Το φθινόπωρο μπορεί να είναι η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Μετά από ένα μακρύ (μακρύ!) ζεστό καλοκαίρι, οι πρώτες δροσερές μέρες μας αναζωογονούν. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες φθινοπωρινές βόλτες με τους σκύλους μας εξερευνώντας τόσο τα αγαπημένα μας μονοπάτια όσο και αυτά που μόλις ανακαλύψαμε.

Το φθινόπωρο έχει τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά – αλλά και τους δικούς του ειδικούς κινδύνους για τα σκυλιά μας.

Βεβαιωθείτε ότι οι στιγμές που περάσατε ήταν καλές, ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να κρατήσετε τις φθινοπωρινές βόλτες των σκύλων σας ασφαλείς:

 

Ελέγξτε τον Εξοπλισμό σας

Μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι και πολλά πλυσίματα των λουριών και των περιλαίμιων του σκυλιού σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή.

  • Ελέγξτε το ύφασμα για αδύναμα σημεία ή σκισίματα.
  • Ελέγξτε τα δερμάτινα λουριά για σκισίματα.
  • Ελέγξτε το υλικό και βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά.
  • Δοκιμάστε κάθε λουρί με ένα πολύ δυνατό τράβηγμα (απλώς στερεώστε το λουρί σε έναν στύλο ή σε ένα φράχτη και ξαφνικά τραβήξτε το όσο πιο δυνατά μπορείτε.

Εάν έχετε πολλά σκυλιά, βεβαιωθείτε ότι ένα από τα σκυλιά σας δεν έχει μασήσει το κολάρο του άλλου σκύλου σας. (Αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα πράγματα της Irie και της Tiki όταν ήταν στην εφηβεία!)

 

Προσέξτε τα φίδια στις διακοπές ή στο σπίτι

Φθινόπωρο σημαίνει η εποχή φιδιών! Αλλά όχι σε κάθε μέρος του κόσμου. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε τι να προσέξετε αν υπάρχουν φίδια εκεί που ζείτε.

Θα πρέπει να προσέχουμε τα τέσσερα δηλητηριώδη φίδια: κροταλίες, κοραλιόφιδα, μοκασίνος νερού και χαλκοκεφαλές.

Μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να προλάβετε από τις προειδοποιήσεις, συγκεκριμένα ακούγετε σαν το ψεκαστικό που ποτίζει το γκαζόν. Αλλά και πάλι μπορεί να μην σταθείτε τόσο τυχεροί.

Κρατήστε τον σκύλο σας κοντά σας στις βόλτες σας για να βλέπετε πού πηγαίνετε και οι δύο. Χρησιμοποιώ ένα λουρί των 1,2 μέτρων, αλλά ξέρω ότι πολύ προτιμάνε τα πιο μακριά λουριά, προμηθευτείτε το πολύ μέχρι 2 μέτρα, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη διαδρομή.

Μερικά μονοπάτια καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τον σκύλο σας να ξεφύγει, έτσι ένα πιο κοντό λουρί διευκολύνει την αντίδραση στον κίνδυνο.

Σε πολλά φίδια αρέσει να βρίσκονται δίπλα σε μονοπάτια, όχι στη μέση τους, καθώς περιμένουν να περάσουν ποντίκια και μικρά θηράματα.

 

Προσέξτε τα Μανιτάρια

Κρατάμε τα μανιτάρια μακριά από την αυλή μας, άλλα, όταν φεύγετε για εξερεύνηση, ο σκύλος σας μπορεί να συναντήσει μανιτάρια.

Προσπαθήστε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά από μανιτάρια και υποθέστε ότι όλα είναι τοξικά. Αν δείτε τον σκύλο σας να τρώει ένα, τραβήξτε μια φωτογραφία από τα γύρω μανιτάρια και καλέστε τον κτηνίατρό σας.

 

Προσέχετε για Δηλητήρια Τρωκτικών

Ορισμένα νοικοκυριά γεμίζουν από ποντίκια και αρουραίους όταν ο καιρός είναι δροσερός. Θα πρέπει όμως να προσέχετε το δηλητήριο που υπάρχουν στα ποντικοφάρμακα. Έχουμε επίσης δει συχνά παγίδες με δηλητήριο τρωκτικών (συνήθως μαύρα κουτιά) έξω από ξενοδοχεία και άλλες εμπορικές περιοχές.

Κρατήστε το σκυλί σας μακριά από κάθε δηλητήριο τρωκτικών καθώς και δηλητηριασμένα τρωκτικά. και τα δύο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον σκύλο σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί είτε δηλητήριο είτε δηλητηριασμένο τρωκτικό, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 

Προσέξτε τις Αράχνες

Φθινόπωρο σημαίνει εποχή αράχνης! Αλλά όχι σε κάθε μέρος του κόσμου. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε τι να ελέγξετε αν υπάρχουν ταραντούλες ή αράχνες εκεί που μένετε.

Πολλοί από εσάς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτές τις τριχωτές αράχνες, αλλά είναι ένα κοινό θέαμα του φθινοπώρου εδώ, όπως αυτή η ομορφιά που βλέπουμε στο μονοπάτι μας.

Ενώ προτιμούν να τραπούν σε φυγή παρά να επιτεθούν, μπορούν να δαγκώσουν άσχημα στο σκυλί σας. Κρατήστε το σκυλί σας μακριά τους, να γνωρίζετε ότι μπορεί να πηδήξει και αν δαγκώσει το σκυλί σας, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

 

Προσέξτε τα Γκι

Μπορεί να συνδέσετε το γκι με την περίοδο των γιορτών, αλλά μπορεί να βρεθεί και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Διαφορετικές περιοχές έχουν διαφορετικούς τύπους γκι (τόσο αμερικανικές όσο και ευρωπαϊκές ποικιλίες) και ο κίνδυνος για τον σκύλο σας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα.

 

Μάθετε για τις Τοπικές Κυνηγητικές Περιόδους

Τα προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από στομαχικές διαταραχές έως ηπατική ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεχτικά τον σκύλο σας στις βόλτες και ειδικά κάτω από τα δέντρα.

Εάν θα κατευθυνθείτε προς το δάσος, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις τοπικές περιόδους κυνηγιού, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας παραμένετε ασφαλείς περπατώντας την κυνηγετική περίοδο.

Οι πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες είναι συνήθως οι πιο ανησυχητικές, γι’ αυτό προγραμματίστε τις βόλτες σας ανάλογα.

 

Προσέξτε τα Αντιψυκτικά

Το φθινόπωρο σημαίνει ότι είναι καιρός για αλλαγή αντιψυκτικού στα αυτοκίνητά τους.

Το αντιψυκτικό είναι θανατηφόρο για τους σκύλους, γι’ αυτό φροντίστε να μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας να πιει από λακκούβες σε δρόμους, χώρους στάθμευσης και άλλα μέρη που θα μπορούσαν να περιέχουν αντιψυκτικό.

 

Προσέξτε για το Φθινοπωρινό Κρόκο

Αυτό το όμορφο φυτό –μέλος της οικογένειας των κρίνων– ανθίζει τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι βολβοί του είναι τοξικοί για τα σκυλιά.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

6 Λόγοι για να Βγάζετε Βόλτα τον Σκύλο σας

Βόλτα με το σκύλο- δύο φορές την ημέρα- είναι συνήθως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας μου. Λατρεύω τον ήρεμο χρόνο που περνώ με το σκυλί μου και την άσκηση που μας προσφέρει.   6 Λόγοι να Βγάζετε Βόλτα το Σκύλο σας Τακτικά, όχι μόνο τον Ιανουάριο Ο Ιανουάριος είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Χειμερινές Βόλτες: Συμβουλές Περιποίησης Σκύλων Μετά από μία Βόλτα στο Κρύο

Ακόμα και τους πιο παγωμένους μήνες του χειμώνα, ο αγαπημένος σκυλάκος θα πρέπει να παραμείνει σωματικά δραστήριος μέσω της τακτικής βόλτας. Άλλωστε οι βόλτες και η περιποίηση τους είναι μεγίστης σημασίας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο τους βοηθάει να παραμείνουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Πως να Βρείτε τον Κατάλληλο Κτηνίατρο για τον Σκύλο Σας

Πως να Βρείτε τον Κατάλληλο Κτηνίατρο για τον Σκύλο Σας

Κάθε σκύλος αξίζει να έχει έναν καλό κτηνίατρο στη ζωή του. Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σας αλλά και τις ανάγκες του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας είναι ο άλλος οικογενειακός σας ιατρός, επομένως θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο. Δείτε...

Διαβάστε Περισσότερα