημάτων και αντιδράσεων. Ας τις αναλύσουμε.

Ο τρόπος που εκφράζεστε

Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο: ο σύντροφός σας επιστρέφει από την δουλειά. Τον ρωτάτε για την μέρα του και εκείνος απαντάει μονολεκτικά «Καλά». Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το εννοεί; Μήπως αντιλαμβάνεστε πως στην πραγματικότητα η μέρα τους δεν ήταν και τόσο καλή; Το σκυλί σας το έχει ήδη καταλάβει. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται μεταβολές στον τρόπο ομιλίας σας και αντιδράνε ανάλογα.

Μία μελέτη από την Scientific Results ανέλυσε την αντίδραση των σκύλων στην λεκτική εξωτερίκευση συναισθημάτων. Οι ερευνητές  ανακάλυψαν πως διαφορετικά ημισφαίρια του εγκεφάλου του σκύλου ενεργοποιήθηκαν ανάλογα με τον ηχητικό ερέθισμα. Όταν ο σκύλος άκουσε μια φωνή με αρνητικό συναίσθημα (όπως δυσαρέσκεια ή φόβο), το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους ανταποκρίθηκε. Όταν ο σκύλος άκουσε πρόσχαρο ήχο (χαράς), το αριστερό ημισφαίριο ανταποκρίθηκε. Επίσης, η μελέτη ανακάλυψε πως η καρδιακή δραστηριότητα των σκύλων επηρεάστηκε από τον τόνο των ανθρώπων όταν τους μιλούσαν.

Αν πείτε στον σκύλο σας “Είμαι πολύ αγχωμένος λόγω της δουλειάς μου” δεν θα καταλάβει τις λέξεις. Θα αντιληφθεί αν η φωνή σας παρουσιάσει άγχος ή δυσαρέσκεια.

Ο τρόπος που Φαίνεστε

Ας επιστρέψουμε στο υποθετικό μας σενάριο. Όταν ο σύντροφος επιστρέψει με θλιμμένο ύφος, μπορείτε να καταλάβετε πως πήγε η μέρα του. Οι εκφράσεις του προσώπου του λένε όλη την αλήθεια. Από ότι φαίνεται οι σκύλοι όχι μόνο αναγνωρίζουν τα συναισθήματά σας από τον τόνο της φωνής σας αλλά αντιλαμβάνονται την σύνδεση μεταξύ εικόνας και συναισθημάτων.

Κατά την έρευνά του, ο Ludwig Huber του University of Veterinary Medicine στη Βιέννη αποκάλυψε  ότι οι σκύλοι μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν αν ο άνθρωπος ήταν χαρούμενος ή θυμωμένος κοιτώντας απλά το πρόσωπό του. Ο Huber ανέφερε στην Telegraph «Η έρευνά μας δείχνει πως οι σκύλοι μπορούν να διαχωρίσουν τις θυμωμένες από τις χαρούμενες εκφράσεις των ανθρώπων, αντιλαμβάνονται πως οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν διαφορετική σημασία και δεν ισχύει μόνο για τους οικείους τους, αλλά και για τους αγνώστους».

Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον γιατί έως τώρα θεωρούσαμε πως μόνο οι πίθηκοι διέθεταν αντίστοιχες ιδιότητες. Αυτό που μας εξέπληξε, όπως έδειξε και η έρευνα του Huber, είναι πως τα ζώα πέρα από τους ανθρώπους μπορούν να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Όταν το άγχος σας φαίνεται και στο σώμα σας, ο σκύλος σας μπορεί να το αντιληφθεί.

Το Αποτέλεσμα

Ας ξαναδούμε το υποθετικό μας σενάριο για μία ακόμα φορά. Ο σύντροφός ας επιστρέφει από την δουλειά με κακή διάθεση, κουρασμένος και χωρίς ενθουσιασμό. Γνωρίζετε πως θα αντιδράσει; Θα θέλει να μείνει μόνος του; Λογικά μπορείτε να μαντέψετε ποια θα είναι η επόμενή του κίνηση βασισμένοι σε προηγούμενες εμπειρίες. Το σκυλί σας μπορεί επίσης να το κάνει αυτό.

Η ίδια έρευνα που ο καθηγητής Huber και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν στο Current Biology της Cell Press έδειξαν πως οι σκύλοι μπορούσαν να κατανοήσουν πότε κάποιος δεν είχε καλή διάθεση. Ο Huber είπε στην Telegraph, “φαίνεται πως οι σκύλοι αντιλαμβάνονται την θετική διάθεση με το χαμόγελό μας  και την αρνητική από κάποια αντίστοιχη έκφραση του προσώπου μας”

Στην έρευνα αυτή, πήρε στα σκυλάκια περισσότερη ώρα για να καταλάβουν πότε ένας άνθρωπος με δυστυχή πρόσωπο θα τους πρόσφερε μια λιχουδιά, πράγμα που αποδεικνύει πως γνωρίζανε τι σήμαινε μία δυστυχισμένη έκφραση: λιγότερες λιχουδιές. Στην αντίθετη περίπτωση, τα σκυλάκια μαθαίνανε γρηγορότερα πως ένας άνθρωπος με θετική διάθεση ήταν πιθανότερο να τους ανταμείψει.

Λατρεύετε τα κατοικίδιά σας  και δεν τους δείχνετε την αρνητική μεριά σας συχνά. Στις περιπτώσεις που το κάνετε, το σκυλί σας μπορεί να μάθει πότε είστε νευριασμένος, θα σας δώσει το χώρο που χρειάζεστε γιατί δεν είστε ιδιαίτερα διατεθειμένοι να τους ανταμείψετε. Αν τους δώσετε παραπάνω λιχουδιές, πάντα διαθέτουμε τις κατάλληλες επιλογές για εσάς. Στην CricksyDog γνωρίζουμε τι λατρεύουν οι σκύλοι σας!

Τι Σημαίνει Αυτό για Εσάς και τον Σκύλο Σας;

Έχουμε αναφέρει ήδη τρόπους που μπορείτε να προκαλέσετε χωρίς να το θέλετε άγχος στο κατοικίδιό σας και δυστυχώς, είναι αλήθεια πως το συναίσθημα αυτό επηρεάζει το σκύλο σας. Έτσι αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους του σκύλου σας, σκεφτείτε προτού μιλήσετε. Αν είστε αγχωμένοι, μην επιχειρήσετε να βάλετε το κατοικίδιό σας να κάνει ασκήσεις ή να εκτελέσει οδηγίες. Αν παρουσιάζετε σημάδια άγχους, δώστε του μια λιχουδιά ώστε να τους θυμίσετε ότι τα αγαπάτε.

Να θυμάστε, αν έχετε κατοικίδιο βοηθάτε τον εαυτό σας να ηρεμήσει. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με κατοικίδια και υψηλή πίεση έχουν επίπεδα σε περιόδους άγχους σε αντίθεση με εκείνους χωρίς κατοικίδια.

Μην ανησυχείτε αν κάποιες  φορές άθελά σας δημιουργείτε άγχος στο σκυλάκι σας. Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο. Θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε τις επιπτώσεις των πράξεών σας. Αν αντιληφτείτε ότι το σκυλί σας παρουσιάζει σημάδια αρνητικής ενέργειας, κάντε μια βόλτα μαζί και αφήστε το άγχος να φύγει.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω...

Διαβάστε Περισσότερα
Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές