Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω λεπτομερώς τι να περιμένετε και τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την άφιξη ενός ακόμα σκύλου.

 

1) Η προσωπικότητα και οι ανάγκες του υπάρχοντος σκύλου

Πριν φέρετε έναν νέο σκύλο στην οικογένεια, σκεφτείτε την προσωπικότητα και τις ανάγκες του υπάρχοντος σκύλου σας. Ένας φιλικός σκύλος που τα πηγαίνει καλά με άλλους σκύλους θα αποδεχτεί πιο εύκολα έναν νέο σύντροφο, ενώ ένας ντροπαλός ή προστατευτικός σκύλος μπορεί να αισθανθεί μεγάλο άγχος. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η άφιξη ενός νέου σκύλου μπορεί να διαταράξει τη ρουτίνα του υπάρχοντος σκύλου, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο νέος σύντροφος να ταιριάζει με τη συμπεριφορά του υπάρχοντος κατοικιδίου σας.

 

2) Η επιλογή του νέου σκύλου

Κατά την επιλογή του νέου σκύλου, φροντίστε να έχει παρόμοιο επίπεδο ενέργειας και χαρακτήρα με τον υπάρχοντα σκύλο. Εάν ο ένας σκύλος είναι ήρεμος και μεγαλύτερης ηλικίας, και ο άλλος είναι νέος και ενεργητικός, μπορεί εύκολα να προκύψουν συγκρούσεις. Επιλέξτε έναν σκύλο που ταιριάζει καλά με την προσωπικότητα και το επίπεδο δραστηριότητας του υπάρχοντος σκύλου σας. Για παράδειγμα, ένας ήρεμος, μεγαλύτερης ηλικίας σκύλος ταιριάζει καλύτερα με έναν παρόμοια ήσυχο σύντροφο, ενώ ένας νέος, ενεργητικός σκύλος θα τα πάει καλύτερα με έναν παιχνιδιάρικο νέο σύντροφο. Αν είναι δυνατόν, κάντε περιπάτους γνωριμίας με τον σκύλο που έχετε επιλέξει πριν τον πάρετε σπίτι!

 

3) Χώρος και πόροι

Ένας νέος σκύλος απαιτεί περισσότερο χώρο και πόρους. Σκεφτείτε αν υπάρχει αρκετός χώρος στο διαμέρισμα ή στο σπίτι, καθώς και στην αυλή. Προετοιμαστείτε για την ανάγκη περισσότερων μπολ φαγητού και νερού, κρεβατιών και παιχνιδιών. Είναι σημαντικό να παρέχετε και στους δύο σκύλους τον δικό τους χώρο, όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να αποσυρθούν. Οι σκύλοι αγαπούν να έχουν το δικό τους μικρό μέρος όπου νιώθουν ασφάλεια, γι’ αυτό είναι καλό να προμηθευτείτε ξεχωριστά κρεβάτια και παιχνίδια για τον νέο σκύλο.

 

4) Οικονομικές πτυχές

Ένας νέος σκύλος συνεπάγεται περισσότερα έξοδα, όπως τροφή, κτηνιατρική φροντίδα, εξοπλισμό και ίσως περιποίηση. Προετοιμαστείτε για αυξημένα έξοδα και ζυγίστε αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός μπορεί να υποστηρίξει έναν νέο σκύλο. Για παράδειγμα, εάν ο υπάρχων σκύλος σας χρειάζεται ειδική διατροφή, θα πρέπει να παρέχετε παρόμοιας ποιότητας τροφή και για τον νέο σκύλο, όπως οι υποαλλεργικές τροφές CricksyDog, οι οποίες εξασφαλίζουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην αποφυγή τροφικών αλλεργιών.

 

5) Χρόνος και προσοχή

Κάθε σκύλος χρειάζεται μοναδική προσοχή και φροντίδα. Σκεφτείτε αν έχετε αρκετό χρόνο και ενέργεια για να φροντίζετε, να βγάζετε βόλτα και να παίζετε και με τους δύο σκύλους. Οι σκύλοι αγαπούν την προσοχή και τη συντροφιά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αισθάνονται παραμελημένοι. Με δύο σκύλους, πρέπει να μοιράζετε τον χρόνο σας ώστε και τα δύο ζώα να λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή και αγάπη. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες και των δύο σκύλων κατά τη διάρκεια των κοινών περιπάτων και παιχνιδιών.

 

6) Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων

Κατά την ενσωμάτωση του νέου σκύλου, είναι σημαντική η κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Βοηθήστε τον νέο σκύλο να μάθει γρήγορα τους κανόνες του σπιτιού και να τα πηγαίνει καλά με τον υπάρχοντα σκύλο. Αυτό μπορεί να απαιτήσει τη βοήθεια ειδικού αν προκύψουν δυσκολίες. Η δημιουργία μιας “αδελφικής” σχέσης μεταξύ των σκύλων μπορεί να πάρει χρόνο και απαιτεί υπομονή. Είναι σημαντικό ο νέος σκύλος να αισθάνεται ασφαλής και να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον του. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί μέσω κοινών εκπαιδεύσεων και θετικής ενίσχυσης, όπως με τα σνακ εκπαίδευσης CricksyDog Trainy με σολομό, που είναι νόστιμα και εύπεπτα.

 

7) Πότε δεν συνιστάται η απόκτηση νέου σκύλου

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν συνιστάται να αποκτήσετε νέο σκύλο. Εάν ο υπάρχων σκύλος σας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως άγχος αποχωρισμού ή αντιδραστικότητα, η άφιξη ενός νέου σκύλου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ένας άλλος σκύλος δεν θα λύσει απαραίτητα τα προβλήματα του πρώτου σκύλου, και ο νέος σκύλος μπορεί να υιοθετήσει αυτές τις κακές συνήθειες. Αν ο υπάρχων σκύλος σας είναι πολύ αγχωμένος, η άφιξη ενός νέου σκύλου μπορεί να του προκαλέσει επιπλέον άγχος, οδηγώντας ακόμη και σε επιθετικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να αντιμετωπιστούν πρώτα τα προβλήματα του υπάρχοντος σκύλου με τη βοήθεια ειδικού, πριν φέρετε νέο σκύλο στην οικογένεια.

 

Σύνοψη

Η άφιξη ενός νέου σκύλου μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και χαρούμενο γεγονός, αλλά είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά την απόφαση και να προετοιμαστείτε για τις νέες προκλήσεις. Εάν λάβετε υπόψη τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι και οι δύο σκύλοι θα έχουν μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. Με την κατάλληλη προετοιμασία και υπομονή, μπορείτε να γίνετε μέλη ενός αρμονικού νοικοκυριού με πολλούς σκύλους, όπου όλα τα κατοικίδια και οι ιδιοκτήτες ζουν ευτυχισμένα μαζί.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Lana, το δίχρονο γιορκσάιρ τεριέ, δεν τρώει την τροφή Ted. Τι να κάνω;

Η Lana, το δίχρονο γιορκσάιρ τεριέ, δεν τρώει την τροφή Ted. Τι να κάνω;

Ερωτών: Η Lana, το δίχρονο γιορκσάιρ τεριέ, δεν της αρέσει η ξηρά τροφή. Γι' αυτό παρήγγειλα από εσάς την υποαλλεργική ξηρά τροφή Ted με αρνί για δοκιμή, αλλά δεν την έφαγε καθόλου. Όταν την έκοψα στη μέση ή την ανακάτεψα με τη συνηθισμένη μικρότερη τροφή της, έφαγε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές