Όταν κάτι δεν πάει καλά, οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μας εκφράσουν με λόγια τι τους απασχολεί. Όχι με λέξεις τουλάχιστον. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μας υποδείξουν πως είναι αγχωμένα. Επικοινωνούν μαζί μας με την γλώσσα του σώματος και τις ενέργειές τους.

1. Παρουσιάζουν κρυάδες

Είμαι ένας ευτυχισμένος ιδιοκτήτης ενός Τσιουάουα 2,5 κιλών, οπότε αυτό είναι το πρώτο σημάδι που παρατηρώ όταν είναι αγχωμένα. Αν το σκυλάκι σας τρέμει ανεξέλεγκτα, τότε προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Κάποιες φορές τα κατοικίδιά μας μπορεί να παρουσιάζουν κρυάδες και για άλλους λόγους. Όπως για παράδειγμα κάποια ίωση ή κρύωμα.

2. Ενεργούνται συχνότερα

Ακόμα και τα πιο υπάκουα και εκπαιδευμένα σκυλάκια υποφέρουν από το πρόβλημα αυτό. Όταν τα κατοικίδιάς μας είναι τρομαγμένα συχνά χάνουν τον έλεγχο του εντέρου τους. Ως ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουμε πως τα σκυλιά μας είναι σαν παιδιά. Τα αγαπημένα μας κατοικίδια μπορεί συχνά να παρουσιάζουν παιδιάστικες συμπεριφορές. Όπως στα μικρά παιδάκια που συχνά έχουν “ατυχήματα”, το ίδιο ισχύει και για τα κουτάβια!

3. Γκρινιάζουν

Συχνά τα σκυλιά μας γκρινιάζουν όταν θέλουν να μας πουν κάτι. Είναι ο δικός τους τρόπος επικοινωνίας. Πολλές φορές, μπορεί να είναι χαριτωμένο όταν το σκυλάκι μας γκρινιάζει επειδή θέλει την προσοχή μας. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι πάντα γλυκιά και αθώα. Τα σκυλιά συχνά γκρινιάζουν όταν νιώθουν άγχος (Σκεφτείτε όταν επισκέπτεστε τον κτηνίατρο!). Ακόμα και τα μωρά λυκάκια κλαίνε στις μητέρες τους όταν χρειάζονται κάτι. Έτσι, καταλαβαίνουμε πως τα κουτάβια μας δεν διαφέρουν. Όπως τα λυκάκια έτσι και τα κουτάβια γκρινιάζουν για να δείξουν τι είναι αυτό που θέλουν.

4. Αλλάζουν την συμπεριφορά τους

Τα ματάκια των σκύλων μας είναι πολύ εκφραστικά.  Όταν είναι τρομαγμένα το συναίσθημα αυτό ζωγραφίζεται στα μάτια τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: τα χαριτωμένα μάτια τους μπορεί να είναι και ένα κόλπο για να πάρουν κάποια έξτρα λιχουδιά! Τα κουτάβια μας είναι πολύ έξυπνα και χρησιμοποιούν ότι πλεονεκτήματα έχουν για το συμφέρον τους. «Το τσιουάουα μου με κοιτάζει έτσι κάθε μέρα όταν τρώω. Κάποιες φορές, μπορεί και να δακρύσει!» Αν τα ματάκια του κουταβιού σας είναι δακρυσμένα μπορεί να είναι ο τρόπος τους να σας πει πως κάτι δεν πάει καλά.

5. Βάζουν την ουρά στα σκέλια

Πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο. Όταν το σκυλί σας βάζει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του είναι σαν να σας λέει «Παρακαλώ μην με πονέσεις». Όταν τα σκυλιά παρουσιάζουν τέτοιου είδους συμπεριφορά προσπαθούν κυριολεκτικά να ξαναγίνουν μωρά. Είναι σαν να λέει στον κίνδυνο να απομακρυνθεί.  Προσπαθεί να εκφράσει «Βλέπεις δεν είμαι επικίνδυνος».  Έχω συναντήσει πολλές φορές αυτή τη συμπεριφορά.  

Σκεφτείτε για λίγο: πότε ήταν η τελευταία φορά που το κουτάβι σας είχε ένα “ατύχημα” στο χαλί σας; Ή, πότε το πιάσατε να κάνει κάτι που δεν έπρεπε; Όλοι ξέρουμε το περίφημο ύφος «Είμαι ένοχος» που έχουν όταν έχουν καταστρέψει κάτι. Κάποια σκυλιά θα βάλουν την ουρά στα σκέλια και την στιγμή αυτή παίρνουν τον ρόλο του υποτακτικού λέγοντάς μας «Ξέρω ότι έκανα κάτι λάθος. Λυπάμαι».

6. Κρύβονται

Κάποιες φορές, οι σκύλοι μας κρύβονται όταν νιώθουν άγχος. Πιστεύω πως η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι το τέλειο παράδειγμα. Οι άνθρωποι γιορτάζουν την ημέρα αυτή με πυροτεχνήματα. Ωστόσο οι περισσότεροι σκύλοι αγχώνονται από το γεγονός αυτό. Ο δυνατός ήχος πονάει τα αυτιά τους. Τα χαριτωμένα αυτάκια του σκυλάκου σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα διότι, αντιλαμβάνονται τους ήχους σε πολύ υψηλότερες συχνότητες. Πολλοί σκύλοι αντιδράνε στους ήχους τρέχοντας να κρυφτούν. Δυστυχώς κάποια είναι τόσο πανικοβλημένα που δραπετεύουν. Κατά την συγκεκριμένη αυτή μέρα, τα περισσότερα καταφύγια είναι ιδιαίτερα απασχολημένα με τρομαγμένους σκύλους που έχουν σκάσει από τους ιδιοκτήτες τους.

Όταν κάτι στρεσάρει το σκύλο σας, βεβαιωθείτε να τον διαβεβαιώνεται ότι όλα θα πάνε καλά. Ένας καλός τρόπος να το καταφέρετε αυτό είναι να απομονώνετε τους δυνατούς ήχους χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ειδική συσκευή λευκών ήχων ή ακόμα και ένα μηχάνημα αναπαραγωγής μουσικής. Μερικοί ιδιοκτήτες έχουν εξελίξει την πρακτική αυτή χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια (όπως λεβάντα) για να ηρεμήσουν τα κατοικίδιά τους. Αν επιλέξετε την τεχνική αυτή να θυμάστε πως δεν είναι όλα τα έλαια κατάλληλα για σκύλους.

7. Κουρνιάζουν στην αγκαλιά σας

Όπως προαναφέρθηκε τα σκυλιά θυμίζουν τους ανθρώπους. Είναι προσκολλημένοι σε εμάς και καταφεύγουν στην αγκαλιά μας όταν αναζητούν την επιβεβαίωση ή όταν είναι τρομαγμένα. Με τον ίδιο τρόπο που μας προστατεύουν, πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο για εκείνα. Δεν το αναφέρω για τα πιο χαδιάρικα, μικρά σκυλιά αλλά και για τα πιο μεγαλόσωμα.

Πάντα να θυμάστε

Πρέπει να φροντίζουμε τους σκύλους μας όταν είναι ανήσυχοι έτσι όπως κάνουν και εκείνοι. Το να είστε ιδιοκτήτης σκύλου είναι από τα ομορφότερα πράγματα στον κόσμο. Όταν τα σκυλιά είναι ανήσυχα οι καλοί ιδιοκτήτες θα κάνουν τα πάντα για να τα κάνουν να νιώσουν καλύτερα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε πάντα το περιβάλλον μας, έτσι είναι αδύνατο ακόμα και για τους καλύτερους ιδιοκτήτες να παρέχουν ασφάλεια στα σκυλιά τους συνέχεια. Όπως γνωρίζουμε η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μόλις λοιπόν εμφανιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις θα ήταν σωστό να προστατέψουμε τα σκυλάκια μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή δίνοντας τους σημασία όταν ο σκύλος μας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές