Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των αυτιών. Είτε έχετε σκύλο με κρεμαστά αυτιά είτε με όρθια αυτιά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις σωστές μεθόδους καθαρισμού των αυτιών και τα σημάδια πιθανών προβλημάτων. Ετοιμαστείτε για να είναι τα αυτιά του σκύλου σας πάντα καθαρά και υγιή!

 

Κρεμαστά αυτιά

Τα σκυλιά με κρεμαστά αυτιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεγμονή των αυτιών, καθώς τα αυτιά τους αερίζονται λιγότερο και είναι πιο επιρρεπή στη συσσώρευση υγρασίας και βρωμιάς. Για αυτά τα σκυλιά συνιστάται να ελέγχετε και να καθαρίζετε τα αυτιά τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

Όρθια αυτιά

Στα όρθια αυτιά των σκύλων, οι βρωμιές, η σκόνη και η γύρη μπορούν να συσσωρευτούν πιο εύκολα. Δεδομένου ότι αυτά τα αυτιά αερίζονται καλύτερα, χρειάζονται καθαρισμό λιγότερο συχνά, αλλά ο τακτικός έλεγχος είναι και εδώ σημαντικός.

 

Συμβουλές καθαρισμού

Προετοιμασία: Χρησιμοποιήστε ειδικό διάλυμα καθαρισμού αυτιών που συνιστά ο κτηνίατρος.

Επιμελής έλεγχος: Εξετάστε τα αυτιά για τυχόν βρωμιά, δυσάρεστη οσμή ή έκκριση.

Καθαρισμός: Στάξτε το διάλυμα καθαρισμού στο αυτί του σκύλου και κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού ώστε το υγρό να φτάσει στα βαθύτερα μέρη. Στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφανειακή βρωμιά με βαμβάκι.

 

Σημάδια υγιών και καθαρών αυτιών

Κατά την περιποίηση των αυτιών του σκύλου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μοιάζουν τα υγιή και καλά περιποιημένα αυτιά. Το υγιές αυτί είναι καθαρό, άοσμο και ροζ στο εσωτερικό. Δεν έχει υπερβολική ποσότητα κυψελίδας, έκκρισης ή βρωμιάς. Αν ελέγχετε τακτικά τα αυτιά του σκύλου σας, θα παρατηρήσετε γρήγορα αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν ασθένεια.

 

Σημάδια λοιμώξεων των αυτιών

Οι λοιμώξεις των αυτιών στους σκύλους είναι συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά σε φυλές με κρεμαστά αυτιά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε εγκαίρως τα σημάδια και να αντιμετωπίζετε σωστά το πρόβλημα:

Τίναγμα κεφαλιού ή ξύσιμο αυτιού: Αν ο σκύλος σας συχνά τινάζει το κεφάλι του ή τρίβει το αυτί του, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης.

Δυσάρεστη οσμή: Το μολυσμένο αυτί συχνά εκπέμπει δυσάρεστη οσμή.

Έκκριση: Μπορεί να εμφανιστεί καφέ ή κίτρινη έκκριση στο αυτί.

Πρήξιμο ή ερυθρότητα: Το εσωτερικό του αυτιού μπορεί να είναι φλεγμονώδες και κόκκινο.

Πόνος: Ο σκύλος σας μπορεί να αντιδρά ευαίσθητα όταν αγγίζετε το αυτί του.

 

Τι να κάνετε σε περίπτωση λοίμωξης των αυτιών

Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο: Αν παρατηρήσετε σημάδια λοίμωξης, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει το αυτί του σκύλου και, αν χρειαστεί, θα πάρει δείγμα για ακριβή διάγνωση.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου: Ο κτηνίατρος συνήθως συνταγογραφεί σταγόνες για τα αυτιά ή αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες της θεραπείας.

Διατηρείτε το αυτί καθαρό: Κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτί καθαρό. Ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει ειδικό καθαριστικό διάλυμα για την πρόληψη των λοιμώξεων.

 

Τι να κάνετε μετά από κολύμπι και παιχνίδι στο νερό

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί σκύλοι αγαπούν να κολυμπούν και να παίζουν στο νερό, αλλά το νερό μπορεί να εισχωρήσει στα αυτιά τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης. Τι να κάνετε μετά το κολύμπι:

Στεγνώστε τα αυτιά: Μετά το κολύμπι, στεγνώστε πάντα τα αυτιά του σκύλου σας με μια μαλακή πετσέτα για να αφαιρέσετε την υγρασία.

Χρησιμοποιήστε καθαριστικό διάλυμα αυτιών: Αν ο σκύλος σας κολυμπά συχνά, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ειδικό καθαριστικό διάλυμα αυτιών που βοηθά στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων βρωμιών και στην πρόληψη της λοίμωξης.

Τακτικός έλεγχος: Μετά το κολύμπι, ελέγχετε πάντα τα αυτιά του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει νερό, βρωμιά ή δυσάρεστη οσμή.

 

Έλεγχος μετά από εκδρομές

Κατά τις εκδρομές στη φύση, τα αυτιά του σκύλου σας μπορούν εύκολα να συγκεντρώσουν βρωμιά, φυτικά υπολείμματα ή έντομα. Μετά από κάθε εκδρομή, εξετάστε προσεκτικά τα αυτιά του σκύλου σας για τυχόν βρωμιά, τσιμπούρια ή άλλους παρασίτους! Αν βρείτε κάτι στο αυτί, αφαιρέστε το προσεκτικά με βαμβάκι. Αν κάτι είναι βαθιά σφηνωμένο, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο!

 

Γενικές συμβουλές για κάθε τύπο αυτιού

Μην χρησιμοποιείτε βαμβακοφόρους στυλεούς! Μπορείτε εύκολα να τραυματίσετε τα εσωτερικά μέρη του αυτιού.

Προσέξτε τα σημάδια: Αν ο σκύλος σας συχνά τινάζει το κεφάλι του, ξύνει το αυτί του ή παράγει δύσοσμη έκκριση, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

Ανταμοιβή μετά τον καθαρισμό των αυτιών: Επαινέστε και ανταμείψτε τον σκύλο σας μετά τον καθαρισμό των αυτιών, ώστε να βιώσει την περιποίηση ως θετική εμπειρία. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε λιχουδιές Trainy με σολομό και ρύζι!

 

Ενδιαφέρον

Στα νοικοκυριά με περισσότερους σκύλους παρατηρείται συχνά ότι οι σκύλοι καθαρίζουν τα αυτιά ο ένας του άλλου. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνο σημάδι συντροφικότητας και φιλίας, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγιεινής των αυτιών. Οι σκύλοι, από τη φύση τους, φροντίζουν ο ένας τον άλλον και ο καθαρισμός των αυτιών είναι ένας τρόπος να εκφράσουν την φροντίδα και την αγάπη τους προς τους συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους σκύλους με κρεμαστά αυτιά, που είναι πιο επιρρεπείς σε φλεγμονές. Ωστόσο, είναι σημαντικό και ο ιδιοκτήτης να ελέγχει και να καθαρίζει τακτικά τα αυτιά των σκύλων, για να εξασφαλίσει την υγεία τους.

Ο τακτικός καθαρισμός και η φροντίδα των αυτιών του σκύλου είναι απαραίτητα μέρη της καθημερινής περιποίησης. Είτε έχετε σκύλο με κρεμαστά είτε με όρθια αυτιά, η σωστή φροντίδα βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και διασφαλίζει ότι ο αγαπημένος σας φίλος θα παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Lana, το δίχρονο γιορκσάιρ τεριέ, δεν τρώει την τροφή Ted. Τι να κάνω;

Η Lana, το δίχρονο γιορκσάιρ τεριέ, δεν τρώει την τροφή Ted. Τι να κάνω;

Ερωτών: Η Lana, το δίχρονο γιορκσάιρ τεριέ, δεν της αρέσει η ξηρά τροφή. Γι' αυτό παρήγγειλα από εσάς την υποαλλεργική ξηρά τροφή Ted με αρνί για δοκιμή, αλλά δεν την έφαγε καθόλου. Όταν την έκοψα στη μέση ή την ανακάτεψα με τη συνηθισμένη μικρότερη τροφή της, έφαγε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές