Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως “ξένα σώματα”, μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο συχνή από όσο πολλοί νομίζουν.

Το άρθρο μας έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα. Για ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες, πάντα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας!

 

Τι είναι η Εντερική Απόφραξη;

Μιλάμε για αυτή την κατάσταση όταν στα έντερα του σκύλου δημιουργείται μερική ή πλήρης απόφραξη. Επειδή αυτές οι αποφράξεις μπορεί να εμφανιστούν και στο στομάχι και στον οισοφάγο, συχνά αναφέρεται ως “γαστρεντερική απόφραξη” αντί για απλή εντερική απόφραξη.

Η εντερική απόφραξη είναι κάπως σαν ένα φραγμένο σωλήνα. Η απόφραξη επηρεάζει την πέψη και την κινητικότητα των εντέρων, εμποδίζοντας τον σκύλο από το να μετακινήσει τα τρόφιμα και τα απόβλητα μέσα από το γαστρεντερικό τρακτ. Σε περίπτωση μερικής απόφραξης, ο σκύλος μπορεί ακόμη να έχει κάποια κόπρανα, αλλά το εντερικό σύστημά του υποφέρει.

Η πλήρης εντερική απόφραξη είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Όσο περισσότερο διαρκεί η απόφραξη μέσα στο σώμα του σκύλου, τόσο πιο πιθανή είναι η περιορισμένη ροή αίματος και η νέκρωση των εντερικών ιστών. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και βακτηριακές λοιμώξεις. Τα έντερα μπορεί ακόμη και να διαρραγούν, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία στον σκύλο.

 

Τα Σημάδια της Εντερικής Απόφραξης

  • Συχνός έμετος
  • Διάρροια (σε περιπτώσεις μερικής απόφραξης)
  • Απώλεια όρεξης
  • Κοιλιακός πόνος
  • Φούσκωμα
  • Λήθαργος
  • Κατάθλιψη
  • Αδυναμία
  • Αφυδάτωση
  • Υποσιτισμός

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της απόφραξης. Οι σκύλοι που υποφέρουν από μερική απόφραξη αρχικά εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα, τα οποία συχνά μοιάζουν ανησυχητικά με απλή διαταραχή του στομάχου.

 

Αιτίες της Εντερικής Απόφραξης

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την εμφάνιση εντερικής απόφραξης είναι όταν ένα ξένο σώμα εισέλθει στον οργανισμό του σκύλου, όπως παιχνίδια, κόκαλα, μίσχους καλαμποκιού και ρούχα (ιδίως κάλτσες και εσώρουχα). Τα αιχμηρά αντικείμενα μπορεί όχι μόνο να φράξουν τα έντερα αλλά και να διαπεράσουν τον βλεννογόνο, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία. Τα περισσότερα ξένα σώματα δεν μπορούν να διαλυθούν πλήρως από το γαστρικό οξύ, και ο σκύλος δεν μπορεί να τα χωνέψει εντελώς. Πάρτε αμέσως το κατοικίδιο σας στον κτηνίατρο, αν δείτε ότι καταπίνει κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό.

Εκτός από τα ξένα σώματα, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν εντερική απόφραξη:

Όγκοι: Οι όγκοι που αναπτύσσονται στα έντερα μπορεί σταδιακά να μειώσουν την κινητικότητα των εντέρων και τελικά να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν πλήρη απόφραξη. Οι όγκοι που αναπτύσσονται στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να μεγαλώσουν σε τέτοιο βαθμό που να ασκούν πίεση στα έντερα από έξω, προκαλώντας έτσι εξωτερική απόφραξη.

Ιντουσουσσεπτίωση: Απλοποιημένα, τα έντερα κατά καιρούς διεισδύουν το ένα στο άλλο σαν τηλεσκόπιο. Εκτός από τα ξένα σώματα και τους όγκους, οι λοιμώξεις, οι παράσιτοι του εντέρου και οι διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο. Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να είναι μία επιπλοκή από εντερικές επεμβάσεις.

Στένωση του Στομάχου: Η στένωση της διόδου από το στομάχι στο λεπτό έντερο μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη. Αυτό μπορεί να είναι μία συγγενής ανωμαλία, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ηλικιωμένους σκύλους για άγνωστους λόγους.

 

Διάγνωση της Εντερικής Απόφραξης στα Σκυλιά

Είναι πολύ σημαντικό να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε σημάδια εντερικής απόφραξης στον σκύλο σας. Οι ήπιοι ή μέτριοι συμπτώματα δεν πρέπει να αφεθούν χωρίς θεραπεία για μέρες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη. Σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων, μεταφέρετε αμέσως το κατοικίδιο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο!

Ο κτηνίατρος θα εξετάσει τον σκύλο και θα συζητήσει τις επιλογές αναισθησίας πριν από περαιτέρω εξετάσεις. Αν υπάρχει υποψία για εντερική απόφραξη, συνήθως το επόμενο βήμα είναι η ακτινογραφία της κοιλιακής χώρας για τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών. Επιπλέον, ο σκύλος συνήθως λαμβάνει βάριο, το οποίο πρέπει να καταπιεί. Αυτό είναι ένα λευκό υγρό που εμφανίζεται ζωηρά λευκό στις ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες βοηθούν τον κτηνίατρο να εξετάσει την κίνηση της καταποθείσας ύλης. Επειδή το βάριο φαίνεται καθαρά στις εικόνες, ο κτηνίατρος μπορεί να οπτικοποιήσει τη ροή του τρακτού και να καθορίσει την ακριβή τοποθεσία της απόφραξης.

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων. Αυτές οι δοκιμασίες βοηθούν τον κτηνίατρο να αξιολο γήσει τη γενική υγεία του σκύλου και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για το κατοικίδιο σας.

 

Θεραπεία

Για την αποκατάσταση της κινητικότητας των εντέρων, η απόφραξη πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως. Αυτό συχνά γίνεται μέσω κοιλιακής χειρουργικής επέμβασης. Ο κτηνίατρος κάνει μία τομή στην κοιλιά και ψηλαφεί τα έντερα για τον εντοπισμό της απόφραξης, η οποία μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα με τη βοήθεια των ακτινογραφιών. Στη συνέχεια, κάνει μια τομή στο έντερο για να αφαιρέσει χειρωνακτικά την απόφραξη. Αφού αφαιρεθεί η απόφραξη, ο κτηνίατρος εξετάζει τον εντερικό ιστό για τυχόν μόνιμη βλάβη. Αν υπάρχει βλάβη, ο γιατρός πρέπει να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα τμήματα και να ράψει τα έντερα, βοηθώντας έτσι στην διαδικασία επούλωσης και αποτρέποντας τη διαρροή.

Αν η απόφραξη βρίσκεται στο στομάχι ή στον οισοφάγο, η ενδοσκόπηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Αυτό επιτρέπει στον κτηνίατρο να προσεγγίσει το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου μέσω του πυλωρού (του μυϊκού βαλβίδας μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου). Κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, μία μικρή κάμερα σε έναν μηχανικό σωλήνα εισάγεται από το στόμα στον οισοφάγο. Με ειδικά εργαλεία, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το ξένο σώμα. Αν η διαδικασία είναι επιτυχής, η διαδικασία ανάρρωσης είναι γρόρα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο σκύλος θα χρειαστεί περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή και υγρά.

Ορισμένες αποφράξεις μπορεί να επιλυθούν από μόνες τους, χωρίς την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση ή ενδοσκόπηση. Ωστόσο, για την πλήρη ανάρρωση, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία. Ο κτηνίατρος συνήθως συνταγογραφεί φάρμακα και υγρά για την επανυδάτωση του σκύλου.

 

Πρόληψη

Κράτησε μακριά από τον σκύλο σου αντικείμενα που μπορεί εύκολα να καταπιεί. Εξασφάλισε ότι τα παιχνίδια του είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μην μπορεί να τα καταπιεί. Παρακολούθησε το κατοικίδιο σου όταν μασάει αντικείμενα. Κράτησε τον σκύλο μακριά από τα σκουπίδια! Πρόσεχε τον σκύλο σου όταν είσαι έξω! Φύλαξε τα ρούχα κλειδωμένα!

Οι όγκοι και άλλες ασθένειες του εντερικού συστήματος δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι προληπτικές, αλλά η πρώιμη ανίχνευση είναι σημαντική. Σε περίπτωση οποιουδήποτε ύποπτου συμπτώματος, απευθύνσου στον κτηνίατρο. Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων! Μπορεί μια ρουτίνα εξέταση να αποκαλύψει ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί συμπτώματα στον σκύλο σου.

Επιπλέον, αν θέλεις να προσφέρεις ποιοτική τροφή στον σκύλο σου και να είσαι σίγουρος για την υγεία του, σου προτείνουμε τις τροφές CricksyDog. Οι τροφές μας Juliet είναι για τα μικρόσωμα σκυλιά, τα Ted για τα μεσαία έως μεγάλα σκυλιά, τα Chucky για τα κουτάβια, ενώ τα Oscar είναι για τα ηλικιωμένα σκυλιά. Επιπλέον, διαθέτουμε λιχουδιές, μασητικά για τα δόντια, υγρή τροφή, βιταμίνες, ενισχυτικά για τα οστά…

Για περισσότερες πληροφορίες για τροφές σκύλων, επιλέξτε το κατάλληλο μενού από την πάνω μπάρα του μενού.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές