Τα σκυλιά λατρεύουν να γλείφουν. Γλείφουν τον εαυτό τους, το ένα το άλλο και φυσικά τους ανθρώπους τους. Είναι γεγονός ότι όλοι οι λάτρεις των σκύλων το έχουν παρατηρήσει. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, γιατί; Εάν καταναλώσατε ένα αλμυρό σνακ, είναι αρκετά προφανές! Τι γίνεται όμως με όλες τις υπόλοιπες φορές; Κάναμε μια εκτενή ερεύνα στο διαδίκτυο για να ανακαλύψουμε 7  λόγους που ο σκύλος σας δε σταματάει να σας γλείφει.

 

#1- Είσαι Νόστιμος

Τα σκυλιά παρακινούνται από τη γεύση. Γλείφουν το καθαρό πάτωμα όταν ένα παιδί ρίξει ψίχουλα. Όπως προαναφέρθηκε, τους αρέσει να γλείφουν τα δάχτυλα σας αφού καταναλώσατε κάτι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, ο σκύλος σας πιστεύει ότι γενικά είστε νόστιμος. Οι άνθρωποι είναι αρκετά αλμυρά όντα, ειδικά σε σύγκριση με τα χνουδωτά αυτά πλάσματα. Το δέρμα σας καλύπτεται από αλμυρή γεύση κάτι που θα κάνει τον σκύλο σας να θέλει να σας γλείψει! Παρατηρήστε το την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από την προπόνηση σας. Το κουτάβι σας θα θέλει να σας γλείψει ακόμα περισσότερο από το συνηθισμένο όταν το δέρμα σας θα είναι ιδρωμένο.

 

#2- Κοινή Περιποίηση

Την εποχή που τα σκυλιά ήταν άγρια και έτρεχαν σε αγέλες, ένας από τους τρόπους με τους οποίους δενόντουσαν μεταξύ τους ήταν να συμμετάσχουν στην κοινή περιποίηση. Μετά από μια μέρα κυνηγιού, η αγέλη εγκαθίσταται για μια μακρά ανάπαυση. Νιώθοντας αρκετά άνετα και ασφαλή, θα ξεκινούσαν μια κοινή συνεδρία περιποίησης. Γλειφόντουσαν για να αφαιρέσουν βρωμιά και υπολείμματα από τα πόδια και το τρίχωμα τους. Αυτά τα άγρια κουτάβια θα καταπραΰνουν επίσης τις γρατζουνιές και τα κοψίματά τους με μεθοδικό γλείψιμο.

Αυτή η θεραπεία δεν ήταν μια ατομική δραστηριότητα. Το ίδιο έκαναν και ο ένας για τον άλλον. Άλλωστε ένας σκύλος μόνος του δεν μπορεί να καθαρίσει καλά τα αυτιά του, έτσι δεν είναι; Χωρίς καμία αμφιβολία, έχετε δει τον δικό σας σκύλο να κάνει τη σύγχρονη εκδοχή αυτού του τελετουργικού. Εάν έχετε πολλά σκυλιά, πιθανότατα τα έχετε δει να το κάνουν αυτό μεταξύ τους. Εδώ στον σύγχρονο κόσμο, εσείς είστε μέρος της αγέλης του, οπότε σας γλύφει. Είναι στη φύση του να μοιράζεται τελετουργικά περιποίησης με αυτόν τον τρόπο.

 

#3- Δείχνει τον Σεβασμό του

Ένα υγρό γλείψιμο στο πρόσωπο μπορεί να μην μοιάζει με πράξη υποταγής, αλλά με βάση τη συμπεριφορά της αγέλης, σημαίνει αυτό ακριβώς. Σε μια αγέλη, υπάρχει πάντα ένας σκύλος άλφα. Αυτός ο σκύλος είναι ο αρχηγός και όλα τα άλλα σκυλιά του/της φέρονται σαν το αφεντικό τους. Τα άλλα σκυλιά της αγέλης δείχνουν υποταγή στον άλφα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του γλειψίματος του προσώπου του. Λειτουργείτε ως τον άλφα του σκύλου σας. Όταν γλείφει το πρόσωπό σας, σας δείχνει ότι σέβεται την εξουσία σας.

Ο σκύλος σας έχει και άλλους τρόπους να δείξει υποταγή σε εσάς. Γυρνώντας ανάσκελα είναι ένας από τους τρόπους. Το χαμήλωμα του κεφαλιού του προς σε εσάς είναι ένας ακόμα. Το γλείψιμο είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο δείχνει σεβασμό και δηλώνει ότι γνωρίζει τη θέση σας στην αγέλη του.

 

#4- Γλείφοντας τις πληγές σας

Το σάλιο του σκύλου περιέχει ένζυμα που βοηθούν το σώμα τους να επουλωθεί. Γλείφουν τις πληγές τους για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Είχατε ποτέ τραυματισμό που ο σκύλος σας δεν σταμάταγε να σας γλείφει; Έχουν μια έμφυτη κατανόηση αυτών των τραυματισμών και ελκύονται από αυτά. Θέλουν να σας βοηθήσουν να θεραπευτείτε, έτσι προσπαθούν να σας γλείψουν ξανά και ξανά, ακόμα και αν διαμαρτύρεστε. Ιστορικά μιλώντας, πολλοί άνθρωποι επιτρέπουν αυτή τη διαδικασία!

Για αιώνες, το γλείψιμο των σκύλων θεωρείται ιατρικά ωφέλιμο όχι μόνο για τους σκύλους αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο για να θεραπεύσουν τραυματισμούς και να θεραπεύσουν ασθένειες. Ψαράς στα Φίτζι επέτρεψε στα σκυλιά να γλείφουν τις πληγές του, πιστεύοντας ότι αυτό επιτάχυνε τη διαδικασία της επούλωσης. Οι Γάλλοι έχουν ένα ρητό: «langue de chien, langue de médecin» που μεταφράζεται σε «γλώσσα σκύλου, γλώσσα γιατρού». Ίσως ο σκύλος σας καταλαβαίνει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Ο σκύλος σας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σας βοηθήσει να γίνετε καλά.

 

#5- Επικοινωνία Σκύλου

Επικοινωνείτε με τον σκύλο σας χρησιμοποιώντας πραγματικές λέξεις, όλη μέρα, κάθε μέρα. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις καταλαβαίνει! Δυστυχώς για αυτόν, δεν έχει το χάρισμα του λόγου. Έτσι ο τρόπος επικοινωνίας του είναι διαφορετικός, κάποιους από αυτούς τους κατανοείτε και εσείς. Το γλείψιμο είναι μια από αυτές τις μορφές επικοινωνίας. Ο σκύλος σας θέλει να βγει έξω αλλά δεν λαμβάνετε το μήνυμα. Ξεκινά λοιπόν να γλείφει το χέρι σας και ξέρει ότι θα έχει την προσοχή σας. Ακόμα, θέλει να παίξει για να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και κουνάει επίμονα την ουρά του. Δεν υποχωρείτε, οπότε προσπαθεί ξανά. Δεν τα παρατάει και σας κυνηγάει για να σας γλείψει. Τώρα τον καταλάβατε, τα κατάφερε! Σε ορισμένες περιπτώσεις, το γλείψιμο είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει μαζί σας ο σκύλος σας.

Το γλείψιμο βέβαια, δεν είναι πάντα μια θετική κίνηση. Τα σκυλιά χρειάζονται προσωπικό χώρο. Όταν εισβάλλετε στον προσωπικό χώρο ενός σκύλου, ο σκύλος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, γλείφοντας το πρόσωπο σας. Είναι εύκολο να αντιληφθείτε τη διαφορά. Δεν χαρακτηρίζετε ως επιθετική κίνηση αλλά ούτε και φιλική. Αυτό το γλείψιμο είναι γρήγορο και στοχευμένο, ώστε να αποχωρήσετε.

 

#6 – Νιώθουν ασφάλεια

Όταν τα κουτάβια είναι νεογέννητα, το πρώτο άγγιγμα που βιώνουν είναι το στοργικό γλείψιμο της μητρικής γλώσσας. Τα καθαρίζει μεθοδικά πάνω από κάθε εκατοστό του μικροσκοπικού τους κορμιού τους. Αυτή η διαδικασία τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Όταν γλείφουν τον εαυτό τους ή τους πιο κοντινούς τους συντρόφους, νιώθουν επίσης ασφάλεια. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης τέτοιες αυτοκαταπραϋντικές συνήθειες. Όπως τα παιδιά που πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους. Μερικοί ενήλικες παίρνουν βαθιές αναπνοές. Άλλοι κάνουν θετικές σκέψεις. Τα σκυλιά γλείφουν. Το γλείψιμο μειώνει το άγχος τους και τους φέρνει σε μια ήρεμη, άνετη ψυχολογική κατάσταση.

Η πιστοποιημένη εφαρμοσμένη συμπεριφορίστρια των ζώων Δρ. Mary Burch είπε στο American Kennel Club, «Το γλείψιμο μπορεί να είναι σημάδι στοργής. Μπορεί επίσης να δώσει σε έναν σκύλο ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης, όπως ακριβώς όταν τον έγλειψε η μητέρα του».

 

#7- Σας Αγαπάνε

Υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με το αν το γλείψιμο των σκύλων πρέπει να ονομάζονται φιλιά ή όχι. Όποιος έχει σκύλο γνωρίζει ότι είναι μια ένδειξη στοργής και αγάπης. Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε λοιπόν; Όταν επιστρέφετε στο σπίτι και σας καλωσορίζει με γλείψιμο και κούνημα της ουράς, σας δείχνει πόσο σημαντικοί είστε και πόσο του λείψατε. Χωρίς αμφιβολία, τα σκυλιά γλείφουν για να μας δείξουν αγάπη και στοργή.

«Φυσικά οι σκύλοι αγαπάνε τους ανθρώπους τους!» Η σύμβουλος συμπεριφοράς των ζώων Amy Shojai είπε στη δημοσίευση Science, Inverse. «Η ορμόνη ωκυτοκίνη απελευθερώνεται (τόσο στους σκύλους όσο και στους ανθρώπους) όταν αλληλοεπιδρούν/έχουν επαφή με κάποιον που συμπαθούν. Αυτή η «ορμόνη της αγάπης» βοηθά στη δημιουργία δεσμών. Επίσης, είναι η ορμόνη που πλημμυρίζει το σύστημα των νέων μαμάδων για να ενισχύσει την προσκόλληση τους στα νεογέννητα μωρά.

Τα σκυλιά γλείφουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Την επόμενη φορά που θα σας γλείψουν, αφουγκραστείτε τι προσπαθεί να πει ο σκύλος σας. Εάν ο σκύλος σας δεν σταματάει να σας γλείφει και σας ενοχλεί, θα πρέπει να φύγετε από τον χώρο εκείνη τη στιγμή. Ο σκύλος σας θέλει να είναι μαζί σας ακόμα περισσότερο από όσο θέλει να σας γλείψει.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω...

Διαβάστε Περισσότερα
Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές